Skocz do zawartości
IGNORED

ranking operacyjnych

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja stawiam na ULY7741 robiłem kiedyś projekt wzmacniacza gitarowego z Młodego Technika i tam były tylko ULY

Więc to chyba są najlepsze scalaki?Z resztą Y oznacza że to scalaki profesjonalne a to już do czegoś zobowiązuje nie?

Mistrz Florek?

a może ad712? albo njm4560 (podobnież hajend), ewentualnie jeszcze BA4560

Tak na marginesie, do czego chcesz ich użyć. Jakiś kolejny pomysł z DF (damn funk) czy nfb?

producent 4580 rodukuje lepsze scalaki od 4580 o mniejszych szumach ale one maja brak inf. na temat thd. ten 4580 jest chyba rekordzista pod wzgledem thd. Bardzo male. Np. dvd z nim ma 0.002% thd dla 0dB. I optimum thd jest dla 2-3V. Czyli idealny do buforow wyjsciowych. Wiele OP ma male thd ale dla wyzszych napiec. Choc ten 4580 ma spore Umax na wyjsciu.

a moze njalepsze sa op na tranzystorach? widzialem kilka schematow w necie. Mozna dac np. super low noise na wejsciu np. BF457? lub BFX37? albo 2sk369? no chyba lepszych nie daja w op na ic ?

senicz

Zerknij moze na bc550 z onsemi, ft 250MHz, cbo 2,5pF, szum 0,6dB (reszte pisze), jedne z lepszych tanich tranzystorow. Interesujacy tez jest mpsa18. Fachowcem nie jestem ale samo zastosowanie nickoszumnych tr nie gwarantuje ze uklad bedzie mial niskie szumy.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

W sprawie 4580 zgadzam się z seniczem. Wbrew pozorom to całkiem przyzwoite kostki jeśli zapewnić im dobre zasilanie. Zresztą zasilanie to podstawa zabawy w ocenę jakiegokolwiek wzm. oper. Okazuje się, że po zrobieniu porządnej stabilizacji dla tych wzmacniaczy różnice pomiędzy 4580, 2xOPA627, czy OPA2604/2134 znacznie maleją. W niektórych miejscach 4580 bardziej mi się podobał niż OPA2134, czy OPA2604. Nie miał szczególnie wyróżniających się cech - grał w całym paśmie naturalnie. Do teraz zostawiłem go w jednym z odtwarzaczy zarówno w I/V, jak i low pass filter za 2xPCM58P i gra nieźle. Z Analoga polecam 825. AD797 równiez są niezłe - bardzo analogowe brzmienie, ale czasem nie sprawdzają się, bo nieco "zmiękczają" dźwięk. Z BG-N 10uF polutowanymi na nóżkach i z dobrym zasilaniem cechują się doskonałym środkiem pasma. Góra i dół już gorzej.

LT1028 są super ale dość specyficzne - najlepiej pracuja przy niskiej impedancji wejściowej.

Natomiast jezeli chodzi o szumy, so rzeczywiście mimo wieku rewelacja. Zna ktoś może coś lepszego pod tym względem? No i przy okazji pasmu i napięciu niezrównowazenia też nie można niczego zarzucić.

LT1115 jakoś mi umknął do tej pory, ale parametry rzeczywiście niezłe.

A jak już tak grzebiemy, to mam coś naprawde ciekawego o czym chyba jeszcze nikt nie pisał: ADA4841.

Owszem, ma dwie wady: napięcie zasilania do 12,6V i obudowa SOIC. Ale jakie parametry!

Jestem Europejczykiem.

>darkfenriz, 29 Sie 2006, 01:02

Ja mam lepsze :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

ja teraz nic nie robie choc roboty pelno. Przechodze na wegetarianizm gdyz okazalo sie, ze jestem w grupie 5% naszej polskiej populacji wegetarian genetycznych. Koniec z kotletami szynaczkami .............. koniec tlustymi goloneczkami maselkeim jajkami rybkami serkami tfu.........

Jesli chodzi o niskie szumy a te ida w parze czesto z bardzo niskimi thd to jesli chce sie zronbic pramp do MC to tylko tranzystory. W scalakach nie daja elemntow o malej impedanjci baz/emiter. A z doastepnych na rynku to jest kilka juz wymienionych tranow. Jesli chcemy aby bufor dobrze sluzyl na wyjsciu dac to tez nalezy dac op na tranzystorach wtedy mala impedancja wyjscia dac spowoduje male szumy w stopniu wyjsciowym Jesli wymagane jest wzm 3 razy na buforze wyjsciowym bo nowoczesne dace daja tylko 0.7v out to warto pomyslec nad takim ukladem na tranzystorach. Co do 4580 to one sa tanie i napewno lepsze od wielu polecanych op.

Wracajac do ukladu bufora wyjsciowego to warto zachowac max dynamiki w tym ukladzie i wtedy nie mozna stosowac duzych elemntow r w filtrach wyjsciowych. Byc moze jakies lc? jesli dasz duze r szumy natychmiast skocza. Dace wymagaja niestety dosc duzych imp. wejsc. nast stopni np. optimum 3k. Ale ich wew imped. jest mala wiec szumy ostatecznie moga byc male. Mysle ze uzywajac wybranych typow tranz mozna zejsc do napiecia na wyjsciu do 2-3uV co daje dla napiec 2-3V dynamike 120db i bedziemozna sie cieszyc muza. Wedlug mnie dobry uklad na tranzyst. bije na lepek op nawet najlepsze. Ciekawe sa te bc550. Szczegolnie ta mala pojemnosc bc jest ineteresujaca.

senicz, 29 Sie 2006, 12:32

To w takim badz razie uda mi sie moze ciebie zainteresowac projektem pre z elektora, to parametry:

(przy napięciu wyjściowym = 1Vef na 47k)

Zawartość 3 harmonicznej (THD)

dla 1kHz < 0,00005% = < -127dB

dla 20kHz < 0,0004% = < -108dB

THD+szum

(B = 22Hz...80kHz, f = 20Hz...20kHz) < 0,0012% = < -95dB

Stosunek sygnału do szumu

(B = 22Hz...22kHz) N > 104dB

Szerokość pasma 1,5Hz...3,7MHz

Szybkość narastania (małego) sygnału ok. 200V/us

Szybkość narastania (do nasycenia) ok. 0,1us

Rezystancja wejściowa 47k

Czułość 150mV

Maksymalne skuteczne napięcie wyjściowe 9V

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.