Skocz do zawartości
IGNORED

Class A by Mixann

Mixann

Rekomendowane odpowiedzi

>muls, 22 Sie 2006, 19:22

>Ale co wam z tymi niebieskimi- kolor jak kazdy.

Teraz modne są :-) I napięcie wyższe, czasem może się przydać.

Zenery to generalnie kiepski pomysł chyba, że scalone źródła napięcia

odniesienia gdzie są stosowane tzw. diody zagrzebane (ang. buried).

Z moich analiz wynika, że nie ma jednego rozwiązania dobrego dla wszystkich

napięć. Dla niskich (1.2, 2.4V) lepsze są źródła typu band-gap, dla wyższych (6-8V)

diody zagrzebane.

"Gołe" Zenerki są dobre wyłącznie dla zastosowań niekrytycznych typu wstępna stabilizacja.

Jestem Europejczykiem.

witam ponownie

po ostatnich zmianach schematu i propozycjach zmian PCB przesiedziałem kilka godzin

i jaki jest tego efekt można zobaczyć poniżej. jest kilka istotnych zmian które można porównać z poprzednią wersją.

jeśli są jeszcze jakies uwagi to chętnie wysłucham.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam ponownie

dokonałem kilku poprawek kosmetycznych w układzie scieżek, dłogości niektórych połaczeń ale i znalazłem błąd w połączeniach tranzystora regulacji prądu spoczynkowego. Musiałem odwrócić połaczenia bo inaczej tranzystor musiałby być wlutowany na "brzuchu" a to już nie jest dobre rozwiązanie z punktu widzenia połączenia termicznego obudowy tranzystora z radiatorem.

kolejna wersja PCB pponiżej

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mogę coś doradzić:

- unikaj zagięć o 90 stopni, lepiej mocno zaokrąglij lub zrób 2 razy po 45 stopni

- dłuższą ścieżkę zagnij w zygzak parę razy, nie wtedy będzie anteną dla tak niskich częstotliwości a jedynie dla mikrofal.

i jeszcze:

- pomiędzy wyjściem a wejściem odwracającym zrobiłeś spory kondesator, nie elegancko, choć tu akurat mało to przeszkadza

- stopień wejściowy jest zbyt rozłożysty i za mało oddalony od stopnia mocy

>>Darkfenritz

- faktycznie tam gdzie można to dłuższe scieżki pozaginałem tak by skrócic ich długość.

- co do kondensatorów to są one wszytskie z rastrem 5mm i średnicy 10mm - to w celu zapewnienia jak największej uniwersalności stosowanych kondensatorów - wzorowałem sie na Panasonicach FC począwszy od 47uF - 470uF z przedziału 35-63V. Takie rozwiązanie na pewno nie jest extra estetyczne ale zapewnia możliwośc stosowania wiele modeli kondensatorów róznych producentów

- w takiej topologii układu PCB bardziej już nie da się odsunąć obwodów wysokoprądowych od układów napięciowych choć i tak jest lepiej niź na samym początku bo przynajmniej nie krzyżują się wzajemnie. Owszem można by to osiągnąć ale wymagałoby to zwiększenie rozmiarów płytki [obecnie 110 x 162 mm] i przesunięcie układów napięciowych w dół tak o 10mm.

Myśle że prototyp ładnie wyciągnie na wierzch wszelkie niedociagnięcia i okaże się jak bardzo wymaga on poprawy.

tradycyjnie kolejna wersja PCB poniżej

dzięki za uwagi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na jeden rzut oka to wejsciowe pary powinny byc przy wejsciu a nie szwedac sie po calej plytce. nastepnie same zrodla pradowe od tych wej tez powinny byc przy nich a tylko zasilanie powinno byc doprowadzone do nich a nie syganl lata jak po stodole. Oj, cjlopaki!! i wy chcecie zrobic dobry wzm? wracajcie do szkoly.

tak już wiem o który chodzi kondensator - faktycznie jego raster jest za duzy dlatego w przypadku wszytkich kondensatorów z zakresu 10-100pF zmianiłem na 2,5mm przez to wyglądaja obecnie bardziej zgrabnie.

obecnie zastanawiam się faktycznie jak poprawić cały układ aby układy wejscowe były na samym dole by tym samym osunąć je od wyjścia wzmacniacza.

efekty na pewno pokażę

>> Senicz - nie będę komentował Twoich wypowiedzi bo szkoda czasu

Co do PCB to mam takie sugestie. PCB jednostronne od wzmacniacza z EE 1/94 lub Leach. W www.diyzone.net opisy i fotki Leach i SF106-chyba taka nazwa. Może znasz to wszystko, ale tak dla przypomnienia.

witam

co powiecie o takiej topologii nowego PCB?

zakładam że w takim układzie łatwiej będzie odprowadzić moc strat z każdej pary wyjściowej przy zamontowanym radiatorze 190x50x200 [szer, gł. wys] po każdej ze stron płytki.

w takim układzie gdzie tranzystor regulacji BIAS znajduje się na jednym z radiatorów nie powinno tez być problemów z utrzymaniem odp. sprzężenia termicznego dla regulacji prądu spocznkowego gdyż konstrukcja jest w pełni symetrczna i z założenia powinny oddawać taka sama moc do otoczenia.

myślę że łatwiej powinno sie obecnie dopasować układy napięciowe do takiego rozkładu elementów na PCB i tym samym całkowicie odsunąć obwody wyjściowe od wejsciowych.

jeśli macie inne sugestie to chetnie wysłucham.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bias wstaw miedzy emiterowe a sensor miedzy mocy gdyz bezwladnosc cieplna bedzie zbyt duza w tym miejscu a tak to super pomysl z takim ukladem napeno bedzie to najczescie klonowony wzm na tym forum.

pozwole sobie wrzucic schemat moich wzmacniaczy w zestawach aktywnych, z nudów narysowałem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

bogdan_ widzę że Twoja konstrukcja jest bardzo rozbudowana ale to na pewno wynika z większego niż moje doświadczenia w bodowie wzmacniaczy. Przyznam sie że dla mnie to jest pierwsze tak spore wyzwanie bo jakos tak bywało że budowałem wczesniej tylko na IC dlatego ten projekt który obecnie robię jest swoistego rodzaju lekcją która ma na celu doszkolenie mnie z tego tematu a zarazem przygotowanie do kolejnych być może bardziej zaawansowanych schematów.

mimo wszytko gratuluję i na pewno to gra badzo dobrze

myśle że kazdy z nas zaczyna od prostych konstrukcji po to by ucząc sie dochodzic do wielkich rzeczy

pozdrawiam

Mixann

Dibry pomysł, tylko upakuj wszystko trochę gęściej, dasz radę.

Bogdan

Przegiąłeś, hehe, lubisz źródła prądowe, nie?

Jesteś przekonany, że rzeczywiście ma sens napędzać aktywnym źródłem nawet odniesienie dla kaskod?

Oczywiście wygląda to świetnie, naprawdę kompetentnie, tylko czy miałeś jakiś konkretny cel w tej pedanterii napięć odniesienia i źródeł prądowych?

hehe może trochę przegiąłem, koszt żaden a poprawa stabilizacji jest ok. kilkadziesiąt razy w stosunku do zenerki czy LED-a no a napięcie zasilania wzmacniaczy mocy jest niestety prawie zawsze niestabilizowane . Ja robiłem kiedyś stopień dyskretny do CD mający napięcie stabilizowane z baterią wirualną dałem tylko rezystory metalizowane bez źródeł prądowych i parametry i dźwięk były świetne, w końcówce gdzie na zasilaniu jest składowa zmienna chyba warto to zrobi lepiej...

W trakcie usuwania konta.

Witam,

Kawał wzmacniacza, jeśli to Twoja własna konstrukacja, to widzę że masz trochę doświadczenia. Parametry na pewno są na wysokim poziomie, ale sprzężenie zwrotne jest także silne. Nie twierdzę że brzmi źle, bo nie słuchałem. Jestem tylko ciekawy czy ktoś z was pokusił sie o konstrukcje wzmaka z płytkim sprzężeniem? Problem jest o tyle ciekawy, że trzeba uzyskać dobre parametry ze sprzężeniem globalnym rzędu kilku razy, a nie kilku tysięcy, czy milionów.

pozdrawiam

psamp7777, 29 Sie 2006, 07:35

A zobacz sobie:

Ukryta Zawartość

i opinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

po krótkiej przerwie mam kolejne rozwiązania PCB do wzmaniacza

ze względu na ograniczenia co do jakości i wielkości plików graficznych na forum

podaje linki do plików na mojej stronie internetowej gdzie są one umiejscowione do wglądu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może nie jest to ekstra przejzyste i supe rolokowane ale jest to pierwszy druk dwustronny jaki zaprojektowałem

ogólny opis:

- scieżki dolne ( niebieskie ) są ścieżkami prądowymi lub napięciowymi i ewetualnie przelotkami

- scieżki górne (czerwone ) są ścieżkami sygnałowymi lub tam gdzie to było konieczne przelotką dla innych połączeń

jak widać konstrukcja jest niemal idealnie symetryczna

wszelkie sugestie jak zwykle mile widziane no i także jak to ma się do wersji 1.05 - wasze + i -

z góry dzięki

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.