Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Maciek - dzieki za opinie, kolumny faktycznie graja dosyc "swiezo", jednak nie szorstko. Ladna scena, jednak u srzedajacego (pokoj 25m2) brakowalo nieco basu. Zobaczymy jak u mnie:)

pozdr

>>cold...

Hmmm, jeśli AS4 stoją już w pokoju to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć zadowolenia z ich eksploatacji... i dalszego "prawidłowego rozwoju" choroby audiofilskiej.

cold fire,

skoro masz dwie stówy do wydania to może jakiś wintydżowy amplituner? np. scotta r75s ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-D

(p.s. nie znam sprzedającego i nie mam z nim nic wspólnego!)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

maciek - dzieki wielkie, mam jednak nadzieje, ze nie pozre ona zawartosci mojego portfela...:)

xanax - hmm, wyglada ladnie, ale wolalbym jednak wzmacniacz + radio cyfrowe...

pozdr

cold fire,

hmmm, za 200 plnów będzie trudno znaleźć osobnego wzmaka plus tuner cyfrowy ;-)

a dlaczego nie analog, moim zdaniem grają lepiej, a jak "cyfrowy" to z tych wczesnych modeli proponuję, ale to też są nietanie zabawki ;-) ale szukaj, okazje się zdarzają ;-)

x.

Ja niedawno kupiłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ile kosztował to widać, napewno najlepiej wydane 35 zeta + wysyłka w moim życiu! :) W środku piękny, na zewnątrz trochę gorzej, ale panel stan bardzo dobry, obudowę się pomaluje no i pozostaje nakładka, to raczej też nie kłopot. Także okazje się zdarzają, niestety nie każdy lubi taki stary sprzęt.

Ukryta Zawartość

hmm toz to zabytek:) Musialbym przejsciowki pokupowac:) Niee, jednak wole sprzet nieco nowszy... Ale faktycznie 35 zlotych za ladnie grajacy wzmacniacz jest nie byle jakim zakupem:)

• 1 miesiąc później...

witam

znalazlem w komisie kolumny jvc vs5323

cena 180pln

link do danych katalogowych

Ukryta Zawartość

probowalem tego posluchac ale w komisie, wiec ciezko cos powiedziec o glosnikach podlaczonych do trzeszczacego wzmaka akai, stojacych na podlodze...

nie brzmialy zle na pewno.(jak na takie polaczenie)

w czwartek ide jeszcze raz.

glosniki wygladaja na dobrze zachowane (zero wgniecen itp)

woofer jest zawieszony na gumie.

dodatkowo jest regulacja basu z bass reflex na air suspention.

pytanie czy ktos wie cos na ten temat, czy wogole warto.wyglad,szczegolnie grill jest ladny.

szczerze mowiac te wszystkie dane techniczne brzmia dosc egzotycznie w porownaniu ze wspolczesnymi produkcjami.nie wiem czy to dobrze czy zle. czy to sa ciekawe technologie od ktorych odstapiano na rzecz ekonomii czy poprostu jakas tandeta sprzed kilkudziesieciu lat.

z gory dzieki a pomoc i opinie.

Ukryta Zawartość

witam

znalazlem w komisie kolumny jvc vs5323

cena 180pln

link do danych katalogowych

Ukryta Zawartość

probowalem tego posluchac ale w komisie, wiec ciezko cos powiedziec o glosnikach podlaczonych do trzeszczacego wzmaka akai, stojacych na podlodze...

nie brzmialy zle na pewno.(jak na takie polaczenie)

w czwartek ide jeszcze raz.

glosniki wygladaja na dobrze zachowane (zero wgniecen itp)

woofer jest zawieszony na gumie.

dodatkowo jest regulacja basu z bass reflex na air suspention.

pytanie czy ktos wie cos na ten temat, czy wogole warto.wyglad,szczegolnie grill jest ladny.

szczerze mowiac te wszystkie dane techniczne brzmia dosc egzotycznie w porownaniu ze wspolczesnymi produkcjami.nie wiem czy to dobrze czy zle. czy to sa ciekawe technologie od ktorych odstapiano na rzecz ekonomii czy poprostu jakas tandeta sprzed kilkudziesieciu lat.

z gory dzieki a pomoc i opinie.

Ukryta Zawartość

Obawiam sie ,że niewielu jest znawców tak zabytkowych konstrukcji ...

Nie wolisz czegoś nowszego - max. 10 letniego ? Parametry tych głośników byłyby zblizone do wspólczesnych a takie staruszki sa problematyczne . Nawet słynne JBL'e z serii L to już zabytki nie trzymające wymagań współczesnej hi-fi . Głównie bas jest słaby , przeciaga i nie schodzi nisko przez co był zamykany w obudowach zamknietych co ograniczało jego rozciągnięcie . Typowe były też nierównomierności ch-ki przenoszenia ,że o prowizorycznym filtrowaniu i kiepskiej jakości elementów filtrów nie wspomnę ...

...there is no spoon...

• 1 miesiąc później...

Witam. Chcialem nieco przyblizyc watek Arcusow AS4 w tym wpisie, a jednoczesnie dowiedzies sie tego czy owego. Otoz skrzynka wydaje sie bardzo przyzwoita. Jest co prawda wykonana (tak mi sie wydaje) z pazdzierza, ale za to ma calkiem rozsadne grubosci. Scianki gorna, dolna i tylna maja grubosc 1,5cm., przednia 2cm a boczne od 2cm na wysokosci gwizdka, do 2,5cm przy srednio-niskotonowym.

Co do wytlumienia - jestem prawie pewny, ze nie jest firmowe. Cala obudowa byla wypelniona wata szklana, zatykala BS. Troche jej wiec usunalem i dopchnalem do scinek obudowy. Okablowanie niczego sobie, nie jest to na pewno drucik od lampki nocnej. Co do zwrotnicy - zupelnie sie na tym nie znam i tutaj mam nadzieje, ze mi troche pomozecie. Otoz czy elementy zwrotki sa w miare dobrej jakosci, czy trzeba by bylo cos zmienic?

Glosniki - Wysokotonowy Seas KT25F, nisko-srednio - prawdopodobnie Vifa, o oznaczeniu P20WN-01.

I tutaj mam pewne watpliwosci. Nigdzie nie znalazlem takiego glosnika, jak Vifa P20. Pozatym na glosniku nie ma informacji, ze to wlasnie Vifa, a z tego co zdazylem zauwazyc na kazdym przetworniku tej firmy jest logo. Moze to jest jakas wersja modyfikowana specjalnie dla Arcusa?

I jeszcze jedno - jak podlacze czarny kabelek do czerwonego wtyku w glosniku niskotonowym, nic sie nie stanie?;) Wiem, ze gdybym tak zrobil przy terminalu, nic by sie nie stalo, oprocz zmiany fazy, ale nie wiem jak w tym wypadku.

pozdr.

Ukryta Zawartość

post-4482-100008409 1184757897_thumb.jpg

post-4482-100008410 1184757897_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto glosnik

Ukryta Zawartość

post-4482-100008404 1184763288_thumb.jpg

post-4482-100008405 1184763288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na "dzien dobry" wymiana rezystorow ceramicznych na co najmniej metalizowane (moze byc Mills dla wysokotonowki), uporzadkowanie kwestii wytlumienia (aby wata nie zapychala wylotu BR) - mozna tez okleic od wewnatrz matami bitumicznymi. Najprawdopodobniej dobrze byloby wymienic kondensatory - na poczatek na SCR MKP wystarczy. Wydatek do 80 zl, ale chyba warto. Jakos to wtedy zagra :)

Pozdrawiam,

Lete

-> cold fire

Nic nie wymieniaj w tych kolumnach, nic nie zyskasz, a stracisz pieniądze. Żeby tak naprawdę coś zmienić w dźwięku bez zmiany przetworników (niekoniecznie na lepsze), trzeba by przebudowywać całą zwrotnicę.

• 3 tygodnie później...

Witam, może to nieodpowiedni temat na takie pytanie ale może któryś z szanownych miłośników głośników zdradzi mi jak odkleić dolny resor w głosniku? Oczywiście bez większych zniszczeń. Mam takie fajne głośniki wyciągnięte z kolumn ONKYO, w każym z nich walniety jest górny resor. Głośniki stare jak świat i dla tego pomyślałem, że wykorzystam kosze (wielkie, cieżkie, aluminiowe), cewki i dolne resory a dorobie nowe membrany z zawieszeniem. Tylko właśnie nie wiem jak to cholerstwo odkleić :)

>savitar7

Samemu nie wymienisz pojedynczego resora. Pozostaje wymiana całej membrany (z pozostawieniem cewki i resora dolnego), ale to nie będzie już oryginał...

-->porlick, wymienić same zawieszenia górne to nie jest problem (no może że są podklejone od spodu i na dodatek na zawiniętej części membrany - wtedy czyszczenie ze starego zawieszenia jest upierdliwe).

Gorzej jest z dobraniem zawieszenia, które nie dość że będzie posiadało zbliżone wymiary do oryginalnego, ale co najważniejsze - podobną podatność, a tu już jest loteria...

Ale i tak warto się w to bawić ;)

• 2 miesiące później...

Witam poczytałem trochę i widzę tu sporo wpisów znawców... Proszę o pomoc. Mam problem z kolumnami elac EL 135 II. Zakupiłem je na allegro, sprzedawca zapewniał że są sprawne, ale najprawdopodobniej w transporcie została uszkodzona zwrotnica (pękła płytka drukowana...) W jednej z kolumn nie grały głośniki średnio i wysokotonowy. Po prowizorycznej naprawie - dolutowanie 2 przewodów okazało się, że owa kolumna gra, ale lekko ciszej... czy może być to wynikiem uszkodzenia zwrotnicy? czy raczej należy postawić na uszkodzenie głośnika? Zależy mi bardzo na doprowadzeniu tych kolumn do stanu używalności, bo ich dźwięk bardzo mi odpowiada... Może któryś z forumowiczów wie jakie głośniki stosowane były w tych kolumnach, albo jakie można zastosować zamienniki, lub jak to zmierzyć, sam już nie wiem... Wysłałem zapytanie do elaca - na razie bez skutku. Będę wdzięczny za pomoc. Dzięki.

Na razie ze strony www.elac.de . Jutro jak bede w domu (teraz pracuję) to zrobię dokładniejsze foto...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry. Mam jednak zdjęcia z aukcji...

Ukryta Zawartość

post-8678-100003085 1191767946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam że tak na raty. Po zdjęciu tych siateczek - pod spodem czarna kopułka - nie znam się, ale miękka. Na oko chyba tekstylna. Widać, że głośnik ktoś wyjmował, chyba również odkręcał wewnętrzne śruby :-(.

He he wklejam mail od ELACa:

Both parts are still available and can be delivered from here. The tweeter does costs EUR 71,19/pc incl. vat and the mid-range speaker does cost EUR 102,52/pc incl. vat plus transporation (abt. EUR 25,00).

:-D Ceny iście europejskie...

Kurde, to kosztuje jak topowe Scan-Speaki, a gra jak budżetowe Gradienty.

Poza tym nie wygląda to raczej na uszkodzenie przetworników (w dwóch identyczna usterka??)

Raczej problem z tą pękniętą zwrotnicą.

Zapewne są tam kondensatory elektrolityczne, które pewnie już powysychały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.