Skocz do zawartości
IGNORED

DX25TG-05-04 kto słyszał

ralph

Rekomendowane odpowiedzi

no i własnie jak się tego strzelania pozbędziesz to robi się z tego całkiem fajny dźwięk, o szerokiej skali barw, którą ciężko jest uświadczyć na tym pułapie cenowym. Niestety pozbycie się tego wiąże się z jeszcze bardziej agresywną filtracją, warto też zostawić trochę luzu we frezie i dać miękką podkładkę uszczelniającą, to też dosyć znacząco wpywa, podobnie jak kilka innych drobiazgów.

OK

D25 - zostaje

AL 170, 130 - rezygnuję- co polecacie w zamian , przypominam że mają to być kolumny do rock'a

a więc dynamika , rytm itp. ( zadne tam ciepłe kluchy)

i nie chcę ciąć poniżej 3-3,5 k

wovo

Z tymi filtrami wysokiego rzedu to bardzo przesadzasz moim zdaniem, z jednej strony chcesz uzyskac swietna jakosc a z drogiej proponujesz takie ostre zbocza, mam nadzieje ze wiesz jakie sa konsekwencje stosowania takich wlasnie filtrow.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

ralph

Rzeczywiscie duzo wymagasz, a moze zastanowilbys sie nad parka seasow, L18 i 27tbfc/g ?? Zerknij na seas.no .

Ps tej vify z polarisow :P D25AG tak nie gloryfikujcie znowu.

tutaj wezmę wovo w obronę, to jest przesąd, ze im wyższy rząd tym gorsza jakość. To zależy od zestawienia głosników, czasem własnie taka filtracja daje najlepsze efekty, choć im bardziej skompikowana zwrotka tymłatwiej coś poknocić i raczej dlatego należy takich rzeczy unikać żeby się przypadkiem nie przepracować i nie zirytować za bardzo.

>A ja polece Tonsila GDN 13/50/9 - do rocka naprawde super ;]

Jeśli mowa o tym z membraną z włókna szklanego to w ogóle dobry głośnik jest, nie tylko do rocka. Trochę jednak mały jak dla mnie, ale... przy jego niskiej cenie mozna się pokusić o zastosowanie dwóch takichalbo dokupienie jakiegoś woofera i budowę zestawu 3 way.

ARGOS

Czasami nie ma wyjscia, trzeba dac wysoki rzad, ale bez przesady, jak mozna tego uniknac to nie ma co sie pchac w takie filtry. Dobranie odpowiedniej dobroci takiego filtru juz nie jest takie proste. Nieodpowiedni dobor elementow filtru (szczegolnie wysokiego rzedu) pogarsza odpowiedz impulsowa samego filtru (fazowosc i przejscia na char amplitudowo-czest pomijam w tym momencie), dodajac do tego jeszcze odpowiedz glosnika dzieja sie rozne rzeczy. Efektem tego jest np. stwierdzenie ze cos nie gra tak jak powinno na gorze (duzo by o tym pisac), nie ma sie co dziwic, wzorce filtrow (Butterworh, Likwitz, ......) zostaly opracowane nie bez powodu. Zle dobrany filtr moze miec odpowiedz jak ponizej. Gdzies na forum zamieszczalem cos na ten temat ale rozmowa sie nie kleila.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100009132 1170296261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w rzeczywistości zbyt wie problemów wiąże się z wysokimi rzędami żeby wdawać sięw opisy, trzeba po prosu przysiąć i cierpliwie robić tak długo aż będzie dobrze. Dlatego odradziłem połączenie DXa z AL 170, jezeli da się z tego zrobić cos sensownego to tyko na wysokich rzędach.

Co do szklanych tonsilków to właśnie ze względu na bas ja bym dał takie dwa w układzie 2,5 drożnym. A najlepiej zastosowal go jako średniotonówkę w 3 drożniaku. Gra wbrew pozorom warta swieczki, bo ten głośnik kosztuje znacznie mniej niż plecionki bardziej "poważanych" firm, cenowo taki zestaw 3 drożny może wyjść podobnie jak 2 drożniak z węglówką Monacora na przykład.

moze przemysl sprawe z aurumem, membrana jest kompozytowa, zewnetrzna czesc to niepleciony carbon a spodnia niepleciony kevlar, (chyba robione w dupoint) nie bedziesz zawiedziony tym glosnikiem, cena w akkusie 247zł

ARGOS , problemow z basem to 13/50/9 napewno nie ma, szczegolnie jesli ma to grac w malym pokoiku. Jego cena sugerowana przez Tonsil to chyba 175zl :), ale w hurtowni Tonsila w W-wie kolo wolumenu obecnie kosztuje chyba cos kolo 100zl. Nie zgodze sie tez z opini, iz jest on krzykliwy - krzykliwy to jest 13/50/1 (czasem nie wiem czemu niektorzy forumowicze myla te glosniki) ale ten przetwornik to inna bajka, pare klas nizej.

Wiem ,że T2030 jest ładna i ma bardzo ładna charakterystykę ale podobno ciężko ja kupić w Polsce . Z drugiej strony cena dobra jak na krajowych dystrybutorów ale z audiocomponents mozna mieć niewiele drożej aluminiowego seasa TBFC/G , o którym wielu twierdzi ,ze jest świetny ( około 300 PLN para ).

...there is no spoon...

>ARGOS , problemow z basem to 13/50/9 napewno nie ma, szczegolnie jesli ma to grac w malym pokoiku.

>Jego cena sugerowana przez Tonsil to chyba 175zl :), ale w hurtowni Tonsila w W-wie kolo wolumenu

>obecnie kosztuje chyba cos kolo 100zl. Nie zgodze sie tez z opini, iz jest on krzykliwy - krzykliwy

>to jest 13/50/1 (czasem nie wiem czemu niektorzy forumowicze myla te glosniki) ale ten przetwornik

>to inna bajka, pare klas nizej.

Krzykliwy to nie jest, ale basu to ma jak na lekarstwo. Jest go zdecydowanie mniej niż w ARN 150, choć jeśli chodzi o jakość basu to w ogóle nie ma sensu porównywać tych głośników, Tesla wymięka. Co do ceny to znam miejsce w którym są po 88 PLN, w tej cenie to jest miazga i nawet aplikacja 2,5 lub 3 drożna byłaby taniutka.

Agros... wiesz, z mojich obserwacji wynika że ARN150 ma basu ponadprzeciętną, więc może ten Tonsil basu będzie miał tak optymalnie ?? Ma ktoś jego zdiecia ?? Ja mam TC14 po 2 w kolumnie i na brak basu nie nażekam, aż mi wszystko w pokoju furga jak odkręce wzmacniacz.

wovo

Ciagle zapominasz ze borys ma te glosniki. (wystarczy poszukac w moich wpisach)

Ukryta Zawartość

post-8025-100009065 1170296353_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jezeli to sa te ktorych sluchalem to zapewniam ze basu im nie brakuje!!! nie schodzi nisko ale jest i to bardzo fajny, konfiguracja diapolito i pokoj na oko kolo 25m2 moze wiecej. pozdrawiam

>Agros... wiesz, z mojich obserwacji wynika że ARN150 ma basu ponadprzeciętną,

chyba żartujesz... W swojej klasie cenowej to może i daje ponadprzeciętny bas, ale tak w ogóle to bez rewelacji. nie jest go mało jak na gośnik 15 cm, ale żeby to byl jakiś wybitny przypadek wśród 15stek to nie powiem.

więc może ten Tonsil

>basu będzie miał tak optymalnie ??

Wszystko zależy co to jest optymalnie. Dla mnie optymalny to jest bas z 20stki albo 25tki...

Ja mam TC14 po 2 w kolumnie i na brak

>basu nie nażekam, aż mi wszystko w pokoju furga jak odkręce wzmacniacz.

Ja bym narzekał i to mocno. Nie wtyobrażam sobie czegoś tak małego u siebie (20 m2), kilka razy próbowałem ulepić coś małego i zawsze kończyło się prawie na wypluciu membrany przy chęci uzyskania satysfakcjonującego dołu.

D'Appolito to wystarczy, pojedynczy to może na 15 metrów wystarczy... a fajny to rzeczywiscie jest ten basik, w dodatku gośnikczek ma parametry pozwalające na zastosowanie obudowy zamkniętej. Zejscie w dół w normie, trzeba pamiętać ze to tylko 15stka.

McGyver

>wersja 35 ma dodaną komorę za magnesem, dzięki czemu ma obnizony rezonans.

to wiem z opisu katalogowego

ale czy brzmieniowo jest różnica , ni echodzi mi o subtelności ale o zasadniczą różnicę ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.