Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, wielokrotnie użyta taśma czyszcząca ma na sobie tyle materiału magnetycznego, że kto wie, kto wie...

Taśmy czyszczącej użyłem raz. Miałem wtedy RM222, chciałem zobaczyć jaka jest różnica po jej użyciu w porównaniu z tradycyjną metodą czyszczenia alkoholem i wacikiem. Kolega dysponował taką, chętnie ją pożyczał więc była bardzo zużyta i zabrudzona bo czyściła tory przesuwu po zwykłych stilonkach.Faktycznie można było ją nagrać - po podgłośnieniu na maxa wśród szumu ledwo było słychać nagrany materiał. Zresztą to samo można było zrobić na bardzo zabrudzonej rozbiegówce. Takich rzeczy dokonywał duet Kasprzak + Stilon na początku lat osiemdziesiątych.

M.

Jakkolwiek zupełnie nie jestem entuzjastą kaset czyszczących, niekiedy nie ma wyjścia i trzeba ich używać - pomijając takie wynalazki, jak odtwarzacze samochodowe, gdzie właściwie nie sposób wyczyścić toru inaczej, to są jeszcze np. magnetofony Pioneera, w których producent naprawdę zrobił wszystko, żeby NIE DAŁO się wygodnie wyczyścić toru inaczej niż kasetą. :-(

A niektóre kasety z taśmą (jak choćby i ta w aukcji) miały kwadraciki do odznaczania liczby użyć. Teoretycznie zalecana liczba użyć była ograniczona, a potem zalecano wymianę kasety. Sam mam kilka, które już są brązowe... ;-)

Jakkolwiek zupełnie nie jestem entuzjastą kaset czyszczących, niekiedy nie ma wyjścia i trzeba ich używać - pomijając takie wynalazki, jak odtwarzacze samochodowe, gdzie właściwie nie sposób wyczyścić toru inaczej, to są jeszcze np. magnetofony Pioneera, w których producent naprawdę zrobił wszystko, żeby NIE DAŁO się wygodnie wyczyścić toru inaczej niż kasetą. :-(

A niektóre kasety z taśmą (jak choćby i ta w aukcji) miały kwadraciki do odznaczania liczby użyć. Teoretycznie zalecana liczba użyć była ograniczona, a potem zalecano wymianę kasety. Sam mam kilka, które już są brązowe... ;-)

Największy problem jest zawsze z czyszczeniem rolek dociskowych i osi kół zamachowych, bo muszą się wtedy obracać. W niektórych magnetofonach, które nie załączają funkcji PLAY bez kasety w środku, wystarczy przytrzymać styk, który ją wykrywa. Ale jeśli mam do czynienia z magnetofonem, który po załączenia którejś z funkcji automatycznie zamyka kieszeń kasety, to biorę kasetę z zerwaną taśmą, włączam i wtedy spokojnie można czyścić rolki :-)

Większość nowszych Pioneerów (od ca. 1990) jest o tyle paskudna, że osłona kieszeni kasety w ogóle nie jest zdejmowana, więc nie ma możliwości zamknięcia kieszeni i czyszczenia. Trzeba to robić przy otwartej kieszeni, więc trudno wyczyścić np. rolkę dociskową. Dokładnie odwrotnie niż wiele magnetofonów Sony, które, wręcz przeciwnie, mają funkcję pozwalającą włączyć Play bez kasety specjalnie do czyszczenia głowic i rolek.

Ładniutkie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33485-0-06310300-1384273382_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Większość nowszych Pioneerów (od ca. 1990) jest o tyle paskudna, że osłona kieszeni kasety w ogóle nie jest zdejmowana, więc nie ma możliwości zamknięcia kieszeni i czyszczenia. Trzeba to robić przy otwartej kieszeni, więc trudno wyczyścić np. rolkę dociskową. Dokładnie odwrotnie niż wiele magnetofonów Sony, które, wręcz przeciwnie, mają funkcję pozwalającą włączyć Play bez kasety specjalnie do czyszczenia głowic i rolek.

Nie mam żadnego Pioneera, ale niemile mnie tym zaskoczyłeś :-( Czyli jeśli zdecyduję się na zakup jakiegoś Pioneera, będę musiał również zakupić kasety czyszczące...

Taki artykuł znalazłem:) niektóre wpisy są tak zabawne, że aż ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to jest ? przeźroczysty kartridz 8 ścierzkowy tak zwany 8 track ??

Ukryta Zawartość

Nie znam sie na kasetach - czytam z ciekawości temat.

Następnie problem z Mister Sogo i zablokowaniem polskich bidders-ów, polega na tym że Azja nie wiele wie na temat kraju Polska i jak jest zniszczony przez wojny,powstanie,rozbiory i transformacje więc trudno żeby obywatele byli inni i ugodowi.

Patrzą oni jedynie na ten kraj przez pryzmat ładnej dla nich muzyki jak Paderewski,Chopin itd. (chociaż ten ostatni bardziej związany z Francją -ale to inny temat). Stąd te zaskoczenia.

Witam.

Na targowisku wygrzebałem taką taśmę.

Niby METAL ale wycięcia w kasecie tak jak w chromie.

Czy tak ma być?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-28846400-1384718353_thumb.jpg

post-26861-0-18644000-1384718366_thumb.jpg

post-26861-0-74670000-1384718383_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podejrzewam, że koledzy mnie poprawią, ale wydaje mi się, że tak stare taśmy nie miały nacięcia dla metalu, ustawiało się to ręcznie przełącznikiem w magnetofonie.

A to Ci się trafiło! Ta kaseta nie jest może jakimś absolutnym rarytasem, ale jest na tyle rzadka, że upolowanie jej na targowisku to szczęśliwy traf.

I rzeczywiście, wczesne Metale z lat 78-79 miały wycięcia tylko jak dla Chromu, dodatkowe otwory detekcyjne wymyślono odrobinkę później. Niektóre magnetofony miały też półautomatyczny przełącznik typu taśmy - przełączenie Fe na Cr odbywało się automatycznie, ale Me trzeba było wybrać ręcznie.

Duma mnie rozpycha.

Sama taśma jest w b.dobrym stanie.

Poniżej pozostałe. Na drugiej fotce zawartość tej metalowej.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-56318500-1384721979_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duma mnie rozpycha.

Sama taśma jest w b.dobrym stanie.

Poniżej pozostałe. Na drugiej fotce zawartość tej metalowej.

farciarz :) a w jakim mieście to znalazłeś ?

Pozostałe też ciekawe, choć nie aż tak rzadkie - UL była podstawową kasetą Maxella, SA - to wczesna (chyba druga z kolei) seria z 77 roku, a FSX to taśma z ok. 90 roku, ale dobra.

Natomiast to co na tym metalu potwierdza moją ogólną obserwację, dotyczącą nagrań na kupowanych używanych kasetach. Przeważnie, niestety, na najdroższych i najlepszych kasetach ludzie nagrywali rzeczy mało wartościowe albo bardzo popularne, a naprawdę fajną czy rzadką muzykę - na kasetach klasy podstawowej... :-(

Kiedyś kupiłem - też na rynku - rzadko spotykanego That'sa ph II, na którym były nagrane "gadane" audycje z wiadomego Radia, które można odbierać wszędzie w Polsce... ;-)

<br />Kiedyś kupiłem - też na rynku - rzadko spotykanego That'sa ph II, na którym były nagrane "gadane" audycje z wiadomego Radia, które można odbierać wszędzie w Polsce... ;-) <br />

Maciek, a może to jakowyś znak był??? :-)))

Serdeczności Włodek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.