Skocz do zawartości
IGNORED

Lenco L 75

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam jeszcze pytanie odnośnie ramienia do Lenco. Posiadam aktualnie ramię Linn Akito. Jak wiadomo praktycznie ramię to pasuje do otworu po starym ramieniu. Będę musiał tylko zdemontować mechanizm opuszczania ramienia Lenco, który przeszkadza w zamontowaniu ramienia. Zanim rozbebeszę Lenco chciałem się zapytać, czy warto montować te ramię do Lenco. Wkładkę jaką chciałbym na początek zastosować to Denon dl-103. Będę musiał zdemontować stare mocowanie ramienia i powiercić otwory w plincie. Dlatego chciałem się spytać czy warto. Może jednak lepiej zakupić ramię Rega RB-300 i te zamontować. Nie chce za bardzo eksperymentować z ramionami żeby nie dziurawić całej plinty. Jeszcze jedno z ramion jakie mam szansę zamontować to sms 3009. Wiem że do tego już musiałbym dorabiać podstawę. Wolałbym jednak tego uniknąć. Ale jeżeli warto to mogę też tak zrobić. Co radzicie. Jakie waszym zdaniem najlepsze wyjście z tej sytuacji.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-681767

Witam:

Ptyś>> Nie mam niestety aparatu ale rzecz można wyobrazić sobie dość łatwo: cały setup jest oryginalny tylko z ramieniem Regi rb300 lub ramię z lenco l85 plus centymetrowa mata grumowa. Całość stoi na stoliku z profili aluminiowych lub na półce alu przykręcanej do ściany.

gracz>> jak widzisz nic obecnie mnie nie nakłoni do powrotu do ciężkiej plinty no chyba że ktoś znajdzie jakieś rozwiązanie, które nie pozbawia dźwięku światła i nie tłoczy go jak cholera.

Dla mnie lekka podstawa jest wybawieniem z zachowaniem wszystkich cech oryginalnego gramofonu wyjąwszy oryg. ramię, z którym nie miałem szczęścia.

Jeśli ktoś ciekaw jak to brzmi niech użyje bardzo dużego pudła tekturowego o możliwie sztywnej konstrukcji i porówna takie ustawienia z podłożem z workiem z piasku lub stawiając gramofon na parapecie. To bardzo dużo pokazuje, naprawdę.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-682323

Zamontowałem nowe ramię w moim Lenco. Na szczęście nie musiałem ciachać plinty Lenco. Wystarczyło wywiercić 3 otwory. Jak gra to jeszcze nie napiszę, ponieważ muszę dokładnie skalibrować wkładkę. Docelowo zamierzam użyć wkładki Denona DL-103. Czy będzie pasować do tego ramienia. I jaki polecacie preamp do takiej wkładki. Co warto sprawdzić. Mam jeszcze pytanie jak najlepiej wyczyścić talerz, który jest teraz cały pożółkły. Czy macie jakieś sprawdzone metody.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-683261

Efektywna długość ramienia Lenco L-75 jest 210 mm. Mojego Linna jest 211 mm. Otwór po ramieniu Lenco ma średnicę 26,1mm a Linna jest 23,mm. Czyli wszystko pasuje bez problemu. Tylko mechanizm podnoszenia i opuszczania ramienia Lenco trzeba zdemontować.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-683386

Krystian Majer>> przepraszam że nie zdążyłem pomóc przy ramieniu. wielkie sorry: praca i jeszcze raz praca mnie tu trzyma.

No wygląda to absolutnie świetnie z tym ramieniem. Denon będzie pasował bo z jakiś powodów pasuje do regi która ma 11 g. efektywnej masy a Linn 10. U mnie gra i u Ciebie zagra znakomicie.

Co do preampu: to dla mnie na razie ziemia nieznana, zdaj się na innych w tej sprawie. Sam używam nie bardzo jednak fajnego Ri-Audio. Miałem Regę MM i bardzo ją lubiłem, szkoda że nie zdecydowałem się na wersję MC po zakupie Denona.

Co do talerza: ja użyłem, choć miałem inne zadanie niż ty bo sama polerka, to sugeruję najpierw użyć pasty polerskiej takiej, której używają tokarze. W każdym zakładzie tego typu ją dostaniesz za dobre słowo. Inna rzecz że licho wie czy to diabelstwo to nie jakaś reakcja chemiczna i nie siedzi głęboko. Dość ostrożnie postępuj bo materiał talerza jest BARDZO MIĘKKI. Tu dawaj znaki na czym stanęło.

Koniecznie poeksperymentuj z esktremalnie lekką podstawą: ja wykonałem najpierw próbę z dużym pudłem tekturowym i bardzo ale to bardzo oniemiałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-683444

Dane o ramieniu i wkładce znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Dane linna (overhung 18mm) znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Szablon Stevensona także tam.

Pozdrowienia i z niecierpliwością czekam na info jak to zagrało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-683446

Podstawa: muszę napisać dokładniej o wynikach z egzotyczną podstawą, nie mogę się oprzeć bo nie mogę się nadziwić.

Naprawdę spróbujcie postawić gramofon w oryginalnym układzie na możliwie wielkim pudle tekturowym (ja użyłem swoich od kolumn AN).

To naprawdę dziwne, ale to gra najlepiej: efekt jest taki - pudło drży jak cholera, niemal buczenie słychać w pokoju, jak się przytknie ucho to po prostu buczy jak diabli.

Ale za to plinta gramofonu jest niema jak cicha noc, zupełnie niesamowity efekt: ja obstawiam że tu działa pogląd Gandiego z Regi w bardzo ekstromalnej aplikacji - energia silnika się wytraca w pudle znacznie lepiej niż w mdf, bo po prostu głośnie buczy, a im głośniej pudło buczy tym mniej się przechowuje złych wibracji w samej plincie i chassis. Niby paradoks ale sami przytknijcie ucho lub stetostkop do pudła a potem do plinty. Niebywałe.

Musicie tego spróbować pudło wygrywa z moim stelarzami i choć to nie prezentuje się idealnie - gra wyśmienicie, krótko bez nadmiaru eufonii, bardzo poprawnie barwowo, superenergicznie z denonem. Czasem mam wrażenie z mojej 8-vatowej lampy że mi wybuchną głośniki, a nadal czysto i pięknie.

Namawiam gorąco do tego eksperymentu. Tak słucham od tygodnia i powrót do jakiejkolwiek aplikacji wcześniejszej jest niemożliwy.

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-684457

Oskar ale czy na tym pudle stawiasz cały gramofon. Z podstawa na sprężynach. Czy może samą obudowę bez podstawy na sprężynach. A może masz tak rozebrany gramofon że stawiasz tylko sama metalową plinte na kartonie?

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-684483

Krystian: stawiam cały gramofon w plincie oryg na sprężynach, jedynie odkręciłem gumowe nóżki. Trzeba coś podłożyć - ja użyłem płytki z mdf, żeby mógł się huśtać swobodnie.

Sprawdzam teraz grubą podstawę z kartonu do takich pudeł: może to po prostu jest najlepszy materiał, a może to konstrukcja pudła: w każdym razie to jest bardzo ciekawy trop.

Dawaj znać koniecznie jaki to daje rezultat z nowym ramieniem i wkładką plus próby z ustawieniem: może mnie coś myli, ale obecnie po prostu odlatuję na księżyc słuchając tego ustroju.

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-685075

Ustawiam ustawiam, ale jeszcze cały czas walczę. Jak na razie gra bardzo fajnie. Napewno jest dużo lepsze prowadzenie wkładki. Można dokładnie ustawić wkładkę.

A gra gra dużo lepiej. Jak się dokładnie wsłuchać szczegóły detale sie pojawiły. Przestrzeń wzrosła. Ogółnie w każdym aspekcie poprawa. Ja już raczej nie wrócę do starego ramienia. Przez najbliższy czas nie będę miał specjalnie czasu, dużo pracy. Ale będę chciał jeszcze zmienić w przyszłości wkładkę na Denona a to się wiąże ze zmianą preampu phono.

Ogólnie polecam każdemu zmianę ramienia. Naprawdę warto. A przy ramionach Linn-a nie jest to duży problem. I teraz gra muzyka.

Najbardziej co mnie denerwowało w starym ramieniu, to przy wyskoich częstotliwościach, gdzie wkładka musiała ostro pracować, pojawiały sie przesterowania. Teraz praktycznie udało mi się całkowicie zlikwidować tą wstrętna natrętną niedogodność.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-685089

Krystian: miło słyszeć że idzie to w tak dobrą stronę.

Zobaczysz jak mina Ci się wydłuży ze zdziwienia przy Dl-103 (swoją drogą warto poszukać w needledoctor wersji R z lepszym szlifem). Ale i taka zwykła wer. jest wyśmienita. Trzeba ją mocno wygrzać do 100 godzin żeby zaczęła grać gładziej.

Co do ustawienia i wysokich tonów: faktycznie najgorzej było z sybilantami i górą przy starym ramieniu, ale też była masa podkolorowań gdzie indziej.

Ale dopiero ustawienie właściwe daje wreszcie ten relaks od zabrudzeń właśnie w górze i sybilancji, góra robi się tak gładka jak pupa noworodka, i ta stereofonia pełna, troszkę węższa niż dotąd ale właśnie prawidłowa.

Pamiętaj o kablach między pre a wzmakiem, u mnie to rujnowało dżwięk póki się nie zorientowałem że to to.

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-685572

Gracz: fantastycznie, że go wreszcie masz. Przy okazji czekania na pierwsze próby.

Znowu zamontowałem ramię od Lenco L85. I słuchaj przy ustawieniu gramofonu w wersji oryginalnej, na sprężynach i z oryginalną plintą, ALE ustawionym na wielgaśnym pudle tekturowym i po zmianie kabli na Cardasa to ramię naprawdę śpiewa.

W porówaniu z Regą, jest trochę mnie skupione na basie (rega słynie z basu), ma bardziej otwarte wokale i znacznie, znacznie lepszą górę (wyraźniej słychać atak talerzy i w ogóle jest ich więcej), choć nie powiem, by były jakieś znacznie lepsze w barwie, ale jest ich więcej i to razem przy leciutkim ograniczeniu energii basu, gra bardzo ładnie.

Ten rezultat tylko na pudle i tylko z Cardasem. To co pisałem o spłyconej scenie teraz już nie jest problemem. No może jest ociupinkę płytsza niż w redze. Za te pieniądze to doprawdy szokujące jak ono gra.

Szukajcie a znajdziecie:)

Postaram się skądś wytrzasnąć aparat i zrobię zdjęcie. Razem to wygląda powalająco. Z regą też fajnie, ale z ramieniem z L85 po prostu kultowo i gra pięknie.

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-686864

Gracz: siedzę tu i testuję i to co przedtem brałem za rozmazanie ramienia do L85 to okazuje się wprost fantastyczna górna średnica. Komunikacja przy klasyce jest po prostu znacznie bardziej ludzka i zrozumiała niż przy redze, która jakby wszystko dzieli na cześci i potem składa do kupy i brzmi jednak trochę cienkawo w górnej średnicy. Trąbki i smyczki lepsze, bas jakiś taki dokładnie jak trzeba.

W plincie ciężkiej i na parapecie - beznadzieja, na pudle znacznie lepiej i to jest kierunek napewno. Wreszcie coś wiem, a nie klops.

Pozdrowienia.

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-686870

Przesłuchałem właśnie płytę Pink Floyd Meddle. Muszę powiedzieć gra pysznie. Dźwięk otwarty szczegółowy, przestrzenny. Po prostu przyjemność słuchania. Duża dynamika, barwa. Przy tym ramieniu praktycznie znikneły przesterowania i zniekształcenia przy końcu płyty. Zaczynam teraz myśleć o jakimś pre i kupuję wkładkę Denona. Napewno będzie jeszcze lepiej.

Czy któś może próbował wytłumić i nakleić wewnątrz gramofonu jakieś maty wygłuszające.

Oskar czy próbowałeś może zamiast kartonu postawić gramofon na stropianie.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-687515

Krystian: już się zacząłem bać, że tylko ja to słyszę. No świetnie że masz taki progres.

Co do styropianu: oczywiście, bo chyba wszystko wypróbowałem. Żeby się nie rozpisywać: nie podobało mi sie, bo definicja zmarła na rzecz nadmiernej delikatności.

Upraszam o spróbowanie z pudłem, koniecznie sprawdź jak rezonuje plinta vs pudło. I napisz jak to widzisz.

Pisał Ptyś zdaje się wcześniej z próbami z tłumieniem matami, to zresztą często spotykany tweak. Ja się z nim zupełnie nie zgadzam obecnie, im mniej tłumienia tym lepiej w moich uszach. Ponoć najskuteczniejsza jest dynamat, ale to drogie jak cholera.

Uważam, że winna być tylko tłumiona częstotliwość silnika i kółka oraz efekt tarcia o talerz, i nic poza tym.

karton najwyraźniej świetnie zbiera wibracje silnika, szukam teraz czegoś co zlikwiduje szum kółka, który nadal jest wyraźny.

Denon dl103 is the name of the game, zrób to koniecznie i pamiętaj o kablach bo te audiofilskie to uprzykszona rzecz. Do kolumn np. używam teraz Resona za 40 zł i wierz że nic nie może w relacji do ceny równać się z solid core.

O.

Joe Alex: przeprosiny przyjęte. Fajnie że się zreflektowałeś. Kup lenco to zrozumiesz lepiej lekko roznamiętnione reakcję. Pozdrawiam,

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-687598

Himan: dowcip niezły, a jednak zakładam, że zabawa w ciężkie plinty na audiogonie i ludzi na audioasylum o ile w przeciwnym kierunku musi być równie zabawna dla obserwatora.

Krystian jako że jeden się tu zostałeś, którego samodzielne testy interesują na powaznie poza słusznymi skądinąd : uwaga do Denona 103. Na Audioasylum większość relacji Rega-Denon jest bardzo pozytywna (biorę regę za odpowiednik Twojego Linna). WIększość też sądzi że rega świetnie spisuje się z denonem na Lenco. To wszystko prawda i sam jestem pod wrażeniem. A jednak upieram się od dziś, że podatność denona nie predystynuje tej wkładki do ramion 10-11-12 gram. Gra świetnie, ale gdybyś usłyszał tę samą wkłądkę w dobrym i bardzo ciężkim ramieniu blisko 30 gram nie uwierzyłbyś co ona może zagrać. Dziwna rzecz ale obie osoby, które mają to samo doznanie na audioasylum są z Europy a nie ze Stanów. No i są w mniejszości.

Dlatego warto czytać jeszcze i przede wszystkim rozejrzeć się za denonem 103 w wersji z wyższą podatnością. Zerknij na tablice wkładek (zdaje sie S, M i D, przy czym ta ostatnia to rzadki ptak.)

Zakupiłem wreszcie wzmacniacz na triodach i leży tu sobie aż boję się go otworzyć. Co usłyszę to napiszę, ale to w weekend.

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/8/#findComment-689310
  • Pokaż nowe odpowiedzi