Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak i CD do Dali 505

Carpe Noctem

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu meczyłem Was apropo pomocy przy doborze kolumn do denona z serii **60, jednak sytuejszyn sie zmienil i w konsekwencji zaczolem z drugiej strony... kolumny jak w temacie posiadam i teraz chcialbym sie poradzic w sprawie wzmacniacza i cd. Mam do rozdysponowania 1000zł, więc w gre wchodzi jedynie sprzet z drugiej reki. Myslałem o Arcamie Alphie 6 lub 7, jednak poki co nie widze takiego na horyzoncie. Również mysle o jakimś Rotelu, ale nie mam tu pretendenta więc poprosiłbym o podanie sugestii jesli oczywiscie zestawienie to bedzie sie zgrywalo z kolumnami. Przez mysl przemknol mi rowniez Cambridge Audio A500 ale co do jego brzmienia to wiem mniej niz zero i nie mam mozliwosci przesluchania anglika:/ Tyle jesli apropo mych typow odnosnie wzmacniaczy. Odtwarzacz CD.. kiedys myslalem o pd-s 507, 703 lub 705 ale nie wiem czy nie bedzie za ostro z kolumnami i przykladowo.. rotelem, takze i w tej kwestii byłbym wdzieczny za udzielenie rad. Kabelki beda tanie, prawdopodobnie ProCab LS25 5-6m długości. Pokój 16m2, a muzyka to głównie death/grind/black metal i i jazz, z duza dawka iprowizacji:)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/27868-wzmak-i-cd-do-dali-505/
  • Redaktorzy

jak szukasz Arcama to looknij na 8R:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Do 505 lepiej coś ciepłego, co nie sieje górą, zwłaszcza do takiej muzyki. Kolega miał te Dali i swego czasu swietnie się zgrały z Musical Fidelity A1, można celować w coś tej firmy.

I love the sound of crashing guitars

• Redaktorzy

a może warto trochę poczekac i doskładać te 3 stówy? Różnica w brzmieniu jest tego warta a i wzmak będzie mógł na dłużej pozostać w systemie ;) Jak chcesz coś tańszego o bardziej "zaokrąglonym" brzmieniu to posłuchaj Musical Fidelity E11, Denona 250 SE i 350 SE, a z droższych i przekraczających Twój budżet Sudgen Optima 80, Sound Project 2SE lub 3SE

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Prawie pewniakiem byłby, jak wspomniał Fr@ntz Musical Fidelity E11 lub E10, a jeszcze lepiej A2 ale to już troche drożej (a byłby najlepszy).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kiedyś u mnie Dali 505 grały z Denonem PMA 1560 , bardzo ostra średnica i góra , ale w muzyce której słuchasz nieprawdopodobnie szybki dzwięk i wykop , mimo wszystko poszedłbym tropem Fr@ntza .

Jeszcze wcześniej przechodziłem przez Nad C 350 + Dali 104 , i dzwięk był w tym zestawieniu sporo ciekawszy od ww ....więc może warto byłoby przećwiczyć jakiegoś starszego Nada .

hmm... MF bedzie pasowal do preferencji muzycznych? A co do Arcama to czytałem na forum ze to wlasnie one dobrze sie kaponuja z dali?... I jeszcze jedno pytanie skierowane w kierunku rotela.. jak on zagra z tymi kolumnami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...w prawdzie wzmacniacz nie posiada nadmiaru mocy, ale dali sa ponoc nietrudne do napedzenia wiec moze ten wzmak na poczatek, a za jakis czas gdy funduszy przybedzie przejsc na wyzsza polke?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...ten posiada kilka W wiecej..

i jeszcze pytanie odnosnie źródla bo w tej kwestii mam calkowita pustke w glowie... za czym powinienem sie rozejrzec?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

505 z tego co pamiętam ma ponad 90 db skuteczności, nie będzie problemów nawet za słabym wzmakiem. Ale odradzam ostro grającą elektronikę, połowy płyt nie będzie można słuchać (zwłaszcza że lubisz metal), mój kolega to przerabiał :]

I love the sound of crashing guitars

MF do metalu, a czemu nie - zdziwiłbyś się. Słuchałem MF E10 (miałem 3 lata) z Trilogy Prince i było z pazurem, że chej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Micke 13, 28 Sie 2006, 18:27

>Do 505 lepiej coś ciepłego, co nie sieje górą, zwłaszcza do takiej muzyki.

Ale trzeba przy tym uwazac zeby nie stracic rozdzielczosci gory, bo z tym w 505 jest poprawnie, ale nic ponadto. Osobiscie nie cierpie zamulania w heavy a to jakies 40-50% mojej muzy.

Carpe Noctem, pozdrowienia, w czasach studenckich Dali 505 to tez byly moje ulubione kolumny tyle ze nie udalo mi sie odlozyc tych 2 tys. PLN w zywej gotowce, zawsze byly pilniejsze wydatki no i graly caly czas krowiaste ale w sumie sympatyczne tonsile Milldtony. Przyjemnych poszukiwan!

• Redaktorzy

Carpe Noctem - Cambodżę bym sobie odpuścił , już wspominany Arcam zagra lepiej a jak się wsio zepnie nawet Cordialem CS 225 (czy jakoś tak) to nic na górze siepać nie będzie ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

hehehe... za arcamem ogladam sie od czerwca, ale u mnie bieda, nie na moj budzet ta 8-ka. Na allegro jakis miesiac temu poszedl zestaw: alpha 7 + cd tez z serii 7 za 1000zł, ale, do wyplaty mialem troche czasu, a w kieszeni pustki, wiec obeszlem sie jedynie smakiem. Teraz gdy mam ta kwote i wiecej raczej nie dozbieram w niedlugiej przyszlosci musze za nia nabyc wzmak i cd... hmm.... nie zakupowaliście moze cos za posrednictwem angielskiego ebaya, gdyż tam arcamow 6, czy 7mek w atrakcyjnych cenach sie roi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... tyle ze nie wiem czy sie zakup taki bedzie oplacal uwzgledniajac koszty transportu ktore nie wiem ile moga wyniesc, i przelew na rachunek sprzedajacego...:/

A ten CA A500 nie bedzie pasowal pod kolumny?... bo bylbym sklonny cos zakupic tymczasowego a poźniej wypatrywać za arcamem...

i jeszcze pytanie odnosnie cd.. czy pioneer nie wyekspponuje nadmiernie góry czy moze lepszy bedzie jakis rotel badż nad?... i jeszcze cos odnosnie nada czy c340 byłby dobrym pomyslem... tyle ze ofert sprzedazy tego modelu dawno nie widzialem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... tyle ze nie wiem czy sie zakup taki bedzie oplacal uwzgledniajac koszty transportu ktore nie wiem ile moga wyniesc, i przelew na rachunek sprzedajacego...:/

Licz najmarniej 60 EUR transport + 70 PLN przelew + XXX premia za ryzyko.

• Redaktorzy

Carpe Noctem - a popytaj wśród znajomych, czy przypadkiem ktoś z wakacji z UK nie wraca, to mógłby małe co nieco Ci przywieźć

Fr@ntz

"I am an audiophile"

W takim razie przesyłka odpada, bo zapewne wyniesie mnie ona wiecej niz zakupowany towar...

Fr@ntz nad tym motywem tez myslalem i kontaktowalem sie z pewna laska, zobaczymy jak bedzie... choc wolalbym miec tam powracajacego znajomego niz znajoma:P

Eh... niezdecydowany jestem i pozbawiony obecnie czegokolwiek do odsluchu muzyki...

Sytuacja ponownie diametralnie się zmienila..

Ukryta Zawartość

wlasnie owego denona pod wplywem impulsu zakupilem, a czy byla to dobra decyzja w krotce sie przekonam.

Cd bedzie z pewnoscia do wymiany, moze na jakiegos pionka pd-s 507, 703 lub 705, kolumny równiez a szkoda mi ich, ale mam juz nabywce i na szczescie stratny nie bede, a wyjde na to samo. Teraz nakreslil mi sie problem kolumn i chcialbym sie zorientowac czy do mych 16m2 lepiszym wyborem bedzie Tannoy M3, F3 czy moze Avance Omega 503, a moze jakis inny typ?

PS: jesli wyszlaby kwestia zakupu arcama zza wody to bede znowu mieszal... gorzej niz rozchwiana kobieta:P

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Tego CD-ka pozbędziesz się szybciej niz myślisz - jak go posłuchasz będziesz wiedział dla czego ;) Sam kiedys miałem DCD-735, brrr

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Jak szukasz jakiegoś muzykalnie grającego CD-ka to poszukaj na Allegro jakiegoś Philipsa CD 824, CD 830 lub wyżej. Czytają wszytko ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

I cd zakupilem... 3letniego pionka pd-s 505... chciałbym wiec jedynie pomeczyc w sprawie kolumn... dali na pewno beda mialy nieprzyjemna gore przy tym zestawieniu?... oraz kwestia Avance Omega 503 co moglibyscie mi o tych kolumienkach powiedziec?

Pozdrawiam:)

Jeszcze go na oczy nie widzialem jednak wlasciciel mnie zapewniał, powiada ze jest pierwszym wlascicielem i uzytkowany jest od 3 lat... toc w zasadzie o dacie produkcji nic nie mowi... disco co bys polecil z glosnikow do tego zestawu?.. czy Tannoy M3 beda lepsze od F3 a moze owe Avance Omega 503 lub moze cos inngego?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wydaje mi sie ze Tannoy'e do Denona beda optymalne. To jasny wzmak z duza wydajnoscia pradowa. Dobry zakup za przyzwoite pieniadze. Pozdrawiam.

PS Konfiguracja Wzmak Denon i cdek Pioneer jest sprawdzona. Mialem PMA 1560 i PD 9300 po upgrade. Znakomita para.

Jeszcze raz goscia pomolestowałem, zapewnia ze cd został zakupiony w 2002 roku:)

A co do Kolumn to leprzym wyjsciem bedzie F3 czy M3?

Oba sa na allegro obecnie za F3 przemawia z pewnoscia to ze sa nowsze, ale czy lepsze? Choc to ta sama polka, nienajwyzsza:D:D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.