Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To ma być sprawdzian a to znowu szukanie pozycji dla tego lub innego zawodnika lub zgrywanie zespołu itd . ma być wytłumaczeniem tego , że przegrywać sobie wtedy możemy i to w stylu jakim można nawet nazwać kompromitacją ?Wiadomą sprawą jest , że LN przed wielką imprezą jaką są MŚ będzie okazją do zgrania zespołu. Porażka z Iranem a za chwilę pewnie ze Słowenią  doprowadzi do wyrośnięcia kompleksu a tym zespołom pozwoli urosnąć .Co do Muzaja też dziwny jest jego brak aczkolwiek to atakujący a powołał Butryna , Kaczmarka i Kurka . Ja nie widzą w kadrze Kaczmarka ani Śliwki , są w kraju lepsi.

4 godziny temu, modrzew47 napisał:

Ja nie widzą w kadrze Kaczmarka ani Śliwki , są w kraju lepsi.

tylko dlaczego to właśnie oni , a nie ci "lepsi" wygrali LM? Dwa razy

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

11 godzin temu, artw napisał:

tylko dlaczego to właśnie oni , a nie ci "lepsi" wygrali LM? Dwa razy

To prosta odpowiedź i mógłbyś pewnie sam sobie takiej udzielić ale skoro nie to proszę :

Kurek mógł grać w Zaksie ? - NIE , Bieniek mógł grać - NIE itd , taki był skład Zaksy ale to wcale nie znaczy , że w naszym kraju nie ma lepszych zawodników . Wyobraź sobie , że są . Butryn z regularnym i atomowym serwisem grzał ławę a on też w Zaksie nie grał za to grał Śliwka i paskudził wszystko co na niego spadało.

Chyba nie powiesz , że Leon czy Kurek są gorsi od Śliwki bo w Zaksie podczas LM nie grali.Wygranie LM niczego indywidualnie nie określa .

Kamil Semeniuk grał w Zaksie i zdobył LM a grzał ławę i on jest też lepszy od Śliwki !!

12 minut temu, modrzew47 napisał:

Ważniejsze na dziś jest to , żebyśmy my nie zdechli np. ze Słowenią !!

2 porażki wystarczą. Każdy następny mecz powinien być wygrany.
Słowenia to nie ta sama drużyna co w poprzedniej edycji LN, czy nawet na IO.

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Słowenia to nie ta sama drużyna co w poprzedniej edycji LN, czy nawet na IO

Nie ta sama a Serbię odprawiła z kwitkiem ! Chyba , że Serbia też nie ta sama.To kto jest ten sam ? Tu wszyscy są inni jak widzę.

Z Chinami duże problemy w 1 secie, ale końcówka miażdżąca. Fornal drugi raz świetnymi serwisami wygrał dla nas tego seta (poprzednio 4 set z Iranem). Dzięki temu kolejne 2 sety już pod dużą kontrolą. Tomek grał dzisiaj znakomicie, prawie bezbłędnie - najlepszy na parkiecie. Serwis w przeciwieństwie do meczu z Iranem - świetny.
Jak to wszystko zależy od dyspozycji dnia. 😉

57 minut temu, soundchaser napisał:

Jak to wszystko zależy od dyspozycji dnia

No nie wszystko , nie grał główny psujący balonikarz Śliwka i poszło , nawet Kaczmarek zagrał po Japonsku (Jako Tako) i Kuba Kochanowski łoił zagrywką jak trzeba i Bień trzasnął a jedynie Kłos puszczał te swoje balony ale nie psuł i była to trudniejsza zagrywka niż Śliwki.Było dzisiaj widać co znaczy zagrywka !!

33 minuty temu, modrzew47 napisał:

nie grał główny psujący balonikarz Śliwka i poszło

Ale nie wiesz jak mecz wyglądałby, gdyby Śliwka zagrał. Może byłby o niebo lepszy niż z Iranem. Też dyspozycja dnia.

35 minut temu, modrzew47 napisał:

Było dzisiaj widać co znaczy zagrywka !!

Wszystkie elementy siatkarskiego rzemiosła są ważne, ale fakt - jeśli zagrywka funkcjonuje to ma szansę zaistnieć blok i atak.

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Ale nie wiesz jak mecz wyglądałby, gdyby Śliwka zagrał. Może byłby o niebo lepszy niż z Iranem. Też dyspozycja dnia.

Wiem doskonale , byłyby baloniki i druciki !! Śliwka tak grał za Heynena i tak gra dzisiaj za Grbicia. Niczego nowego nie pokazuje , facet żenujący poziomem i nic mojego zdania nie zmieni. Światowy poziom to ZAGRYWKA , która pozwala dopiero na całą resztę a nie dyspozycja dnia.W mistrzowskich turniejach masz grać w każdym meczu na poziomie bo jak nie to odpadasz.

Selekcjoner jest po to właśnie by złożył zespół z zawodników , którzy będą dyspozycyjni przez cały turniej a nie jeden mecz.

W reklamach Plus`a: "Leon, teraz Ty".

A na poważnie miał operację i prowadzi rekonwalescencję... 

I a propos tych utyskiwań. 

Mnie nie podoba się to co i w poprzednich latach za Heynen`a.: Brak wykrystalizowanego rdzenia drużyny.

Ponownie trwa cyrk zatytułowany "mamy szeroką kadrę jak nikt na świecie".  Potem byle przeciwnik i ch.j  bombki trafia. Nie wiadomo, kto z kim i gdzie ma grać... Ewidentnie widać nieprzygotowanych wyrywanych z kwadratu zawodników. 

Powinien być skrystalizowany rdzeń szóstki. Oczywiście można wówczas podmieniać po 1-2 zawodników a nie co mecz wychodzi 5 nowych!

Źle to rokuje. Następny geniusz Grbić, który niczego nie uzyskał jako trener. Wygrał z Zaksą? Z Zaksą to wygrał nawet Crețu...

Potraficie wskazać trzon polskiej szóstki na mecz i spriorytetyzować ewentualnych zastępców na pozycjach? 

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Mnie nie podoba się to co i w poprzednich latach za Heynen`a.: Brak wykrystalizowanego rdzenia drużyny

No dokładnie o to chodzi , nie istnieje rdzeń czy kręgosłup kadry a to co robi Grbić to zakrawa na nerwy , by nie napisać na kpiny.W każdym meczu kto inny w zestawieniu na boisku a nawet w kwadracie.

5 godzin temu, soundchaser napisał:

Ostatnie 2 mecze w grupie gramy z Holandią i Słowenią. Te 2 drużyny + ew. Iran mają szansę zagrać z nami w fazie play-off w 1/4 finału.

Ciekaw jestem składu na mecz ze Słoweńcami i samego meczu . Jak będą grać na poziomie tak jak w meczu z Iranem to może być w plecy.

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Powinien być skrystalizowany rdzeń szóstki

Ten turniej ma przecież go wyłonić.

Ponownie trwa cyrk zatytułowany "mamy szeroką kadrę jak nikt na świecie".  Potem byle przeciwnik i ch.j  bombki trafia. Nie wiadomo, kto z kim i gdzie ma grać... Ewidentnie widać nieprzygotowanych wyrywanych z kwadratu zawodników. 

A jak inaczej ma sprawdzić tych, którzy mogą być właśnie w tym rdzeniu?
Inne zespoły grają cały czas tym samym "rdzeniem"?

Poza tym - nie przesadzajmy jednak. Przytrafiły nam się 2 wpadki i obie można jakoś wytłumaczyć. Z Włochami były kłopoty aklimatyzacyjne i w sumie to jeden z lepszych obecnie zespołów zdolny wygrać z każdym, a z Iranem - podobno pakowali przed tym turniejem ostro i wyszła nieświeżość. Z Chinami już było lepiej.
Wygraliśmy za to z Brazylią, Francją i USA tym rotującym składem.
Będziemy rozliczać Grbica dopiero po LN i MŚ. Teraz niech buduje ten rdzeń.

Mnie nie podoba się

A mnie na razie jedynie nie podoba się, że nie gra Muzaj i nie wiem, czy go odstrzelił całkowicie, czy może go jednak powoła na MŚ, bo na turniej finałowy we Włoszech to już chyba nie.

W dniu 7.07.2022 o 13:33, modrzew47 napisał:
W dniu 7.07.2022 o 11:57, soundchaser napisał:

Słowenia to nie ta sama drużyna co w poprzedniej edycji LN, czy nawet na IO

Nie ta sama a Serbię odprawiła z kwitkiem ! Chyba , że Serbia też nie ta sama.

Nie ta sama. Serbia nie wejdzie do ósemki. Oglądam teraz ich mecz z Włochami (0:1 i 11:21).
Słabo grają, natomiast Włosi wyrastają na potężną drużynę. Nie przypadkiem wygrali ostatnie ME.

Jeśli zajmiemy w grupie LN 3 miejsce, to mamy szansę w 1/4 trafić na Brazylię. 😉

2 godziny temu, soundchaser napisał:

A jak inaczej ma sprawdzić tych, którzy mogą być właśnie w tym rdzeniu?

No nieeee !! Kręgosłup kadry powinien mieć wybrany na Mś !! Tak jak jest w kopanej , tak jak jest w ręcznej tak samo powinien mieć pierwszą szóstkę wybraną . A co do zmian i zmienników to niech szuka ale pierwsza szóstka , no piątka bo nie wyobrażam sobie jej bez Leona jeśli będzie zdrowy i pewnie Kurka . Co do Muzaja to jest atakujący a ich jest kilku więc ma z czego wybierać.

Godzinę temu, modrzew47 napisał:

No nieeee !! Kręgosłup kadry powinien mieć wybrany na Mś !!

No i tak właśnie będzie. Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz.
Trener zły, bo rotuje i dąży właśnie do wyboru tego kręgosłupu?

9 godzin temu, soundchaser napisał:

On powinien zgrywać ten kręgosłup z resztą a nie go szukać non stop. Idzie w ślady ...Brzęczka.Zapatrzył się czy jak ?

11 godzin temu, soundchaser napisał:

No i tak właśnie będzie. Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz.

W dyscyplinach drużynowych rdzeń buduje się przez wiele sezonów. Żadnej wartości zawodników nie trzeba sprawdzać. Wartość oni pokazali w ciągu całego sezony w ligach! Teraz spośród wybranych konstruuje się trzon poprzez predyspzycje. A tego nie zbuduje się wystawiając absolutnie odmienne składy, nie zaś lepiąc drużyny.

I taka obserwacja: Czy zastanawialiście się dlaczego Polska siatkówka odnosi sukcesy drużynami zamienników... ale drużynami... Za Haynen`a w LN w 2019 w Chicago 3 miejsce. Drugi skład bez Heynen`a a z Kubą, który dał się ułożyć drużynie i nie rozpieprzał jej. 

I jeszcze aspekt psychiczny. Wciąż nikt nie jest pewien wyboru na 100%. To obciążenie, które blokuje zawodników. Nie pokazują pełni walorów. Zaś po wyborze "ostatniej chwili" to napięcie z niech spada i jest jeszcze gorzej... To widać po grze ostatnich lat naszych siatkarzy. 

13 godzin temu, modrzew47 napisał:

nie wyobrażam sobie jej bez Leona jeśli będzie zdrowy

bez Leona wygraliśmy dwa mistrzostwa świata, z Leonem przegraliśmy wszystko co się dało.

12 minut temu, artw napisał:

bez Leona wygraliśmy dwa mistrzostwa świata, z Leonem przegraliśmy wszystko co się dało.

Biedny ten Leon , przez niego nie wygraliśmy trzeciego mistrzostwa Świata !!! Kuriozum jakieś!!

Nie podoba mi się trener , który nie reaguje na to co dzieje się w trakcie trwania meczu a taki był Brzęczek w kopanej i podobnie zachowuje się Grbić i nie ma znaczenia fakt , że to tylko LN . Dla mnie też nie ma znaczenia w ocenie warsztatu Grbicia wygranie LM bo gdyby to miało znaczenie w wyborze selekcjonera , to równie dobrze mógł być wybrany Cretu bo też to trofeum wygrał. Wiadomą sprawą jest , że trzeba dać mu szansę a po wynikach oceniać , jednak trzeba być czujnym i nie być mądrym po szkodzie. Świderski tak wybrał i przyjął za to odpowiedzialność.

17 minut temu, modrzew47 napisał:

Biedny ten Leon , przez niego nie wygraliśmy trzeciego mistrzostwa Świata !!! Kuriozum jakieś!!

czy mógłbyś to rozwinąć i wytłumaczyć w jaki sposób to nawiązuje do mojego wpisu? 

Sytuacja w grupie coraz bardziej klarowna.
Jeśli wygramy 2 ostatnie mecze za 3 pkt to mamy pierwsze miejsce i trafiamy w 1/4 najprawdopodobniej na Holandię. Ale jeśli np. przegramy ze Słowenią w ostatnim meczu to ona może rzutem na taśmę wejść do ósemki, a my spaść na 3 lub 4 miejsce i zagrać...z Brazylią albo z Francją.

Plan wykonany z Holandią, chociaż gra średnia. Brakuje płynności i było trochę przypadkowości.
Wszyscy zagrali poprawnie, a Nimir nie zachwycił, chociaż trochę postraszył serwisem. Fornal tylko potwierdził, że jest w tej chwili mocny. Oby tak dalej.
Cieszy dobra forma weteranów Kłosa i Bieńka, chociaż ten drugi ze dwie akcje skaszanił.
Bednorz nadal nie może dojść do siebie, ale ja jestem dobrej myśli. Jemu trzeba trochę czasu. Widziałem mecze, w których był najlepszy w Zenicie Kazań. Butryn wreszcie zagrał cały mecz - OK, ale bez euforii. Zresztą nikt od niego nie wymaga, by po przerwie był bezbłędny.
Potwierdził swoje walory i trzeba go brać pod uwagę w żelaznym składzie.
Czekamy na klasyk Polska - Słowenia. Oni muszą ten mecz wygrać, by mieć szansę na awans do ósemki, chociaż już będą wiedzieć przed meczem czy wygrana im to zapewni.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.