Skocz do zawartości
IGNORED

Stożki pod odtwarzaczem

Jerzyk23

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wielu z Was używa stożkow, bądź kolców pod odtwarzaczem? Tutaj w Azji wszyscy tego używają, nie tylko pod odtwarzacz ale pod wszystkie elementy toru. Ostatnio nabyłem komplet trzech bardzo eleganckich stożków ceramicznych i muszę przyznać, że były to od dawna najlepiej wydane pieniądze na audio (poza muzyką oczywiście:-).

Używacie stożków lub kolców pod odtwarzaczami? Jestem bardzo ciekaw?

https://www.audiostereo.pl/topic/27191-sto%C5%BCki-pod-odtwarzaczem/

pawcio->

1. nie daję żadnego linka, bo zaraz ktoś mnie posądzi, że chcę tutaj coś sprzedawać albo uprawiać marketing. nie taki był cel mojego wpisu.

2. stożki są zwykłe z czarnego połyskującego tworzywa, wypełnione jakąś masą

3. wydałem na nie 200 pln w przeliczeniu, efekt przeszedł wszelkie moje oczekiwania, aż się z siebie śmieję, że dopiero teraz i to po długich rozważaniach zdecydowałem się to kupić.

Stożki, które ja kupiłem nazywają się Golden Sound, ale chyba sporo firm produkuje tego typu rzeczy, np. Sound Mechanics

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , przy czym akurat produkty tej firmy mają kompletnie abstrakcyjne ceny - coś ok. USD 300(!) za komplet 3 stożków z podstawkami C100/C101, a cena taka dlatego, że wypełnienie stożków (jakaś mieszanka metali zalana tworzywem) jest chronione patentem na całym świecie:-)))))))))

Myślę, że takie stożki można gdziekolwiek zamówić sobie za nieduże pieniądze.

Założyłem wątek, bo jestem ciekaw Waszych doświadczeń w tym temacie. Korzystacie z takich dodatków jak stożki bądź kolce i jeśli tak to jakie macie doświadczenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurcze, niezłe cuda robi ten Golden Sound

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jerzyk23 -->

... ostatnimi czasy chłopaki z KAIM testowali stożki pod CD ... niestety nie byłem przy tym obecny a szkoda bo według ich opinii (w tym opinii kilku voodoo sceptyków) ich wpływ na dźwięk był bardzo duży :)

zyzio --> tremblery też mieliśmy i ich wpływ na dźwięk też był duży (pryznajmniej na Lectora) tyle że in minus ;)

zdezintegrowany_3PO

forumowicz Leszek znalazł właśnie coś takiego - wygląda super imponująco i cena generalnie przystępna:

Ukryta Zawartość

ale Panowie piszcie czy macie do tej pory jakieś doświadczenia z tego typu ustrojstwami? jestem bardzo ciekaw kto poza KAiM-em próbował? A może ktoś z KAiM-u coś na ten temat napisze?

Ukryta Zawartość

Podobny (bardzo dobry) efekt odczulem stawiajac sprzet na granitowym stoliku o wadzie 100 kg - swietnie zadzialalo a nie oczekiwalem niczego poza zmiana czysto estetyczna. Odtwarzacze lubia solidna podstawe i brak wibracji.

pzdrw

soso

>Jerzyk23 pewnie ze uzywamy stozkow, ale to zalezy co chcemy osiagnac, i jak ten stozek stosujemy? U mnie stozki mam pod cdp, metalowe bardzo ostre.

Stolik mam zbudowany z trzech polek, gora cdp drewno, srodek wzmak granit i dol dvd drewno, nogi szt.6 z tworzywa srednicy ok8cm w srodku zasypane piachem, pod nogami filc i dalej podloga z klepki.

Doszedlem do tego, ze najlepiej moj system gra tak:

1. cdp na gornej drewnianej polce, stozek przyklejony na taki cienki plaster z obi jak do przyklejania luster itp.

uwaga tak gra najlepiej, probowalem rowniez stozek stawiac nie bezposrednio na drewnianej polce, a dawac jeszcze przekladkw w postaci mosieznego krazka podklejonego filcem, ale jest gorzej.

2. wzmak stoi na firmowych szerokich nozkach, ktore producent podkleil filcem, na polce z granitu i tak jest najlepiej, probowalem stozki bezposrednio na granit jak i przekladke z filcem jest gorzej

3. dvd gra i tutaj juz mi sie nie chcialo, ale pewnie kiedys sprobuje dociazyc go jakas plyta ;-)

Dodam jeszcze, ze moje kolumny, jedna wazy ok. 80kg, najlepiej graja bez kolcy, stoja na duzej plycie granitowej pod ktora jest podklejony filc, zamiast kolcy, kolumny sa przyspawane duza iloscia uhutacku.

Wpływ na dzwięk, zewnętrznych wibracji przenoszonych na cześć elektroniczną urządzeń ,jest często przemilczany (minimalizowany) przez producentów, dystrybutorów i prasę. Obudowa od 1000zł w górę? Ilu kupujących to przełknie w klasach pudełek za średnią cenę i ile mniej zarobimy. Co z tego, że tłumi drgania. Ile osób sprawdziło, że to słychać?

W drogich klockach oszczędza się mniej,ale też....Gruba , sztywna obudowa, najlepiej z materiału tłumiącego drgania (bądz wytłumiona) to coraz większa rzadkość. Obniżenie kosztów jest najistotniejsze.

W bezkompromisowym sprzęcie układ elektroniczny jest montowany w sposów amortyzowany. Np. w DAC-ach sam scalak przetwornika ma zmniejszoną powierzchnię połączenia mechanicznego z resztą płyty ( minimum to wycinany dookoła laminat ). Obudowy to często połączenie kilku materiałow (pisałem o tym w wątku gainclone vs brands) ,

Cała filozofia tłumienia drgań jest powszechnie mało znana, nawet wydawałoby się, uznanym audiofilom i di-owcom (poza cedekami).

I dlatego efekt zmniejszenia wpływu zewnętrznych wibracji na elementy elektronicze najprostszą metodą, czyli postawieniem sprzętu na jakichś stożkach, kolcach (minimalizujących powierzchnię styku), bądz absorberach (tłumiących), czy płycie marmurowej , jest zwykle dla nas takim szokiem.

Nie trza odsłuchów grupowych. Trza stawiać. Nawet na gumie ze starego pasa transmisyjnego....

Jak nie ma, niech małżowinka, lub młode niech w ręcach trzyma.

Wszystko mam na kolcach ;-) Cdp stoi na 3 stozkach Ixosa, bezposrednio na granitowej plycie, ktora to stoi rowniez na 3 stozkach, tym razem marki Dexon. Wzmak dokladnie tak samo. Pod standami takze po 3 stozki dexona, w tym przypadku sprawdzalem tez Ixosa, ale z Dexonem jest lepiej (?).

pzdr.

O tremblerach zdążyli wypowiedzieć się na łamach największego w Polsce forum internetowego o tematyce audio - Audiostereo.pl:

arek67 26 Lis 2005, 23:23

=> Barthezz

Skoro tremblery maja taka opinię, to stożki są jeszcze lepsze ! :) :

"Tremblery są bardzo fajne. Najlepsze poprawiacze tego typu jakie miałem do tej pory. Ogólnie wszystko jest lepiej, a przede wszystkim muzyki słucha się przyjemniej.

Walery 3 Gru 2005, 11:39

Oczywiście że są. Bardziej pod gramofonem niż pod cedekiem - objawy te same - dźwięk ma wiecej mięska, jest także milszy, choć nieraz wydaje się że kosztem szczegółów. Chętnie zaposiąde te podkładki do gramofonu - jest to ciekawa propozycja dla posiadaczy gramofonów nie ważących tyle co jjp/fadeover TT.

discomaniac71 12 Gru 2005, 17:52

Wlasnie jestem po okresie testowania w/w podkladek. Najpierw podam jakiego sprzetu uzywalem: Akai CD 79 (PCM 63 PK - jeszcze przed upgrade - waga: 10kg), filtry Divine Acoustics, kebelek Audionova Phobos i wzmacniacz Marantz PM 75 (przed upgrade). Wrazenia ogolne: Dzwiek plynie z wieksza swoboda. Nastepuje ogolne wygladzenie i zrownowazenie pasma i detale sa lepiej slyszalne - jakby z mniejszymi znieksztalceniami. Scena staje sie szersza i bardziej namacalna. Ogolnie brzmienie poprawia sie o jakies 10 - 15% w skali bezwzglednej - nie jest wiec to przepasc ale poprawa namacalna. Zwlaszcza na albumach z tzw. rockiem symfonicznym (Moody Blues - Days of future passed) gdzie orkiestra odgrywa role pierwszoplanowa jest to dobrze slyszalne. Zwieksza sie tez zejscie basu i jego kontrola co w wielu systemach jest rzecza bardzo wazna."

Ja się nie do końca zgodzę że tremblery popsuły dźwięk Lektora. Na pewno dały więcej mięska niż kulki(bo to były kulki Xindaka z podkładkami) z koleji kulki bardziej wszystko porządkowały, Lektor nie mulił i miał bas kontrolowany taki że trudo uwierzyć;-)

czy ktoś próbował okrągłych:

Ukryta Zawartość

post-11398-100008799 1170296750_thumb.jpg

post-11398-100008800 1170296749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Buahihiih, ale się uśmiałem jak zobaczyłem te fotki :D Wygląda to żałośnie :) A poprawić dźwięk ma taką samą szansę jak firmowe podkładki za trylion dolarów.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Bez przesady przecie nie będzie rzucał płyty na tackę, a do otwierania szuflady jest pilot, zresztą do zamykania też...a swoją drogą przegięcie jest i owszem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.