Skocz do zawartości
IGNORED

Denon dcd-3300. Flagowiec denona?

Michu80

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrek608, mam takie pytanie, ponieważ niemam sprzętu typu oscyloskop itd.

W DCD2700 opampy dual są wykorzystywane tylko w połowie, zatem zdrowy rozsądek nakazuje aby za każdymi dwoma DAC-ami w każdym kanale dać identyczne, najlepiej nawet z jednej serii co też w chwili obecnej u mnie ma miejsce. Pytanie co się stanie jeśli jeden DAC pracujący w układzie mono-różnicowym dostanie na wyjście inny OP niż bliźniak pracujący równolegle? Czy taka asymetria w układzie teoretycznie powinna skutkować zwiększeniem zniekształceń parzystych harmonicznych?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Operto wiesz ze nigdy nie wpadłem na taki pomysł...H.G.W jakby sie to zachowało zawsze wstawiałem identyczne..np OP275GP,OPA2604AP,NE5532AN,TL072,OP2132PA, etc..

Michu80>>>

[email protected] czy to jest dobry odres? otrzymałem odpowiedź, że dostęp jest pernamętnie failured,

ale odezwał sie Piotrek, że zaraz wklei

O rany rzeczywiscie w denonie pana Adama jest całkiem inna płytka dołozona z optokoplerami poprawej stronie fotografii ..niestety chyba treba bedzie wybłagac Lukara aby pozwolił na wiekszy rozmiar fotek do 100KB bo trudno to spakować robi sie straszne ziarno..

widzę ze adamhiend juz bardzo ostro potuningował swego denona ..patrz fotki..TAK TRZYMAĆ!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-798-100005334 1170301761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek608>>

jak Ci pisałem w moim e mail'u było to pierwsze podejscie na fatalnych elektrolitach Nichicon'a 10000u/25V i przy konwerterech 4X3300u/25V na 105st.C, w następnym podejściu wymieniłem je na Mitsubishi na 85st.C a przy konwerterach dałem Rubicon'y też na 85st.C i wymienilem wszędzie stabilizatory napiecia z LM78/LM79 na LM317/LM337 (poprzednio dałem je tylko w zasilaniu scalaków audio +/-19V) jak chcesz mogę dosłać te nastepne fotki, oraz jak widać puste miejsca, wywaliłem elektrolity sprzegające, jest to mozliwe dzięki OPA2604, które mają b.mały dryft napiecia stałego na wyjściu rzedu 1-3mV, zresztą kondensatory sprzęgające przychodzą tylko na wyjście symetryczne i RCA regulowane, RCA fix miały aktywne DC servo

Krzysztof_M >> twój wpis:

"z kostki NE5532 wykorzystano jeden tylko wzmacniacz na kanał i podawany na kolejny NE5532, w którym drugi wzmacniacz jest w sprzężeniu zwrotnym pierwszego. Nie znam sie na teotii wzmacniaczy operacyjnych ale pewnie to ma swoją nazwę"

tak ma, jest to aktywne DC serwo,jego działanie polega na tym , że ten drugi scalak cały czas "próbkuje" poziom napiecia stałego na wyjsciu tego pierwszego i wypadku pojawienia się jakiejś stałej składowej podaje na wejscie tego pierwszego odpowiednią wartośc napięcia stałego w przeciw fazie, dzięki czemu na wyjsciu mamy cały czas równe 0 napiecia stałego, patent ten pojawił się w 1977 roku u Luxmana i Accuphase (nie wiem do końca kto był autorem tego patentu) luxman sprzedawał to pod handlową nazwą "duo-beta", następnych latach już stosowali to prawie wszyscy japończycy, w wzmacniaczach mocy, przedwzmacniaczach i jak widać w CD

Z tymi kondami na wyjsciu to denon tak poprostu ma oni tym (przynajmiej mi sie tak wydaje) łagodzili rowniez schodki z drabinkowych daców..w najnizszych zakresach dzwieku -60dB etc...ale moim zdaniem gdy wiekszosc cd jest nagrana z poziomami bliskimi maksimum to sie mija z celem..pamietam w reklamach z tamtego czasu było:"słychać najcichsze pasaże"...dodałbym od siebie zaszumione przez pasozytnicze pojemnosci na wyjsciu:)

Piotrek608>>

z tymi cichymi pasażami to już bylo chyba przy filtrze "alpha procesor" gdzie w reklamach chyba przy -60dB pokazywali jeszcze sinusoidę, gdy normalne filtry miały już "schodki", natychmist kupiłem DCD2700 wsadziłem płyte testową z sinus 1KHz -60dB i z wypiekami na twarzy wpatruje w oscyloskop, no... i zamiast sinusoidy zobaczyłem schodek... może płyta testowa była nagrana z tym schodkiem? ale w reklamie pisali, ze ten procesor (1995 roku dostali za niego nagrodę EISA) właśnie drogą interpolacji robi ta sinusoidę, gdzieś mi się jeszcze taki procesor poniewiera

panterka>>

jak widac na foto mojego Denona, płytka z optokoplerami konstrukcyjnie jest usadowiona pomiedzy filtrem a konwerterami i w tym miejscu zachodzi zjawisko optycznej seperacji (optokoplery już mają mase połaczoną z DAC), oczywiście mozna bylo iść jeszcze dalej, z uwagi na fakt, że DAC ma oddzielne ozwojenie z trafa dla sekcji digital, mozna jeszcze było rozdzielić masy DACa analog i digital, ale niestety są wspólne, ale juz na tej płytce jest dosyć ciasno (dlatego optokplery sa na oddzielnej płytce) i stanowilo by to nadmierna komplikację, i tak popełnili błąd o którym pisałem wczesniej z zasilaniem podkówki do regulacji poziomu zniekształceń

PANOWIE A CZYM ZASTAPIC TE PC911,912??...miałbym ochote sie pobawic w takiego małego daczka na PCM1702 i DF1700 zostały mi jeszcze gdzieś z tamtych starych dobrych czasów takie sympatyczne kostki..

A nie ma ktoś z szanowych panów rozbieranych fotek DCD3560 w lepszej rozdzielczości?? Byłbym dozgonnie wdzięczny:)

Piotrek608,

H-P 7101, jako te szybkie do seperacji sygnału cyfrowego, natomiast do seperacji mute,preemfazy jakiekolwiek wolne optokoplery (dlatego tam podają dwa typy) HP powinny być dostępne 061-8966934, ja też aktualnie pracuję nad DAC-iem na 8szt PC63PK (najlepsze konwertery jakie BB opracował) na wejściu CS8420 jako interface i upsampler, następnie DF1704 i tam dla części cyfrowej DACa daje 2 trafa bo rozdzielę masy PCM63 na analog i digital a trzecie trafo 400VA dla stopnia analogowego na tranzystorach (koło 300szt) sam zasilacz stopnia analogowego bedzie miał radiatory jak wzmacniacz 2X100wat

jakie PCM1702 masz bo ja szukam wersji K(4szt) na wymianę mogę dać PCM63PK

bo ja w denonie2700, który w proszku czeka na dokończenie prac od paru lat mam "J" i chetnie wymieniłbym na K jeżeli chodzi o fotki wysokiej rozdzielczosci to mogę Ci podesłać 3520 nad którym aktualnie pracuję, dziwi mnie, że kiedyś napisałeś że w swojej DCD-S1 nie masz nic do zrobienia, jak zobaczyłem schemat DA-S1, to niemogłem sie nadziwic , ze za ciezkie pieniądze taką chałe wypuścili, ja bym wszystko przerobil!

Cześć, nie chcę za bardzo mieszać w tym wątku, bo rozmawiamy tu o Denonie, ale zainteresowała mnie właśnie (optp)izolacja DAC-a, obecnie pracuję nad Marantzem CD42. Digital filter jest na układzie SM5840FP, natomiast DAC na SAA7350GP. Transmisja danych pomiędzy nimi jest na 4 liniach i sygnał generatora. Rozumiem, że w tym punkcie należy wpiąć "izolację". Projektuję do niego nowy zasilacz z podwójną stabilizacją, osobne napięcia dla zegara, DACa, Digital filter, decoder z digital OUT, więc nie było by problemu z oddzieleniem DACa, stopień analogowy też powstanie nowy ze swoim zasilaniem.

Który z ADUM nadawał by się do tej roli. Jeden musi być dla przekazania sygnału z generatora, planuje zrobić Joco clock i ten sygnał pociągnąć można by prosto od niego, PC910 a tym bardziej PC912 są trudno dostępne i drogie, a adum chyba prościej w aplikacji, tak mi się przynajmniej wydaje i można by je wpiąć prosto w linie, bez żadnych dodatkowych buforów (?), może któryś z ADUM3400,ADUM1400:

Ukryta Zawartość

Czy ta "izolacja" ma jakiś nagatywny wpływ, czyli czy może w jakiś sposób popsuć sygnał cyfrowy.

Niżej pliki do mojego opisu.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek608>>

nie ma sprawy, zaraz wyślę, jest to wspaniała maszyna tez 17kg wagi i co dziwne o wiele lepszy dźwięk w stanie surowym od DCD3300, pomimo że technologicznie nie jest tak wysmakowana i to na wyjściu regulowanym( takie mi się najpierw podłączyło) a na wyjściu fix to juz samo miodzio, i niema DC servo, kondensatory podrodze, i co najbardziej szokujące w tej klasie, zabezpieczenie nie na przekaźniku, tylko na..... tranzystorach, jak w klasie budżetowej, bedę musiał to w przedewszystkim usunąc, ale jest duży są wsadzone w zasilaczu wspaniałe wielkie elektrolity 4700u/50V i dzięki temu juz mi sie zmieściły wielkie przemysłowe(stare zapasy z lat 80-ych)10000u/40V philipsy 12A/100Hz/50st.C, chyba nie będę wymieniał NE5532 (tak mi się spodobał ich dźwięk w tej konfiguracji) tylko ustawię je na czystą klasę A

Wbrew pozoron NE5532,34 to bardzo zacne scalaczki..widze jak na forum panuje mania wywalania i zamieniania ich na co popadnie i jak popadnie..ale na mój słuch nie zawsze to musi sie zakonczyc lepszym dzwiekiem..u mnie dcd-s1 OPA627 zagrały tragicznie..OPA604 tak samo a NE5534 graja znakomicie..

Piotrek608

tak tylko z uwagi na wiek,będę musiał je formować conajmniej miesiąc, już powinieniem go (3520)dawno skończyć, ale zawsze cos pilnego wypadało po drodze, ale teraz jak sprzedałem 3300, będe mial silną motywację, najbardziej wkurzają mnie puszki miedziane na nowe toroidy 2X60VA (moja zlota raczka która zawsze dokladnie mi takie rzeczy robi patrz.3300, wyjechał legalnie do pracy w unii) a inny ślusarz, który dał sie ubłagać do tej roboty, odstawił taką partaninę, że bedę misiał je zaszpachlować i wymalować, żeby to jakoś wygladało

>>panterka 5 Paź 2006, 20:22

Potrzebujesz dwóch AduMów( bo nie ma 4/1): jeden 4 kanałowy i drugi 1 kanalowy dla sygnału zegarowego. Co do wad- oczywiście że mogą trochę "popsuć" sygnał cyfrowy- dlatego dość kontrowersyjna jest optoizolacja sygnału zegarowego ze względu na jitter.

Cześć, też mnie martwi to, że sygnał z generatora musiałby przechodzić przez ADuM. Można też spróbować podłączyć dac na TDA 1543 prosto pod dekoder przez adum, wtedy nie trzeba by używać aduma do generatora, a generator podpiąć bezpośrednio pod decoder (chyba). Kiedyś może spróbuję podpięcia ADuMów, narazie muszę zrobić oddzielne zasilania i parę innych rzeczy.

Pozdrawiam i dzięki za info.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.