Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Wpis rzeczywiście co najmniej intrygujący ;-)

Nasuwa mi się takie pytanie: Jak to w końcu było? Czy grało genialnie czy do dupy? !

Opis pasuje mi jak ulał do 'zmulonego' systemu.

Z calym szacunkiem dla Totemow, w przedziale cenowym do 10 tys. PLN propozycja trudna do pobicia moga byc Focale-JMlab Electra 936, mozesz sciagnac je za tyle z tego lub innego miejsca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kubedes, 30 Sie 2006, 11:42

stempur, 25 Sie 2006, 19:10

Nawet gdybym miał klocki Kambodży i Altusy, to pomieszczenie byłoby najsłabszym elementem

toru. Jak kiedyś bądę miał więksue mieszkanie i pokój odsłuchowy, to się tą kwestią zajmę.

jar1 poruszył już tą kwestię, mnie też to bardzo dziwi...

jaki jest sens wstawiania paczek za 10kpln do pomieszczenia, w którym nie zagrają, albo zagrają

dziadowsko?

chyba tylko dla poprawy samopoczucia? próba rekompensanty "czegoś"?

kubedes -->

A co Ci do tego kto i jaką kwotę zamierza przeznaczyć na sprzęt?

Rozumiem że Twoje "graty" stoja w idealnie zaadoptowanym pomieszczeniu!

To może wklej kilka zdjęć ... chętnie popatrzę bo mam podobny do stempura problem.

zdezintegrowany_3PO

jar1, 30 Sie 2006, 12:18

>Wpis rzeczywiście co najmniej intrygujący ;-)

>Nasuwa mi się takie pytanie: Jak to w końcu było? Czy grało genialnie czy do dupy? !

>

>Opis pasuje mi jak ulał do 'zmulonego' systemu.

O tak, zdecydowanie!! :)

The odd get even.

zdezintegrowany_3PO, 30 Sie 2006, 12:48

>A co Ci do tego kto i jaką kwotę zamierza przeznaczyć na sprzęt?

Nic mi do tego. Nie oceniałem chęci wydania kasy jako takiej. Nawet się z tego cieszę, że ludzie kupują sobie nowe rzeczy bo to jest prawdziwa oznaka dobrobytu.

Ale jeśli pomieszczenie ogranicza system do jakiegos poziomu i nawet wstawienie Avalonów napędzanych Markiem Levinsonem nic ie poprawi to jest to ewidentne wydawanie kasy jako takie - żeby wydać.

Niewiele ma wspólnego z poszukiwaniem lepszego dźwięku, bo go nie poprawia.

Ja tego nie wymyśliłem - stempur sam tak napisał.

>Rozumiem że Twoje "graty" stoja w idealnie zaadoptowanym pomieszczeniu!

Idealne nie jest, ale jest nieźle. Są tacy na tym forum, którzy u mnie byli na odsłuchach.

Teraz jest znacznie lepiej.

>To może wklej kilka zdjęć ... chętnie popatrzę bo mam podobny do stempura problem.

Będą, przy okazji publikacji nowego projektu kolumn (w zakładce DIY).

Poinformuję Cię na PW.

kubedes, 30 Sie 2006, 13:02

> Nawet się z tego cieszę, że ludzie

>kupują sobie nowe rzeczy bo to jest prawdziwa oznaka dobrobytu.

Chciałem się tu odnieść oczywiście do ogólnej sytuacji w kraju. Bez żadnych personalnych wycieczek.

Ja dobrobyt definiuję na sposób amerykański. Dużo zarabiamy - dużo wydajemy.

Stempur

Pamietaj o mnie bo z przyjemnością się zabiorę z Tobą na przetestowanie kilku kolumienek ( najlepiej w jednym miejscu i sprzecie)

Do kogoś tam ...słuchaliśmy swego czasu ze Stempurem Goldów MA i poprawa do Silver była znacząca ale jak dla mnie jakies 30% więc troche mało w porównaniu do moich i Stempura oczekiwań ;-D no i kasy ( te Goldy cos około 10 KPLN właśnie kosztowały)

POzdr

Jednak wydaje mi sie, że mój wpis został źle zrozumiany. Ja nie twierdziłem, że nie ma sensu. Pytałem tylko czy on istnieje i czego może oczekiwać człowiek stojący przed takim samym dylematem - ograniczoności wynikającej z pomieszczenia.

peperoni, 30 Sie 2006, 12:51

>jak wiekszość z nas, dziadów, mieszkających w blokach...

pokój ~ 28 m2 - 5,7m dł. x 4,8m szer. x 2,8m wysokości + otwarta kuchnia.

razem około 33m2

też mieszkam w bloku ;)

Pawelm, krzych

Będę pawle o Tobie pamiętał przy wizytach w sklepie. Na rzie to były indywidualne odsłuchy. Jakby co to dam znać. Krzych, tak jak Paweł napisał, słuchałem MA Gold w sklepie. No i mam o nich zdanie nawet nieco gorsze niż Paweł, dla mnie tylko w niektórych aspektach zagrały lepiej niż moje (sorry, nasze, bo Paweł ma takie same kolumienki). Nie porwały mnie zupełnie. Natomisat z chęcią posłuchałbym MA z serii Studio, ale to już tylko druga ręka i totrudno trafić.

Jar

Ja wiem, że to brzmi dziwnie, ale one grały genialnie, ale odrobinkę do dupy :-) No i z tym muleniem bym nie przesadzał, no może odrobinkę....

Stempur

>Ja wiem, że to brzmi dziwnie, ale one grały genialnie,

Ze swojego doświadczeń na ogół najbardziej sparzyłem się na tym, że co zagrało 'genialnie' . W dłuższym okresie czasu ta 'genialność' odlatywała w kosmos.....:-)

Teraz raczej staram się szukać rzetelności.

ar1, 30 Sie 2006, 13:43

>>Ja wiem, że to brzmi dziwnie, ale one grały genialnie,

>

>Ze swojego doświadczeń na ogół najbardziej sparzyłem się na tym, że co zagrało 'genialnie' . W

>dłuższym okresie czasu ta 'genialność' odlatywała w kosmos.....:-)

>Teraz raczej staram się szukać rzetelności.

Tylko że owa rzetelność wychodzi dopiero po długim obcowaniu z urzadzeniem:(((

Pozdrawiam

jar, pp

Trochę się z wami zgadzam. Totemów słucham mniej lub bardziej uważnie, krócej lub dłużej od 10 dni. Na początku wrażenie było piorunujące. Z czasem nieco słabło, pojawiały się wątpliwości, a których pisałem w swojej opinii. I tu pojawia się problem: jak ominąć pułapkę zauroczeni? Niektórych głośników niebądę mogą wypożyczyć do siebie do domu, inne tylko na dzień lub dwa. Trzeba będzie ryzykować.

Stempur

Stempur, na podstawie mojego doświadczenia mogę powiedzieć ,że kolumnami rzetelnymi , które nic nie tracą nawet po wielu miesiącach obcowania są monitory Harbetha. W założonym budżecie proponuję SHL5, można kupić nowe za 9,5 kzł i dodam ,że jest to cena o kilka kzł niższa niż w UK cz US. Nie słyszałem lepszego głośnika w tej cenie ( nowego). W kwesti barwy i neutralności (czyli to co gwarantuje właśńie długotrwałe zadowolenie :) jest to czysty hi-end.

Estetyka jest też rzetelna:)). A to ,że nie są trendy wcale nie musi być złe "na zawsze". Gusta się zmieniają i niedługo może się okazać ,że taki wygląd jest ok ( oczywiście nie należy mylić wyglądu z wykonaniem, które jet jak najbardzej profesjonale). Nawiasem mówiąc uważam , że do wyglądu "retro" można się przyzwyczaić natomiast do drażniącego uszy dźwięku już nie. To jest to o czym sam napisałeś. Proponuję zrobić eksperyment: wypożycz do domu piątkę lub siódemkę Harbetha posłuchaj trochę a póżniej jakiegoś np. Eleca lub inną kolumnę o dźwiekowo kinowych "walorach". Zrozumiesz szybko o czym piszę.

stempur,

po przeczytaniu opinii z odsłuchu z Totemów, dochodzę do wniosku, że prawdopodobnie zabrakło ci tam tego samego czego brakowało mi w systemie Accuphase +KEF203 reference (wątek sponsorowany na samej górze).

W związku z tym zaproponuję ci odsłuch VA, teraz masz do wyboru zarówno Mozart jak i Beethoven w nowej odsłonie. Pisałem już wielokrotnie jak zagrał system MFA3/A3.2 + Arcam Alpha 8SE + VA Mozart. Być może to właśnie ten kompromis (pomiędzy, plastycznością, nasyceniem barw, gładkością, a pewną dozą powietrza, taką energetycznością, która daje ten drive, pazur jaki potrzeba blaszakom, metalowym strunom gitar itd.). Warunek do VA głośnikowe AQ im wyżej tym lepiej, min. to Bedrock. Ic masz do tego b. dobry, u mnie był Ref. Gen II. No i tylko kwestia CD. Potrzebne jest takie dość energetyczne, może będą mieli w salonie coś podobnego z charakteru.

PMD

Mozarty mam na swojej liście i zamierzam zrobić w Audio Klanie sparing między nimi, Proacami i Bowersami. Zwycięzca na pewno przejdzie do finału, czyli odsłluchu u mnie w domu. Choć spotkałem się z opiniami, że VA i MF to będzi eza ciepłi i kluchowato. Ale jeśli słuchałeś, to Ci ufam, bo dużo tu teoretyków ostatnio.

Pozdrawiam Stempur

stempur>

Witam.

Proponuje najlepsze wybrane przez Ciebie kolumny porównać z kosztujacymi dziś ok. 10 tys. Infinity Reference Standarad Sigma...

Nie spiesz się...

Ukryta Zawartość

post-7648-100006906 1170299247_thumb.jpg

post-7648-100006907 1170299245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Szukać!

Czasami pojawiają się na ebay-u u sąsiadów.

Zapewniam, że warto stracić na podróż. Ostatnio miałem okazję przywieźć ( nie dla siebie) egzemplarz w idealnym stanie z 2000 roku!

A na odsłuch oczywiście zapraszam. Miałem okazję słuchać ich przez 3 lata.

Ale nadal stoją dosłownie o kilka km.

Zmieniłem je tylko ze wględu na jedną wstęgę więcej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Paweł: co jakiś czas rodzi się we mnie potrzeba zmian a WLM-y to takie Harbethy ze wspomaganiem, więc podjąłem wyzwanie:) Co prawda słychać na średnicy papierową membranę i do radialowego przetwornika Harbethów trochę im brakuje ale są za to inne zalety. A teraz trochę niechcący wdepnąłem w system aktywny WLM - a to już trochę inna bajka.

stempur,

MF integra + MF CD + VA + AQ= źle, ciężko, wolno, brak powietrza. Jeśli mówią o takim zestawienu to się zgodzę.

ale

MF integra + CD typu np: Arcam +VA + AQ = dobrze, dobry kompromis, szybko, dynamicznie, energetycznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.