Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam A22 i KEF iQ7- brak basu i jasność

amilczar

Rekomendowane odpowiedzi

może potestuj swoją elektronikęz kolumnami VA, niestety do 30 m kw. min. Beethoveny, Mozarty w tej kubaturze tracą swój podstawowy atut - soczystą średnicę. Bas Mozartów też nie będzie spektakularny w takim metrażu, choć z pewnością go nie braknie (jakość do wyregulowania piaskiem w komorze).

Ewentualnie Proac`i? - nie słyszałem nowego wypustu.

ja używam następcę A22 w połączeniu z CD23T. Co by było ciekawiej - zestaw uzupełniają Acoustic Energy AE1 Series 2.

Pomimo, że monitorki słyną ze słabego basu w moim pomieszczeniu (16m2) jest dokładnie taki jaki lubię. Nie monstrualny, ale potrafiący dowalić. Szybki, punktowy i raczej nie twardy.

Np. soundtrack "Passion" Petera Gabriela brzmi fenomenalnie. Wiem, że są zestawy grające o niebo lepiej, ale neutralność, przejrzystość czy wspaniała równowaga tonalna powodują, że fascynacja Arcamem pozostaje u mnie po dziś dzień.

Ja z takim dosyć trywialnym rozwiązaniem...

skoro iQ-7 nie wyrabiają, a masz je zaledwie kilka dni to może zwrócić je przy jednoczesnej wymianie (i dopłacie) na iQ-9? To chyba da lepszy efekt niż jakiekolwiek kable, dodatkowy głośnik niskotonowy w końcu do czegoś zobowiązuje...

Chyba przesada w tym chorze o braku basu w Kefach. Znam dobrze 'stara' serie Q i bas zawsze byl i to we wlasciwej proporcji. W koncu najnizszy dzwiek gitary basowej to 42 Hz. Spokojnie.

Ja to widze tak:

1. Kolumny moze potrzebuja sie wdrozyc a to troszke potrwa. Kiedys mialem angielskie Ruarki na swietnych przetwornikach seasa i gralo to bez basu przez ladnych kilka tygodni a potem nagle pstryk i fantazja. Bas byl szybki, konturowy choc nie schodzil w rejony trzesien ziemi. Za to na pewno nie czulo sie braku.

2. Dobrze na poczatek ustawic je nia za bardzo na srodku pokoju a lekko dosunac do sciany - np. 30-40 cm.

3. Zastanowic sie, czy problem nie wynika z tego, ze poprzednio mialo sie cos bardzo rozbasowionego. Przyzwyczajenie mozgu jest ogromnym czynnikiem w audio - to wyniki badan naukowych :-)

4. Pokoj 30 m to moze duzo z naszego punktu widzenia ale np. Jamo w swym poradniku jakie kolumny dla jakiego pomieszcznia ma podzial na do 25 m2 (monitory) i ponad 25 m2 (podlogowe). iQ7 to podlogowki jak sie patrzy i 30 m2 dla niech to piwko 0.33l

5. Na pewno pomoze wymiana na Q9 o ile to nie jest problemem finansowym - duze kolumny z tej samej serii zwykle graja lepiej niz mniejsi bracia.

6. Jezeli pokoj ma slaba akustyke to wlasnie ostra srednica jest typowym objawem problemu. Moze jakies eksperymenty w tym wzgledzie?

pzdrw

soso

Generalnie przychylam się do opinii soso, chociaż basu rzeczywiście jest mniej, niż w wielu innych konstrukcjach. No ale taki jest ich charakter, a dobieramy sprzęt do swoich potrzeb - poprawniej będzie zatem powiedzieć "mało basu dla mnie" ;) W moich iQ5 bas nie rozwala ścian, ale mi to wystarcza, zresztą inaczej sąsiedzi by mnie zabili. Druga sprawa, że przy "wrażeniach basowych" decydujący wpływ ma pomieszczenie.

• 5 tygodni później...

Witam po krótkiej przerwie. Sprzedałem właśnie KEFy i szukam nowych głośników w cenie do 5000PLN. Raczej rynek wtórny. Chciałbym aby ociepliły zimny charakter Arcama. Oczekuję zrównoważonego brzmienia z nieznacznie uwypuklonym środkiem. Chciałbym uzyskać także krótki, kontrolowany bas.

Zaznaczam, że pomieszczenie odsłuchowe to ok 35m2 na poddaszu, średnio wytłumione, nieregularny kształt, odległość kolumn do ściany tylnej 0,5-1m. Ściana ta (za kolumnami) ma wys. 4,5 m.

Będę wdzięczny za wszytkie sugestie.

szukaj używanych Proac`ów, Viena Acoustic, Możliwie wysokie modele na jakie cię stać.

Może warto sprawdzić Harpia Amstaf - dobrze pamiętam? o których rozpisywało się AV jakoby HiEnd zszedł pod strzechy.

• 2 lata później...

Witam mam dla ciebie zle wiadomosci,z a22 nie da sie uzyskac niskiego, nasyconego basu.Mam ten wzmak i przetestowalem wszystkie pocje kable , dosuniecie do scian i nic,teraz juz wiem ze bas z a22 jest szybki, dynamiczny ale nie ma odpowiedniej masy,plastycznosci ani barwy.Pozdrawiam

Ja mam elektronikę Arcama i na nią nie narzekam jak narazie. Natomiast kolumny się przewijają non stop najróżniejsze. Do 30 metrów żeby osiągnąć dobry bas to niestety trzeba albo większe przetworniki albo większa ich ilość. Spróbuj IQ9 - to powinno przynieść większą ilość basu. Napisz jaki to przedział cenowy, bo się aktualnie nie orientuję, to może coś podrzucimy.

• 1 rok później...

na 30m2 z iq7 będzie basu mało ,

rozgrzanie i wymiana kabli nie wiele poprawi,

najlepiej zmiana kolumn na takie które są bardziej

wylewne w tym zakresie albo ma rs6 rx6/8 może

coś koledzy pomogą ten arcam nie jest może "mistrzem basu" jak hk ale

jest wyrównany w paśmie, jak będą lepsze kolumny to i bas się pojawi.

iq7 w 20m2 jeszcze zagrają.

Focal + Naim

mozliwe ze kosztem srodka i kosztem głębokości sceny.

Kefy do 30m2 są za małe. Ja w Q5 szukalem basu w 24m2 i tez nie znalazłem. Dopiero kumpela odnalazla tam bas, ale w 16m2.

Ale o co innego chcę zapytać - co znaczy, że scena wychodzi nawet poza kolumny? Bo u mnie wychodzi daaaaleko poza kolumny, mieszkanie i sąsiednią ulicę (piszę o odbiciach jeżeli muzyka była nagrywana w filharmonii lub studyjnych efektach stereofonicznych ew. nagraniach koncertowych na stadionach ) a pamiętam, że pod tym względem KEFy tez były wybitne.

Mariusz3000, 21 Sty 2010, 15:51

>Koledzy,ale autor 4 lata temu zakładał wątek i pewnie jak znam życie już dawno zmienił sprzęt:-)

To się nazywa odgrzanie kotleta ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.