Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

A mam tych D90 kilkanaście sztuk w folii i drugie tyle nagranych :) Ale jakoś nigdy tej kasety nie lubiłem, nawet jak na swoją klasę jest bardzo przeciętna. Mówię o jakiejs w miarę nowej serii w wąskich pudełkach, bo jakieś trochę starsze też mam i są nieznacznie lepsze. Z nowych TDK przyzwoicie mi się nagrywało na CDing2, ale to już o ile pamiętam chrom.

Pamiętam, mój brat miał kupione gdzieś ze 20 sztuk TDK D, wtedy to wydawało mi się, że te kasety to niewiadomo jakie cudo. Dziś wiem, że to był zwykły najtańszy szajs. Ale to były inne czasy. Przypomniało mi się, gdzieś około 1983 r. z Niemiec mój kuzyn przywiózł mi katalog Onkyo, tamten sprzęt wydawał mi się wówczas jak z innego świata, a ceny - lepiej nie mówić! Dzisiaj jednak jest inaczej. Pzdr

paww, 11 Sty 2008, 13:28

>Pamiętam, mój brat miał kupione gdzieś ze 20 sztuk TDK D, wtedy to wydawało mi się, że te kasety to

>niewiadomo jakie cudo. Dziś wiem, że to był zwykły najtańszy szajs.

Nie mogę się z tym zgodzić! TDK D ani nie były najtańsze, ani nie był to szajs! Była to bardzo porządna, choć najniższa w ofercie TDK, podstawowa kaseta, moim, i nie tylko moim (testy!) zdaniem zauważalnie lepsza od innych kaset klasy podstawowej firm konkurencyjnych (Agfa Ferrocolor, Basf LH, Maxell LN, Sony CHF, Philips LN czy SQ), nie mówiąc już o produktach z "demoludów". Żeby zobaczyć jak TDK przykładało się do produkcji nawet tych "najniższych" kaset wystarczy porównać kasetę TDK D z połowy lat 70-tych z ówczesnymi kasetami Agfy, Basfa, Philipsa, czy nawet Maxella i Sony: dokładnie spasowane połówki kasety, "twarde" okienka, brak jakichkolwiek nadlewów, starannie wykonane nalepki, itd. Kasety konkurencji były jednak trochę gorsze.

MaciejLK>>>Panowie, chyba nie pamiętacie tych czasów, gdy człowiek ślinił się na widok TDK D w Peweksie

Ja moją zabawę z kasetami rozpocząłem "dopiero" 15 lat temu (mam 22 lata), już po upadku komuny, więc nie pamiętam tamtych czasów

MaciejLK>>>TDK D ani nie były najtańsze, ani nie był to szajs (...) wystarczy porównać kasetę TDK D z połowy lat 70-tych z ówczesnymi kasetami Agfy, Basfa, Philipsa, czy nawet Maxella i Sony

Sądzę, że raczej większoś ma na myśli TDK w jej obecnej - dzisiejszej formie. Nie ulega wątpliwości iż TDK D sprzed 30 lat i ta dzisiejsza mają wiele różnic, oczywiście na niekorzyść tej obecnej. Kiedyś też to była wogóle inna sytuacja a czasy się zmieniają. Dzisiaj możemy mieć noweTDK SA , które nadal jest przyzwoitą taśmą, za lekko ponad 5zł brane z regału wywalonego w markecie całym tym nośnikiem, i nowe TDK D, którego drugie imię to "oszczędność" za chyba 4.70 to chyba nikt się nie bedzie zastanawiał którą brać.

> MaciejLK

Pewnie to prawda co piszesz. Nie mam aż takiego doświadczenia. Jednak sądzę, że sama taśma w TDK D pod względem fizykochemicznym jest raczej podobnej jakości od lat 70 do dnia dzisiejszego. Co najwyżej zmieniła się wytwórnia i park maszynowy, na której jest produkowana.

Trudno powiedzieć, czy dzisiejsze kasety są gorsze od tych sprzed 20 lat. Same taśmy mogą być lepsze - w końcu technika nie stoi w miejscu, i myślę, że ulepszono materiały magnetyczne, lepiki, itd. Taśmy zapewne mają lepsze właściwości, niższe szumy, wyższą wysterowalność, i prawdopodobnie także lepsze parametry mechaniczne.

Z drugiej jednak strony od początku lat 90-tych, gdy zaczął się zmierzch kasety, producenci coraz bardziej ograniczali ofertę, zmniejszając liczbę dostępnych modeli, a także ograniczali koszty, coraz bardziej upraszczając budowę samej kasety. Mechanicznie współczesne kasety są wręcz boleśnie prymitywne w porównaniu do kaset sprzed 20 lat. Uważam zresztą, że najlepsze i najpiękniejsze kasety powstawały pomiędzy 84/85 a ~94 rokiem - potem był to już tylko łabędzi śpiew i produkcja kaset, które w ogóle się nie zmieniały, poza ewentualnymi dalszymi uproszczeniami!

>>> paww, tu bym się nie zgodził - różnią się między sobą niestety ...

W owym czasie byłem fanem Maxelli i TDK - chyba jednak TDKi bardziej mi pasowały ...

A jakość stilona (itp) vs TDK D to była przepaść - jakość nośnika i mechaniki. Pamiętam po jakiejś dyskotece czy czymś taki na moim decku grane były kasety przyniesione przez gości - pamiętam mój stan katatoniczny gdy zobaczyłem mojego ALPSa pokrytego brunatnym pyłem i rude rolki które potem czyściłem chyba z godzinę ...

Po wieczorze grania - magnetofon zaczął wciągać kasety i gubił sygnał na jednym kanale - to były czasy ...

Te opowieści brzmią tak jak opowieści mojej babci o okupacji ;) ale tak było - 90 centów za TDK D to było kilka miesięcy odkładania z kieszonkowego - przez ten czas miałem dokładnie zaplanowane co gdzie nagram - a jaki był ból gdy płyta była krótsza niż 45 min - bo przecież jeszcze 5 min zostało!

bedzie tego marudzenia ....

Ale się spotkaliśmy!

Masz rację - mechanika się uwsteczniła - ale i podstawowe nośniki zrobiły się mniej wyszukane.

Wyciągnąłem wczoraj pudlo archiwalne z kasetami które zapakowałem chyba z dwa lata temu - koło 300 sztuk i zmazałem jedną TDK właśnie D - nagrałem sobie składankę z CD co by napawać się kręcącymi się rolkami ... i naprawdę byłem zadowolony - natomiast najnowsze wynalazki TDK budżet już tak nie brzmia - posłuchajcie kiedyś spokojnie - zwłaszcza dół i średnica są bardziej rozciągnięte.

całkowicie nie na temat, ale może Korwina zaciekawi??? A może jednak już zwiedzał tą strone???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziękuję serdecznie dobrego nigdy nie za wiele zwłaszcza zaras srana. W szmaciarni kupiłem wczoraj (5 szt) MARK II Low Noise 60, MARK II Studio Quality 60, JVC DYNAREC F1/60, BASF LH extraI, TDK AD 90. Marki i JVC wygląd mają bardziej niż skromny ale nośnik świetny

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witam. Przesyłam zdjęcia nowo nabytych kaset (większość to używane)

Ukryta Zawartość

post-15888-100003520 1200243341_thumb.jpg

post-15888-100003521 1200243341_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-15888-100003517 1200243415_thumb.jpg

post-15888-100003518 1200243415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To fuji i tego SKC kupiłem jak już pisałem za 10zł obie. Fuji już poobklejałem, bo tak mi się bardziej podoba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taką ciekawostkę znalazłem, reklamującą,demonstrującą działanie systemu redukcji szumów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja też coś na temat: testowa kaseta TDK i mały komplet polskich :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100003423 1200329152_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fuji z2 - jedyna kaseta tak niedo******na wizualnie, ze nie kupilbym ani sztuki bez wzgledu na jakosc nosnika.

o ile maxell xl IIs sprzed owalnego okna jeszcze dal sie strawic dzieki czarnym rolkom,o tyle Z2 po prostu woła o pomste do nieba? co to za rolki? a to okienko? kaseta dla niewidomych ;/

Ta kształt okienka ma tak samo nieszczęśliwy, jednak twierdzę iż Fuji jest trochę ładniejsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fuji ZII była chyba najlepszą "chromówką" w I połowie lat 90-tych. W - bardzo rzetelnym - teście amerykańskiego Audio w 93 czy 94 roku uzyskała najlepszą ocenę spośród taśm typu II, i niemieckie pisma też bardzo dobrze ją oceniały, o ile pamiętam. A jej wygląd - cóż...

Witajcie

Bardzo lubię ten wątek i te nasze dociekania na temat

Modele lepsze gorsze , nie można generalizować . Nie możemy używać i testować kaset z lat 70 tych w magnetofonach wyprodukowanych w latach 90tych i na odwrót .

Czy jest ktoś kto się z tym nie zgodzi ? cóż każdy ma prawo do wypowiadania swego zdania ale żeby było jasne to zdanie nie jest tylko moje ale wielu inżynierów i projektantów różnice technologiczne 30stoletniej produkcji kasety sa znaczne wiec sprawa jest prosta , chcesz żeby twój dek zagrał stosuj taśmy produkowane w okresie produkcji posiadanego magnetofonu , w zasadzie każda instrukcja dodawana do magnetu mówi nam jakich taśm powinniśmy używać , nie bede tu cytował literatury jak robią to niektórzy bo to jest zbędne każdy może nabyć te książki i poczytać

audiomagia.blogspot.com

MAG

Masz sporo racji, nie mniej jednak są kasety wypadające znakomicie w wielu deckach.

Żeby nie być gołosłownym podam przykład - Fuji ZII i K2 chodzą znakomicie na każdym moim decku.

Metalówki z kolei juz mają swoich faworytów, np Denon HDM doskonale chodzi na TC-K6ES a zupełnie źle na 950ES.

Sytuacja jest rzeczywiście mocno złożona.

Klnę w żywy kamień powoli remontując UHER-a CR-240 odsłuchuję to co odsłuchać nie fcem ale muszem na amatorskim sprzęcie stacjonarnym Panowie praktycznie to nie ma złych taśm są tylko rozpaskudzone chujowe decki tak wybredne, że aż rzygać się chce jeśli CR- nie jest aktualnie w 100% sprawny to jedyna rada włożyć kasetę do dobrego decka DCC i na nim odczytywać. Za kilka dni będę mial radość z warszawwskiej Radości ul.Ślimaka 15 www.schematy.pl serwisówkę i schemat do swojego słodkiego maleństwa. A wracając do kaset nie obiecywał mi znajomy jak psu kiełbasy, żadnych kaset ale dzisiaj przyszły z antypodów [sydney] That's-y EX-90 w nadmiarze czyli 44 sztuki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Orientujecie się z jakich lat są te modele kaset?

Ukryta Zawartość

post-14246-100002585 1201043057_thumb.jpg

post-14246-100002586 1201043057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Górna (UD XLI) i dolna (UD) z końca lat 70-tych; środkowa (UD-XLII) z ok. 83-84 roku i jest to wersja na rynek amerykański, gdzie zupełnie nowa kaseta miała jeszcze starą nazwę UD-XLII. W Europie ta sama kaseta miała już nazwę uproszczoną do XLII.

Jestem ciekaw jakie macie najstarsze kasety. W 1963 roku była premiera systemu. Ciekawe co było wtedy w ofercie? Czy na początku było tylko żelazo czy chrom też. Jak to przebiegało.

Moje najstarsze kasety to jakieś Philipsy z przełomu lat 60-tych i 70-tych, jak sądzę. Mam też trochę starych Agf z początku lat 70-tych. Kasety z taśmą z dwutlenku chromu pojawiły się nieśmiało dopiero pod sam koniec lat 60-tych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.