Skocz do zawartości
IGNORED

STOLIKI AUDIO

zdezintegrowany_3PO

Rekomendowane odpowiedzi

>>goldenlok

widze, ze masz dostep do konkretow :) Alu jest drogie, fakt. Wprawdzie 1x2m to za duzy arkusz, ale podejrzewam, ze takie sa normowe wymiary i koniec. Moze za to orientujesz sie jaka jest cena takiego arkusza ze stali?

pzdr.

slvn -->

Aluminium wyjdzie Ci o wiele taniej gdy pozostałości z tego co zostanie po wycięciu odniesiesz na złom :)

Nie znam aktualnej ceny ale z tego co się orientuje to oscyluje chyba około 4-5 PLN za kilogram :)

No ale jeśli do tematu chcesz podejść naprawdę po audiofilsku ... to może tytan !!!

Mogę pomóc w zdobyciu prętów tytanowych o dowolnej średnicy i co najważniejsze w dobrych cenach :)

Znajomy ostatnio kupował tego surowaca za około 20kPLN:)

Stal do Jadisa? Nie uchodzi ;) Tytan najmarniej albo złoto ;) pod kolorek ;)

zdezintegrowany_3PO

zdezintegrowany_3PO

Osobiscie za zlotem nie przepadam ze wzgledow estetycznych... Tytan pewnie bylby dobry, acz 20kPLN wolalbym wydac na upgrade elektroniki, a nie stelaz ;p

A w opracowaniu wersja stolika z drewniana rama, byc moze okaze sie nawet ladniejsza ;)

pzdr

>>slvn

może pomyśl na rurami stalowymi o przekroju kwadratowym. Zasypiesz piachem i też będzie okay. Obróbka dosyć łatwa - piaskowanie, chromowanie, malowanie proszkowe, inne. Cena znacznie spadnie. Ale to już Twój wybór. W każdym razie próbuj :))

Piękne stoliki.

Tamat z aluminuim mi się spodobał. Jednak jest ogrony problem z wykonaniem takiej płyty.

Musiałbym szukać zakładu z dobrą ferzarką, 25mm płyta to wyzwanie. Jezęli juz zastosowałbym PA11 to obowiązkowo anodyzacja. Taki blacik powinien mieć 60 x 45 [cm]. Robimy fazkę na bokach. Co do spawania

odpada. Brak uchwytu. Zecydował bym się na walce z alu o średnicy około 8 cm. Teraz tylko pytanie czy 3 czy 4 nogi no i oczywiście może jakieś przetoczenia .

W sumie za materiał z 1500zł, robocizna około 1600 zł, do tego dodatki za jakieś 1000 zł.

Ważył by około 50 kg z trzema półkami.

Konstrukcja drewniano marmurowa też byłaby ciekawa a co ważniejsze estetyczniejsza.

Jako drewno wyrałbym dąb, ewentualnie grab, coś takiego jak widziałem tu na tym wątku.

Wydaje mi się że może w 2000zł zamknąłbym się.

Niestey materiał drogi, robocizna też.

Nie lepiej coś kupić za te pieniądze.

Ja miałem manię robienia czego się da własnymi rękami, włącznie z budową domu, gokarda,

mebli.

teraz dałem sobie spokój jest to zbyt czasochłonne, są ciekawsze zajęcia.

Witam wszystkich.

To mój pierwszy wpis, ale drugie podejście, pierszego nie zapisałem i przepadło.

Więc teraz któtko - oto stolik , który właśnie skończyłem i podstawki, króre skończyłem dawno.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13195-100006950 1170299183_thumb.JPG

post-13195-100006951 1170299182_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Długo rozważałem kwestię stolika audio. Początkowo brałem pod uwagę wyłącznie kupno nowego stolika. Mając na uwadze swoje potrzeby, swój gust, WAF, przekonania i Bóg wie, co jeszcze, na pierwszym miejscu był jeden z modeli Ostoja. (Nawiasem mówiąc skotaktowałem się z fabryką i byli skłonni polakierować elementy metalowe na wybrany przeze mnie kolor - może komuś przyda się ta informacja.)

Pomysł wykonania stolika samemu dojrzewał powoli, od kiedy uświadomiłem sobie, że jestem w stanie wykonać ładny i solidny stolik spełniający lepiej moje oczekiwania. Wybrałem połączenie kamienia z drewnem i zdecydowałem się na marmur 'Vanga'. Ostatecznie o własnoręcznym wykonaniu stolika zdecydowały względy estetyczne (także dopasowanie do wnętrza) i użytkowe (zarówno praktyczne jak i 'audiofilskie').

Mój stolik:

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka uwag odnośnie stolika:

Stolik ma konstrukcję modułową, dzięki czemu mogę zmienić ilość i kolejność półek. Zresztą pierwotnie zaplanowałem jedną półkę więcej niż na zdjęciu, jednak po zmontowaniu stolika zdecycowałem się na taki jego wygląd. (Nawiasem mówiąc, zdjąłem także najwyższy blat na kolcach ze względu na bardzo niski WAF w moim przypadku. Blacik zdobi małą szfkę z lampką na przeciwległej ścianie.)

Ze względu na przenoszenie obciążenia, stolik ma konstrukcję kanapkową: kamień-filc-drewno. Półki opierają się na nogach własnym ciężarem. Najniższa półka oparta jest na trzech krótkich nogach, przyklejonych blue-takiem. Półki mają otwory przelotowe (skrajne mają otwory nieprzelotowe), przez które przechodzą drewniane kołki łączące odcinki nóg.

Jak widać, dodatkowo zamówiłem z tego samego kamienia cokoły pod stendy i półeczki pod kolumny (elementy kamienne przygotował mi forumowy Sebax). Półeczki górne umieściłen na małych, gumowych podkładkach.

Dodam dla tematu trzy stoliki, 2 z wspaniłego :) allegro. (odpowiednio ok.850zł i 400zł). Niestety szkło.

Ten trzeci wyrób to wg mnie stolik ideał, taki mam zamiar zamówić od elfana na tych wakacjach, miałem brać na poprzednich, ale remont się przeciągnął. Ceny też są bardzo dobry, z resztą pytajcie elfana, który w spawach już się podszkolił na pewno, a itak szpachluje, więc lux.

Ukryta Zawartość

post-9425-100003850 1170303871_thumb.jpg

post-9425-100003851 1170303870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Zauważyłem, że meble Ostoji nie cieszą się w tym wątku dobrą opinią. Chyba głównym winowajcą tego stanu rzeczy jest sposób mocowania szklanych półek na regulowanych metalowych blaszkach. Jeśli dobrze pamiętam to tak właśnie półki są obecnie osadzane. Dzięki temu istnieje możliwość regulacji wysokości poszczególnych półek co jest bardzo funkcjonalne. O wpływie tego rozwiązania na dźwięk nie wiem bo nie używam takiej półki.

Ja natomiast mam Ostoję jeszcze ze starszej serii, gdzie na sam stelaż zużyto dużo więcej stali (wyprodukowano go i kupiono jeszcze przed ową drastyczną podwyżką stali). Najprościej odróżnić pierwsze modele Ostoji od obecnych tym, że w starszych pionowe elementy stelaża mają przekrój kwadratowy a obecne okrągły. W moim stoliku (na załączonym zdjęciu) półki nie są regulowane ponieważ pod każdą z szyb znajduje się stalowy trójkąt. Trójkąt ten izolują od szyb podkładki z tworzywa. Jest przez to bardzo ciężki i stabilny. Ja na swoją ostoję nie narzekam. Oczywiście można mieć zastrzeżenia do estetyki stolika (smutny czarny lakier proszkowy) ale takie same (też Ostoji) mam standy pod głośniki.

Obecnie sam rozglądam się za drugim stolikiem audio, gdyż potrzebuję na nim miejsca pod gramofon. Chętnie kupiłbym stary model Ostoji ale o mniejszej liczbie półek. Na tą chwilę z uwagi na ograniczony budżet rozpatruję zakup stolika zwanego TOP-END, który można kupić na allegro w cenie około 400 pln.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Sorki,ale dla mnie to jest okropny projekt:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • Redaktorzy

bardzo przyjemny mebel DIY

Ukryta Zawartość

post-2651-100006363 1174059267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mój stoliczek

Głowna rura śr 6cm, gr ścianki 1cm, pod blaty płaskownik 1cm, blaty sosnowe klejone woskowane 18mm.

Ukryta Zawartość

post-3591-100006352 1174066912_thumb.jpg

post-3591-100006353 1174066912_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie może mi coś doradzicie czy kolce coś dadzą zamiast nóżek w DvD jak słucham muzyku na 3/4 głosu skacze mi płyta przez basy za duże ciśnienie.

Nie chce kupować kolców w ciemno może ktoś już próbował czegoś takego.

-> SZYBA

Czemu zajmujesz się półśrodkami? Tu nie pomogą żadne kolce, czy antywibracyjne voodoo-podkładki ;-)

Do głośnego słuchania muzyki kup odtwarzacz CD Audioneta (ma granitową płytę za podstawę i elektronikę zawieszoną na tekstylnych paskach ;-) albo słuchaj ciszej z tego odtwarzacza DVD ;-)

Albo - ale to już musi zaboleć - zmniejsz poziom basu z subwoofera, to na 100 proc. nie będzie Ci nic skakało ;-D

k.

Hiszpan, 4 Lis 2006, 19:48

Na załączonym w Twoim wpisie zdjęciu (z całym szacunkiem dla stolika i sprzętu) dostrzegłem nieaudiofilski sposób podpięcia kabli sieciowych do gniazdka. Podłączając jedną i drugą wtyczkę- na tym samym pinie w jednej wtyczce masz plus a na drugiej minus. Podwójne gniazdka sa lustrzanym odbiciem i tam gdzie w jednej dziórce:) żaróweczka się świeci to w drugiej po tej samej stronie masz minus. Jeśli te kabelki idą do sprzętu a tak to wygląda sugeruję zadbać o ten "szczegół"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.