Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

A co to znaczy, że w odwrotnej fazie? To znaczy nie mniej ni więcej, tylko po prostu plus z minusem zamieniony. Wystarczy po prostu gniazda odwrotnie względem siebie przylutować.

W TME są generatory kwarcowe SMD 7x5mm 12MHz na 3,3V i 5V firmy IQD FREQUENCY PRODUCTS po 9zł netto. Może warto było by się zastanowić nad wspólnym zamówieniem takiego generatora zamiast kwarcu za 3zł netto ? tylko czy ma to sens ? a może zapukać do msfalcona w tej sprawie (zamawiał generatory przy ostatnim zamówieniu) ?

I znów ciiisza ;)

msfalcon

Wysłałem maila, lecz nie otrzymałem powrotnego. Napisz proszę czy doszedł.

Cooger

Jak sprawa z zamówieniem elementów ? jesteś nadal chętny na jego zorganizowanie ?

Za zgodą msfalcona dopisuję się do zmówienia, chętny jestem również na kpl elementów

Lista na PCB projektu msfalcona

1. BB84 2 szt.

2. muzg 3szt + elementy jakby co ;)

3. zibi 1-2 sztuki zalezy od ceny

4. tomant 2 szt.

5. ManieX - 2 szt.

6. Keisan - 1 szt.

7. Tofik - 2 szt.

8. jaco2346 - 2 szt.

9. dio - 2 szt.

10. pingwing - 1 szt.

11. cooger - 1 szt.

12. ruchman - 1 szt.

13. bawolek - 1szt.

14. tomek_d - 1szt.

15. pifkoo - 1szt.

16. kiku1 - 1szt.(może elementy zależy jakie koszta)

17. fuxik - 1-2szt. (zależy od ceny, elementy j.w.)

18. Dzikoosek - 1-2szt. zależy od ceny

19. stero - 1szt.

20. kodi - 1 szt.

21. grip - 1 szt.

22. aleksandero1 - 1 sztuka

23. tan - 1 szt.

24. jazzby - 1 szt.

Lista na elementy z TME

1. BB84 1 komplet elementów

2. dio 1 komplet

3. pingwing 1 komplet

4. ManieX 2 komplety

5. jaco2346 2 komplety

6. ruchman 1 komplet

7. tomek_d - 1 komplet

8. pifkoo - 1 komplet

9. Tofik 2 komplety

10. kodi - 1 komplet bez PCMki i kondensatorow elektrolitycznych + 4x TDA 1543 dodatkowo (jesli mozna)

11. grip - 1 komplet

12. aleksandero1 1 komplet

13. tan - 1 komplet

14. jazzby - 1 komplet

Czy któryś z szanownych kolegów mógłby podać link/dokładny opis dławików L3-L8 w TME ? wstrzymuje to realizację zamówienia części.

I jeszcze jedno pytanie z mojej strony ...

czy można wlutować wszystkie elementy związane z generatorem/rezonatorem, czy muszą być lutowane odpowiednio do zastosowania, czyli generatora lub rezonatora ? Jeśli to drugie, prosiłbym o wyszczególnienie które elementy do generatora, a które do rezonatora.

jeśli chodzi o dławiki L3, L1P i L1G to podchodzą DL4N-1000 z TME. No chyba że chodzi o coś innego bo w tym układzie nie ma L4-L8.

co do generatora vs kwarc to:

kwarc:

R9

C15

C16

Y1

generator:

R1G

L1G

C1G

C2G

C3G

U1G

G1

Jeszcze a pro po generatora to CFPS-39-12M jest odpowiedni

W BOM-ie znajdują się L4-L8, stąd to pytanie. Na schemacie faktycznie nie mogę ich zlokalizować.

Mam jeszcze jedno pytanie - jaki rozmiar kondensatorów i rezystorów SMD jest użyty w tym projekcie ? 1206 ?

co do rozmiaru to 0805 z tego co pamiętam, tak czy inaczej na pewno da się ten rozmiar obsadzić.

co do generatora, bo właśnie, poprzednim razem udało się zdobyć chyba generatorki 25ppm tak mi się wydaje. A tutaj jedyna zaleta generatora to osobne zasilanie, wada większe koszty (oprócz generatora jeszcze kondensatory, dławik, stabilizator. Ja zastosowałem generator właśnie taki jak podałem, ale to każdy musi sam zdecydować czy się opłaca.

Moi drodzy... idzie nam jak po grudzie ;) ale wreszcie znalazłem chwilę żeby przejrzeć schemat i zrobić nowy BOM na jego podstawie, ten z pdf-a z serwera msfalcona to jak wskazuje nazwa katalogu dotyczy chyba wcześniejszej wersji ?

W każdym razie stworzyłem taki BOM:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prosiłbym go przejrzeć, bo ja nie jestem wyrocznią - miałem tu tylko za logistyka robić...

Założenia są następujące:

- wersja z kwarcem

- dwie wersje elementów - wersja RCA i XLR przy czym różnica to tylko 2 szt kond. na wyjściu i 1 szt TDA - miejscie litość i nie każcie mi osobno rozliczać popierdułek wartych grosze

- elementy z trzech źródeł, ale dzięki temu od razu mamy wyższej klasy elementy, nie trzeba samemu ich organizować

- w zestawie nie ma gniazd wyjściowych, każdy sobie dobierze co mu pasuje

- koszta kalkulowałem przy min 10 zestawach części

Teraz problemy:

- nie wiem czy BOM jest 100% poprawny - proszę osoby obeznane z tym projektem o wnikliwe sprawdzenie !

- w TME nie mają na stanie dławików oznaczonych na schemacie L1 i L2 - niestety nie potrafię stwierdzić czy możemy wziąć jakiś inny, tu również proszę o wsparcie

- założyłem tak jak podał Gaballus, że elementy w SMD to wymiar 0805, podobnie przyjąłem zgodnie z jego wskazaniem model dławika L1P

Koszty zestawu RCA - < 115pln, zestawu XLR < 135pln + koszty wysyłki (zapewne ok. 6,50pln). Dokładną wycenę będę mógł przedstawić gdy będziemy mieli pewność co do poprawności BOM-u.

----

Czekam na odzew.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i tak jest jak się człowiek śpieszy... zapomniałem o tym, że ceny w TME podane są netto. A więc podaję poprawnie (ale nadal orientacyjne) ceny kompletów - 135pln i 155pln

>To co, zamawiamy ? ;>

Jak najbardziej

Myslę że niedługo będą już płytki od Msfalcona.

Jeśli chdzi o części to chciałbym bez PCM-ki - mam ją już od dawna czekającą na taki właśnie dac.

Natomiast jeśli by było wiecej chętnych to z jednak z kompletem gniazd dobrej jakości. Chciałbym wyprowadzić jednak wyjście zbalansowane i niezbalansowane.

A i jeszcze jedno

Może ktoś by mi pomógł bo jednak mimo wszystko chciałbym podłączyć do tego dac-a spdif - jak co , może na osobnej płytce. Zależy mi na tym bo bym się pozbył kiepskiej karty jaką mam w komputerze.

Niestety nie znam się na tym.

BB84, 11 Cze 2009, 21:59

>Cooger

>

>To co, zamawiamy ? ;>

A czy ktokolwiek potwierdził, że opracowany przeze mnie BOM jest 100% OK ? No i co z dławikami które nie są dostępne ?

Ja nic nie mówię, tylko minął już ponad miesiąc od wznowienia tematu, udało się wspólnie zamówić PCB, więc przyszedł i czas na elementy ;) W tym miejscu chciałbym Ci bardzo podziękować za podjęcie się organizacji i poświęcony czas. Jeśli chodzi o potwierdzenie poprawności BOMu, tu prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o wypowiedź, a może i samego autora wątku. Natomiast w kwestii dławików trzeba poszukać zamiennika, ewentualnie poczekać, aż TME je sprowadzi.

>Jeśli chodzi o potwierdzenie poprawności BOMu, tu prosiłbym

>bardziej doświadczonych kolegów o wypowiedź, a może i samego autora wątku.

No właśnie niestety widzę, że z tym jest problem :(

A wiadomo kiedy będą te dławiki w TME? Jeżeli niedługo to chyba można poczekać, a na razie zamówić resztę części z innych źródeł (o ile dobrze pamiętam to nie wszystko miało być zamawiane w TME).

Może rzeczywiście ktoś z doświadczeniem mógłby pomyśleć nad jakimś zamiennikiem? Na 2 i 3 stronie wątku są zdjęcia płytki zmontowanej przez msfalcona, tam są inne dławiki (o ile to dławiki, nie znam się ;) ), może ktoś wie co to jest?

Tymczasem aktualizuję listę na elementy (tej z PCB już nie przepisuję, chyba nie ma sensu).

Lista na elementy z TME

1. BB84 1 komplet elementów

2. dio 1 komplet

3. pingwing 1 komplet

4. ManieX 2 komplety

5. jaco2346 2 komplety

6. ruchman 1 komplet

7. tomek_d - 1 komplet

8. pifkoo - 1 komplet

9. Tofik 2 komplety

10. kodi - 1 komplet bez PCMki i kondensatorow elektrolitycznych + 4x TDA 1543 dodatkowo (jesli mozna)

11. grip - 1 komplet

12. aleksandero1 1 komplet

13. tan - 1 komplet

14. jazzby - 1 komplet

15. fuxik - 1 komplet (wer. zbalansowana) - bez TDA

Jest już jakiś termin zamknięcia listy?

Panowie i Panie zdaje się :)

Czy chodzi o dławiki skompensowane znajdujące się w zasilaczu?

Jeśli tak to nie wiem czemu jest takie zamieszanie.

Ze znajdujących się w TME bez problemu pasują np: DPD42V20xx

Np. 1 amperowych czyli DPD42V2010 jest w tej chwili 59 szt. na magazynie (sprawdzałem przed chwilą) czyli starczy dla 29 osób i jeszcze zostanie (:

Pozdrawiam

A jak odpowiadać to odpowiadać, hurtowo :)

@dio, 12 Cze 2009, 13:03

>A i jeszcze jedno

>Może ktoś by mi pomógł bo jednak mimo wszystko chciałbym podłączyć do tego dac-a spdif - jak co ,

>może na osobnej płytce. Zależy mi na tym bo bym się pozbył kiepskiej karty jaką mam w komputerze.

>Niestety nie znam się na tym.

Trochę to się mija z celem przerabianie tej płytki pod spdifa, były plany zrobić ten dac pod usb i spdifa ale skoro odezwał się Msfalcon, nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi.

Jest bliźniaczy projekt (zresztą wcześniejszy) zdaje się że Petera Daniela, jest to właśnie ten dac z wejściem spdif, poszukaj, porównaj schematy i jeśli baaardzo chcesz działaj, da się. Ale jeśli piszesz że chcesz się pozbyć karty z komputera to nie bardzo rozumiem. Przecież ten dac bez żadnych przeróbek to właśnie umożliwia, podpinasz się po usb. Spdif to raczej do transportów cd, chociaż oczywiście można i do komputera ale po co?

>piszesz że chcesz się pozbyć karty z komputera to nie bardzo rozumiem. Przecież ten dac bez żadnych

>przeróbek to właśnie umożliwia, podpinasz się po usb. Spdif to raczej do transportów cd, chociaż

>oczywiście można i do komputera ale po co?

Mam 2 wzmacniacze w jednym pokoju, ten drugi jest jakieś 7m licząc po kablu dalej - jest to w miarę dobrej jakości wzmaczniacz KD z własnym dekoderem D/A a więc tam bym puscił sygnał cyfrowy bo 7m to lepiej cyfrowo niż analogowo? Tym bardziej że mam tam jako przody podłączone niezłe kolumny do stereo.

Ale dobra zamówiłem 2 płytki więc jedną złoże normalnie a z drugą coś pokombinuje.

>gaballus

>Potwierdź jeszcze BOM i będziemy w domu ;)

Ok, to kolejno (tylko proszę to potraktować jako sugestię a nie wyrocznie, poza tym ktoś jeszcze z zamawiających mógłby to sprawdzić, do mnie będziecie mieć pretensje jak coś przekręcę czy pominę? ;P )

rezystory:

wszystko ok, tylko R5-R8 wziąłbym jakieś lepsze, powiedzmy Dale czy jakiś Vishay. Będziecie chyba coś brać od HFO z allegro, coś porządnego z rezystorów powinien mieć

kondensatory:

Do cyfrówki wrzuciłbym OS-CONY SP/SEP (jak wyżej, pytajcie HFO)

Na wyjście oczywiści co kto lubi może być nawet BG N, ale Nichicony wydają się być dobrym wyborem

dławiki już były przerobione

diody:

Nie ma konieczności stosowania MUR860 mogą być diody na mniejszy prąd, ale czasami można MURy dostać w atrakcyjnych cenach to nie ma co się zastanawiać, w każdym razie z tego co pamiętam, branie MURów z TME było niezbyt opłacalne.

scalaki:

według mnie to brakuje jednego LE33 (U1P) a tak poza tym to rozumiem że zamówienie jest pod kwarc nie pod generator?

bo jeśli generator to brakuje więcej elementów

reszta raczej ok

no i to chyba tyle, jeszcze ewentualnie kawałek złącza żeńskiego na goldpiny żeby podłączyć LEDa, jakieś gniazda wyjściowe (polecam Neutriki XLR, a do ewentualnego podłączenia niezbalansowanego dorobić sobie przejściówki albo interkonekty XLR-RCA

Oczywiście trafo, przydałby się bezpiecznik, wyłącznik, gniazdo IEC (tak już piszę pod obudowę, ale można te rzeczy wziąć przy okazji z TME) ja stosuję też filtry przeciwzakłóceniowe, ale to jak kto lubi, są w TME Filtercony, można dobrać coś sobie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.