Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny za 1700 zł ???? POMOCY ...

piotras__23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuję fachowej rady. Mianowicie planuję zakup kolumn podłogowych do stereo, w przedziale cenowym do 1700 złotych. Nie znam się na kolumnach, nie mam okazji polatac po salonach i ich osłuchiwac, wiec dlatego piszę na forum. NIE INTERESUJE MNIE WYGLAD KOLUMN !Interesuja mnie kolumny o impedancji 6 lub 8 OHM, natomiast jeśli chodzi o modele, to w grę wchodzą:-JBL E-80-wharfedale DIAMOND 9.5-wharfedale DIAMOND 9.6-JBL E-60-ewentualnie jakies PARADIGMY jednak cena ich jest chyba za wysoka.-jakies TANNOY`e Najbardziej interesujące parametrami wydają mi się DIAMOND 9.6, są mocne, 6 ohm, no i maja bardzo ciekawą budowę. Jednak nigdy nie miałem okazji ich slyszec, od roku uzywam starych niemieckich HECO professional 650, brzmienie bardzo ładne, i zalezy mi żeby nowe kolumny brzmialy przynajmniej tak samo, lub lepiej. Przydałyby się lepsze soprany i nieco więcej bassu. Natomiast tony srednie w tych kolumnach sa dla mnie idealne. Proszę o radę, maksymalna cena kolumn nie może przekroczyc 1700 złotych.Co będzie najlepsze do R&B, rapu oraz Hard-rocka?

https://www.audiostereo.pl/topic/27440-kolumny-za-1700-z%C5%82-pomocy/

Witam

Mam podobny dylemat, po wnikliej analizie poważnie zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej za te pieniądze kupić monitory?

W takim co lepiej zgra monitor np KEFiQ5 lub Usher s-520 czy tania kolumna podłogowa?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za zainteresowanie oraz poświęcony czas.

Za 1700zł to sobie obaj zróbcie DIY. To wystarczy na markowe głosniki, niezłe obudowy i solidne komponenty do zwrotnic.

Jeżeli nie potraficie samodzielnie zaprojektować kolumn od zera, to skorzystajcie z gotowych opracowań dostępnych na forum, lub ogólnie w sieci.

A dlaczego nie kupić gotowych w sklepie? Otóż niemal niemozliwe jest znalezienie poprawnie grających nowych kolumn za taką cenę. Zwykle jest to bardzo oszczędnościowo zrobiona budżetówka.

piotras__23

warto tu zagladać od czasu do czasu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witam ..

McGyver co byś był wstanie zrobić za kolumny (do 1700 zł) .. i jak by te zrobione przez Ciebie miały sie wzgledem tych wymienionych wczesniej... ? W czym by były lepsze.. ?

A jezeli miałbym sie zdecydować na takie "sklepowe" to jakie byś mi doradził ... diamond 9.5/9.6, jbl e-80, czy coś innego?

Dzieki za odpowiedzi.. :)

W cenie do 2kzl proponuje wziac pod uwage Celestiony,modele F28 lub F38. W bezposredniej konfrontacji z E80 , zdecydowana przewaga na korzysc Celestionow pod wzgledem dzwieku i wykonania. Jesli masz mozliwosc ich posluchania, polecam.

Dźwięk musi byc przede wszystkim wyrazisty, bass głęboki i szybki, bez duzego echa, lecz mocny, średnie wywazone, nie krzyczące, oraz dość ostra i krystaliczna góra, chcuialbym slyszec wyraźnie każdy szelest. ostra góra potrzebna do muzyki w stylu U2, perkusyjnej. Wokal musi byc czysty i dobrze słyszalny.

Polecam kolumny ELAC FS 108.2, bedziesz zdziwiony jak graja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oprocz tego tannoye mercury f4, stare, sprawdzone, niezawodne:

Ukryta Zawartość

Ktos tam pisal o B&W 603 za 1500 zl… Rozumiem – uzywane. To tez moze byc niezla opcja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam.

do muzyki jaką piotras_23 preferujesz to JBL E-80 pasują w mojej ocenie jak najbardziej. jak masz duże pomieszczenie to może zagadaj do kolegi norwidosa, on zdaje się ciągle próbuje sprzedać swoje JBL E-100, miałbyś prawie nówki 100 w cenie nowych 80.

może warto rozważyć jeszcze Jamo D-570? neutralne mocno, ale niektórzy to lubią. na wyprzedażach obecnie starej serii po ok. 1,5 kzł.

pozdrawiam.

Łukasz

piotras__23

Ukryta Zawartość

Znany producent, a jak dla forumowiczow to powinien conajmniej te piec stowek zejsc z ceny :)

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

piotras__23, 8 Sie 2006, 23:11

>prosze o jeszcze jednarade:

>czy JAMO d-570 grają lepiej niz diamond 9.6, INFINITY PRIMUS II 360 oraz jbl e-80 i tannoy F4? które

>z tych kolumn będa dla mnie najlepsze.

odsluch, odsluch, odsluch

Co do rady kol. Foxbata, to chyba element jego prywatnej wojny z kol. McGyverem.

piotras__23, 8 Sie 2006, 23:11

>prosze o jeszcze jednarade:

>czy JAMO d-570 grająlepiej niz diamond 9.6, INFINITY PRIMUS II 360 oraz jbl e-80 i tannoy F4? które

>z tych kolumn będa dla mnie najlepsze.

Biorąc pod uwagę możliwości prądowe Twojego amplitunera, to Jamo D570 odpada, będziesz miał bułowaty bas i ogólne zamulenie.

Infinity Primus nie znam, ale poprzednie serie Alpha i Beta oceniam dość nisko.

Tannoy F4 Twól amplik z pewnością uciągnie, zatem jeżeli odpowiada Ci ich brzmienie to bez obaw możesz kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.