Skocz do zawartości
IGNORED

co na góre do M18WH ?

stmaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na wymiane kopułek w moich kolumnach ale nie mam pomysłu co wsadzic zamiast taniego badziewia które siedzi w orgimalnych skrzynkach po eltaxach.

Dla przypomnienia dodam że sa to eltaxy liberty 5+ z wymienionym srednioniskotonowym na vife M18WH wraz ze zwrotnica od McGywera , oraz powiekrzona komora do 17 l.

Faktem jest ze na forum jest sporo na temat tego głosnika , ale nie ma nic konkretnego o kopułce do niego a przedewszystkim schematu zwrotnicy.

mam nadzieje ze znajda sie osoby które moga pomóc z doborem głosnika jak i aplikacja.

w gre wchodzi zamówienie na forum z audiocomponents lub cos z drugiej reki ale w idealnym stanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/27175-co-na-g%C3%B3re-do-m18wh/

Dali w dwóch modelach z serii Grand (Grand Coupe za 9500zł i Grand Diva za 15000zł) łączyło M18WH ze Skanem D2905/9700. W niższej serii "czerwonej" występował model Evidence 470 w którym był Seas KT28. Poprzednikiem tego modelu były Dali 450 i tańsze Dali 350 w których były Seasy KT25. W ESA Ostinato 2000 z kolei są Vify D27TG45 lub PL27. Ja uzyskuję dobre wyniki łącząc M18WH z Morelem lub niedrogim Peerlessem WA10.

Tweetery Vify i Seas KT25 są poprawne, będziesz miał pewien postęp w stosunku do oryginału, ale nie bedzie to przepaść. Lepsze są Seas KT28 i Peerless WA10, a jeszcze lepsze Morele i Skan D2905/9700 (tyle że Skan jest już dość drogi).

Jeżeli będziesz chciał zamówić Morela z frontem fi 104mm, to istnieje taki, zwie się MDT20.

Jak zwrotnice masz od MG to niech ci poleci jakas kopolke i dorobi zwrotnice.

Ps

Mam do sprzedania 2szt seasa 27tff w stanie pudelkowym, 200 za pare.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

H831

Ukryta Zawartość

W katalogu IT rzeczywiście nie ma, ale jest w cenniku od Rolpha, kosztuje 23,40 netto sztuka. Jest to model z plastikowym frontem 104mm niższy od MDT29. Bezmieniowo lepszy od wszystkich Vif i Seasów KT25 oraz Peerlessów, ale nieco słabszy od MDT29.

z dorobieniem rontu nie bede miał problemu. jest u na najwiekrza w polsce fabryka łozysk i znajomy moze mi wytoczyc / wyfrezowac co tylko sobie wymysle z róznymi materiałami tez nie ma problemu

MC

Slabszy gorszy to pojecie wzgledne takze trzeba wziac poprawke i na to, jak by nie bylo kopolka gra ok ale juz nie u mnie bedzie grala, po ptokach, poszla se.

stmaniak

Kup sobie 27tbc/g badz tbfc/g, badz 22taf/g, bardzo ciekawe kopolki w swoich cenach. 27 w swojej klasie cenowej pod wzgledem znieksztalcen bije wszystko na leb (nawet i drozsze kopolki).

MC

Jak bys mogl mi rozjasnic umysl odnosnie ceny w pln szt seasa 27fbc/g (25,3E bodajze), vat 19% ale ile rabat i reszta to nie mam zielonego pojecia.

stmaniak,

Wpisz w wyszukiwarke Google ,,MPR2" - jest to projekt jednego z niemieckich dystrybutorów Vify , dobrze opracowany i pomierzony . Głosnik wysokotonowy to D27 ale jego niemieckie oznaczenie jest inne więc musisz sam dojść co to jest ( to znaczy wersja z komora rezonansową czy nie ) Jest tez projekt z 18WH z Vifą XT 25 TG ale nie moge go odszukac w sieci natomiast mam go na twardym dysku w PDF ,jeśli chcesz to mogę ci podesłac na maila.

Jedno mnie tylko zastanawia. Na rysukach do tych projektów jest pokazany głosnik niskotonowy i ma podejżanie duzy magnes - jak M18WO natomiast na stronach klang&ton w sekcji Vifa jest tak oznaczony głośnik ale z małym magnesem - czyli M18WH . Nie moge tego rozgryźć. Nie chciałbym aby sie okazało ,że to projekty na M18 WO ... ci Niemcy . Nie mogli oznaczyc tak jak wszyscy?

Załączam fragment projektu MPR2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A tu schemat .

I obudowa.

Ukryta Zawartość

post-3970-100008838 1170296697_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

I pomiary.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A tu wersja z XT 25 TG

Ukryta Zawartość

post-3970-100008834 1170296701_thumb.GIF

post-3970-100008835 1170296700_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Pod tym linkiem jest wersja stojąca na M18+D27TG35-06 ( z komorą wytłumiającą )

Zwrotnica jest raczej podobna , trochę inne są wartości w układach RC i RLC

M18WO nie była sprowadzana na rynek niemiecki - więc nie ma obaw

Jedyny problem , jaki mógłby zaistnieć to czy M18 na rynek polski to ten sam co M18 na niemiecki

PL18 225/8 to to niemieckie oznaczenie M18 WH.

Ich dane pokazują dla tego głośnika VAS na poziomie 49-50 l , tymczasem Akustyk , podawając dane katalogowe M18WH , którą oferował pisał o Vas ok 63 l

Wersja M18WH od Rolpha to niemiecki odpowiednik PL18 225/8

Wskazane byłyby więc pomiary

Ukryta Zawartość

Gram na podobnej zwrotnicy i bije ona na głowe zwornice do ostinato dla M18, zamiast C8 - 8uF mam 4uF, no i L4 jest 1,5mH. Na górze jest morel z filtrem 3 rzedu 5uF, 0,33mH, 10uF. Morel ma to do siebie, że im bardziej rozbudowany filtr tym wyraźne pogorszenie jakości dźwieku, wiec kondensatory muszą być przynajmniej olejowe bo inaczej bedzie szeleścić.

W takiej konfiguracji jest całkiem przyjemnie, dźwięk odrywa się od kolumn, bas nie dudni, jest krótki, może nie schodzi tak bardzo nisko ale jest prawdziwy i z klasą. Chartakterystyka na słuch jest w mire równomierna. Kiedys je pomierze, narazie (niestety) sprzęt pomiarowy leży nie dokończony w szafie.

a moze peerless hds, podobno bardzo dobry i w pomiarach ladnie wychodzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.