Skocz do zawartości
IGNORED

Krótka piłka...... ;-)

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

gutekbull: stare GLD na kevlarach i tytanach Audaxa grały angazujaco . Troche uwypuklaly gorna srednice ale muzyka plynela czysto ( jesli byly rezonanse to nie ranily uszu ) .

Te WML wygladaja na zrobione z koncentrycznego glosnika do odsluchow estradowych . Monacor sprzedaje podobne glosniki .

Gutek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zadzwon do Albatrosa, zostaw im nerke jako zastaw i posluchaj u siebie.

Ukryta Zawartość

MariuszJ => oni tam w Albatrosie nie mają takich kloców ,

swego czasu chciałem Kimbera KCAG posłuchać to sprowadzali na spejalne zamówienie i odsłuch kosztował mnie 100zł ;-)

Kimbera TC4 czy 8 też nie mieli.Najdroższy kabelek chyba 20zł metr - to bylo do odsłuchu.

Jaka jest cena tych kolumn ?

Ale sa na liscie Horna, razem z kilkoma inymi z G-Pomeranii. Dzwon zatem do Horna i spytaj sie, czy gdzies tam u Was nie wstawil lub by nie wstawil. Kosztuja w bundesklepie circa 3500 euro (nie wiem jak u Horna, pewnie drozej). Stanowczo za duzo, zeby nie odsluchiwac w swoim pokoju. Zreszta prawdzie tej wymykaja sie chyba tylko jedne kolumny ;-)))

Aha, wg wyszukiwarki jest na forum jeden wlasciciel onych - Soso. Niech moze cos Ci doda, ja juz niewiele moge, chyba ze odwiedze te Helicony (i ich wlasciciela... moze grzeczniej by bylo napisac odwrotnie :) jeszcze raz. Jezeli zlapiesz na odsluch, nie wyciagaj wnioskow zbyt szybko, nie epatuja zadna cecha od pierwszego taktu.

Widze, ze na Allegro ktos sprzedaje Helicony 800 w bardzo dobrej cenie. Spytaj go, co moze dla Ciebie zrobic:

Ukryta Zawartość

Tu z kolei cena juz malo atrakcyjna, rzeklbym, hornowata :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gutekbull --->

Harbethy są do posłuchania w Warszawie .... ZAPRASZAM :)

Odnośnie Totemów ... nie ma się co łaszczyć na Mani-2 ... trudne do wysterowania i raczej do dużych pomieszczeń! Słuchałem ich ze 3 razy i zawsze czułem spory niedosyt !!!

Polecam Model 1 Signature ... wypełnią każdy milimetr Twoich 18 metrów.

No i jeszcze Spendor ... duży Monitor SP100 ... jest niesamowity!!!! Gdyby nie ograniczony budżet ;)

zdezintegrowany_3PO

ps. WLM sobie odpuść;) ... te najtańsze to gazetowe bicie piany :( a co do SOLO - monitory Avantgarde - super tyle że to monitor do kina domowego i cena 15.000 PLN to cena za sztukę :)

Solo - na stronie Audiosystemu napisano 15500 zł (para), choć to podejrzanie tanio jak za Avantgarde...

Model One słuchałem dwa razy i nie podobały mi się - dźwięk był efektowny ale jakiś niespójny, miałem wrażenie że te kolumny są tak zestrojone specjalnie aby robić wrażenie ale efekt był cokolwiek sztuczny, jak mały napakowany sterydami kulturysta. Może do trzech razy sztuka?

qb_1, 26 Sie 2006, 15:19

>>O Living Voice´ach napisalem, ze do Twojej elektroniki sa zbyt czule, dokladnie ta sama uwaga bedzie

>sie odnosic do WLM'a.

A od kiedy duża moc wzmacniacza wyklucza stosowanie kolumn o dużej skuteczności ?

Oczywście ich główna zaleta - wysoka skuteczność - zostanie niewykorzystana, ale na pewno nie zagrają z tego powodu gorzej. A w przyszłości mozna dokupić jakiś wzmacniacz małej mocy. Zazwyczaj grają dużo lepiej niż wszystkie "smoki".

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Solo - 15 kzł za parę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

papkin, 27 Sie 2006, 09:36

>zdezintegrowny_3PO

>Spendor?

>Jak to rozumiec?

.... jedna z pierwszych moich fascynacji :) ... mimo wszystko wybrałem Harbethy za wokale i akustycze istrumenty :)

Co do Avantgarde Solo... dziwne na całym świecie cena jest dwukrotnie wyższa niż w Polsce. Do tego te aluminiowo szklane standy ;) też zresztą nietanie :(

Będę w AS niebawem więc zapytam ...

zdezintegrowany_3PO

Zbig, 26 Sie 2006, 23:20

>Solo - na stronie Audiosystemu napisano 15500 zł (para), choć to podejrzanie tanio jak za

>Avantgarde...

>

>Model One słuchałem dwa razy i nie podobały mi się - dźwięk był efektowny ale jakiś niespójny,

>miałem wrażenie że te kolumny są tak zestrojone specjalnie aby robić wrażenie ale efekt był

>cokolwiek sztuczny, jak mały napakowany sterydami kulturysta. Może do trzech razy sztuka?

Zbig --> idealne porównanie co do Totemów :)

"A od kiedy duża moc wzmacniacza wyklucza stosowanie kolumn o dużej skuteczności ? "

Bardzo ciekawe, warte glębszej dyskusji.

Sam mam spostrzeżenia w tym temacie.

Podłączyłem kiedyś pod BC Acustik Araxe (sorry ,ale nie wiem jak to się pisze ;-) końcówkę mocy Usher 1.5 i usłyszałem doskonały dźwięk - najlepszy jaki udało się uzyskać - synergia, a logika nakazywałaby jakąś lampkę.

Spendor 100,- sprawdzałem dawniej jak jeszcze miałem integrę McIntosha 6850.

Grało to doskonale średnicą ,skraje pasma nieco słabsze no i cena kompletnie BZDURNA.

Kolumny w ciągu miesiąca skoczyły z ok.13000zł na 20000zł.

Za tą wcześniejszą cenę to możnaby się zastanawiać.

gutekbull -->

W sumie osłuchany Facet z Ciebie :) więc pewnie jakieś typy masz :)

Ja natomiast wiem jedno ... im droższe kolumny tym są one mniej uniwersalne!

A wiem co mówię bo takowe mało uniwersalne posiadam w domu ....

zdezintegrowany_3PO

papkin => mowimy o tych największych monitorach ;-) - jeśli tak ,

to już ponad rok temu jak ich sluchałem było 20 000zł ,a było to krotko po tym jak stały za ok.13000 zł

Także zupełna abstrakcja cenowa.

I pamiętam ,że Spendory 100 to była mniej ,więcej jedna klasa cenowa i jakościowa z B&W Nautilus 805

(wystarczy zajrzeć do starszych nr.Audio).

Tylko ceny im się drastycznie rozjechały ;-) Jedne w dół na ok.8000zł( mowię o tych starszych), a drugie na 20000.

Ciekawe czy jakość dźwięku też się tak rozjechała ;-)

Gutek - jeżeli checesz wydać 20kzł na kolumny to pomyśl o systemie aktywnym - pewnie coś znajdziesz za te pieniądze. Wsadzę pewnie teraz kij w mrowisko ale powiem - co mi tam :) -w porównaniu z systemem aktywnym wszystkie te propozycje mają niestety wymiar karykaturalny..

gutekbull, 27 Sie 2006, 22:53

>No ,ale co mam McIntosha wyrzucić ? ;-)

Wcale nie. Będzie np. napędzał głośnik średniotonowy. Potrzebne zresztą będą jeszcze dwa: do dołu i na górę...

Wojtek - rozumiem, ze mowisz o aktywnych zwrotnicach i osobnych amplifikacjach drog. Pomysl ten oczywiscie ma duzo zalet (z jedna wlasciwie wada - nieuniwersalnoscia), ale mimo wszystko uwazam, ze mowienie o ekstremalnych roznicach 1. w tych granicach finansowych 2. w warunkach wielofunkcyjnego pokoju odsluchowego 3. przy koniecznosci odsluchiwania materialu niekoniecznie adekwatnie wysokiej jakosci - jest jedynie macaca w glowach egzaltacja.

Propozycja jest następująca: kupujesz WLM lyra z drugiej ręki za ok.18kzł (były ogłoszenia na hifi.pl). Kolumna koniecznie w wersji aktiv/pasiv. Przez jakiś czas grasz sobie "normalnie" ( pasiv) z Mackiem -co nie powinno być złym rozwiązaniem bo WLM-y generalnie lubią lampę. Następnie, jak będziesz bogatszy w gotówkę, dokupujesz system control V oraz drugi wzamk -może być na początek bardzo tani - do napędzenia góry. Przełączasz kolumny na activ i bingo! - króliczek prawie złapany. Na koniec pozostaje "kropka nad i" czyli trzeci wzmak i subwoofer.

Teraz powiem nieskromnie ,że taką ścieżką podążam - zamówiłem system control..

Elberoth, 27 Sie 2006, 09:15

>A od kiedy duża moc wzmacniacza wyklucza stosowanie kolumn o dużej skuteczności ?

>

>Oczywście ich główna zaleta - wysoka skuteczność - zostanie niewykorzystana, ale na pewno nie

>zagrają z tego powodu gorzej. A w przyszłości mozna dokupić jakiś wzmacniacz małej mocy. Zazwyczaj

>grają dużo lepiej niż wszystkie "smoki".

Oczywiscie z wysterowaniem takich kolumn nie bedzie zadnego problemu. Wzmacniacz jednak bedzie przez wiekszosc czasu oddawal bardzo mala moc. Wiekszosc wzmacniaczy tranzystorowych ma spore THD wlasnie w zakresie malej mocy (potem oczywiscie blisko przesterowania tez).

Moze moj sceptycyzm wiaze sie tez z tym, ze wiekszosc konfiguracji - czule kolumny + silny amp brzmialo nienajlepiej.

BC Acoustic, o ktorych wspomnial Gutek az tak czule jak Living Voice (94 dB) czy WLM (98 dB) nie sa.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.