Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jednego Emtec CS II, odtwarzałem go wielokrotnie na różnych magnetofonach i takie dziwne zjawiska nie miały miejsca.

A przed chwilą doszły do mnie 2 SONY UX-S 90, 2 SONY HF 90 i 1 SONY HF 60, kasety z okolic 95-98, jedna już kręci się w KENWOODzie KX-7030 ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19067-069201700 1290678773_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem kilka starych BASFów. Napiszcie o nich kilka słów charakterystyki.

Ukryta Zawartość

post-27095-098542600 1290882988_thumb.jpg

post-27095-030860200 1290883018_thumb.jpg

post-27095-099073700 1290883052_thumb.jpg

post-27095-012544600 1290883111_thumb.jpg

post-27095-039653100 1290883142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś o 21 30 odwiedził mnie kurier ... sprawił mi nielada frajdę przynosząc paczke od mojej kuzynki ze stanów ,a w niej sprawunki do pracy i oczywiscie 160 kaset magnetofonowych , lampy kable i takie tam audio szaleństwa :) a tak prezentuje sie zawartośc paczki - kasety i walkman - mój syn 12 letni zapytał tata to taki discman co ?? :)

Ukryta Zawartość

post-21594-087098600 1290893331_thumb.jpg

post-21594-083893000 1290893344_thumb.jpg

post-21594-026091300 1290893362_thumb.jpg

post-21594-062298400 1290893381_thumb.jpg

post-21594-072099700 1290893443_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vlado,

O tych BASFach nie wiele mogę powiedzieć, bo z tymi nie miałem do czynienia. Ale Metal Maxima IV to rarytas!

garnooh,

Jest co podziwiać! :-) Dosłownie przez jakąś minutę siedziałem przed monitorem z otwartymi ustami delektując się tym jakże pięknym widokiem ;-)

Dostałem kilka starych BASFów. Napiszcie o nich kilka słów charakterystyki.

Najstarsze są te "kolorowe" - chyba 72 rok. BASF wtedy bardzo silnie promował kasety C-120...

Następna jest chyba ta srebrno-czarna Chromdioxid - to rok 74-75.

Chyba z tego samego okresu pochodzi albo odrobinkę nowsza jest Ferrochrom.

Czarne Chromdioxid Super to sam koniec lat 70-tych.

Natomiast Metal pochodzi z ok. 88 roku i jest najcenniejszy z nich wszystkich.

Dziękuję koledzy za informację.

Maćku wyżej pisałeś o kasetach Agfa, rzuć okiem czy to dotyczyło także tych na na pierwszym i drugim zdjęciu. Proszę również o kilka słów na temat reszty BASFów.

Pozdrawiam Vlado.

ps. na ostatnim zdjęciu jest MAXELL który ujął mnie urodą.

Ukryta Zawartość

post-27095-044038500 1290944563_thumb.jpg

post-27095-059047400 1290944590_thumb.jpg

post-27095-083036800 1290944611_thumb.jpg

post-27095-085076800 1290944625_thumb.jpg

post-27095-014263600 1290944657_thumb.jpg

post-27095-093666600 1290944687_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Agfa Stereochrom (z zielonym paskiem) to seria 1980-81, podstawowy chrom Agfy. Stereochromy były jednocześnie produkowane w różnych zakładach (przypuszczam, że część przez Magnę i/albo Permatona dla Agfy), i w tej samej serii występowały w dobrych pięciu wersjach, różniących się znacznie obudową kasety mimo tej samej formy graficznej. Ta na zdjęciu to wersja "lux" bo to "prawdziwa" AGFA i to jeszcze z mechanizmem SM, którego Stereochromy przeważnie nie miały. Była jeszcze niemal identyczna wersja bez SM, oraz kilka innych, jak przypuszczam, produkcji Magny itp. dla Agfy.

Carat to kaseta z następnej serii, ok. 1982 r., i o ile wiem to ostatni Carat. Rzadka i dość trudna do zdobycia.

Basf Chromdioxid Super to wersja z ok. 1980 roku.

Pomarańczowy LH trudno określić nie widząc samej kasety, były one produkowane przez parę lat z niemal niezmienionymi wkładkami. Jeśli grzbiet wkładki jest czarny, to koniec lat 70-tych, jeśli pomarańczowy - ok. 80-81 roku.

Basf Chromdioxid 120 jest z nich najstarszy, myślę, że to ok. 75 r.

Basf Chromdioxid 60 z dużym okienkiem to mniej więcej rówieśnik Carata.

Maxell UDII jest z nich najnowszy, to ok. 90-92 roku.

Dzięki Maćku. Nie kolekcjonuję kaset, ale jet to równie wciągające jak magnetofony. Jeszcze jedno pytanie. Czy typ III kaset, to forma przejściowa między żelazem a chromem, czy był to rodzaj niezależny od pozostałych? Produkowano go dość krótko, czyżby nie spełnił oczekiwań? Ostatnie kaseciaki nie mają korekcji dla typu IIIgo.

Nie, to nie była forma pośrednia, tylko próba połączenia najlepszych własności taśm żelazowych i chromowych. To taśmy dwuwarstwowe: w głębszej i grubszej warstwie trójtlenku żelaza gamma zapisywane są głębiej wnikające w taśmę fale dłuższe o niskiej częstotliwości, a w naniesionej na nią powierzchniowej, cieńszej warstwie dwutlenku chromu zapisują płycej wnikające w taśmę fale krótsze o wysokiej częstotliwości. Technologia nanoszenia dwóch warstw powodowała oczywiście że taśmy FeCr były sporo droższe.

Producenci taśm i magnetofonów nie dogadali się też ze sobą w sprawie optymalnych parametrów zapisu i odczytu (prądu podkładu i korekcji), był w tym duży bałagan. Jakiś czas temu odkryłem charakterystyczną dla tego zjawiska ciekawostkę na wkładce kasety Scotch FeCr - w czterech językach producent podawał cztery mniej lub bardziej ROZBIEŻNE zalecenia dotyczące optymalnego ustawienia przełączników w magnetofonie!

Dopiero praska konferencja IEC w 81 roku ustaliła podział na cztery oficjalne typy i wybrała dla nich wzorcowe taśmy odniesienia. Ale ferrochromy wtedy już zaczynały odchodzić w zapomnienie.

Zresztą ferrochromów nigdy nie było zbyt wiele i nigdy nie były produkowane w dużych ilościach. Na pewno robiły je BASF, AGFA, Philips, i "satelitarne" firmy niemieckie, np. Permaton czy Grundig (zapewne były to konfekcjonowane przez nich taśmy BASFa czy AGFY), także Scotch/3M, a z firm japońskich jedynie Sony i Denon. Nie słyszałem nigdy o żadnej innej taśmie FeCr produkcji japońskiej. Sony przez pewien czas bardzo silnie lansowało FeCr, taśma Sony stała się wzorcową taśmę IEC typ III, i chyba w ogóle było ostatnią firmą która przestała je robić - gdzieś czytałem, że na japońskim rynku ferrochromy Sony można było kupić do końca lat 80-tych. Sony robiło też taśmy szpulowe FeCr.

Dziękuję Maćku za wypowiedź. Zrobię próby tych BASFów na DUALach dobierając odpowiadające sobie roczniki. Ciekawi mnie czy będą różnice pomiędzy taśmami niemieckimi a japońskimi tych samych typów.

A oto dwa Basfy FE I Ferro Extra z ok. 2000 r: Ta pierwsza jest skręcana i raczej marna, bo ma słaby nadruk (szary jeszcze się trzyma, złoty ledwo widać). Ta druga to co innego: bardzo dobrze wykonana, twarda, mocna obudowa, mocno sklejona, nadruk jest porządny i wygląda jakby był tłoczony, wtapiany w obudowę. W dodatku ta druga kaseta ma ozdobne paski z boku, oddzielone ukośną linią.

Ukryta Zawartość

post-27232-099083500 1291213038_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Troszke trudnosci z internetem ale jakos udało sie zalogowac :)

wklejam kilka nowych nabytkow

TDK z rynku USA rocznik 1986 oczywiscie D 60 i 90 do kolekcji mam juz 46 z tego samego rocznika, moze ktos wie jakie jeszcze wychodzily dlugosci ? wiem ze istnieje 30 i jakie jeszcze ?

TDK z rynku EU rocznik 1988-89 oczywiscie AR Limited 90

Ukryta Zawartość

post-11402-005362100 1291243996_thumb.jpg

post-11402-097563800 1291244005_thumb.jpg

post-11402-073551000 1291244106_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Znalazłem w sieci informację, czym jest biała substancja, która czasem wydziela się ze starych taśm, najczęściej z dwutlenku chromu - spotykałem się z tym głównie w taśmach Agfy. Otóż jest to produkt rozkładu środków smarnych, które dodawane są do warstwy magnetycznej w procesie produkcji, i które zapewniają odpowiedni poślizg i smarowanie.

Warstwa magnetyczna jest jak gąbka, z której te substancje smarne są wyciskane przy kontakcie taśmy z głowicą - i podobnie jak gąbka, po ustaniu nacisku warstwa magnetyczna z powrotem wchłania znakomitą większość tego co zostało wyciśnięte - ale oczywiście nie wszystko, więc po dużej liczbie odtworzeń tych substancji smarujących jest w taśmie coraz mniej.

Ta biała substancja to produkt rozpadu (rozkładu) tych substancji smarujących.

Jedyny doraźny sposób to wyczyszczenie taśmy - i chyba szybkie jej przegranie na nowy nośnik.

Znalazłem krótką wzmiankę o tym, że taśmie można zaaplikować nowy środek smarny - ale ani słowa o tym jak to zrobić.

Natomiast znalazłem też ostrzeżenie - o ile w przypadku rozkładu warstwy magnetycznej spowodowanej wilgocią można taśmę ratować przez jej wygrzanie i usunięcie wilgoci, o tyle w przypadku rozkładu środka smarnego tego właśnie robić nie wolno!

Mozesz podac link gdzie to napisano?

Ja po przykrych doswiadczeniach z Agfami i Basfami kupuję kasety tch firm tylko w celach kolekcjonerski gdyż są wizualnie piękne.

Natomiast nagrywam tylko i wyłącznie na kasetach japońskich, amerykańskich i koreańskich.

Ukryta Zawartość

O fabrycznym dodawaniu środków smarnych i ich stopniowym ubywaniu z taśmy w miarę normalnego używania czytałem już wcześniej gdzie indziej; tutaj znalazłem informację że ta biała substancja to właśnie produkt rozkładu tych środków smarnych - które oczywiście nie powinny same się rozkładać. Spotkałem się z tym zjawiskiem tylko w przypadku dość starych taśm z dwutlenku chromu, głównie AGFY, z lat 70-tych i początku 80-tych.

Ukryta Zawartość

Ja spotykałem się z tym tylko w taśmach żelazowych i były to Stilony Low-Noise/Niskoszumowe i Ferrum Forte, oraz BASFy Ferro Extra I.

audiotone,

Z tej serii jest jeszcze chyba 180, ktoś wklejał ją na forum wiele stron temu. Była pokazana nawet sama taśma, która jest prawie przezroczysta ;-) Ale musi być bardzo cienka, by tyle jej tam nawinąć.

audiotone,

Myślę, że w tej serii 180-tki już nie było! Ostatnia 180-tka jaką znam to seria z 1982 roku; potem chyba wstrzymano produkcję, może dlatego, że więcej było magnetofonów (także reporterskich) z autorewersem i szybkim autorewersem, zapewniającym niemal nieprzerwane dwugodzinne nagranie na taśmie C-120.

I w tej serii z 86 roku chyba najdłuższa była właśnie 120-tka - ale nie mam takiej, nawet na zdjęciach, by potwierdzić jej istnienie. Ponieważ jednak produkowano 120-tki wcześniej i później, to dlaczego w tej serii miałoby jej nie być?

30-stka na pewno istniała w tej serii, ale na rynek japoński. Nie wiem czy były 30-tki na inne rynki. Na rynku japońskim była największa różnorodność modeli i długości.

dziekuje Maćku za wyczerpujące wyjaśnienie , z tego co sie orietuje to D-30 z 1986 roku widziałem na rynku USA ale była rozpakowana :( wiec sie nie interesowałem , a szkoda .

załanczam zdjecie z aukcji z tego rynku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich a widzieliście taką 180 TDK gościo miał 10szt zdjął aukcje i wystawia teraz po jednej ,ładnie jedzie w góre

o kude felek zdjęcie nie weszło jeszcze raz spróbuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

Natrafiłem na sensacyjną kasetę. Wydawało mi się, że pamiętam ją z zamierzchłej młodości, ale - ponieważ nigdy nie mogłem na tę odmianę trafić - już podejrzewałem, iż chodzi jedynie o wytwór mojej wyobraźni.

To Maxell UL w wersji wzorniczej takiej jak "biały" UR z 1984 roku. Kaseta ma obudowę jak seria z 1985 roku, tak samo wkładka - zgodna ze wzorem na UR, UDI, XLI itd., tyle, że na froncie nie ma jeszcze wycięć. Dotąd natrafiałem wyłącznie na modele UL identyczne z LN, w starej "diamentowej" obudowie z przełomu lat 70/80.

Ma ktoś z was taka kasetę? Teraz trzeba polować na zafoliowaną do kolekcji...

Odświerzam temat Maxell UL w wersji...no właśnie.Gdzie ją przyporządkować. Czy do modeli z wycięciami po bokach czy do serii wcześniejszej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odświerzam temat Maxell UL w wersji...no właśnie.Gdzie ją przyporządkować. Czy do modeli z wycięciami po bokach czy do serii wcześniejszej?

Witam

Wydaje mi się że tu jest odpowiedź :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że Maxell, chyba najbardziej ze wszystkich producentów, mącił strasznie z różnym wyglądem i różnymi nazwami taśm na różnych rynkach. Na przykład na początku lat 80-tych stare kasety "w jodełkę" sprzedawane były w Europie i USA jako UD-XLII, ale w Japonii nazywały się po prostu XLII. W serii na rok 83 zmieniono obudowę kaset na te nowe, prostokątne, i w Europie wprowadzono uproszczoną nazwę XLII, stosowaną już wcześniej w Japonii, ale w USA nowe obudowy pojawiły się jednak jeszcze pod starą nazwą UD-XLII, i dopiero w następnej serii zmieniono także nazwę.

Gdy wprowadzono tańszą, podstawową taśmę typu II i nazwaną ją UDII (w Europie), to "zwykłą" UD przemianowano na UDI, ale w USA od początku nazywały się one UDS-I i UDS-II.

Chyba jeszcze większy zamęt był z tymi najtańszymi, najprostszymi modelami: LN, UL, UR - wydaje mi się, że nie były one jednocześnie sprzedawane na tych samych rynkach, przynajmniej w zamierzeniu firmy. Dlatego dość trudno będzie je usystematyzować precyzyjnie.

To fakt. Tak jak z serią z 84 z dopiskiem NEW. Były tylko XLI,XLIs, XLII, XLIIs i to tylko na rynek amerykański.

Ja zbieram Maxelle też wg długości oraz z rynku japońskiego. Mam już ze 150 różnych i jeszcze sporo mi brakuje.

Ja z koleji śpieszę sie pochwalić mikołajkowym prezentem od mojej ładniejszej połówki :)

1.TDK SA-X 60 rynek USA rok 1988

2.TDK MA 60 rynek USA rok 1992-97

3.TDK DS2 90 rynek Japoński 2002-05 ta sama DS2 wychodząc w rozmiarze 60 juz wygladała inaczej :) zdjecie z netu.

Ukryta Zawartość

post-11402-084192900 1291759541_thumb.jpg

post-11402-057204700 1291759578_thumb.jpg

post-11402-098595100 1291759589_thumb.jpg

post-11402-068774900 1291759603_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubicie porównywać kasety i patrzeć na wykresy? Polecam!

Type I (position "Normal") - 41 cassettes

Ukryta Zawartość

Type II (position "Chrome") - 46 cassettes

Ukryta Zawartość

Type IV (position "Metal") - 17 cassettes

Ukryta Zawartość

Cała strona jest ciekawa - pogrzebcie bo warto ...

How to use AudioTester program for the azimuth adjustment in a tape recorder!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do wymiany / sprzedaży pojedyńcze kasety ... nie jestem kolekcjonerem a raczej nagrywaczem .. a to są sztuki pojedyńcze i chętnie kogoś zainteresowanego uszczęśliwię . Nie zostają wystwione na allegro oferuję je tylko forumowiczom ... a oto one :

Nie potrafię znaleźć żadnych informacji na temat kaset z ostatnich zdjęć Maxell US II , może ktoś coś wie na temat tych kaset ??

Ukryta Zawartość

post-21594-044800600 1292017892_thumb.jpg

post-21594-013172400 1292017903_thumb.jpg

post-21594-060779500 1292017911_thumb.jpg

post-21594-003973400 1292017937_thumb.jpg

post-21594-033783200 1292017948_thumb.jpg

post-21594-098491900 1292017958_thumb.jpg

post-21594-098807000 1292017969_thumb.jpg

post-21594-002423000 1292017978_thumb.jpg

post-21594-073254100 1292017987_thumb.jpg

post-21594-023903900 1292018001_thumb.jpg

post-21594-050194400 1292018013_thumb.jpg

post-21594-043078600 1292018035_thumb.jpg

post-21594-028891400 1292018048_thumb.jpg

post-21594-080690900 1292018062_thumb.jpg

post-21594-046215300 1292018071_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.