Skocz do zawartości
IGNORED

tylne głośniki KD w małym pokoju

R2rt

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest taki. Mam raczej mały pokój ok 15 m2 4*3,5. Ustawienie sprzętów jest takie, że na jednej ścianie (dłuższej) mam TV a na przeciwległej kanapę (przy samej ścianie). Chciałbym sobie kupić amplituner z kompletem głośników, ale nie weim czy to ma w ogóle sens. Tylne głośniki nawet gdyby je przykręcić do tylknej ściany i tak pewnie będą dalej od tej ściany niż moja głowa a ich baza wypadnie gdzieś w połowie pokoju. Na wszystkich poglądowych ustawieniach głośników w KD głośniki tylne stoją za słuchaczem.

No i nie wiem czy przy takim układzie będzie jakiś efekt "kinowy" i czy warto się w to w ogóle bawić. Przydaloby się bo

w stereo realizuję się na słuchawkach.

Bardzo proszę o poradę

Dodam, że interesuje mnie ampli Denona 2807 lub 3806 LUB YAMAHA 1600 + (2 na początek) klumny które pasowałyby do tego zestawu no i oczywiści takiego pokoju - cena ok 4kzł.

Napisz coś konkretniej o tych dipolach.Jak się to ustawia. Słyszałem, że ten rodzaj głośników też musi stać "za" słuchaczem.

Jeśli ktośma doświadczenia z urządzaniem KD w takim pokoju proszę o pomoc.

4 koła na apli + drugie tyle na kolumny o ile będzie to miało sens.....

Miałem ten sam problem z ustawieniem głośników, pokój jeszcze mniejszy ( ustawienie sprzętu takie samo jak w Twoim przypadku ). Kupiłem małe Kefy i jest w porządku, na efekty przestrzenne nie narzekam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-360-100009618 1170295550_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze, że do kina zestaw Kefa w tak małym pokoju spokojnie wystarczy, nie ma potrzeby kupować większych, chyba że się uprzesz :). Zastanów się przynajmniej nad "jajkami", jako efektowymi. Możesz je kupić na sztuki.

>R2rt

Mylisz się, głośniki dipolowe rozstawia się po bokach dokładnie tam gdzie siedzisz odsłuchując muzykę, wysokość montażu na ścianie 1.60-1.80 metra. Dipole są głośnikami efektowymi i promieniują dżwięk na boki.

pozdrawiam

coex

Zwrotnik,

mam dwa pytania do Ciebie, ponieważ sam jestem w przededniu instalacji KEFów w swojej sypialni.

1. Czemu kolumienki masz "dogięte" do góry? Może jakaś fotka z dalszej perspektywy pomogłaby to zrozumieć ;)

2. Czy testowałeś inne ustawienia i z jakim efektem?

Chcę zainstalować cały komplecik KEFów 2005.2 w sypialni o wymiarach 2.7m2 na 5m2. Ekran będzie na dłuższej ścianie (nie da się inaczej ze względu na okno i szafę), a łóżko jest dosunięte do drugiej dłuższej ściany. Oglądając film będę się o nią praktycznie opierał i w związku z tym pytanie, jak najlepiej zamontować kolumny efektowe - obawiam się o wrażenia przestrzenne.

Pozdrawiam,

Olo

Olo78,

Kolumienki są dogięte do góry, ponieważ to zapewniło mi lepszy efekt niż gdy były skierowane bezpośrednio na głowę. Efekty dźwiękowe przetaczają się wtedy nad moją głową, co mi bardziej odpowiada. Nad Kefami wiszą jeszcze półeczki, więc dźwięk dodatkowo się od nich odbija. Siedząc na sofie ścianę mam jakieś 20 - 30 cm. za głową, ale to zupełnie nie przeszkadza, Kefy to naprawdę udane głośniczki.

Bardzo dziękuję za wpisy.

Olo mam jeszcze pytanie - jak brzmi zestaw KD w takim pokoiku?

Z twoich postów wnioskuję, że efekt jest wart zachodu.

Ja chciałbym zainstalować jako głośniki przednie coś w miarę porzadnego (myślę również o KEF'ach) żeby jako tako również grało w stereo.

Nie wiem czy nie przesadzam za amplitunerem (moc)?

R2rt

Jeszcze nie brzmi, bo stoi grzecznie w kartonikach ;) Czekam na projektor, żeby wszystko zainstalować za jedym zamachem, stąd też moje pytania o sposób instalacji.

Ten zestaw będzie dedykowany do spraw wielokanałowych (90% filmy, 10% muzyka multichannel), do stereo mam system w innym pomieszczeniu i kompletowany według zupełnie innych kryteriów.

W ciągu 2 tygodni powinienem mieć już wszystko zainstalowane i po pierwszych odsłuchach na pewno podzielę się wrażeniami.

A przy okazji pytanko do Zwrotnika - w jaki sposób zamontowałeś te satelitki KEFa bokiem? Musiałeś w nich coś przerabiać?

Pozdrawiam,

Olo

Absolutnie nic nie przerabiałem, Kefy mają z każdej strony odpowiednie gniazda, możesz je zamontować na stojakach, postawić pionowo, poziomo, powiesić pionowo, poziomo i bokiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.