Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo w tunerze- Problem

timex605

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z Kolegów mógłby mi powiedzieć gdzie szukać w/w usterki? Po włączeniu amplitunera nie ma stereo, dopiero kilkukrotne wciśnięcie wyłacznika "mono" powoduje, że sygnał wskakuje. Sprzęt ma ponad 20 lat więc nie wiem czy to jakis kondensator, czy trymer? czy jeszcze coś?

https://www.audiostereo.pl/topic/27370-stereo-w-tunerze-problem/

Po właczeniu zawsze włacza się mono, nawet jak był wyłaczony i grał w stereo, dopiero właczenie- wyłaczenie "mono" powoduje że wlącza sie stereo na wyświetlaczu i słychać że to stereo. Jak sie stroi ten stereodekoder?

no to cosik w dekoderze- ( jeśli przy max.sygnału masz drugi mienik detektora w zerze- na środku skali) to coś w dekoderze) ale co to- tak się nie da tak powiedzieć.Za mały poziom 19 KHz albo uszkodzony przełacznik mono stereo

jak chcesz- ale trymerami bez schematu kręcą tylko jołopy.Ale możę przed tobą już kręcił jakiś.........NIe kręć trymerami -kondensatorami bo to nic nie da-jeśli już to tylko oporami.Wcześniej zaznacz flamastrem położęnie każego i nigdy nie kręć wszystkimi naraz.Jak nic nie da ,wracasz do poprzedniego położęnia i kręćisz następnym.Zwykle jest taki jeden koło kośći dekodera stereo który reguluje poziom automatycznego klucza mono -stereo- to jest to co cię meczy.

Dziękuje bardzo za szybki i wyczerpujący wpis. Wklejam linka do zdjęcia i będę wdzięczny za każdą sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli dobrze wyczytałem , jest tam HA12016.To jest dekoder i na 16 nodze jest obw.RC generatora.Ta "podkówka' jest tą o której wczesniej wspomniano.Jeśli regulacja (powoli) nie da rezultatu , to pozostaje niestety dyskryminator-jego zestrojenie , lub zestrojenie całości toru p.cz.

To juz tylko serwis i przyrządy .... nie "badziewia.....".

Otworzyłem , dotknąłem śrubokrętem jakiś włącznik (na zdj. kilka cm od tego układu HA12016 w lewo) i nagle dźwięk stał sie matowy i cichy, jakby odbiór był z dalekiej stacji. Stereo juz wcale nie wskakuje a fm nie da sie słuchać. Na AM jest dobrze i sekcja wzmacniacza pracuje nadal prawidłowo. Zachciało mi sie grzebania :(

faktycznie jest PR- ek koło stereodekodera.Ten przełacznik to przełącznik deemfazy.Więc po prostu przęłącz go parę razy-może nie kontaktuje ze starośći albo przełacz na 75 i zobacz jeszcze raz.

TAK JEST :) opukałem, obruszałem wszystkie wystające elementy bez efektu, i gdy zrezygnowany chciałem odłożyć śrubokręt, dotknąłem takiego białego drucika koło tej srebrnej dłuższej puszki ( z wejścia ant, am chyba) i wróciło stereo i normalny silniejszy sygnał. Ale coś tam nie łączy jednak bo kilka razy musiałem poruszać. Ale już wiem gdzie tego szukać. Teraz gra aż miło. Dziękuję wszystkich za pomoc. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.