Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

I zobaczcie jaki ładny gratis dodaje sprzedający do swojego sprzętu :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

musiko, 30 Lip 2010, 20:37

>I zobaczcie jaki ładny gratis dodaje sprzedający do swojego sprzętu :-)

>

>

Ukryta Zawartość

Dzięki musiko za reklamę mojej aukcji :-) pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>Akai,

>

>Wiedziałem, że to aukcja jednego z "naszych", tylko nie pamiętałem jakim nickiem tutaj operujesz. :)

>Szkoda, że musisz się go pozbyć. Fajny zestaw.

Hey skompletowanie tego zestawu zajęło troszkę czasu ale z uwagi że przez parę lat nazbierało się tego i powoli brakuje mi miejsca po długim namyśle zostaje przy moim drugim zestawie AKAI AKAI GX-F51, AKAI AM-U61,AKAI AT-S61, AKAI EA-G90 no i jeszcze mam taki sam wzmacniacz AKAI AM-U7 w kolorze black pearl pozdrawiam

fotki tak dla zainteresowanych

Ukryta Zawartość

post-24346-100000069 1280568671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TDK KR C90 - jeszcze pachnie intensywnie fabryka - prawie tak sam zapach jak PIONEER M 1

Ukryta Zawartość

post-24346-100000058 1280573886_thumb.jpg

post-24346-100000059 1280573885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>akai, 31 Lip 2010, 11:32

pierwszy raz widze wieze z vhs... a tak sie sklada ze od jakiegos czasu chodzi mi po glowie natretna mysl zeby wrocic do vhsow bo... podobaja mi sie tez kasety wideo :-)

>akai, 31 Lip 2010, 11:32

pierwszy raz widze wieze z vhs... a tak sie sklada ze od jakiegos czasu chodzi mi po glowie natretna mysl zeby wrocic do vhsow bo... podobaja mi sie tez kasety wideo :-)

Posiadam VHS-a i nie sprzedam go, dlatego ze mam na kasetach nagrane koncerty, teledyski i filmy których nie mogę zdobyć na DVD , nie popełnię tego samego błędu jakie parę lat temu z kasetami magnetofonowymi, których sie pozbyłem .... pozdrawiam

a ta wieża jest z 1983 roku wtedy VHS był popularny

>akai, 31 Lip 2010, 13:54

oj, dobrze cie rozumiem. 15 lat temu tez pozbylem sie wszystkich swoich nagranych kaset audio i teraz musze je kupowac za chore pieniadze na licytacjach. vhsow uzywalbym jednak dla czystej przyjemnosci obcowania z formatem bo to co potrzebuje mam juz dawno na dvd.

eskwadrat, 1 Sie 2010, 00:58

>Gdzie ty tu wieze z vhs widzisz? Popiles jegermaistera czy co?

Akai, parę postów wyżej. W latach 84-85 Akai próbowało zintegrować systemy audio i wideo w jednej wieży i robiło magnetowidy, wzmacniacze AV i miksery AV pasujące wzorniczo do zestawów hi-fi.

StilonGorzów14, 30 Lip 2010, 20:23

>zobaczcie to rządzi

>

>

Przecież to mój film ;-) Dałem ten link na forum całkiem nie dawno. Ale dzięki za reklamę :D

Radmar, 25 Lip 2010, 20:44

>k.mik, 25 Lip 2010, 20:21

>

>>Ta kaseta "Pyral" jakaś taka ACMEpodobna.

>

>

>Może i faktycznie, ale dźwiękowo z ACME nie ma żadnego porównania. Zastosowana w niej taśma naprawdę

>gra, ba, nawet się daje skalibrować bez problemu. Zresztą sama taśma wizualnie jest bardzo ładna, w

>przeciwieństwie od kompletnie matowej ACME.

Mam jedną ACME MS 400 C-90 i dała się skalibrować, nawet od biedy zagrała...

Niektóre moje magnetofony nie chciały skalibrować ACME - autokalibracja sygnalizowała błąd, albo zakres ręcznej kalibracji był za mały. To bardzo marna taśma!

Różne układy autokalibracji mają różne możliwości, i różnie też reagują gdy prawidłowa autokalibracja jest niemożliwa. Jedne po prostu sygnalizują błąd i powracają do ustawień standardowych, a inne (np. system DATA stosowany w Aiwach) próbują "do upadłego" i pozostają przy ustawieniach najlepszych możliwych do osiągnięcia, choć nieoptymalnych. Ale takie pozostanie przy wartościach skrajnych i tak jest lepsze niż powrót do ustawień standardowych. Ponadto Aiwa (np. AD-F770 i 990) sygnalizuje diodami LED na którym etapie (Bias, Level czy EQ) nastąpił błąd i które ustawienie nie jest optymalne.

Niestety, mało który producent podaje dokładne informacje o sposobie działania autokalibracji, i przeważnie nie informowali też jakie są przyjmowane ustawienia w przypadku pojawienia się błędu (powrót do standardowych czy zachowanie najlepszych możliwych). Takie informacje można na ogół znaleźć tylko w przypadku starych magnetofonów z samego początku lat 80-tych, gdy instrukcje były duże, treściwe, i było co poczytać. Później sprowadzało się to tylko do faktycznych instrukcji: "Nacisnąć guzik...". :-(

W starej metalowej Hitachi, jeszcze bez otworów detekcyjnych dla metalu, zakleiłem taśmą otwory detekcyjne "chromu" i spróbowałem autokalibracji (jako typ I) w dwóch magnetofonach Kenwood. Założyłem, że tak ekstremalne odchylenie parametrów od nominalnych powinno sprawdzić graniczne możliwości autokalibracji. Prosty dwugłowicowy KX-3510 z autorewersem, wyposażony tylko w AutoBias (a nie pełną kalibrację) długo próbował, i ostatecznie zasygnalizował błąd. Natomiast KX-9010, wyposażony w pełną autokalibrację ATCS, zasygnalizował poprawne zadziałanie systemu - i, co ciekawe, nagranej taśmy dało się słuchać, a różnica pomiędzy oryginalnym dźwiękiem nie była wielka. Przy wyłączonej autokalibracji nagranie było do luftu - bardzo ciche (o dobre 10 dB) i z wyraźnie podbitymi wysokimi. Z włączonym Dolby jego działanie zostało tak bardzo zakłócone że nie dało się tego słuchać nawet przy najlepszej woli.

Jeszcze na temat VHS:

też jestem fanem tego nośnika. Nie ze względu na jakość obrazu (która i tak nie jest zła, jeśli ktoś ma przyzwoity magnetowid) ale na łatwość użytkowania, nagrywania z TV, i możliwość przewijania reklam (!). Mam dwa magnetowidy i milion rzeczy, których nie ma na dvd (stare programy TVP, filmy w polskiej wersji itd.).

Kiedyś w jednej redakcji dostałem pamiątkową "ostatnią" kasetę, rozdawaną na imprezie Basfa w momencie, gdy format VHS odchodził oficjalnie do lamusa. Kaseta z najwyższej półki, PHG, w długości C-300 (w tańszych wersjach tej długości taśma była fatalna na początku kasety). Trzymam zapieczętowaną, na pamiątkę :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100000062 1280970655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nabyłem niedawno na eBayu kasetę Superscope C-122. Poza nietypową długością, znaną z serii Sony z 1974 roku (wersja "Plus 2" z dwiema dodatkowymi minutami), dość istotna jest sama marka.

Otóż między 1960 a 1975 rokiem dystrybucją sprzętu Sony w USA zajmowała się właśnie firma Superscope (nie było wtedy czegoś takiego jak spółka "Sony of America").

Jak widać Superscope wydawała własne kasety, które były kopiami Sony - nie w sensie wzorniczym, ale z tą samą taśmą i w tej samej długości. Na zdjęciu widać, że nie tylko taśma, ale nawet rozbiegówka jest w identycznym kolorze. I to oznaczenie: HF!

Ukryta Zawartość

post-15808-100000059 1280971931_thumb.jpg

post-15808-100000060 1280971931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to jest okrągły wpis numer 7000, i z tej okazji wszystkim Kolegom Forumowiczom życzę szczęścia i pomyślności w życiu zawodowym i osobistym.

:-)

A oto prezent jubileuszowy, prosto z Ludwigshafen. Można śmiało zażywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Haha, masz pomysły Diabolik :D Szybko idą te wpisy, pamiętam jak nie tak dawno był 6000 wpis i o ile dobrze pamiętam, właśnie też Ty o tym wspomniałeś.

Rodzinka z duuużymiii... rolkami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam prośbę, czy ma ktoś fotki brakujących kaset do tej serii TDK?

Prosiłbym o wstawienie.

Pozdrawiam Jacek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SirJack7, 5 Sie 2010, 21:14

>Rodzinka z duuużymiii... rolkami

Kurczę! jak mi się te duże rolki podobają. A już szczególnie właśnie w "wielkookienkowych" Sony. Piękne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.