Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ten "ciemny pasek" tworzył się z czasem użytkowania, właściwie cała taśma była tego koloru do póki była nowa. Po prostu jej ścieranie się dawało taki efekt.

Z którego roku i gdzie były produkowane te TDK D? Mam taką jedną i nie wiem gdzie ją "wkomponować" na półce, nie było ich raczej dużo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z którego roku i gdzie były produkowane te TDK D? Mam taką jedną i nie wiem gdzie ją "wkomponować" na półce, nie było ich raczej dużo.

produkcja 2001-3 rynek USA

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Dzięki

Tata właśnie wrócił z Anglii i przywiózł 10-Pack TDK D 90 :-)

RS-TR373, z jakiego okresu te TDK D? Ja z kolei wylicytowałem dzisiaj 10 szt Fuji CDFAN2 74 za 29 zł (kasety z lat 1998 - 2000)

Obecne, z serii "Life on Record" ponagrywałem trochę i jestem na prawdę zadowolony :-)

Taki mały komplecik ;)

ups przesadziłem z rozmiarem obrazka .już poprawiam.

Ukryta Zawartość

post-26690-014510800 1287578847_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może jest ktoś zainteresowany zakupem takich oto TDK SM 60 minut

Mam do sprzedania kartonik 10 sztuk oraz 5 sztuk luzem , które mogę sprzedać pojedyńczo

Zainteresowane osoby zapraszam na PV

Ukryta Zawartość

post-21594-050596900 1287769427_thumb.jpg

post-21594-045748100 1287769446_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich miłośników kaset. Od paru dni przeglądam ten wątek od początku, jestem na 37 stronie i myślę, że kiedyś dobrnę do końca.

Ale ja nie o tym... Mam taką sprawę: potrzebuję, aby ktoś nagrał mi na porządnym, dobrze wyregulowanym magnetofonie taśmę testową, która pomoże mi w wyregulowaniu mojego decka. Niestety nie posiadam znajomych siedzących w temacie, więc pomocy szukam tutaj.

Jeśli ktoś ma czas i ochotę nagrać dla mnie taką kasetę i wysłać priorytetem, to zapraszam na PW (żeby nie zaśmiecać wątku). Zapłacę oczywiście za taśmę, stracony czas i przesyłkę.

Z góry dzięki :)

Nie przypominam sobie, by Maxell robił tak wązkie taśmy. Gość wystawił ją na allegro jako prawie nową, raz nagraną... Ale co się stało z resztą taśmy? Lub nawet POPRZEDNIĄ taśmą?...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno nie jest to 90-tka, pudełko też nie oryginalne, wkłada chyba też nie od tego modelu... ja już rzadko kupuję używane kasety, a jeśli już to z zaufanego źródła. Ostatnio kupiłem sporo niezłych nowych chromów (Fuji cdfan2) w bardzo dobrej cenie (3zł sztuka)

Witam Panów bardzo serdecznie.

Przeczytałem cały temat "ślicznych kaset [...]" Powiem szczerze że przypadkiem trafiłem na ten wątek i wpadłem... Będąc około 50 strony postanowiłem kupić deck'a i parę kaset, tak z ciekawości. Efekt jest taki że zacząłem segregować całą swoją bibliotekę i nagrywać ją na kasety. Efekt nagrania za pomocą Sony TC-FX330 na nośniku Sony UX-S (made in mexico) był zaskakujący! Taki twór jak mp3 przestał dla mnie istnieć. A w połączeniu z Radmorem 5102-TE i 4 kolumnami (w tym dwa 30-to letnie tonsile zg-10) to po prostu poezja. Teraz tylko szukam legendarnej "szuflady" i może przy odrobinie szczęścia uda mi się wylicytować jakiś klasyczny nośnik na a....o.

Pozdrawiam wszystkich miłośników klasycznego analogu!

Witaj, RAAV,

Cieszę się, że stałeś się kolejnym fanem analogu i dostrzegłeś jego uroki :-)

Co do kaset SONY UX-S produkowanych w Meksyku, to nie polecam... Sama taśma w nich jest całkiem - całkiem, gorzej z obudową i estetyką jej wykonania... Jeśli chcesz robić sobie całą bibliotekę na kasetach, kup jeszcze jakiś dobry odtwarzacz CD, nagrywanie z komputera nie ma sensu...

A co do "szuflady", skoro tak je lubisz, zapraszam do oglądnięcia mojej ;-) Wizualnie jest w kiepskim stanie, ale technicznie ok.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

WITAM PANOWIE

Po wielu miesiącach poszukiwań udało mi się złożyć skromną wieżyczkę. Mam w niej 3 magnetofony, w tym jedną zmieniarkę :)

Czy widzieliście kiedyś coś takiego?

Zapomniałem zdjęcia...

Zapomniałem zdjęcia...

Zapomniałem zdjęcia...

Zapomniałem zdjęcia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> RAAV, nie chcę ci zmieniać planów ... ale jako pierwszego decka nie kupuj szuflady ... kup sobie w bdb stanie cuś innego ... przez moje ręce przeszło kilkanaście szuflad i każda miała jakiś problem ... oprócz tego szuflady różnią się bardzo dźwiękowo między sobą (są serie lepsze i gorsze). Potem jak stwierdzisz, że cię to bawi to sobie kupisz i szufladę ;)

nikx,

Ja tą swoją złożyłem z dwóch wraków, które kupiłem wiadomo gdzie za 2 zł... :-) Jakoś nic się mu nie dzieje, od czasów gdy dałem mu nowe życie nie było żadnej awarii, gra jak i nagrywa czysto i dynamicznie... Jest lepszej jakości i bardziej niezawodny niż deck'i ZRK M xxxx

>>nikx W planach mam aby szuflada była drugim nabytkiem. Moim pierwszym jest Sony TC-FX330 (zdjęcie niżej, mam nadzieję). Wiem że poza tematem ale może ktoś z Panów spotkał się z tym wynalazkiem. Niestety w sieci praktycznie brak informacji.

Ukryta Zawartość

post-30995-049879200 1288732124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A z cyklu "prawie robi wielką różnicę": Wiek ok. 20 lat i dalej słychać muzykę (taki lokalny folklor ;) ). Pudełko nieoryginalne, było z czarnym tyłem w drobną kratkę ale się połamało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> RSTR - niby masz rację ale to propozycja dla grzebaczy ... nigdy bym nie namawiał ludzi nie mających smykałki do grzebania do zakupu polskich decków ... bo są tak nieprzewidywalne jak wiosna tej jesieni ;) Mówisz 2zł - niby tak ale z przesyłką wyjdzie 25 zł (dwa decki) to będzie już 50 zł. Wolałbym dorzucić 50zł z zebranych puszek i makulatury by wydać 100 zł - a za tą kwotę można już kupić 3głowicówkę w bardzo dobrym stanie ...

Mam w domu chyba z 6 polskich decków i traktuję je raczej jako przejaw sentymentu niż źródło dobrego dźwięku. Masz rację, Diora jeżeli działa brzmi lepiej niż ZRK - choć kiedyś już pisałem, że zrobiłem z kolegami test "szuflad" i prawie każda w ślepym teście była rozróżnialna ... a w nagrywaniu między niektórymi to była przepaść!

A na deser mój wyczyszczony 35 letni deck połykający złotego maxella ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikx,

No, no... Takie wieża vintage to coś pięknego :-) Te dwie szuflady kupiłem na jednej aukcji, także łącznie z przesyłką kurierską kosztowały mnie 32 zł :-) Mój akurat jak już pisałem, nagrywa świetnie, ale nie obeszło się bez regulacji prądu podkładu bo było jakieś 5 dB różnicy. Też nie ufam za bardzo polskim deck'om, raz trafi się taki, który grał będzie latami, a w niektórych po przesłuchaniu kilku kaset coś pada... Więc nie polecałbym ich też komuś, kto nie ma zielonego pojęcia o naprawach.

Więc ja też dorzucę coś na deser, co akurat u mnie gra... :-) Ale dodam, że sporo się namęczyłem by na spokojnie go posłuchać, bo co chwilę właśnie coś padało... Ale warto było, bo magnetofon bardzo przyjemny :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie dwa decki ZRK, generalnie w miarę przyzwoicie odtwarzają ... gorzej jest z nagrywaniem ... jeżeli używam ich to zawsze jako odtwarzacze ;)

Trzymam je wraz z dedykowanym amplitunerem z sentymentu ... dostałem je na 18tkę ;)

kolejne rarytaski

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne rarytaski

Ukryta Zawartość

Szkoda, że niemal wszystkie w opłakanym stanie i bez wkładek...

Mam takie dwa decki ZRK, generalnie w miarę przyzwoicie odtwarzają ... gorzej jest z nagrywaniem ... jeżeli używam ich to zawsze jako odtwarzacze ;)

Trzymam je wraz z dedykowanym amplitunerem z sentymentu ... dostałem je na 18tkę ;)

Z nagrywaniem nie jest tragicznie, jeśli je wyregulujesz. Kiedy na swoim zrobiłem pierwszą próbę nagrywania, nie byłem zadowolony. Wystarczyło pobawić się prądem podkładu, podobnie jak w MDS 432 i teraz nagrywa świetnie... Mogę nawet nagrać próbkę dźwięku źrodła z niego i później nagranego, z taśmy, jeśli chcesz.

Ukryta Zawartość

Z nagrywaniem nie jest tragicznie, jeśli je wyregulujesz. Kiedy na swoim zrobiłem pierwszą próbę nagrywania, nie byłem zadowolony. Wystarczyło pobawić się prądem podkładu, podobnie jak w MDS 432 i teraz nagrywa świetnie... Mogę nawet nagrać próbkę dźwięku źrodła z niego i później nagranego, z taśmy, jeśli chcesz.

>>> RSTR, Nie powiedziałem, że jest tragicznie ale jeżeli mam wybór czy nagrywać na ZRK czy na mojej AIWie XKS7000 to nagrywam na AIWie ;) I wierz mi różnica jest ogromna ... Nawet nagrywając na moim starym Nakamichi 580 (starszym od ZRK!) nie ma co porównywać - Nakamichi po prostu go wgniata w ziemię ... po prostu szkoda mi kasety i dlatego nagrywam na innych ... a ZRK pozostanie od czasu do czasu odtwarzaczam ...

Mając dwa ZRK i szuflady - porównywałem je kiedyś między sobą ... i tu znów w nagrywaniu zwycięzcą jest szuflada ...

Te szuflady nie tylko lepiej nagrywają, ale też odtwarzają. Na M 9108 itp. nagrywam raczej podstawowe kasety żelazowe, lepsze wolę na KENWOODzie KX-7030 czy Technics'ie.

Witam,

Kasety to moja pasja i ostatnio postanowiłem rozpocząć "ciułanie" w obszarze AGFA.

Rezultaty na zdjęciu, jak widać brakuje supechromu HD (cztery gwiazdki, ktoś mnie ostatnio przebił na ebay'u za pięciopak) oraz carat'a, jezeli ktoś ma coś takiego na zbyciu to chętnie skorzystam:-)

pzdr

PS. Wpis o takiej samej treści zamieściłem na AH, piszę na obu forach i nie uważam że to coś złego :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.