Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Fonus Clasic zbudowane na Vifach serii TC . Ostatnio widziałem jak aukcja podobnego zestwu głośników serii TC (18 cm wooofery + tweetery 26 mm ) skonczyła sie powyżej 400 PLN. A tu nieco mniejsze bo woofer 14 i tweeter 19 mmm ale opcja Kup teraz za 250 PLN w ładnej skrzyneczce .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100005980 1170300739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

-> Arturp

Przyglądam się tym kolumnom ALR NUMMER 4 z allegro o których pisałeś stronę wczesniej i co prawda stan "wizualny" jest nie bardzo... ale czy nie byłby głupi pomysł kupic je "na części" i zrobić do nich nowe porządne skrzynki?? Mogłoby wyjść coś z tego ciekawego??

Luxmany i winyle 

--> arturp

Kupiłem kolumienki Revox Piccolo, które pokazałeś w którymś z poprzednich wpisów. Będą służyć jako "pierdziawki" do systemu w sypialni. ZdąŻyłem je już podłączyć - całikiem, całkiem, jest szczególik, barwa, stereofonia, troche kiepsko z basem, ale czego tu się spodziwac z takich maleństw.

Postanoiwłem zajrzeć do środka i może coś pokombinować, ale okazuje się, że nie za bardzo jest z czym - całkiem przyzwoite elemnty, skrzynka co prawda plastykowa, ale obita matą i wytłumiona. Generalnie jak za stoparenaście zł to nie ma się do czego przyczepić

Ukryta Zawartość

post-2389-100005948 1170300794_thumb.JPG

post-2389-100005949 1170300792_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp >

Odwalasz kawal dobrej roboty. Jesli tylko moglbym zasugerowac - w sprawie cen niektorych rzeczy nie wiem czy warto pisac jaka to mega okazja, sprzedawcy tez czytaja. Chwalebne jest natomiast ostrzeganie o malo okazyjnych cenach :)

Pozdrawiam

-> Arturp... nie rób mi tego !! :) Może wezmę cię na litość, co?? Kurcze od roku urabiałem małżonkę na zmianę kolumn, a kiedy sie wreszcie zgodziła okazuje się, że nasz salon jest za duży jak na fabryczne zestawy w moim budżecie, więc kombinuję jak wyżej... A teraz jeszcze konkurencja :) Ty na pewno zrobisz sobie coś lepszego.. co??

I jak?? Poskutkowało??

Luxmany i winyle 

Viniu, 21 Wrz 2006, 06:59

Przypuszczam ,że nie wygram tej licytacji bo mnie interesuja same przetworniki więc pewnie kolumny trafią do kogoś innego ( może do ciebie ) ale musisz brac pod uwagę kilka spraw:

- cena duzych układów trójdrożnych takich jak ten zwykle przekracza 500 PLN a może dojść do 1kPLN

- uszkodzenie membrany jednego z głosników niskotonowych może byc poważne i wtedy całe granie na nic- prawa zagra inaczej niz lewa , cewka będzie ocierac i będzie to słyszalne , nie naprawisz tego sam( kiedys walczyłem z podobnym problemem i nie wyszło nic dobrego ) a jak oddasz do ,,zakładu naprawczego " to albo coś skopią albo założą inny rodzaj zawieszenia i zmienią parametry głośnika.

- skrzynie , okablowanie wewnętrzne i zwrotnice należy modyfikować , co wiąże się z kosztami rzędu 100-200 PLN

Innymi słowy - ja powalcze bo sa mi potrzebne takie przetworniki ale nie będę sie wykrwawiał bo to ryzyko .

...there is no spoon...

>ArturP

Chyba jeszcze mało masz tych głośników w domu, bo znowu coś chcesz budować :)

Jeśli tak, to moze jakiś zestawik zrobisz pod słabowite wzmacniacze? Np. taki GC, czy Passa Zen w róznych wersjach ewentualnie jakaś słabowita lampa?

:/

magazynier, 21 Wrz 2006, 08:06

Do tej pory stroniłem od rozwiązan innych niz klasyczne układy dwudrożne , trójdrozne . Ewentualnie filtry szeregowe dla urozmaicenia ale to nie daje radykalnych zmian .

Od pewnego czasu chodzi mi jednak po głowie układ oparty na prawdziwym głośniku szerokopasmowym - to znaczy 4 calowym . Jego atutem jest niebywale liniowa charakterystyka śmiało przekraczająca 10kHz a więc nie ma wymagań dotyczących supertweetera. Z dugiej strony - basu nie będzie ale tę kwestie rozwiązuje jakiś potężny , wysokoefektywny głośnik 12 calowy estradowy .

Jednak cały dowcip polega natym aby głośnika szerokopasmowego nie filtrować w żaden sposób ( żadnych cewek ,kondensatorów i rezystorów )- dopiero wtedy mikrodynamika , barwy , wybrzmienia , dynamika itd sa na najwyższym mozliwym poziomie . Gdyby Tangbandy sprzedawali w Polsce to juz bym cos takiego robił - szeroka ścianka i może do tego jeszcze w formie dipola aby przestrzeń ,,wyszła z bazy".

PS

Nie mam juz gdzie tego ustawiać ... więc w szafeczce leżą monacory , vify . Po co ja to kupiłem ? AAAA , bo okazja była to trzeba było brać - ale to juz jest nieuleczalne .

...there is no spoon...

>>magazynier

Napisz coś o swojej "walce". Największy kłopot jeżeli nie robić bi-ampingu to jakiś woofer na bas- trudno coś znaleźć o sporej efektywności i "rozsądnej" cenie.

Wracając do klasyki

Seas T14RC/P (H1087) za mniej niz 505 ceny w QBA z czasów gdy ten głośnik był w sprzedaży .

Ukryta Zawartość

Na podobnym Tyler zbudował ProAc Response 1S za 6 kPLN a Troels Gravesen popełnił klona .

Ukryta Zawartość

Nie sa to jednak identyczne głośniki . jesli ktoś chce zbudowac klona to koszt będzie około 1,2 k PLN ( para seasów 350 + para scan speak D2010 za 440 u akustyka + 200 na obudowe i 200 na zwrotnice , terminale , wytłumienie , okablowanie itd )

Napisałem do sprzedającego i przysał mi zdjęcia , których brakuje na aukcji - załączam.

post-3970-100005938 1170300810_thumb.JPG

post-3970-100005939 1170300809_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ciekawi mnie jakie jest wasze zdanie na temat produktów oferowanych przez hifiaudio. Mam na myśli np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam, że czasami oferuje ciekawe rzeczy, ale czy ceny odpowiadają rzeczywistej wartości?? Nie twierdzę, że są wygórowane w kategoriach bezwzględnych. Chodzi mi raczej o stosunek jakość/cena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

arturp, 21 Wrz 2006, 09:22

>Wracając do klasyki

>Seas T14RC/P (H1087)

Na takich (podobno modyfikowanych) Gerhard zbudował poprzednie Sparki. Zwrotnica składała się tylko z konda i rezystora dla tweetera (nie pamiętam jaki). Średniak nie był filtrowany.

W domu mam ich dokładną specyf.

>arturp

Tang Bandami interesowałem się, szukając wooferów do moich dipoli. Mają je [nie wiem tylko jakie modele]:

1. www.jumon-audio.dk (nawet emailowałem z Michaelem z tej firmy)

2.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam,

L.

Ukryta Zawartość

i kilka planów z Tang Bandami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nio i są moje ;]

Robiłem kiedys na nich kolumny (tweeter 19 mm Seas'a do kompletu) - klient jak usłyszał to je zabrał bez oklejania w surowych skrzynkach i nie chciał mi oddać .... ;]

To jest warte tych 300zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubedes, 21 Wrz 2006, 10:01

Tak ale to była epoka błędów i wypaczen w działalności Gelharda - ten głośnik grał tylko średnicą.

...there is no spoon...

CASKP, 21 Wrz 2006, 11:42

>Nio i są moje ;]

My sie z pawciem zastanawialiśmy na których Tangbandach tak ładnie grało twojemu klientowi a ty pisałeś o Seasach , które właśnie upolowałes na tej aukcji !

...there is no spoon...

He he . Ten projekcik kiedys sam zrobiłem - wstępną jego wersje można zobaczyć tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.