Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty z ECM'u - co polecacie?

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie akurat gra typowe, ECM-owskie granie - najnowszy nabytek...

Pozwolę sobie na wklejenie paru słów na temat tej płyty:

Album Description

Recorded 1995

The father and son team of microtonal master and multi-reedist Joe Maneri and violinist Mat Maneri are joined by guitarist Joe Morris in this free ranging collaboration. The group embarks on a cross-cultural journey which explores jazz, chamber music, and collective improvisation. On this album Maneri/Morris/Maneri offer a a strangely poignant, deeply poetic music with a phraseology and dyamnic sense all its own.

Personnel:

Joe Maneri - (clarinet, alto and tenor saxophone, piano), Joe Morris - (electric guitar), Mat Maneri - (electric 6-string violin)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Właśnie odebrałem paczkę od Mikołaja - 35 płyt z serii Touchstones (pozostałe 5 już miałem). Zapowiada się niezła muzyczna uczta w te Święta :)

No i całość mieści się w jednej przegródce w Ikea Benno - to też nie do przecenienia.

Pozdr.

U mnie dzisiaj taki zestawik pogrywa:

Ukryta Zawartość

post-8986-100008537 1230059796_thumb.jpg

post-8986-100008538 1230059796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

xniwax, 4 Lis 2008, 21:08

>Ja polecam jedyną bodaj płytę Marylin Mazur dla ECM

W tym roku wyszła jeszcze płyta Mazur z Garbarkiem - "Elixir". Mam ją i polecam. Dużo ciekawych brzmień perkusyjnych i fantastyczny dźwięk nawet jak na ECM.

Z wczorajszej nocnej sesji Touchstones najbardziej mnie za to rozłożył Charles Lloyd - "The Call" ze Stensonem. Wspaniała płyta. No i Terje Rypdal / Miroslav Vitous / Jack DeJohnette. Super.

Natomiast M. Johnson's Bass Desires "Second Sight" podobnie jak Pastwa, nie będę niestety często słuchał. Może jeszcze zrobię podejście, ale to nie my cup of tea.

Pozdr.

post-8669-100008500 1230106897_thumb.jpg

post-8669-100008502 1230106897_thumb.jpg

• 2 lata później...

Co polecacie? Wiele można by mówić:). Już nawet kilka kunkurencyjnych wątkow powstało, ostatni to ten MarkaN, prawie tak samo popularny bo mnie trochę zmylił tytułem

Co polecamy?

Każdego dnia co innego,ponad 300 tytułów jazzowych,wiele podwójnych,więc akurat jedna dziennie i rok minie mi na słuchaniu mojej ECMowskiej biblioteki :).

Poluję na więcej,ale wiele jest już nie do dostania :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość glubisz

(Konto usunięte)

W 2011r. coś - oprócz Wasilewski, Faithful - jeszcze się wyróżniło?

Lee Konitz - Live At Birdland.

Już nie wspominając o mojej najukochańszej płyty z kolekcji "Rio" Jarrett ;-)

Po kupnie Art Ensemble Of Chicago - Selected Recordings ECM - jestem zdecydowanym fanem tych wydań. Znakomicie

zremasterowane do formatu 24-bit / 96khz, znakomita selekcja kompozycji wybrana przez samych muzyków - autorów

nagrań i pięknie wydane płyty. Chyba warto mieć te pozycje, a szczególnie interesująco wygląda wydanie pudełka

Selected Recordings ECM IX-XX / Box Set 2 / dwanaście płyt.

51OBMFx-d6L._SL500_AA280_.jpg

Pierwsza część - dziesięć płyt !!!

51g3fhOFy3L._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

Ale przecie to jest nic innego jak pogardzane zazwyczaj w kontekście jazzu i klasyki, a nawet rocka "The Best of" albo "Greatest". Wystarczy nieco zmienić nazwę na niespotykane wczesniej - np. w świecie popu - "Selected" i już gra gitara:)

Ale przecie to jest nic innego jak pogardzane zazwyczaj w kontekście jazzu i klasyki, a nawet rocka "The Best of" albo "Greatest". Wystarczy nieco zmienić nazwę na niespotykane wczesniej - np. w świecie popu - "Selected" i już gra gitara:)

Też miałem takie odczucia, ale w tym konkretnym wypadku jest inaczej. Selekcji dokonywali artyści, którzy te płyty

nagrali, a sam remaster brzmi rewelacyjnie. Jestem przeciwnikiem wszystkich "The Best Of" czy "The Greates Hits",

lecz jak już wspomniałem, pozycja np. Art Ensemble Of Chicago - Selected Recordings ECM - jest pozycją jak najbardziej

wartoścową. Dla kolekcjonera wydawnictwa ECM - płyta obowiązkowa !!! Mam zamiar zebrać całość tej edycji, obojętnie

w jakiej formie - pojedyńczych egzemplarzy lub w dwóch pudełkach. Naprawdę warto - tzn. chyba warto, na podstawie

AEOCH.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Inaczej? A kto powiedział że artyści nie mieli nic do gadania nigdy wczesniej przy wyborze ich Greatest Hits?

Przy okazji - dziesiatka Parmenidesa, wczesniej pare lat w wątku tym wystapiła, tak jak interesujące refleksje kilku uczestników nt. odmienności nagrań Art Ensemble, DeJohnette'a oraz Dave'a Hollanda od przemożnej normy Manfredowskiej w ECM

"Tati" Enrico Rava

"Cite de la Musique" Dino Saluzzi

oraz dwie ze starszych ECM:

"Later that Evening" Eberhard Weber

"As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls" Pat Metheny/Lyle Mays

oraz oczywiście albo PRZEDE WSZYSTKIM Jarret:

"Changes", "Changless", "My Song", "Personal Mountains", "Belonging", "Nute Ants", "Survivors' Suite", "Koln Concert", "La Scala", Vienna Concert", Bremen/lozanna.... oraz "The tribute" i "Bye bye Blackbird".

Inaczej? A kto powiedział że artyści nie mieli nic do gadania nigdy wczesniej przy wyborze ich Greatest Hits?

Zależy kto jest właścicielem nagrań i jakiego rodzaju dokonano umowy - wiesz o czym mówię.

Parker's Mood

• 2 miesiące później...

Też bardzo lubię płyty i wydania ECM. Masa dobrych tytułów, tylko strasznie drogo. Może znacie jakiś sklep, gdzie można kupić CD ECM w dobrych cenach. Nie mówię za półdarmo, ale np. ok. 50 PLN. D

Też bardzo lubię płyty i wydania ECM. Masa dobrych tytułów, tylko strasznie drogo. Może znacie jakiś sklep, gdzie można kupić CD ECM w dobrych cenach. Nie mówię za półdarmo, ale np. ok. 50 PLN. D

Amazon albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hifi Club w Warszawie.

Wielkie dzięki za podpowiedzi. Na allegro dotychczas nie wpadłem na tego sprzedającego. Kupiłem kilka cds na próbę dla sprzedawcy. Do hiFi Clubu wpadnę przy okazji. Z Amazonem jest tylko problem, że nie wszyscy wysyłają do PL, wolę więc ebay.com.

Nie przestrasz się, bo płyty od sprzedawcy mają zwykle rozcięte folie (wycina naklejki z ceną, bo płyty pochodzą chyba z jakichś francuskich marketów), ale są w 100% nieuzywane i oryginalne. Kupowałem u niego wiele razy i nigdy nie było wpadki.

Polecam trzy firmy z Amazon Marketplace - ceny konkurencyjne, duża selekcja, wysyłka do Polski. Korzystam z ich usług i nigdy się nie zawiodłem - przynajmniej jak do tej pory ;)

blowitoutahere

-importcds

MovieMars-CDs

Parker's Mood

Nie przestrasz się, bo płyty od sprzedawcy mają zwykle rozcięte folie (wycina naklejki z ceną, bo płyty pochodzą chyba z jakichś francuskich marketów), ale są w 100% nieuzywane i oryginalne. Kupowałem u niego wiele razy i nigdy nie było wpadki.

Tak. Zauważyłem, że pochodzą najprawdopodobniej z Francji :) Na folii mi nie zależy na szczęście, a ino na muzyce :)

blowitoutahere

-importcds

MovieMars-CDs

0

+

Mark, dzięki za cenne namiary.

...przeszukując setki tytułów z ECM natknąłem się na taki oto band: Wolfert Brederode Quartet. Bardzo dobrze grają, zupełnie moje klimaty. A pomyśleć, że do pewnego czasu nie słuchałem jazzu, w części przez strach przed zakupami dziesiątek nowych CDs :)

Tak. Zauważyłem, że pochodzą najprawdopodobniej z Francji :) Na folii mi nie zależy na szczęście, a ino na muzyce :)

Mark, dzięki za cenne namiary.

...przeszukując setki tytułów z ECM natknąłem się na taki oto band: Wolfert Brederode Quartet. Bardzo dobrze grają, zupełnie moje klimaty. A pomyśleć, że do pewnego czasu nie słuchałem jazzu, w części przez strach przed zakupami dziesiątek nowych CDs :)

Jak Ci się spodobał Brederode,to ma fajną płytę spoza ECMu,duet z perkusistą Joost Lijbaart "One".

Jak Ci się spodobał Brederode,to ma fajną płytę spoza ECMu,duet z perkusistą Joost Lijbaart "One".

Też będę miał na uwadze. Dzięki za rekomendacje. Póki co nabyłem ok 15-20 nowych cds, które dopiero są w drodze do mnie, więc na miesiąc słuchania wystarczy. Nie chcę się zakopać pod niesłuchanymi płytami, a czasu na odsłuchy jak na lekarstwo.

P.s. sprzedawca z Łodzi pełna profeska, doradzi, da rabat i nawet sam dzwoni w razie wątpliwości. Teraz tylko pozostało czekać na CDs :)

ECM w dobrych cenach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ECM w dobrych cenach:

Ukryta Zawartość

Mogę polecić tego sprzedawcę,kupiłem u niego wiele płyt,także sporo ECMów uzupełniałem :).

Ukryta Zawartość

a możecie podać wydawnictwa podobne do ECM z podobną muzyką ?

Może nie zupełnie podobną, ale trzymającą bardzo wysoki poziom to niemiecki Winter&Winter oraz włoski CAMJazz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.