Skocz do zawartości
IGNORED

Burmester - wasze opinie :)

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

ChUmI -->

... jeśli decydujesz się na zakup sprzętu będącego rownowartością mieszkania to chyba nie potrzebujesz opinii innych!

Forumowicze w większości posiadają sprzęt średniej klasy lub wręcz budżetowej a o Burmesterze słyszeli jedynie z gazet :)

Jedź posluchaj i sam się przekonaj ... wydając kilkadziesiąt tysięcy wypadało by wcześniej posłuchać ;)

zdezintegrowany_3PO

Witaj .Miałem doczynienie z urzdzeniami Buremster przez rok użytkowałem kolumny Rondo 995, a z elektroniką u innych osób.Krótko co można powiedzieć w kilku zdaniach o B-trze to ,że dźwięk jest raczej bardzo pecyzyjny suchy i wykonturowany.Całość stoi raczej po chłodnej stronie prezentacji.To co może się podobać to wgląd z nagrania i szybkość ,to co mniej to przeciętne rożnicowanie barw (mało słodki).Mowa o elektronice do 25000zł bo z takimi cenami poszczegółnych elementów miałem doczynienia a konkretnie z serią Rondo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

o, widzę Burmesterki napędzane wzmakiem Nuda Veritas WI-4 Mk.I. Jakiś rok temu doniesiono mi uprzejmie, że to zestawienie wymiatało wtedy wsio insze, nawet Burmesterki barwy zróżnicowane barwy prezentowały.

Problem w tym, że kolumny te nie zagrają z byleczym.

Robtango, coś jeszcze dało radę napędzić te kolumny?

Gram na wzmacniaczu Burmestera z jego budzetowej serii Rondo 991 od ok.4lat i jakos trudno bylo mi znalezc dla niego sensownego konkurenta w podobnej cenie.

Ukryta Zawartość

ps

musialem w nim troche pogrzebac, jak zreszta we wszystkich klockach, ale to juz inna bajka...

Ukryta Zawartość

ChUmI

Burmester to jedna, z najciekawszych firm, z "herbarza firm audio" :-)

Dieter Burmester, podobnie, jak komstruktorzy irmych niemoeckich firm - MBL czy Restek,

przywoązuje dużą uwagę do sposóbu odwzorowania informacji, zawartych na płytach.

Rozdzoelczość, przestrzeń, separacja, lokalizacja instrumentów i wokali, pomiędzy, w planie, za i przed kolumnami, w urządzeniach Burmestera, jest bardzo dobra.

Szybkość, dynamika (z jej odcieniami), kontroka calości przekazu, również.

Nie brakuje także przekazu emocjonalnego (muzykalności).

Nie tylko, ze względu na skondensowaną energię czy witalność dźwięku :-)

Również precyzyjne jest nazewnictwo (dwie pierwsze cyfry oznaczają rok produkcji) :-)

Urządzenia Burmestera, posiadają też wady.:-(

Na tanich kolumnach, nie przekazuje całości informacji nuzycznej, która jest zawarta na płytach

Chociaż, na takich kolumnach, jak:

Mission Cyrus 751 (Ł300 w 1993)

Tannoy 603 (Ł120 w 1992)

czy

Rogers LS3/5a

Dynaudio 52

muzyki, pomimo pewnych "braków", sluxha się z przyjemnością.

Kolorystyka (barwa), mogłaby być trochę lepsza.

Ale, jak na urządzenia tranzystorowe i tak jest ciekawsza niż Krella czy Levinsona :-)

Dźwięk jest również, bardziej wyrafiniwany, niż w powyższych urządzeniach.

Cena nowych i używanych Burmesterów, nie jest niska :-(

Pozostaje tylko kupować :-)

Pozdrawiam

No tak. Niestety seira Rondo chyba jest malo reprezentatywna.

Jesli chodzi o elektronike (kolumn nie znam) to np. koncowki mocy zaczynaja sie na poziomie 956 mkII. Generalnie wiele cech przypisywanych urzadzeniom M.Levinsona mozna przypisac i Burmesterowi. Gra to b. szybko i dynamicznie. Bedzie doskonale kontrolowac wiekszosc glosnikow, chociaz chyba najlepiej zestawiac je z tymi, ktore sa po cieplejszej stronie (moze Dynaudio, ProAc, niektor Sonus Fabery). Dzwiek rzeczywiscie jest oblednie precyzyjny. Lampowych kolorkow nie ma co sie spodziewac, powiedzialbym nawet, ze jest stalowoszaro. Oprocz tego jest raczej jasno i klinicznie chlodno - moze nie jest to dzwiek bright like hell, ale tym bardziej nie sweet and warm.

Inna para kaloszy to integra CD 001. Dla mnie jeden z absolutnie najlepszych CD na swiecie, bez wzgledu na cene. Spokojnie mozna postawic go kolo EMM Labs, MBL z serii Noble czy Metronome Technologie.

Jesli chodzi o reszte, to musisz posluchac sam i stwierdzic, czy takie brzmienie Ci odpowiada. Jak dla mnie jest ok, chociaz ceny sa IMO nieco zawyzone (ogolnie, nie tylko w Polsce).

Pozdr.

uogólniając;)

Burmester - jaka obudowa, taki dźwięk

Jak brzmi cd 001 w porównaniu do cd 003(zdjęcie poniżej)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dzieki wszystkim za wpisy i opinie - wreszcie doczekalem sie konfrontacji na zywo :) Wlasnie stanal u mnie w pracy zestaw ktory ma sluzyc jakos referencyjny przy dopracowywaniu nowych konstrukcji i testach odsluchowych :) Ale ... no wlasnie - jest jedno ale - musze przyznac ze brzmienie nie powalilo mnie na nogi ... moze spodziewalem sie niewiadomo czego a moze moje krzywe ucho nie jest przyzwyczajone do takiej jakosci dzwieku ??? niewiem ... co moge napisac po kilku pierwszych godzionach odsluchow to ze jest niesamowicie detalicznie - slychac kazdy najdrobniejszy szczegol nagrania. Ale brakuje mi swego rodzaju przekazu emocjonalnego :( muzyka jest za bardzo analityczna, nie wciaga :( nie powodujue zainteresowania, nie ma czegos takiego co powoduje ze nie mozna sie oderwac od sluchania ... Ale coz - poczatki moga byc trudne - narazie pracujemy nad dostosowaniem pokoju i wygrzewamy sprzeta - zobaczymy jak bedzie dalej :) Narazie zalaczam kilka fotek :)

Ukryta Zawartość

post-3138-100008944 1170296537_thumb.jpg

post-3138-100008945 1170296535_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ChUmI

Do sprzętu audio, typu "informavyjnego psa gończego", jakim niewątpliwie są urządzenia audio firmy Burmester, dobór kolumn i okablowania, jest sprawą istotną.

Przekaz emocjonalny, słyszałem na kolumnach:

AR, KEF, Tannoy, Martin Logan, Dynaudio czy ACapella.

Także JM Lab (Utopia, Mezzo Utopia) :-)

Również na okablowaniu firmowym - Lila (wersja miedziana).

W sprawach niezgodności sprzętowych czy preferencji, skontaktuj się z Herr Dieterem Burmesterem.

Pozdrawiam

Jezeli chodzi o okablowanie to NF jest Burmester SILVER i zasilajace Burmester POWER, glosnikowego nie pamietam dokladnie nazwy ... mysle jendak ze najwiekszy broblem bedzie mimo wszystko z akustyka pomieszczenia :( Bo najgorzej zw szystkiego wypada scena i dol pasma ... Jak bede mial wiecej czasu to chce podlaczyc moje ELACki z domu i zobaczyc jak sie taka konfiguracja bedzie sprawowac no i napewno bede kombinowal z roznymi kablami glosnikowymi

O ja pier... Doprawdy, mam duzo sympatii dla firmy Burmester, lubie brzmienie wielu produktow, ale all Burmester System + srebrne kable to jest przegiecie na maksa. Ja bym sie bal wejsc do tego pokoju, kiedy to wszystko gra... ten system prosi sie o Sonus Fabery, Dynaudio, ProAc'i czy Aerial Acoustic a do tego kable MIT... brrrr

No i 001 - przepiekna rzecz...

qb_1 dobrze prawi, widac ze system juz slono kosztowal i szkoda zeby go nie dopiescic kablami, np. wyzsze okablowanie mita + starsze modele sieciowek veluma, albo cos z transparenta, fadela? oczywiscie wyciszyc i popracowac nad pomieszczeniem, takie cuda musza zagrac...

Generalnie chodzi mi o to, ze too much Burmester in a single system to dzwiek too bright. Dodanie cieplejszych kolumn i okablowania traktowalbym jako akcje ratunkowa.

Komponenty Burmester'a sa IMO swietne w pojedynke, odpowiednio zaaplikowane koncowki 933 czy 956 mkII, nie mowiac juz o swietnym 001 to doskonale urzadzenia. Caly system Burmester to jednak klinika i malo muzyki...

Z wyglądu trochę JR-a, trochę Naim-a (stolik) i trochę AVM-a. Przy takim wypasie kolumny wyglądają b. skromnie, żeby nie rzec budżetowo ;) Ale co ja tam wiem ;) Nie słuchałem całości więc już się zamykam.

Jeśli sprzęt spełni pokładane w nim oczekiwania - to oczywiście gratuluję zakupu i życzę mnóstwa frajdy ze słuchania muzyki.

• 3 miesiące później...

>>qb_1

"...Caly system Burmester to jednak klinika i malo muzyki..."

Ciekawe, mam zupełnie odmienne spostrzeżenia. Końcówka 933 według mnie gra owszem - szczegółowo ale raczej z dużym wypełnieniem, mięsistością i ... chyba dość ciepławo...

Pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.