Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejność ustawiania klocków audio

Simonello

Rekomendowane odpowiedzi

>Misfit, 17 Lip 2006, 23:04

>Myślę że najczarniejsze tło uzyskamy przecinając przewody na pół i nie łącząc ich niczym...

I tu się mylisz. Najczarniejsze tło uzyskamy zwierając wejście.

Pomaga również wystawienie wzmacniacza na mróz (obniża temperaturę szumową).

Jestem Europejczykiem.

abudzik, 17 Lip 2006, 23:35

>larson

>

>próbowałeś monolita w wersji s-wire?

Hm! tego nie... czy to znaczy super - wire? Bo nie znam ;-)

A jezeli Chodzilo Ci o Bi-wire to konstrukcijnie nadaje sie do tego tylko Air3. Pozostale kable albeda, w tym i monolitch, maja pojedyncze przewody w srodku przez co jest to niemozliwe. A jakos podczas przewalania roznych kabli w moim systemie zawsze przy podlaczaniu bi-wire bylo lepiej.

co do klockow i ustawienia: jako rzecze wyszukiwarka i koledzy w miare mozliwosci porozstawiac radze klocki osobno.

I koniec

s-pojedynczo :)

monolit to po prostu super kabelc jest, warto spróbować.

trudno co prawda polemizować, jeśli bw zawsze było lepsze.

może warto spróbować dobre kierunkowe zworki założone z kierunkowością góra-dół i monolit zapięty na górę ?

abudzik, 18 Lip 2006, 08:39

>s-pojedynczo :)

:-)))) a taki jakis jestem nieprzytomny. poranna kawa jeszcze nie dziala :-)

A co do propozycji... hm... jak zaczne znow kombinowac co by tu zmienic to z checia przetestuje. Faktem jest, ze zawsze jezeli testowalem s-wire i b-wire z podobnych przedzailow jakosciowo-cenowych to b-wire dawalo wieksza otwartosc i przestrzennosc w dzwieku. Jakbym za kazdym razem wlaczal przelacznik "super stereo" (gdyby takowy byl) no i automatycznie poprosilem pana z albedo o przyslanie na testy wersji b-wire.

Ale jako wyporzyczenie od nich kabli nic nie kosztuje poza jednym telefonem to moze faktycznie sprawdze to niedlugo. Tylko jeszcze jakies dobre zwory trza bedzie skombinowac

Ktoś w Polsce robił zworki na bazie odpadów z przewodów - chyba xlo, może udza się wypożyczyć kilka różnych kompletów.

Jeszcze lepiej byłoby znaleźć użytkownika takich zworek (nie wypinanych od miesięcy), pożyczyć zapinając w taki sam sposób jak u niego.

Ewent., może albedo coś mieć, ale musiałby dać uczciwie oznakowany kierunkowo ścinek porządnego kabla.

Kiedyś pewien radziecki naukowiec zrobił doświadczenie.

Złapał muchę, urwał jej nogę, położył na stole... krzyknął:

- mucha, idi!

Mucha poszła...

Po czym urwał jej drugą nogę... mucha poszła, trzecią, itd.

Po oderwaniu ostatniej nogi mucha się nie poruszyła.

- Mucha idi!

Ale mucha nic.

- No idi!

A mucha ciągle nic...

Stwierdził więc, że po oderwaniu nóg mucha straciła słuch...

Koledzy, z całym szacunkiem dla różnych przekonań, dla pozłacanych wtyczek, gniazd, kabli, podkładów antywibracyjnych i kolców... ale jakość dżwięku, to jakość zastosowanych w torze dźwiękowym podzespołów wzmacniających, układów scalonych w odtwarzaczu, wzmacniaczu, dobrej jakości tranzystory mocy, porządny zasilacz no i dobre przetworniki. Gdy, to zawiedzie, to nawet platyna nie pomoże...

A kiedy to wszystko gra jak trzeba, wystarczy zwykła miedź i kawałek zwykłej półki:-)

Pozdr.

nyquist, 18 Lip 2006, 09:23

a wcale, ze nie :-)

Abudzik dzieki za rade. Pewnie tak zrobie. Moze faktycznie poprosze Albedo. Tym bardziej, ze jak pamietam nie robili roznicy cenowej w wersji bi- i s-.

Choc przyznam szczerze, ze okrutnie nic mi sie juz nie chce wypinac w domu. Jest dobrze :-)

Zeby nie powiedziec za forumowym kolega, ze ... mam to wszystko w dupie ;-)

Pozdrawiam

nyquist

Niestety tak rozumuje olbrzymia część producentów sprzętu (nie dbając o pozornie nic nie znaczące szczegóły) i dlatego później tak duże pole do zmian na lepsze.

larson

W naszym przypadku ryzyka nie ma.

Wiemy, że np. teoretycznie słabszy AIRIII może w całości systemu być lepszy od monolita.

I nie kupimy monolita z powodu siły cenowej sugestii :)))

Ja kiedyś pożyczyłem monolita i było genialnie z jednym maleńkim wyjątkiem. Normalni słuchacze tego nie zauważyli, ja natomiast tak.

Wszyscy uważali, że powrót do mojego przewodu głośnikowego będzie dla mnie bolesny, ale tak się nie stało. Teraz czekam, czy na audioszoł pojawi się następca monolita. Tylko pewnie cena będzie zabijająca :(

Chociaż...jak się ma zasilanie w cenie dobrej plazmy ;)

Nauczony doświadczeniem, zanim zacznę słuchać koszmarnych cenowo produktów to negocjuję. Potem-jak uszy zrobią się czerwone ze szczęścia jest już za późno.

abudzik, 18 Lip 2006, 09:54

>Nauczony doświadczeniem, zanim zacznę słuchać koszmarnych cenowo produktów to negocjuję. Potem-jak

>uszy zrobią się czerwone ze szczęścia jest już za późno.

Swiete slowa. Mam to samo :-)

Monolita sobie kiedys wezme. Moze wlasnie po audioszol. U mnie bylo wlasnie tak ze podczas testow wygral wcale nie najdrozszy kabel. I wlasciwie testy zostaly po znalezieniu Albedo przerwane bo mialem dosc przesuwania stolika i wciskania sie w sciane zeby podlaczyc kolejne kable. No i zagralo :-)

A wracajac do tematu watku radze autorowi kiedys sprawdzic wynalazki antwibracyjne. Czasem niedoceniamy prostych dodatkow. A zabawy jest co niemiara.

Efekt moze nas zaskoczyc. Nie zawsze pozytywnie :-)

W/g mojego kolegi miały zastąpić wpływ sieciówek.

Przeszedłem na sznurki, podstawiłem i miałem dość. Porozciągało scenę jak na gumkach, padła spójność brzmienia. Wróciłem do wersji pierwotnej i dałem sobie spokój.

Co za problem poprzestawiać (to nic nie kosztuje!) i posłuchać. Kombinacji nie jest wiele.

Jeśli słychać różnicę zostawiamy tak jak jest najlepiej, jeśli nie -ustawiamy tak jak jest najwygodniej/żonie najbardziej się podoba/dzieciom najtrudniej zniszczyć.

zdezintegrowany_3PO, 18 Lip 2006, 11:05

>larson3 -->

>

>... no przyznaj się wreszcie ;) ... kupiłeś magoczne tremblerowe gumki ? :)

>

>zdezintegrowany_3PO

A jusci!

Testowalem sobie rozne usrojstwa. I wtedy gumki okazaly sie najlepsze w stosunku jakosc / cena / miejsce na polce.

U mnie zadzialaly. Czy koszt ich wykonania to 5zl czy 100zl mam to (znow cytujac kolege Jara) w dupie. Czy innym to dziala czy nie tez mam to w dupie :-)

Cena mojego lenistwa i poprawy dzwieku byla wieksza :-) i tego juz nie mialem w dupie ale wszyscy inni powinni :-)

Czekam teraz az Horneta statek przplynie w koncu zolta rzeke i przywiezie swoje wynalazki.

Trza sie bawic jak juz nie ma co w sprzecie gmerac :-)

Oczywiscie w przerwach miedzy sluchaniem muzyki

Zdezi zapraszam do zabawy :-)

PS.

Zreszta magicznych poprawiaczy dzwieku mialem dzieki uprzejmosci sklepu sporo.

I nie moge sie doczekac kiedy sobie postawie na totemach magiczne pociski i sprawdze czy to dziala :-)

Nikt mi nie zabroni sie bawic :-) a ja napewno nie bede nikomu wmiawial, ze zmieni to diametralnie dzwiek jego systemu :-)))))

A bylo troche zabawy... no... moze poza Brazylika Walerego ;-)

larson3 -->

z gumkami mam ostatnio sporo frajdy ... tyle że nie od tremblera ;)

... a Totemowe pociski to już dawno powinieneś mieć u siebie :) ... bo czy mają wpływ na dźwięk czy też nie to bez znaczenia ... niesamowicie wyglądają i podobnie jak sieciówki o grubości węża ogrodowego budzą podziw laików :)

zdezintegrowany_3PO

zdezintegrowany_3PO, 18 Lip 2006, 11:33

>z gumkami mam ostatnio sporo frajdy ... tyle że nie od tremblera ;)

I jak wplyw na dzwieki ... partnerki? ;-))))))

hm!!!

To bede musial sobie teakie siciowki sprawic cholercia bo moje jakies takie niepozorne.

Ale pojde za Twoja porada i zrobie sobie je z "papiermasze" i starego swetra :-)

Pozdrawiam serdecznie i pochwal sie w koncu jak tam graja u Ciebie te Twoje kompletnie niefachowe wtyczki w kablach ;-)))))

Tak sobie czytalem ten watek i z ciekawosci zbudowalem sobie "wlasna" platforme - 2 plyty MDF + gumka +kolce.

Podstawile to pod CD i faktycznie dziala ,chyba ja sobie polakieruje ,bo tymczasem wyglada troche surowo,ale zamiast wydawac 250pln ,swoja mam za 30pln.

Nie jest to roznica jakas kolosalna, ze np. sprzet wskoczy na wyzszy poziom,ale zaczalem sluchac tej samej plyty z i bez platformy. Wariant z platforma wydaje mi sie lekko pelniejszy,inaczej wybrzmiewaja talerze,poprawila sie tez nieznacznie szybkosc basu.Jak napisalem na wstepie sa to roznice na zasadzie bezposredniego porownania, jednak koszt jaki ponioslem w porownaniu do efektu wydaje sie smieszny. Poza tym wizualnie prezentuje sie niczego sobie,wiec zostanie am na dluzej.

Wiesz, ja położyłem odtwarzacz na 40kg klocku granitowym, wygląda fajnie i raczej się na tym jego rola kończy, chociaż jednak nie neguję Twoich odczuć. Może...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Arek, poproś kogoś w domu do pomocy i zorganizujcie ślepy odsłuch. Mówię całkiem serio, da to jednoznacznie odpowiedź, czy pomogło czy nie. Chcąc niechcąc, człowiek dużo słyszy, tylko dlatego, że ma nadzieję usłyszeć. Postaraj się o taki odsłuch, ja nic nie chcę negować, liczę po prostu na obiektywną ocenę:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.