Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon DAT czy odtwarzacz MD?

vasco

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak napisałem na początku na temat Dat nie mam pojecia i mam kolejne pytanie - czy dat jat tak samo f-unkcjonalny jak MD /nadawanie nazw utworom, bezpośrednie przechodzenie do kolejnego nagrania/

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Funkcjonalnosc DAT'a przypomina magnetofon kasetowy. Nie mozesz np wgrywac tytulow ani textu. DAT powstal do zastosowan profesjonalnych. Wirujaca glowica zapisuje podobnie jak w magnetowidzie tylko na duzo mniejszej kasecie. Czestotliwosci probkowania wynosza odpowiednio: 44.1khz, 96khz - cyfra, 48khz - analog, 32khz tryb long. Przy czym wazne jest ze te 96khz ma zaledwie kilka lub kilkanascie najwyzszych modeli.

Jezeli chodzi o mnie jestem zdecydowanym zwolennikiem zapisywania na MD. Mysle ze zapis z jakoscia CD jest zupelnie wystarczalny dla zwyklego zjadacza chleba - obecne MD maja taka mozliwosc by zapisywac cyfrowo bez kompresji, a jesli chcesz zapisywac zwykle analogowe audycje nadawane w radio to i jakosc LP2 zupelnie cie zadowoli. W przypadku zapisu na DAT mamy zapis cyfrowy ale odbywajacy sie niestety mechanicznie - przez ,,zwykla'' glowice w przypadku MD zapis odbywa sie optycznie. W przypadku nagrania audycji z radia na DAT praktycznie brak mozliwosci edycji jej po nagraniu w obrebie nosnika, a w przypadku MD mozemy powycinac niechciane czesci, powyciszac je, pozmieniac ich kolejnosc ponazywac - wpisujac dokladny opis.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

obecnie na formum pruszana jest kwestia magnetofonów kasetowych. Wydaje mi sie, że ma wiekszego sensu wydawawania pieniedzy na magnetofon kasetowy mając do wyboru Dat czy Md, gdzie wygoda obsługi jakośc dzwieku uzyskana za pomocą w/w sprzetu przewyzsza tradycyjny magnetofon /bez wzgledu czy ma 3 głowice, 3 silniki itp./

Miał ktoś styczność z wyższymi modelami DCC? Ja słuchałem, nagrywałem i całkiem OK ale do dobrego CD daaaleka droga... DAT nie jest mi znany, za to MD jest cieniutkie, kompresja jest zauważalna, najlepiej z tunera do kompa, dowolnie obrobić i wypalić na płytce CD, po co szukać dalej (czyt. dziury w całym?)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ja nocne audycje radiowe nagrywam na dobrej jakościmagnetowidzie stereofonicznym.Jakość lepsza jak z magnetofonu czy z DCC oraz z minidiscu, a pojemność nośnika niezrównana, do 10 godz. w trybie LP.

Opteron z ta cienka jakoscia MD zgadzam sie, ale to dotyczy modeli ze starym systemem ATRAC i bez mozliwosci nagrywania w LP. Obecnie mozna nagrywac CD 1:1, a z pojemnoscia jest tak ze na 1 plyte o pojemnosci 1GB mozna nagrac 43 godziny non-stop.

Pozdrawiam kaszanka7

kaszanka7 w jaki sposób można nagrać na 1gb nośnik 43h danych w standardzie CDDA? No chyba że to tyczy się LP a nie trybu 1:1

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 10 Sie 2006, 20:38

>vasco, tak wszystkie MD obsługują płytki o pojemności, tak samo jak magnetefony kasety o długości

>:-)

Opteron, czytasz w moich myślach?? Sam chciałem popełnić wpis utrzymany w podobnym duchu, aleś mnie ubiegł ]:->

Mozna tez pojsc droga Kota Romana i korzystac z komputera do zapisu dzwieku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opteron - toc przecie wiadomo ze 43 godziny nagrywane sa w najgorszej z mozliwyh kompresji a jakosc cd uzyskujemy bez niej i wtedy na plytke 1GB wchodzi z tego co pamietam cos ok. 90 min (jak sie myle to przepraszam). Moze troche to niegramotnie napisalem.

Pozdrawiam kaszanka7

co do dcc - to system ktory nie wypalil.

Do Wszystkich

Mam Sony SLV -510EE raczy zapisywać to co trzeba na pełnej szerokości taśmy a jest to moje zboczone marzenie

[zrealizowane] czyli stereo na 1/2 " Kasety Panasonic HD 30, HD 60, HD 120, HD 180, HD 240 minut i tak zwany SP czyli Schnel przesuw, przy LP czytaj Langsam 60,120,240,360, 480. Gdzie i jaki doskonały nośnik do nagrywania dostanę za niecałą dychę i będzie tak łatwy w obsłudze jak kaseta. Fakt, że trzeba się pomęczyć trochę przy przeróbce ale skoro taki matoł jak ja tego dokonał nie widzę powodu aby sprawiało to kłopot zdolniejszym.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Kasety do prawdziwego DAT są drogie i coraz ciężej je dostać DCC to kanał wiem coś o tym bo kiedyś ubrałem się naiwny w Philipsa DCC 170

Ja mysle ze pytanie VASCO jest calkiem poprawne. Mysle ze jesli chlopak pyta o pojemnosc to ma na mysli to ze na plycie o pojemnosci np. 250 MB mozna nagrac w kompresji mp3 128 kb/s wiecej muzy niz w kompresji 320 kb/s.

Moja odpowiedz na to pytanie jest taka.

Nazwijmy to tak ze:

1. Generacja MD nadrywala tylko w dlugosci 60, 74 i 80 min.

2. Generacja MD-LP tez w dlugosci tej samej + x2 i x4

3. Generacja Hi-MD mone nagrywac i w dlugosci i pojemnosci - mozna nagrywac w wielu odzajach kompresji + mozliwosc przycowywania danych czy np. filmow w postaci DIVX.

Pozdrawiam kaszanka7

kasety do DATa niekoniecznie muszą być drogie

wystarczy kupić tasiemki do komputerowego streamera DAT - ostatnio kupiłem

paczkę sony zafoliowanych 10 szt za 30 zł - zapis ponad 4 h w standart play (ok.8,5 h w long)

inna sprawa że dat to precyzyjne bydlę i wymaga opieki :)

...ale jest fajny

Witam.

"Pracowałem" z DAT-em w małej rozgłośni radiowej. Teraz zastanawiam się nad zakupem bo to bardzo wdzięczne urządzenie. Możesz nagrywając stawiać znaczniki ręcznie lub włączyć tryb automatyczny - znacznik stawiany jest po przekroczeniu pewnego poziomu głośności lub gdy nie zostanie przekroczony pojawia się po 2 sek. (modele z którymi miałem do czynienia). Tak jak w CD możesz przesuwać nagranie pomiędzy znacznikami ale trwa to odpowiednio dłużej (przewijanie taśmy). Jeśli chcesz nagrywać na DAT-a ze źródła analogowego to polecam zewnętrzny przetwornik A/D bo te montowane w powszechnie dostępnych DAT-ach były niestety marnej jakośći. Generalnie świetne urządzenie. Porównanie jakości dźwięku DAT v Mini Disc i DCC to tak jak porównywanie CD z Mp3 - jedni słyszą inni nie a jeszcze inni udają, że słyszą...:-)

Pozdrawiam

Witam!

DAT to kiedyś było moje marzenie...

Mam DAT-a "streamera" w komputerze, (kolega wpisem wyżej mi przypomniał-dzięki;)) zatem pytam - czy mozna go jakoś zaadoptowac do audio? Po co ma się marnowac dalej. Odnosnie MD kapitalny komfort obsługi. Natomiast jakość gorsza od DAT.

Swego czasu w roli magnetofonu pracował też u mnie magnetowid w LONGPLAYU,- max 10h zapisu jakosć bardzo dobra (zapis helikalny). Koniecznie z ręcznym poziomem zapisu. Kiedyś tak kopiowałem LP i z tego do kompa i na cdr. Pamiętam (chyba mam to w jakiejś książce) były w sprzedaży przetworniki do VHS i zapis był 01!

Ktoś o tym jeszcze pamięta?

Pozdrawiam!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zenek pracuje od 11 lat na DAT'ach. Przetworniki w dobrych modelach czesto sluza jako zewnetrzne do odtwarzaczy. Pracowalem na Tascamach Sony DTC 60 ES DTC 2000 ES i Pioneerze D 07. Ostatnie dwa to klasa sa ma dla siebie. Tascamy maja glownie zastosowanie studyjne. Polecam przede wszystkim DA 30 mkII. Ogromnie mile zaskoczyl mnie starszy Pioneer - D 1000. Cos niesamowitego...

Do DARIUS-a

Witaj moja metoda wykorzystania magnetowidu jako magnetofonu jest niezwyke prymitywna, poprostu polega na odlutowaniu zespołu zapisu wizji i zamianę głowic audio na głowice audio 1/2" robione kiedyś w Polsce dla

Centralnego Naukowo Badawczego Laboratorium Polskiego Radia i Telewizji są to normalne głowice stereo a nie wieloślady. Mam prośbę i pytanie kto i kiedy produkował przetworniki do VHS i jaka to była księga o której napisałeś. Na swoje nieszczęście napisałem o swoim chałupnictwie na forum i wczoraj wyżebrał kumpel u mnie

magnetowid aby zwalić element po elemencie. Podobno ktoś ma w Ojczyźnie HHB proffessional DAT Recorder PDR 1000 jest to absolutny cud reporterskiej techniki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do DISCOMANIAC-a71.

Odpowiedź nie na temat, ale na pytanie do mnie z PW. Robię porządek w mikrofonach, mogę co ciekawsze poprostu pokazać, siedzę cały czas w chacie

Pozdrawiam

Zbyszek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.