Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Mzawek, zdradzasz symptomy czystej desperacji wklejając linki do kolumn prezentujących poziom zbliżony do tonsili z lat '80. Ochłoń bo wpadniesz z deszczu pod rynnę. Powyżej podano link do Yamahy na midbasie Peerlessa. Po wymianie słabawych tweeterów i zrobieniu nowych zwrotnic takie coś zagra na poziomie.

mzawek, looknij to:

Ukryta Zawartość

Nikt nie kupil...a Artur na zeszłej stronie pisał:

"22 Lut 2007, 16:50

Ukryta Zawartość

Naprawde miałem ochotę tu kupić ale mam inne wydatki ( jak zwykle cholera ;/ )

Sony na komponentach seasa wycofanych już z produkcji ale świetnej jakości ( jaka liniowość charakterystyk )

Z tego są zbudowane:

- średnica

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- bas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

chyba lepszej rekomendacji nie trzeba :)

Zagdnij faceta i spróbuj się jeszcze potargować :)))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wklejam linki bo moze trafi sie jakis hiend za drobne.jestem w desperacji poniewaz odsłuchuje mono moje nadchodzace poczta sprzety vintage

McGyver ,te aluminiowe obudowy mnie zauroczyły w jednym monitorku...

Grundig High Fidelity

Kiedys byłu takie czasy ,że kolesie z Sony wkładali Seas'y . Nawet nie czuję jak rymuję ;p

Modeli nie pamietam ale na stronie Seasa mozna znaleźć tam gdzie produkty vintage .

Ukryta Zawartość

Swoja droga to ciekawe ,ze Japończycy chwalą się znakomita jakościa swoich wyrobów ale jak chca zrobic coś dobrego to komponenty kupują w Europie . Sony Seasy a Yamaha Peerlessa.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No dobra , niech stracę .

Na dole woofer nieznanego pochodzenia ( pachnie mi tu Visatonem ) ale średniotonowy to świetna kopułka Vify D76 ( obecnie D75 ) w wersji sygnowanej przez Seas'a 76MF

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z kwadratowym frontem ,żeby nie mylić ;p . Starsza wersja tego głosnika była silnie pokryta materiałem tłumiącym na membranie stąd wygląda jak ,,zasmarkana" ale to tylko pozory .Góra to tekstylny Seas w wersji OEM -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - podobny ?.Taki aluminiowy stosowano w monitorze Sony do którego link podałem wyżej .

Ukryta Zawartość

Podobne układy sprzedawane były na allegro za 500-600 PLN .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ja ostatnio kupiłem takie Arcusy. Głośniki w idealnym stanie, Vify, zwrotnice wyglądają kiepawo, ale jak na sprzęt do sypialni graja nawet w miarę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W koncu wylicytowałem takie oto wspanaiłe audiofilskie monitory.Tylko jest problem bo bede musiał podniesc podstawki.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

W koncu wylicytowałem takie oto wspaniałe audiofilskie monitory.Tylko jest problem bo bede musiał podniesc podstawki.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

mzawek,

nawet dobra cena wyszła. Te głosniki sa zrobione na Vifach . Dól to werscja C17 ( wysokka efektywność i lekka papierowa membrana znaczy czytelna średnica i szybki choc nie schodzący nisko bas- podobne były stosowane np w Dali 104 ) Góra to tez Vifa tylko chyba D19 - nic specjanego ale niezły .

Zastanawia mnie tylko dlaczego producent zrobił je w wersji z obudowa zamknietą . W br byłoby więcej basu i całkiem dobrej jakości . Z pewnościa nalezy wymienic elementy zwrotnicy na lepsze ( w tym czasie cewki były z drutu o jakości kabla wścianie a kondensatory to pewnie słabe polipropylenowe lub elektrolity ) i okablowanie wewnętrzne . Jak je dostaniesz to zrób zdjęcie zwrotnicy i zamieśc w tym wątku to zobaczymy co sie da zrobić .

...there is no spoon...

Tez obserwowalem ta aukcje, jednak te monitory sa dla mnie ciut za duze... i zbyt nisko glosnik wysokotonowy jest:) Slucham muzyki na fotelu "kreconym" ktory jest dosyc wysoki, wiec podstawki musialuby miec z 1,5m wysokosci...:)

cold fire, 1 Mar 2007, 09:35

>... i zbyt nisko glosnik

>wysokotonowy jest:)

zawsze można postawić głośnik odwrotnie ;-)

mzawek - miałeś szczęście. wiem z dobrego źródła że kilka osób odpuściło licytację uważając ze cana poójdzie wyżej - powyżej 250 PLN. w końcu było już ponad 200 tylko "paker" się wycofał.

gratulacje i PZDR

Witam

Kolumienki polecił mi McGyver,widze że dobrze.Boje sie tylko ze były juz cos grzebane .widac że tylny terminal z wtykami był odkrecany dosc nieudolnie.Ale po mocowaniu głocników zdaje sie że one nie były ruszane.Przyjadą odsłucham nastepnie rozkrece i zobaczymy.Spalone tannoy M2moze zostawie (sentyment). pomysle z wsadzeniem do nich tej vify jakiejs tam.

pozdrawiam i dzieki

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

wstęga czy atrapa? Sprzedawca twierdzi, że nie może zdjąć maskownic - prosiłem go o lepsze zdjęcia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ehhhh..za dużo pracuję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ehhhh..za dużo pracuję

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem okazją są wysokotonówki STX, które są do kupienia na allegro po 23 zł. Nie śmiejcie się, że STX- ich jakość osobiście sprawdziłem, wymieniając stare Tonsile w kolumnach znajomego. Po drobnej modyfikacji nie ustępują odpowiednikowi Tonsila, może nawet są lepsze.

Przeróbka polega na wydłubaniu zaślepki otworu w środkowym nabiegunniku i przyklejeniu komory wypełnionej syntetyczną włókniną tłumiącą. Komora pochodzi z puszki po piwie (denko) i po rozprostowaniu brzegu idealnie nadaje się do w.wym. celu.

Ukryta Zawartość

post-7066-100007170 1172914667_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

porlick, 2 Mar 2007, 21:31

Tez mnie zaciekawiły te głośniki . Dobrze ,że masz doświadczenia ale w związku z tym są pytania .

1. Jak wygląda rezonans bez modyfikacji (dodanej komory) - czy słychać go a jesli tak to kiedy ?

2. czy front jest metalowy ?

3. czy kopułka jest powlekana ?

4. szeleści sybilantami ?

5. jak wypada ,,dźwięczność" i dynamika

6. czy twoja komora jest czymś wypełniona i czy dała słyszalną zmianę ?

7. jak jest zawieszona membrana ( czy zawieszenie kopułki jest z tego samego materiału czy zastosowano inny materiał tekstylny/gumę itp ) ?

PS

Nie podobają mi się łby tych śrub - tak wystają .

...there is no spoon...

1.Rezonans obniżył się, ale jest i tak daleko od fp. Nie mam już możliwości pomierzenia, następnym razem, jak będę miał te głośniki w rękach to zrobię.

2.Front jest z tworzywa, ale jest estetyczny i nie przeszkadza to zbytnio.

3.Kopułka, by funkcjonowała, musi być powlekana. W tym przypadku z zewnątrz, choć często powleka się od wewnątrz i wygląda to jak gdyby tkanina nie była powleczona.

4.Sybilantów nie akcentuje dużo bardziej, niż WA10, z którym go porównywałem (Radmor LS10), inaczej: odrobinę powyżej normy.

5.W porównaniu do WA10, nie jest źle, w aspekcie ceny, jest b. dobrze.

6.Jak już pisałem, w komorze jest syntetyczna włóknina , IT sprzedaje to pod nazwą "sonofil".

7.Zawieszenie membrany to jak na kopułkę, bardzo duża i szeroka fałda tego samego materiału, choć głośnikiem kopułkowo- pierścieniowym jeszcze bym tego nie nazwał.

ad PS.Kwestia gustu, mi nie przeszkadzają.

Podsumowanie: Przyzwoita konstrukcja za psie pieniądze.

Na zdjęciu powiększenie kopułki, dobrze widać zawieszenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuję za info, w niedziele będę w sklepie firmowym na Wolumenie więc sprawdze ten

głosnik ,, organoleptycznie " i może kupię egzemplarz do pomiarów bo faktycznie cena okazyjna.

...there is no spoon...

Czyżby pierwszy polski ,,audiofilski" głośnik w atrakcyjnej cenie ? Niezła technologia , efektywnośc , wygląd itd. Kurcze , koniecznie musze byc w niedziele na Wolumenie, może będą mieli egzemplarz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp,

Sporo się o nim mówiło na tym forum! Poszukaj, szczegółnie senicz, który jednak nie wiadomo cy był prawdomówny. Co mogę powiedzieć - po dwóch podwyżkach głośniki STXa imo tracą rację bytu. Jak AX kosztował 85zł, była to rewelacyjna oferta. A teraz to wolałbym dopłacić i mieć Ushera z monitorków S-520.

witam

dojechały do mnie mission 700 wymienione w tym watku.Jakbym sie przesiadł na boomboxa.Zwrotnica to malutka ceweczka , kond 2,2uf ,i rezystor chyba.Skrzynki b.lekkie.Ogólnie nedza...Ale tannoy przed tunningiem podobnie brzmiały marnie.Jutro dam jakie foto ...

Grundig High Fidelity

Simonello, 3 Mar 2007, 12:43

>arturp,

>Sporo się o nim mówiło na tym forum! Poszukaj, szczegółnie senicz, który jednak nie wiadomo cy był

>prawdomówny. Co mogę powiedzieć - po dwóch podwyżkach głośniki STXa imo tracą rację bytu. Jak AX

>kosztował 85zł, była to rewelacyjna oferta. A teraz to wolałbym dopłacić i mieć Ushera z monitorków

>S-520.

Dlaczego tak twierdzisz? Zrobiłeś jakąś konstrukcję na tym GDN 15 AX, słuchałeś jakiejś kolumny, w której ten głośnik był użyty, porównywałeś go z tymi S-520 w tych samych warunkach odsłuchowych? Uważasz, że po wzroście ceny o kilkanaście procent ten STX już nie jest rewelacją, bo ja wcale tak nie uważam, a stwierdzam tak na podstawie własnych doświadczeń z tym STXem, które opisałem w wątku nr 29915. Usherów S-520 nie słuchałem, ale chętnie bym porównał ich niskośredniaka do tego STXa. Jak będę miał przypływ gotówki to go sobie kupię w celach doświadczalnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.