Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

...Ciekawą długością jest 80 minut.

Masz na myśli ogół, czy jakieś szczególne modele? Ja mam jedną 80-tkę i jest to TDK AR z lat 94-97. A skoro o niej mowa, to miałem już kiedyś pytać... Czy nie ma ktoś do takiej wolnej okładki?

Do tego BASF'a też potrzebuję, tylko do 60-tki. Kupiłem kiedyś za złotówkę/szt. z innymi kasetami, jest w stanie bdb - jak nowa i nie ma okładki :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^druga strona - hehehe ma-xg po 20 latach dezintegruja sie chemicznie hehe

...

co do tego basfa - nie wiem czy to kwestia srubek czy tworzywa, ale i Cr-S i Cr-M w wersji bez wkretow byly o wiele sztywniejsze;

do tego w okresie "srubkowym" ostro kombinowali ze sleepsheet'ami - z roznym skutkiem, tak okolo 91-93 bylo slabo , wersja 94-96 byla ok, ale dopiero w 97mym cala seria kaset basfa Fe i Cr doczekala sie slizgaczy ktore nawijaja idealnie rowna paczke, w obie strony, FF/F-rew , na kazdym decku...

ale beda ze 3 lata jak nie upolowalem ani 1 sztuki z tego okresu..

ciekawe jest to, ze pierwszy okres "koreanskiego basfa" przyniosl ogromne straty - szli na calosc ;) na tonacym okrecie - koncowka byla oplakana ,ale pierwsze 2 lata "basf by emtec" to dla mnie tasmy nie do pobicia.

(za wyjatkiem niektorych tasm hitachi)

Ukryta Zawartość

Masz na myśli ogół, czy jakieś szczególne modele? Ja mam jedną 80-tkę i jest to TDK AR z lat 94-97. A skoro o niej mowa, to miałem już kiedyś pytać... Czy nie ma ktoś do takiej wolnej okładki?

Do tego BASF'a też potrzebuję, tylko do 60-tki. Kupiłem kiedyś za złotówkę/szt. z innymi kasetami, jest w stanie bdb - jak nowa i nie ma okładki :-(

Do Basfa mam, proszę. :-)

Niestety druga strona trochę popisana ale robiłem skany na szybko teraz, można to zmazać nawet w windowsowym paincie. ;-)

Ukryta Zawartość

post-26690-0-69369500-1347486872_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh detale - zawsze mnie wkur**** ze "lewa" strona wkladek basfa wyglada o wiele lepiej, ale wywrocenie jej powodowalo niszczenie nadruku na grzbiecie strony "prawej" ;) - dopoki w pudelku bylo na to miejsce dorabialem wlasne grzbiety

Chodziło mi o kasety Track, które jakoś chyba łatwiej znaleźć w długości 80 niż 90.

A jeśli chodzi o łączenie ze sobą połówek kasety, większość producentów podkreślała większą sztywność kaset „klejonych” (a właściwie spajanych ultradźwiękowo) od kaset skręcanych śrubkami.

To spajanie będę sobie zawsze przypominał (gdy kaset już nie będzie ;-) ), bo kosztowało mnie 3-centymetrową bliznę na palcu - próbowałem skalpelem rozciąć połówki kasety Metal SR, w której splątała mi się taśma.

musialo troche "szczypać" ;)

a wpadl ktos kiedys na pomysl zeby skrecana kasete usztywnic dodajac mini-kropelke kleju na gornym grzbiecie?

wierzcie lub nie - poprawilem tak 3 kasety w zyciu i dwie z nich ulegly "awarii" - w jednej tasma wcisnela sie miedzy zwoj a slizgacz, a w drugiej odczepila sie od rozbiegowki..

swego czasu rozwazalem zabezpieczac tak kasety "pozyczane" ale to bylby przerost formy nad trescia, one i tak nie wracaly w ogole (:

inna rzecz - kasety ze srubkami sa odrobine sztywniejsze zanim sie je rozkreci - bo tak naprawde te srubki byly wtapiane w plastik.

baczny obserwator na pewno zauwazyl/uslyszal lekki "trzask" podczas wykrecania srubki po raz pierwszy - taka srubka wkreci sie z powrotem do konca ale kaseta bedzie bardziej wiotka niz na poczatku, totez rozbieranie dla samego rozbierania nie wplywa na poprawe wlasciwosci anty-rezonansowych ;)

druga rzecz - slipsheety po jakims czasie jednak sie elektryzuja, rozkrecenie kasety na kilka sekund rowna sie zasyfieniu wnetrza setkami mini wloskow roznej masci.

(...) baczny obserwator na pewno zauwazyl/uslyszal lekki "trzask" podczas wykrecania srubki po raz pierwszy (...)

O i to ile razy. Nawet się swego czasu jako gówniarz zastanawiałem nad tym trzaskiem przy wykręcaniu. :)

musialo troche "szczypać" ;)

Oj, tak - to był nowiutki skalpel, więc ostry jak diabli, przeciąłem palec chyba prawie do kości, przecinając też chyba jakieś nerwy, bo częściowo straciłem w nim czucie, a krwawiłem jak zarzynane prosię.

Kaseta ta jest więc dla mnie bardzo pamiętna, zwłaszcza, że to mój pierwszy metal "ever". Nawierciłem w niej otworki i skręciłem śrubkami... Mam ją do tej pory.

A rozbierałem ją, bo przy przewijaniu taśma wsunęła się pod wkładkę ślizgową.

Chodzicie do Rossmanna czasem ?

Jak na kasetę z drogerii to nawet fajne ma szpulki, no i podobno chrom :-)

Aaaa, zapomniałbym, napisane jest, że jest to kaseta wyjątkowo bezszmerowa :-)

Ciekawe u kogo je zamówili.

Ukryta Zawartość

post-33485-0-95657200-1347726743_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i nadają się do nagrywania płyt "compactowych. :) Ech to tłumaczenie. Przypomniało mi to jednocześnie, jak w Tesco widziałem też kiedyś kasety ACME MS-400 z tłumaczonym na polski tekstem "niskie szmery". W popularnym u nas serwisie aukcyjnym też można je było spotkać.

No ale jak na Rosmanna to nawet niebrzydkie te kasety. A jaka cena była? Może zajrzę w poniedziałek do Rosmanna obok mnie.

Ciekawe u kogo je zamówili.

Z kodu kreskowego EAN-13 wynika, że wyprodukowano je w Holandii

adres producenta odczytany z kodu:

A.S. Watson B.V.

Adres: Dane kontaktowe:

Nijborg 17 tel: +31(0)318-579 467

3927 DA RENSWOUDE fax:

Holandia (Niderlandy) [email protected]

www.eu.aswatson.com

No ale jak na Rosmanna to nawet niebrzydkie te kasety. A jaka cena była? Może zajrzę w poniedziałek do Rosmanna obok mnie.

Nie znam ceny bo jej tam nie kupiłem.

Po nazwie domyślam się, że jest z tego sklepu, dlatego pytałem czy ktoś z Was tam chodzi i się już w takie zaopatrzył lub je chociaż tam widział.

A u mnie wala sie cos takiego, tasma z lat 90, chyba jakos polowa. Nie pamietam, niestety troche juz podjechana:

Ukryta Zawartość

post-17230-0-01444800-1347783306_thumb.jpg

post-17230-0-25356600-1347783314_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

A czemu się wala, a nie stoi w eksponowanym miejscu? ;-)

W latach 80-tych kaseta ze szpulkami to był max bajeru.

Kasety te firmowane przez TAKT z taśmą chromową pojawiły się jakoś pod sam koniec lat 80-tych (89-90?).

Witam,

dla wszystkich miłośników kaset wklejam link...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak dostałem go w odpowiedzi na mojego maila do TDK, to aż mi się łezka w kąciku zatańczyła...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jest jedna Pro SM

No i właśnie z tego powodu pewnie "płakał"

Są trzy, metalowa pro sm, chromowa SA i typu I, znów produkowane, reszta wielkich graczy produkujących kasety już tego nie robi.

na 99,99% beda to meksykanskie tasmy aurex'a zakupione i dystrybuowane przez imation (aka imitation)

jezeli chcecie zakosztowac swiezej hifi tasmy to trzeba w niemczech lub uk nakupowac kaset c-zero ladowanych emtecowskim Cr+ czyli pojedyncza powloka mieszaniny cro2 i ferro-cobaltu - szum niemal tak niski jak dla chromu ale czulosc na zero - wiec mozna nagrywac i bez dolby i z B/C/S bez efektu "duszenia".

wszystkie kasety c-0 jakie sa dostepne to ...gnoj.

wiec najlepiej nakupowac skrecanych kaset tdk, maxell , basf typu II z lat 82-92 i zaladowac do nich swieza tasme Cr+ .

a te "nowe" tdk tpu II mozna przetestowac testujac sony ux "made in mexico" - ostatnia odslona -jasno zolta folia, przezrosczysto-granatowa kaseta.

a skad te moje procenty - na dzien dzisiejszy tasme magnetyczna powlekaja dwie wielkie fabryki - meksyk i korea.

jest jeszcze jakas mala manufaktura na filipinach czy w indonezji, ale szanse na to ze jej tasmy trafia na rynek euro sa rowne zeru, a to ze ich produkt dorowna koreanskiemu - jeszcze mniejsze.

w kwestii typu I jedyna zgrabna opcja jest sunkyong "music grade".

Dobre wieści - w weekend w końcu odratowałem kasety zakleszczone w rozpadniętych ikeowskich szufladach. Pomoc w postaci kleju stolarskiego na razie okazała się skuteczna.

Dokopałem się tym samym do zawartości szuflady "Maxell - otwarte" i wyciągnąłem starą UD by dokonać porównania z - nabytą niedawno - interesującą kasetą Michelex. Jest to jedna z najciekawszych "kopii", jakie widziałem. Poza wkładką, bardzo podobną w kolorach i projekcie do Maxella, zupełnie sensacyjne wydało mi się powielenie pomysłu wewnętrznej ulotki. Zwróćcie uwagę na "tape handling" na ostatniej stronie - tekst Maxella jest w zasadzie tylko lekko przeredagowany.

Sama kaseta nie ma naklejonych etykiet - są dołączone (zresztą mało maxellowskie). Z takim rozwiązaniem spotykam się dopiero trzeci raz - pierwsza to, podobnie jak Michelex, kaseta amerykańska (Highsmith, bardzo dla mnie cenna, bo o długości C-32), a druga to jedyna moja kaseta produkcji bułgarskiej.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-95964600-1347829167_thumb.jpg

post-15808-0-61501600-1347829171_thumb.jpg

post-15808-0-72486800-1347829174_thumb.jpg

post-15808-0-64335700-1347829177_thumb.jpg

post-15808-0-53195400-1347829178_thumb.jpg

post-15808-0-58005800-1347829181_thumb.jpg

post-15808-0-70875400-1347829183_thumb.jpg

post-15808-0-99640100-1347829187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na 99,99% beda to meksykanskie tasmy aurex'a zakupione i dystrybuowane przez imation (aka imitation)

jezeli chcecie zakosztowac swiezej hifi tasmy to trzeba w niemczech lub uk nakupowac kaset c-zero ladowanych emtecowskim Cr+ czyli pojedyncza powloka mieszaniny cro2 i ferro-cobaltu - szum niemal tak niski jak dla chromu ale czulosc na zero - wiec mozna nagrywac i bez dolby i z B/C/S bez efektu "duszenia".

wszystkie kasety c-0 jakie sa dostepne to ...gnoj.

wiec najlepiej nakupowac skrecanych kaset tdk, maxell , basf typu II z lat 82-92 i zaladowac do nich swieza tasme Cr+ .

a te "nowe" tdk tpu II mozna przetestowac testujac sony ux "made in mexico" - ostatnia odslona -jasno zolta folia, przezrosczysto-granatowa kaseta.

a skad te moje procenty - na dzien dzisiejszy tasme magnetyczna powlekaja dwie wielkie fabryki - meksyk i korea.

jest jeszcze jakas mala manufaktura na filipinach czy w indonezji, ale szanse na to ze jej tasmy trafia na rynek euro sa rowne zeru, a to ze ich produkt dorowna koreanskiemu - jeszcze mniejsze.

w kwestii typu I jedyna zgrabna opcja jest sunkyong "music grade".

Witam!

V12 bardzo bym Cie prosił o jaśniejsze pisanie , i unikanie tylu skrótów myślowych, niestety osoby nie biegające tak jak Ty w temacie nie załapują o co biega, OK, ja nie załapuje. Napisałeś aby kupować kasety C-zero z Emtecowskim Cr+, po czym poniżej napisaleś, że wszystkie kasety C-0 to gnój. Szczerze to nie zakumałem tego skrótu, może rozwiniesz troche co to za kasety C-zero i gdzie je nabyć , no i czy warto bo jak gnój to chyba nie warto.

Jak wychodzi na to że mam kłopoty ze zrozumieniem to sory za indagowanie, ale z drugiej strony wiedzy nigdy zbyt wiele :-).

Pozdrawiam i z góry dziekuję za jakies prostsze wyjaśnienie

Napisałeś aby kupować kasety C-zero z Emtecowskim Cr+, po czym poniżej napisaleś, że wszystkie kasety C-0 to gnój. Szczerze to nie zakumałem tego skrótu

Pewnie mu chodzi o to, że sama obudowa kasety C-zero to g....

Kupujesz je dla samej taśmy CR+, którą później wykładasz do obudowy zastępczej, najlepiej korzystając z tych skręcanych z lat 80-tych w której sama taśma jest już do wymiany.

Do Basfa mam, proszę. :-)

Niestety druga strona trochę popisana ale robiłem skany na szybko teraz, można to zmazać nawet w windowsowym paincie. ;-)

Dzięki! Ale chodziło mi raczej o to, czy ktoś nie ma wolnej i nie odsprzeda za pare groszy ;-) Jakoś nie wystarcza mi zastępowanie wkładek ich wydrukami, choć próbowałem. W każdym razie, dzięki wielkie za skan! :-)

O i to ile razy. Nawet się swego czasu jako gówniarz zastanawiałem nad tym trzaskiem przy wykręcaniu. :)

Ja to sprawdzam, kiedy dostaję/kupuję używane kasety. Jak słyszę ten trzask przy odkręceniu śrubki, to mam pewność, że nikt nie podmienił taśmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.