Skocz do zawartości
IGNORED

No oversampling DAC na AD1865

morris

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież LM2940/LM2990 nieregulowane występują na różne napięcia. Jak już wspomniał Gagacek, płytka jest dla tych którzy wiedzą co czynią. Ja też nie rozumiem w czym problem. Owszem, problem by był wówczas gdyby ktoś podjął się dostarczenia KITów wraz ze wszystkimi częściami, ale skoro każdy będzie sobie sam kompletował części to tego problemu nie ma.

Jeszcze kilka słów odnośnie filtracji zasilania. Ja widzę temat trochę inaczej, tzn w miejsce dławików wstawiłbym koraliki ferrytowe np. Wuerth 1206, natomiast dławiki dałbym przed stabilizatorami i to zarówno w sekcji analogowej jak i cyfrowej.

Dławiki Murata BLM31P w 1206 albo zamiennie 1uH lqh32 w ob 1210. Ta druga propozycja dlatego, bo dla filtracji cyfrowej przy 10uH i tak max. prąd maleje do 200mA. Sam nie wiem czy takie powiększanie indukcyjności ma jakiekolwiek uzasadnienie, xl=6,2K przy 100MHz nie jest tu żadnym wyznacznikiem. W każdym razie na padach 1210 zawsze można łatwo osadzić 1206;) Większe gabarytowo dławiki można sobie spokojnie darować.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Jasne

Na analogówce bedą przewidziane dwa równoległe stabilizatory : LDO nieregulowany i TL,

Co do wyboru dławik/koralik to umieszczę ich więcej w miejscach proponowanych, z tymże na schemacie będzie to ten sam symbol i oznaczemnie Lxx , a co kto wstawi to tak bedzie,

oczywiście jak powsatnie za dużo skrutów myślowych to zbierzemy to w txt, albo opis na schemacie (dotyczy; alternatyw, padów i itp)

Jeszcze odnośnie indukcyjności w zasilaniu

Myślę o podwójnych dławikach smd do tego projetu, ale niestety nic sensownego i łatwo dostępnego nie widzę. Sprawdziłem w kilku firmach, na alledrogo tylko Javoreczek ma B82790C474N215; niestety ma mały prąd a jedyny sensowny to B82790C0502N201. Mam fajne TDK 4A wymiar ~6x8mm, niestety nie są łatwo dostępne.

Może ktoś zna sensowne źródło podobnych w powtarzalnej serii?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• 3 tygodnie później...

jest kolejna wersja schematu - już blisko finału

obecna jest wynikiem konsultacji i chęci / mozliwości dalszego rozwoju projektu (zwłaszcza)

schemat poszedł emailem do kolegów jak i poprzednio

gdyby ktos był chętny na schemat to prosze email na PW

>Waldi_06

Nie, tylko nie aplikuj daca w sposób jak na rysunku ! Obciążanie pojemnościami do masy bezpośrednio wyjść DACa, to wręcz kalecto jego pracy ! Co prawda pojemności są niewielkie, ale to też osłabia wyjście DACa.

Szczerze odradzam, gdyż słuchałem na AD1860, AD1955 dodawane b.dobre pojemności jak mkp Wimy, polskie styrofleksy czy SilverMica. Nawet producenci kostek o tym mówią !

Choć to inny układ zobacz jak również wpływa nawet mała pojemność w sprzężeniu np. wzm operacyjnego.

Do tego tego jeszcze po co ten kond między jego wyjściami. Jeśli zależy Ci na filtracji najwyższych zbędnych cz. to daj te kondy ale wyjście poprzedź rezystorami 470-680 Ohm. To odrazu odciąża DACa pojemnościowo od reszy toru.

Co moge doradzić do PCB, toz rób płytkę z miejscami na standardowe dławiki, przecież one są dużo bardziej dostępne w wielu wartościach, przy okazji mają większy zapas poboru prądu.

Jeśli zależy Ci na zagospodarowaniu miejsca, nic nie stoi na przeszkodzie by je lutować pionowo. Dajesz dwa otwory z rozstawem np. 2 mm.

żółwik, 18 Sie 2009, 16:15

Wiesz w ogóle po co stosuje się kondy w sprzężeniu WO?

Co do tego DACa to pady nie zaszkodzi zrobić, a kto nie będzie chciał nie zamontuje.

>żółwik

>muzg

Generalnie DAC ma być dla tych co wiedzą co czynią, i jest sumą kilku oczekiwań, i tak:

- na wyjściu są pady pod R przewlekany i równolegle pady SMD1206 , co prawda na schemacie jest w tym miejscu pojemność, ale i tak wielu nic nie wstawi, a pady są małe,

- na pojemnosci pomiedzy fazami dodam rezystor, bo znam przynajmniej jednego kolege z drażliwym wzmakiem :-( i ta pojemność jest na zamówienie ....

- o szkodliwości tych pojemności wiem, ale tak jak pisałem pewne elementy na zamówienie, a reszta kolegów ich nie montuje, ja ich nie używam, ale na IU z mało skompensowanymi OP się może przydać, ot wolny wybór kto gdzie i jak przeciwdziała smieciom,

- co do dławików - pady planuję SMD1206 - w TME i farnelu jest sporo koralików i dławików na prądy do 200mA (mniejszych tez), w teorii można większe pady ale nie widze sensu, to samo z elementami przewlekanymi - osobiście wolę SMD jest praktyczniejsze, łatwiejsze do odlutowania i innych eksperymentów, aokragłe rezystory od javoreczke Melfy sa b.dobre, no i większość to zaakceptowała, ale pewnie, że mogą byc zmiany, w teorii pady pod pionowe rezystory z możliwością przylutowania SMD to też fajny pomysł - PROSZĘ o wypowiedzi w tej sprawie,

- i ostatnie - założenie było, że stabilizatory bedą podstawowe , a lepsze zasilanie można "dostawić", ale dla części analogowej przetwornika zastosowałbym shunta np układ ChUmiego za PSM1794 jak najbliżej przetworników - co Wy na to? wypowiedź jw,

>Muzg

To oczywiste dla mnie. Kond w sprzężeniu jednak pogarsza parametry WO, często znacznie.

Jednak niektóre wzmacniacze muszą posiadać choćby kompensacje w zakresie wysokich częstotliwości, aby mogły prawidłowo pracować.

>Waldi_06

Co do pojemności przy DACu - teraz rozumię twój wybór.

Co do padów, pod same dławiki; chodzi mi tylko o nieznaczne powiększenie pod nie pól. Natomiast wtedy w te pola można nawiercić również małe otwory (0,8) na nogi przewlekanych dławików.

Przy montażu smd powierzchnia jest wystarcająca, a poza tym i tak może się lekko zakleić cyną. Takie rozwiązanie sam stosowałem robiąc kiedyś plytkę.

Co do zasilania analogu przetwornika - koniecznie jakiś shunt z dyskretnych, ewnetualnie coś z TL431. Moim zdaniem żaden ze scalonych stabilizatorów.

Jeszcze jedna bardzo ważna uwaga. Noga 9 (VL) DACa to jego zasilanie cyfry. Również bardzo ważne !

Nie wyobrażam sobie tam wspólnego zasilania przez cewkę, nigdy !

Lecz koniecznie osobny stabilizator (może być scalony) a wtedy przed nim - na jego wejściu jeszcze cewka.

DAC musi mieć swoje niezależne i w dodatku dobrze odkłócone zasilanie.

Bez dobrego zasilania DACa możemy pomarzyć o pokazaniu jego zalet sonicznych.

>żółwik,

>Co do padów, pod same dławiki; chodzi mi tylko o nieznaczne powiększenie pod nie pól...

na nic to się nie zda bo płytka dwuwarstwowa bedzie ...

a ty masz zapas dławików przewlekanych? bo różnica cen jest minimalna :)

>Noga 9 (VL) DACa to jego zasilanie cyfry...

tak, tam było złe oznaczenie, ale sens lini przerywanej i oznaczenia granicy płytki małej i dużej powinien byc jasny,

reasumując zasilanie cyfrowe:

- z głownego kondensatora części cyfrowej idzie zasilanie via LM2940-5v (5volt) wyłącznie na przetwornik, z drugiego odczepu prąd "idzie" na małą płytke gdzie jest 1szt LT1763-3.3v (500mA) , która zasila odbirnik, upsampler i filtr,

i tutaj UWAGA - nie da sie zastosować starszego filtra DF1704 ponieważ jest on zasilany 5voltami a nowy 1706 3.3volta, gdybyście chcieli również móc stosować DF1704 to mósiałbym zastosować drugi stab na filtr (tak na marginesie zasilanie filtra i upsamplera jest równie ważne jak przetwornika)

Proszę o uwagi co do ilości stabów na małej płytce - czylli mozliwości stosowania DF1704

• 3 tygodnie później...

Z racji ze elektronik ze mnie zaden dwa linki gotowcow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Warte sa uwagi? :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A idac troszke w OT (bo niestety to TDA1543 z lampa..) co dadzisz o tym czyms:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

>Muzg

Właśnie dotarł do mnie z Chin DAC z pierwszego linku.

Oprócz analogówki na JFETach można do niego podpiąć moduły HDAM lub stopień lampowy.

Nie wiem, jak to brzmi, nie mam jeszcze odpowiedniego trafa.

W związku z powyższym mam pytanie. Do zasilania tego ustrojstwa potrzeba m. in. podpiąć 2x18VAC i, jak zaznaczone na schemacie, GND. Czy to oznacza ekran transformatora? Czy można z transformatora mającego wyprowadzone dwa druty i napięcie wtórne 18V, rozdzielić to napięcie na dwie pary zacisków?

kjeld, 9 Wrz 2009, 16:26

W aukcji piszę, że potrzebne jest trafo 0-9V*2 & 0-18V*2. Niestety trafo musi mieć albo cztery uzwojenia, albo można zastosować dwa trafa - jedno do analogówki drugie do cyfry i tak byłoby najlepiej. Z tego co widzę na zdjęciach są 4 mostki prostownicze co oznacza, że traf musi mieć uzwojenia izolowane od siebie, czyli każde osobno, nie zwierane ze sobą.

Ten DAC na TDA1543 to się raczej nie umywa do tego na AD. Nie żebym ujmował coś TDA, ale ten na AD to poezja...

Dzięki. Zastanawia mnie jednak cały czas jedno, że na PCB i schemacie do zasilania analogówki jest 2x18VAC + masa. Z jakimi odczepami powinien być transformator?

Jeszcze jedno. Wejście sygnału cyfrowego jest przez transformatorek. Czy jest różnica, do których nóg uzwojenia pierwotnego transformatorka podepnę sygnał i masę SPDIF? Obok jest złącze ARK z oznaczeniami GDN, -DIN, +DIN. Od -DIN i +DIN idą ścieżki do transformatorka.

Dodatkowe informacje dla ew. nabywców:

1. Analogówka jest na 2SK30A.

2. Na PCB nie wszystko zostało zamontowane (jest dodatkowo miejsce na układ MUTE na przekaźniku).

3. Jest też dodatkowe wejście/wyjście? +5VDC na złączu ARK i miejsce na małego ARK'a z oznaczeniami G i ER. Co to może być? (obydwa w pobliżu SN74HC02N).

4. Na wyjściach bipolarne Nichicon Muse 47uF.

5. PCB, w szczególności od spodu, klei się jakby się Chińczykowi po całej płytce topnik rozlał :-(

• 1 miesiąc później...

Waldek nie tak dawno próbował podnieść temat. Zamieściłem foto bo wiem, że kilka osób ma już ten konkretnie DAC i może już go uruchomiło. Ja na razie nie mam trafa, ale coś może znajdę. Może także zmobilizuje do dalszego działania nad forumowym projektem. Ten jest bez oversamplingu, jak tytułowy.

No i właśnie dlatego nie kupiłem tego gotowca, wolałbym DAC który jednak ma filtr cyfrowy. No ale mam co mam, gra, i to tak, że nie chce mi się dalej kombinować.

Nie wiem, kto sie będzie pisał na płytki, ale płytka sie rysuje, może nieśpiesznie, ale sie rysuje, właściwie bliżej niż dalej.

Małe płytki córki juz są - to te od 1704 (ostatnia produkcja) na których dodałem mozliwośc ustawienia 18bitów i formatu.

Jak robota w terenie to nie ma o czym gadać =- czasu niet, ale czasami tylko komputer na stanowisku, więc jest lepiej,

Mam przynajmniej dwóch kolegów chętnych na tą płytkę, więc ona powstanie,

>żółwik

AD1865 powinni mieć w alfine.pl nie wiem tylko czy nie trzeba od razu zamówić na określoną kwotę 15 szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

a co myślicie o takim zasilaniu ad1865,

LM317/337 jako pre-stab, a M5290 docelowo dla +/-5VA i +5VD,

parametry szumowe raczej dobre - output noise voltage dla f=20Hz-100kHz - 10uVrms,

low input-output voltage differential - 0.2V - przy zewnętrznych tranzystorach,

tak więc w razie jego padnięcia i ustawieniu powiedzmy +/-5.8V przed M5290, (6V max)

przetwornik przetrwa.

Pozdrawiam,

Waldek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

płytka kończy się projektować, schemat wyślę chętnym - info na PW z podaniem emaila /niezabardzo mi wychodzi czytelny plik graficzny o wadze do 100k, a tak to pdfa wyślę.

układ składa się z dwóch płytek dużej i małej, gdzie mała pasuje od 1704, więc będzie łatwiej,

a na dużej zasilanie, przetwornik i obwody wejściowe SPDIF,

wyjścia zrobiłem DWA , tzn wyjście prądowe z możliwością przylutowania R do konwersji biernej i wyjście z zastosowaniem wewnętrznego układu do IU, całość przełączana mikrodipem

• 2 tygodnie później...

Płytka skończona.

Jutro wyślę zamówienie do zakładu na 2 szt.

Jak mój egzemplarz się uruchomi, zamówię więcej, bo jest kilka osób oczekujących.

Końcowy schemat na email,

te zaległe z przed dwóch dni wyślę wieczorem.

Wysłałem pdfa z dużą płytka - mała płytka jest z DAC1704, ale w najnowszej wersji.

Jak ktoś kto dostał schemat płytki głównej nie ma jeszcze schematu małej płytki to prosze o info.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.