Skocz do zawartości
IGNORED

Dudnienie kolumn - problem

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

No bas potrafi zejsc naprawde nisko.

Znacznie nizej niz w Altusach 110, ktore do tej pory mialem.

Pozatym bas jest cieply i raczej miekki, taki rodzaj basu mi akurat odpowiada najbardziej.

Czyli 35-22000 Hz odnosi sie do basu, tak? Czy te wartosci na moich Eltaxach są dobre?

Badziewne głośniki, badziewne głośniki, jak dla mnie moje ZG40 na licencjówkach pioneera z membraną bierną są znakomite. Ćwierćwiekowe kolumny z odpowiednio dobranym sprzętem potrafią ładnie zagrać. Dźwięk jest przyjemny, jako muzyk jestem wpełni z nich zadowolony (z ceny także). Co najlepsze nie mam w pokoju dywanu, mam wokoło panele, na ścianach także, a 19sto kilowe kolumny stoją bezpośrednio na ziemi. Dudniły, owszem z SANSUI CD-190, przeszło im jak wymieniłem ten szumofon na ONKYO Integra DX-6470, a bas i cała reszta są ładnie wywarzone. Pokój mam przeogromny - jakieś 7m2.

Reaper,

Zastanów się. Membrana bierna a bass reflex. Słyszałem jedno i drugie i ładniej wpadły mi w ucho ZG40. W każdym razie Pink Floyd, Therion, Mike Oldfield czy Metallica brzmią świetnie. Ale co do tego, że stanąć nie mogą to fakt - altusy mizernie wyglądają.

czubekst-ce

W miarę liniową to te Eltaxy przeniosą może 60hz...ale do rocka czy metalu to wystarczy całkowicie. W rozrywce ważny jest raczej zakres wyższego basu i przełomu śrenicy z wysokimi. Wyższy bas daje wykop i podstawę, a przełom środka i góry odpowiedni szlif i dopełnienie rockowej ekspresji.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dokladnie XniwaX

Ale ZG40 mialem okazje czesto sluchac bo kumpel mial przez jakis czas.

Niestety mi to nie odpowiadało. A Altusy jak najbardziej tak.

Ale niema sie co klocic bo zalezy wszystko od tego w jakim pomieszczeniu sie slucha, i jak jest konfiguracja sprzetowa.

Jedno jest pewne, ze po zakupie Eltaxow moge powiedziec, ze ZD, Altusy i wiekszosc innych tonsilowskich wyrobow to jednak niska półka.

Reaper, 27 Lip 2006, 10:15

>Dokladnie XniwaX

>

>Ale ZG40 mialem okazje czesto sluchac bo kumpel mial przez jakis czas.

>

>Niestety mi to nie odpowiadało. A Altusy jak najbardziej tak.

>

>Ale niema sie co klocic bo zalezy wszystko od tego w jakim pomieszczeniu sie slucha, i jak jest

>konfiguracja sprzetowa.

>

>Jedno jest pewne, ze po zakupie Eltaxow moge powiedziec, ze ZD, Altusy i wiekszosc innych

>tonsilowskich wyrobow to jednak niska półka.

musisz posluchac moich altusow 300, moze zmienisz zdanie:)

Jako, ze sprzetem interesuje sie od dawno, a nie mialem jeszczedo czynienia z kolumnami o 4 gniazdach to mam pytanie:

Dlaczego wlasnie kazda z moich kolumn ma po 4 gniazda na przewody. Rozumiem zmostkowanie, ale w jakim przypadku usówa się te blaszki mostkujące i podłacza 4 przewody na kanał? Czy trzeba do tego mieć jakis specjalny wzmacniacz? I co to daje?

Czy chodzi o to, ze górne odpowiadają za tony wysoki, a te poniżej za tony niskie?

Poniżej foto moich gniazd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

odpal wyszukiwarkę forumową albo google i poczytaj o bi wiringu i bi ampingu.

ps.

Odpisując na takie posty czasem się zastanawiam, czy przypadkiem osoba je zadająca nie należy do grupy objętej amnestią obecnego ministra oświaty ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zworki usuwasz wtedy kiedy chczes zastosować połączenie bi-wire. Takie połączenie stosujesz do osobnego napedzenia pasma wysokotonowego i średnio-niskotonowego. Wzmacniacz nie musi mieć czterech gniazd na kanał. wystarczą dwa.

Sposby zastosowania takich podłączeń były omawiane wielokrotnie na forum. Spróbuj wyszukiwarki.

Pozdr.

No tak, rozumie bi-amping: jedna para przewodów ze wzmaka, a druga z przedwzmacniacza, ale bi-wire czym sie niby rozni od fabrysznego zmostkowania? przeciez ze wzmaka to i tak obydwie pary przewodow wychodza z jednego miejsca.

Reaper, 28 Lip 2006, 22:44

>bi-wire, bi-amping, pierwsze slysze. Daje to coś? Wy tak podłączacie?

Nie wiem jak inni, ale ja zazwyczaj plus do plusa i a minus do... minusa? Jakoś tak, nie pamiętam dokładnie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Reaper, 28 Lip 2006, 23:03

>No tak, rozumie bi-amping: jedna para przewodów ze wzmaka, a druga z przedwzmacniacza, ale bi-wire

>czym sie niby rozni od fabrysznego zmostkowania? przeciez ze wzmaka to i tak obydwie pary przewodow

>wychodza z jednego miejsca.

No i o to właśnie chodzi. Że z jednego miejsca. I czego tu nie rozumiesz?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

xniwax, 29 Lip 2006, 00:44

Jak to z jakiego? Z przedwzmacniacza normalnego. Takiego do Bi-Ampingu. No co Ty, kurde, nie wiedziałeś? Daj spokój. Każdy to wie.

Reaper, 29 Lip 2006, 00:56

No właśnie. Albo w połowie drogi na przykład.

no cóż...tylko nie podłączaj kabli głośnikowych do gniazd w scianie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Reaper - looknij np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Jeśli masz we wzmacniaczu podwójne wyjścia to możesz zastosować również podwójne kable - oddzielnie do sekcji wysokotonowej i oddzielnie do niskotonowej i wtedy jest bi wiring. Bi amping jest wtedy, gduy sekcje zasilane są z osobnych wzmacniaczy (czyli integra +stereofoniczna końcówka mocy, preamp +dwie stereofoniczne końcówki mocy, preamp +4 monofoniczne końcówki mocy itd..)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

No mam pojedyncze.

Dlatego sie pytam, czy jest roznica jezeli te kable stykaja sie we wzmaku, a tym, ze sa zmostkowane w kolumnie.

Tak i tak sie stykaja.

Czyli rozumiem, ze tu ma znaczenie odleglosc. Przykladowo, mozna by ze wzmaka puscic jedna pare i w polowie drogi to rozgalezic, to wtedy to jest to samo co wyprowadzenie tych przewodow od samego wzmaka, tylko ze wtedy jest krotsza droga 2 osobnych par i to ta odleglosc ma znaczenie, czy dobrze rozumuje?

Pozatym czy jakosc kabli ma znaczenie? jezeli mam kabel za 5 zl mb i zamienie go na taki 200 zł za mb to czy ludzkie ucho faktycznie to wylapie? ALbo ludzie poprostu kupuja drogie kable tylko poto, zeby je miec i pochwalic sie ze maja akurat takie kable a nie inne?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.