Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny ADAM Pencil/Column - opinie

Krzysztof_M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z mety przyznaje, ze przeczesalem forum, ale jakos nie wiele osob wspomina na ten temat.

Zbieram opinie najpierw, poniewaz wycieczka aby je odsluchac kosztuje ponad 200zl.

Pewnie sie w koncu wybiore, ale warto wiedziec na co zwrocic uwage, moge ktos odradzi te kolumny bo awaryjne albo zmieniaja parametry w czasie? Kolor blednie itd ... :-))) Licho wie. W koncu to sa taniutkie kolumienki, odpowiednio Pencil to jakies 14,8kzl a model Column 21kzl.

link do producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę nie pytac co mam w domu ze sprzetu towarzyszacego, poniewaz planuje kompletna odbudowe systemu i postanowilem rozpoczac od najlepszych kolumn jakie uda sie mi sie zdobyc. Reszta bedzie musiala poczekac dzielnie starajac sie dorownac przetwornikom (nawet pokoj pod kolumny sie urzadzi jak trzeba bedzie).

Nie powiem, ze ten wybor jest calkowicie bezzasadny, malego modelu Compact sluchalem kieeedys dawno w niezwykle kiepskich warunkach. Ale wtedy mnie ujal za serce. Jednak nie ma to jak podlogowka :-)

Kto wie, kto slyszal lub ma inne informacje cenne w tej materii, tego prosze serdecznie o wpis.

Klaniam sie nisko :-)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27402-kolumny-adam-pencilcolumn-opinie/

>Kto wie, kto slyszal lub ma inne informacje cenne w tej materii

slyszlaem adamy ale tylko ich wersje studyjnej (rozne aktywne oraz anf 10 - pasywne). Jak dla mnie sa to monitory tak dobre, ze swoja ewolucie audio zakoncze na modelu pa11, ew jak bede miec wieksze pomieszczenie pomysle nad p22 ale generalnie bedzie to adam.

Ich wersje domowe prawdopodobnie sa pasywne oraz pewnie jak np. ma to miejsce w tannoy czy dynaudio nie przechodza tak krytycznych testow i kalibracji jak ich studyjne modele.

Osobisice polecam zestaw mopnitory (najlepiej aktywne) plus sub - imho lepsze rozwaizanie od kolumny podlogowej . . . no chybya, ze taki tower albo mp1 ;) ale cena pewnie kosmiczna.

ADAM to w glownej mierze sprzet studyjny i to w dodatku wysokiej klasy.

Stoja miedzy innymi w BBC oraz studiach nagraniowych Abbey Road. Ponoc takze w Paisley Park.

Dla wielu odsluch muzyki na kolumnach studyjnych czy przeznaczonych do masteringu moze okazac sie szokiem - a to dlatego, ze dzwiek nie bedzie zazwyczaj w ogole przypominal, tego co wydobywa sie z kolumn hi-fi czy hi-end.

ADAM w wersji domowej? Hmm, nie wiem jak to moze grac - ale domyslam sie, ze co najmniej dobrze.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

==> Zbig

wejdz tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niestety nie ma modeli hi-fi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strona aktualnego dystrybutora. Ale w cenniku na stronce nie ma akurat modeli domowych tylko studyjne. Jednak sa w ofercie bo dzwonilem sie dowiedziec.

Modele domowe sa pasywne i ich konstrukcja odbiega jednak od aktywnych monitorow nie tytlko pod wzgledem braku wzmacniaczy ale generalnie to inne kolumny.

Niestety spodziewalem sie, ze nie jest to popularna marka, nawet google sa powsciagliwe w tym temacie.

Na stronie producenta sa skany z czasopism, ktore testowaly ich kolumny, ale w nieludzkich jezykach (chinski i niemiecki).

Model drozszy Column ma wstege w zakresie sredniotonowym rowniez, co ponoc juz w ogole odstawia konkurencje.

BTW, spotkalem sie juz z opiniami, ze to nie wtega tylko "Air Motion Transformer". Na moje argumenty, ze to taka komercyjna nazwa odmiany wstegi rozmowca pozostal niewzruszony :-)

Ukryta Zawartość

Witam kolegów.

Od jakiegoś czasu obserwuje poczynania firmy ADAM i jestem bardzo ciekawy brzmienia ANF10 , które w tej chwili sa do kupienia za 1310zł u dystrybutora w W-wie.Ponieżej link do artykułu ,k tóry nieco przybliży sylwetkę ADAM ANF10.

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie sam się zastanawiam jak daleko różnią sie np.głosniki wysykotonowe w modelu ANF10 a P11 ?

Miłej lektury.

Ukryta Zawartość

liamk, 4 Sie 2006, 10:59

>>które w tej chwili sa do kupienia za 1310zł

>

>adam w cennikach podaje cene za sztuke a nie komplet - warto miec to na uwadze planujac zakup ;)

.. ot ... subtelna różnica ;)

Oczywiście cena za sztukę , ale czy nie warto zainteresować się tymi monitorami z technologią A.R.T. ? Jest to chyba na rynku jedyny monitor w tej cenie z tym przetwornikiem.Uważam że warto posłuchać , co mam zamiar dokonać przy najbliżej okazji pobytu w stolicy.

Miałem okazję słuchać kilka razy Elaców 510 , własnie z głośnikiem JET (opartym na tej samej technologii dr.Heilla) , bardzo ciekawe głośniki ,brzmienie dynamiczne,z ładnie rozciągnietym basem i piękna,otwarta,krystalicznie czysta ,nie kłująca w uszy góra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.