Skocz do zawartości
IGNORED

O Densenie przy Denonie - odsłuchy

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

Fr@ntz, 22 Sie 2006, 12:24

>ustawienie kolumn dość blisko ściany tylnej, co z kolei wyklucz konstrukcje z BR na tylnej ściance.

Spendor´y 2/3 musialbys pewnie nawet przysunac do sciany. Poza tym wlasnie 2/3 moglyby sie u Ciebie sprawdzic, chyba ze pokoj jest za duzy - wtedy musialbys wstawic 1/2.

Polecane wczesniej Focal´e tez stanowia calkiem dobry material do poprobowania, chociaz serii Cobalt za bardzo nie znam. Jesli brzmia troche jak Elektry serii 900 to moze byc ciekawie.

Sprawdzilyby sie pewnie u Ciebie VA Beethoven, ale szanse dostania kilkuletnich z 2-giej reki oceniam nisko - malo kto sie tego pozbywa.

Jesli masz mozliwosc przyniesienia do domu wspomnianych Elac´ow i posluchania, to daj im szanse - wtedy ocenisz jak musialyby stac.

ProAc R 1.5 z 2giej reki? Moze byc zbyt grzecznie z Twoim Densenem.

Ciekawe moglyby byc Totem Model 1 albo Dynaudio Contuor 1.3 mkI lub SE, tylko to duzo $$, poza tym uwaga troche jak z R 1.5, poza tym Model 1 nie ma maskownic, wiec Twoj Klon moglby narozrabiac...

Moze warto sprobowac nowych Kef´ow iQ. Stara seria Q byla calkiem mila, ´gradacja´ planow mogloby byc kiepsko, moze nowe iQ sa bardziej w Twoja strone?

No i do Twojego opisu pasuja B&W CDM 7NT (ktorych nota bene nie za bardzo lubie) :-)

Pozdr.

• Redaktorzy

qb_1 - co do Elaców, to słuchałem u Sprocketa 204 i już te monitory potrzebowały sporo powietrza za sobą. Co do Bowersów to będę musiał spróbować posłuchać u siebie wersji 704 (wcześniej posłucham u Kaszanki z zestawem Denona 2000AE, bo wcześniej na moim starym wzmaku było całkiem nieźle). Ze Spendora to w moich 21metrach mogą zagrać SP1/2E lub S5 (zdecydowanie bardziej akceptowalny przez kobiety design). Totemy też są fajne i liczę, że lada dzień (czekam juz kilka miesięcy) zrobię mały test klonów Mite. Wiem, że to nie będzie wymierne ale przed Hyperionami miałem Audiowave 141 i nie nażekałem na niedobór basu, więc może i wcale kretyńskim pomysłem nie byłoby posłuchanie podstawkowców RLS Calisto lub Nereida.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Fr@ntz

A może pozostać w kręgu AA - ja tam sobie chwalę moje Tethysy. Wyglądają równie dobrze jak Vienny, grają lepiej niż Mozarty i br do przodu...

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Redaktorzy

kris_k - też mi chodziły po gowie Tethysy, tylko będę musiał na spokojnie usiąść i ich posłuchać. Jeśli słuchałeś Hyperionów to byłbym wdzięczny za kilka zdań nt. różnic brzmieniowych obu konstrukcji.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Zbig - miałem okacjię wiele razy słuchać właśnie Calisto w sporych pomieszczeniach i za każdym razem potrafiły nieźle oszukiwać co do swoich gabarytów ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz -->

Jeśli małżonka tak rygorystycznie przestrzega odległości kolumny od ściany ;) to może coś z NAIM :)

NAIM sugeruje dosunięcie kolumn pod ścianę! Małżonka będzie przeszczęśliwa ;) ... a coż bardziej nie koi duszy audiofila jak szczęśliwa małżonka :)

zdezintegrowany_3PO

Ja mam którkie pytanie (nie warte nowego wątku) a propo densena dm10. Mówicie, że Denon ma dobrą wydajnoścć prądową, spokojnie pociągnie trudne kolumny. A jak jest z uniwersalnością Densena pod tym względem?

• Redaktorzy

Nienormalny - oprócz tego, że densen podczas pracy robi się cieplutki (zresztą było o tym w recenzji w starym Magazynie Hi-Fi) to nie ma najmniejszych problemów z moimi 4 ohmowymi Hyperionami, nie wiem jak poradziłby sobie z elektrostatami, ale pewnie zadając pytanie nie miałeś na myśli tego typu głośników ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zbig, 22 Sie 2006, 23:11

>>qb_1

>

>Proac 1.5 w 21 m gra bardzo dobrze.

Nie posadzalbym ich, ale sluchalem w ok. 14-15 m2 i bylo idealnie, wiec pomyslalem, ze do 20+ potrzeba juz R 2.5.

Pewnie tez duza w tym zasluga Twojego Primare, ktore jest jakby nie patrzec chyba silniejsze od wspomnianego Densena. Warto jednak sprobowac.

Pozdr.

• Redaktorzy

propozycje zbieram przez najbliższy miesiąc (czeka mnie niezły hardcore) a potem postaram się rozpocząć odsłuchy.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Witam

Ciesze sie ze w koncu na tym forum mozna w jednym watku przeczytac tyle radosnych i bezwzglednych zachwytow nad SACD. Z wypowiedzi mozna wywnioskowac iz CD "odstaje" i to znacznie od faktycznie lepszego nie tylko z nazwy SACD. Jesli wspomne kolejny raz nadchodzacy SACDII (ostatnie dosc obszerne opisy Sz.P.Stryjeckiego w prasie), to faktycznie warto inwestowac w lepsze plyty nawet jesli w tej chwili mamy tylko zwykly odtwarzacz CD.

Inna sprawa to sensownosc takiego odsluchu, jesli bowiem wezmiemy pod uwage zwykle DD czy DTS w postaci bezstratnej, nie mowiac juz o niepewnym jeszcze SACDII, to jaki jest na dzien dzisiejszy sens wywalania 5-10kzl w odtwarzacz CD ktory byc moze niexle radzi sobie z plytami CD, moze nawet lepiej od odtwarzacza wieloformatowego, jesli"

1- i tak w chwili wlozenia plyty SACD swiat staje sie lepszy

2- w chwili pojawienia sie plyt HDDVD 24/192 wszystko szlak trafi

3- produkcja plyt CD dobiega i tak konca

4- .....................

5-.......................

• Redaktorzy

dzięki zoddechowi HDDVD i Blue Ray jaki czują na plecach pproducenci odtwarzaczy DVDA/DVD/SACD/CD powoli obniżają ceny, dzięki temu w chwili obecnej za niewiele powyżej 2ksł można kupić przyzwoity "dyskofon", za kolejne 2kzł zakupić DACa i cieszyć się na prawdę fajnym dźwiękiem nie zwracając uwagi na format zapisu i mając możliwość obejżenia od czasu do czasu jakiegoś filmu

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>qb_1

Co do Concerto, to:

- raczej nie wysuwają sceny do przodu tak jak lubi Frantz

- pomimo bass reflexu z przodu i przeciętnych rozmiarów mogą byc trudne do okiełznania z basem, który lubi się wzbudzać jak stoją za blisko ścian

- lubią porządny wzmacniacz , ale DM10 to chyba jest całkiem porządny, zakładam że to odpowiednik mojego A30.1 który mocno poprawił kontrolę basu w Concerto względem A20

- raczej nie zejdą z basem tak nisko jak Hyperiony ale w pozostałych aspektach powinny być lepsze

- generalnie jednak są to kolumny barwowo-stereofoniczne a nie dynamiczno-analityczne

Powyższe uwagi dotyczą Concerto Home.

• Redaktorzy

Zbig - dzięki za info. Co do basu to zdecydowanie wolę mniej i lepiej niż więcej i gorzej. Natomiast sposób prezentacji powinien byc bliższy muzykalności a dalszy od pozbawionej emocjonalności kliniczniości (patrz analogia do nowoczesnych kuchni bardziej przypominających prosektorium niż serce domu). Detale, audiofilskie smaczki to jest to co lubie, ale kolumny (a raczej cały zestaw) mają odtwarzać Muzykę a nie dźwięki.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zbig, 23 Sie 2006, 23:00

>Co do Concerto, to:

>- raczej nie wysuwają sceny do przodu tak jak lubi Frantz

Wlasnie dlatego napisale, ze nie do konca odpowiadaja Fr@ntzowej charaktrystyce dzwieku.

Pzdr.

> Jeśli

>zaś chodzi o DM-10 to w sklepie raczej ich nie znajdziesz, na rynku wtórnym pojawiają się

>sporadycznie a swojego kupiłem "trochę" poniżej ww ceny sklepowej B-100. Do 5kzł powinieneś się

>również zmieścić z zestawem pre/power - DM-20+DM-30, a to już jest na prawdę mocna rzecz.

Fr@ntz, dzieki zawskazowki. Daje sobie jeszcze sporo czasu na znalezienie wzmacniacza i Twoje propozycje na pewno wezme pod uwage. Poki co,w tym tygodniu bede mianl do dyspozycji na pare dni denona 1500ae, to kolejny odsluch, tym razem w domu. Boje sie tylko ze moze byc tak jak z B&W 603 s3, sluchalem ich bodaj cztery razy, a w koncu kupilem cos innego.

Co do Twoich typow, nie bierzesz pod uwage B&W 704 lub CDM 7NT z drugiej reki? Mialem niedawno oferte tych drugich w stanie idealnym za 800 eur + transport z UE.

• Redaktorzy

JarlBjorn - powiem, że cena która podałeś nie jest taka zła ;) Ale mam jeszcze trochę czasu.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.