Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a tu jedno takie z rodzinnej imprezy:

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

a tu jedno takie z rodzinnej imprezy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witam.

Panowie .Wybieram się na koncert RATM i chciałbym uwiecznić go kilkoma fotkami.Jestem amatorem i nie mam doswiadczenia w robieniu zdjęć w trudnych warunkach.zastanawiam sie czy jest mozliwosc wykonania zadowalającego zdjęcia sprzętem którym posiadam jest to Olympus E-520 + zuiko 14-41 3.5-5.6 oraz 40-150 4-5.6. Moje miejsce na koncercie jest zaznaczone ponizej na zdjeciu.

Nie chce ryzykować uszkodzenia aparatu jeżeli nie będzie to warte zrobienia w miarę dobrej jakosciowo fotki. dodam ze nie posiadam żadnego jasnego obiektywu .

Dzieki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mar.s

U Olympusa ten dłuższy obiektyw to odpowiednik prawdopodobnie 80-300 .300 mm ok, tyle,że trochę ciemno przy 5.6.Poza tym po drodze masz jescze masę ludzi -też nie pomaga sprawie.Raczej ciężka sprawa-Olympus też chyba nie rozpieszcza akceptowalnymi wysokimi iso ,o ile pamiętam,ale mogę się mylić.

Ja rozumiem, że nie biorę kasy za robienie zdjęcia, a sam kadr to nic wielkiego, lecz jakieś prawa autora obowiązują, ktoś się spytał, czy może zmodyfikować moją fotkę?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie wspominając już o samym publikowaniu......

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

U ciężko będzie ale nie ma rzeczy niemożliwych, Pierwsze co przy tak ciemnych szkłach to bedzie Ci potrzebne wysokie ISO i tu niestety olympus nie zachwyca ale jeśli nie jesteś maniakiem szumów to zdjęcia przeżyjesz nawet przy ISO 1600, druga sprawa to odległość i obiektyw, bedziesz dość daleko więc pozostaję działo (40-150 czyli ekwiwalent dla 80-300mm)i tu bedziesz potrzebował długich czasów naświetlania a ze zwiększaniem ogniskowej czas ten się wydłuża (aby zrobić ostre zdjęcie teoretycznie czas naświetlania, to 1/ogniskową)wiec ratuje Cie pewna ręka monopod lub statyw ewentualnie mozesz liczyć że oświetlenie sceniczne moze Ci pomóc. 2 kwetsia to wbicie się bliżej, ale jak mówiłem wszystko da się zrobić (nawet oblecieć wesele z kitem;)) wszystko zależny od Ciebie a i żeby nie było że skreślam pierwszy obiektyw z szerokiego kata tez można walnąć Ciekawe foty ale to już zależy od fotografa nie aparatu. Powodzenia i pochwal sie jak poszło.

Pierwsze z telefonu, drugie z aparatu, ale i tak pozwolilem sobie nieco je podkrecic.

Ukryta Zawartość

post-17230-100002119 1275566413_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

mar.s, 3 Cze 2010, 11:37

>Witam.

>Panowie .Wybieram się na koncert RATM i chciałbym uwiecznić go kilkoma fotkami.

A w ogóle zostaniesz wpuszczony tam z aparatem? Podejrzewam, że będziesz musiał go zostawić przy bramce. Takie zwyczaje na dużych koncertach. Kompakt jeszcze byś przemycił.

Jeśli chodzi o 40-150, to rzeczywiście ciemno, ale z iso1600 nie powinno być tragedii. Mam sporo zdjęć z koncertu sprzed lat zrobionych canonowym 100-300/4.5-5.6 na 300d, który ładnymi szumami raczej nie grzeszył. Koncert był na sali kinowej, więc myślę, że RATM będzie mieć więcej światła, więc może i niższe iso ci starczy. Tutaj możesz obejrzeć jak jakościowo to wyszło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - oczywiście nie chodzi o odległość, bo ja mogłem podejść blisko, ale o iso/światło/poruszenia.

Ukryta Zawartość

duża woda u mnie w mieście

Ukryta Zawartość

post-165-100002100 1275575082_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ja rozumiem, że nie biorę kasy za robienie zdjęcia, a sam kadr to nic wielkiego, lecz jakieś prawa

>autora obowiązują, ktoś się spytał, czy może zmodyfikować moją fotkę?

Cóż, jeśli nie wyrażasz na to zgody to mogę usunąć zmodyfikowane zdjęcia.

>duża woda u mnie w mieście

sympatyczne. Jakim obiektywem robiłeś - 20mm czy szerszym?

pawcio, 3 Cze 2010, 16:24

>duża woda u mnie w mieście

Nie zgadzam się z opinią powyżej. To niestety kicz okropny. Głównie z powodu obróbki. Z samych dałoby się coś wyciągnąć.

kiczu nie widziałeś. Obróbka faktycznie mogłaby być inna ale sam kadr jest dobry. Nie zapominaj że fotografia to sztuka SUBIEKTYWNEGO pokazywania świata. Dotyczy to nawet fotografii reporterskiej, chociaż ta narzuca kreatywności fotografa więcej ograniczeń.

mlb, 3 Cze 2010, 23:59

>kiczu nie widziałeś. Obróbka faktycznie mogłaby być inna ale sam kadr jest dobry. Nie zapominaj że

>fotografia to sztuka SUBIEKTYWNEGO pokazywania świata. Dotyczy to nawet fotografii reporterskiej,

>chociaż ta narzuca kreatywności fotografa więcej ograniczeń.

No toż mówię, że kadry ok. Jednak taka wersja modna na plfoto i innych portalach nie zbliża się nawet do sztuki. To naduszenie jednego guzika w fotoszopie, bo wszyscy tak robią...

czy w takim razie poniższa fotografia (nie moja!) to jeszcze kicz czy już sztuka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dam głowy, czy to jeszcze można nazwać fotografią. Nie będę się upierał, ale mi to wygląda na render.

Jeśli jednak chodzi o efekt, to mi nie podoba się, wygląda jak kicz. Być może ma jakiś szerszy kontekst, w którym prezentowałaby się inaczej. Bardzo trudno zrobić zdjęcie zachodu słońca, które by nie było kiczem. Mi się chyba nigdy nie udało ;-)

mlb, 3 Cze 2010, 22:12

>>Ja rozumiem, że nie biorę kasy za robienie zdjęcia, a sam kadr to nic wielkiego, lecz jakieś

>prawa

>>autora obowiązują, ktoś się spytał, czy może zmodyfikować moją fotkę?

>

>Cóż, jeśli nie wyrażasz na to zgody to mogę usunąć zmodyfikowane zdjęcia.

Spoko mogą zostać, raczej chodzi mi o to, że nikt się nie spytał, czy może zmodyfikować oryginał i czy może to wstawić, bo zgodę na to bym wyraził bez oporów!

A co do samych modyfikacji, lubię gdy słoneczko jest na środku :)

Co do zdjęcia powyżej, dla mnie trochę za sztuczne....

Witam. Tu bez rasowania Canon+Helios.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno to chyba Canon+Pentacon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawcio, 4 Cze 2010, 06:21

>tomaszg, a może byś tak nazwał co Ci się konkretnie nie podoba i co decyduje wg. Ciebie, że to

>kicz?

Napisałem - niepotrzebne użycie filtrów, które zachwiały naturalny kontrast lokalny i globalny w zdjęciu.

pawcio, 5 Cze 2010, 12:21

>Zrobiłem trochę pod HDR-a ;) może faktycznie lekko przesadziłem.

Wprost przeciwnie. To nie przypomina nawet HDR, głównie dlatego, że HDRa nie da się zapisać do jpga. Te zdjęcia mają właśnie malutką rozpietość tonalną. Było już o tym w tym wątku.

To i ja swoje trzy grosze z ostatniego wypadu - zdjęcie surowe, bez żadnej obróbki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.