Skocz do zawartości
IGNORED

BI-wiring i Bi-ampling - o co chodzi

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

uzytkowniku ZYDELEK (czy cos w tym stylu).

jesli nie masz zamiaru odpowiedziec mi na pytania, to prosze, nie ublizaj mi w taki sposób jak to zrobiles na tym forum, bo NIC cie do tego nie upoważnia. jak widzisz równiez w moim opisie, NIE ZNAM SIE NA KOLUMNACH-

wiec jesli nie umiesz czytac albo masz z tym problemy poprostu weź nikogo nie obrazaj. zagadnienie o jakie zapytalem - a pewnie tego nie zauważyles biorac pod uwagę twoja spostrzegawczość- DOTYCZY KOLUMN, a nie nazwijmy to tak "klocków", którymi czasami zdaza mi sie handlowac. wszelkie docinki zostaw dla siebie, tym bardziej ze z mojej strony NIE PADLO DO CIEBIE ANI JEDNO SłOWO, TYM BARDZIEJ WYWOLUJąCE IRONICZNE UśMIECHY u czytających twoją wypowiedź dotyczącą mojej osoby. z tego co wiem choćby minimalna doza kultury wymagana jest w kazdej dziedzinie życia, jak widac-ty nie wiesz co to oznacza.

aha, ZYDELEK-to ze cie stac na sprzęt za kilka-lub kilkanaście tysiecy, i jest to dla ciebie całym zyciem-nie upoważnia ci do wyśmiewania ludzi zaczynających dopiero powoli malymi krokami wchodzic w temat. na pewno są tutaj ludzie którzy śmieją siez ciebie jak widzą twój profil, a mimo tego nie robią tego na forum, zostawiają to dla siebie. BO WIEDZą CO TO SZACUNEK. Ty? nie wiesz.

>albo zworki wysokiej jakości ale inne niż moje kable,...

tego nie pokapowalem. Dlaczego (inne) ?!?! Dlaczego gorne pasmo ma brzmiec inaczej niz dolne (poprzez wprowadzenie elementu zmieniajacego brzmienie) i tym samym zaklocac harmonijne calosciowe brzmienie zestawu osiagniete duzym nakladem pracy konstruktora/producenta. Czy uwazasz, ze ty to potrafisz zrobic to lepiej stosujac "jakies tam" kabelki i oczekujesz lepszego brzmienia tylko dlatego, ze te "jakies tam" kabelki sa drozssze albo maja bardziej "audiofilska" reputacje ?!?!

xajas

www.jaschiks.com

>Co do zworek to polecam zworki audionowy - jest różnica "in plus" (przynajmniej dla mnie), więcej nasycenia na średnicy i lepszy bass (w porównaniu z firmowymi kabelkami-zworkami Zollera).

toz to cuda jakies, gdyz w normalnym wypadku albo powinna zmienic sie srednica i gora (zakladajac ze kable lacza wzmak z dolnym pasmem a zworki dolne pasmo z gora) albo bas (zakladajac ze kable lacza wzmak z gornym pasmem a zworki gorne pasmo z dolem) :-((

xajas

www.jaschiks.com

A widzisz :-)), czy prąd płynie tylko do przodu ? A ekranowanie itp. itd.

Postrzeganie subiektywne różnych zjawisk to nie fizyka Panie kolego :-) tak jak odbicie na szybie fizjonomi Oj ! Rydzyka w pewnej wsi pod Toruniem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ja jednak takich cudów nie doświadczyłem ale jak wiadomo żyjemy w kraju, w którym cuda zastąpiły rzeczywistość i zdrowy rozsądek. Na Eclipsach które miałem przez pewien czas albo poprawiała się góra i średnica, albo pogarszał się bas - jeśli te zworki podłączyłem z góry do dołu. Najlepszym rozwiązaniem okazało się jednak wyrzucenie zworków do śmietnika i dostanie się do środka kolumn i połączenie sekcji do pojedynczych wejść. Zaręczam, że u mnie efekt jest rewelacyjny, bo nawet najlepsze zworki to dodatkowy kawałek przewodu, a do tego dochodzi jeszcze pośrednictwo zacisków itd. Poprawiła się wyraźnie góra pasma nawet w stosunku do srebrnych zworków a scena się wyraźnie rozbudowała. Może to świadczyć o tym, że przy podłączeniu bi-wiringu, albo zastępczo zworek - następują jakieś zaburzenia w średnicy. Do bi-wiringu używałem jednak kabli średniej klasy dlatego nie chcę przesądzać sprawy do końca

Napisałem jak odczułem zmiany po wprowadzeniu takich zworek po stosowaniu wcześniej innychi i nic nie poradzę na to, że usłyszałem to czego się nie spodziwałem. Nie mam zamiaru podważać praw fizyki ani tym bardziej wywracać do góry nogami audiofilskich absolutów. Jest jak jest i z tego jestem zadowolony. Myślę, że dla tych którzy nie moga w danej chwili zainwestować w lepsze (droższe?) podwójne kable, kombinowanie ze zworami w kolumnach (w granicach rozsadku) jest nie złym pomysłem. Wmiana okablowania wewnętrznego jest b. dobrym pomysłem dla tych, którzy maja ku temu trochę samozaparcia.

Wcale nie trzeba wymieniać wewnętrznego okablowania tylko korzystając z okablowania w kolumnach przełączyć je albo do górnych albo dolnych wejść - zależnie od humoru i długości. Roboty jest na góra pół godziny i wystarczy to zlecić przeciętnemu specjaliście od sprzętu. Gwarantuję Ci że będziesz miał lepszy efekt niż ze zworkami a dodatkowo bi-wiring - czyli podwójne kable zamiast zworek - nie będzie potrzebny

Tak tylko w zollerach dostęp jest raczej utrudniony, a w tej chwili nic mnie nie pcha ku takim zmianom. jestem akurat po remoncie kuchni i łazienki i nie chce mi sie znowu taplać rąk w gipsie :-))). Ale jest to cenna rada zapewne dla wszystkich zaiteresowanych.

Rada na przyszłość jakbyś się zdecydował - jeśli nie można się dostać od tyłu to odkręca się dolne głośniki. Co do zworek to mam pewność, że ograniczają któreś z pasm w zależności od tego jak są połączone - wypróbowałem to na bardzo wyśrubowanym sprzęcie

>wyrzucenie zworków do śmietnika i dostanie się do środka kolumn i połączenie sekcji do pojedynczych wejść

Juz cale wieki nie widzialem tutaj rownie rozsadnej propozycji - super!!!. Niestety rozwiazanie to jest zbyt proste, zbyt malo "audiofilskie" i niewidoczne wiec nie rokuje nadzieji na rozpwszechnienie :-;

xajas

www.jaschiks.com

Rozumiem Twój sarkazm - o ile mniej - również na tym forum - byłoby długich i nudnych dyskusji o wyższości świąt bożego narodzenia...! Dla mnie jednak audiofilizm - jak również życie wogóle - to jak najprostsze rozwiązania i przede wszystkim słuchanie jakie efekty przyniosły. Niestety rzadko się zdarza aby tak banalne i bezgotówkowe rozwiązania wnosiły aż tak dużo. Przy okazji - pomysł ten zawdzięczam p. Pacule z internetowego pisma "Highfidelity" - za co serdecznie dziękuję!

>Niestety rzadko się zdarza aby tak banalne i bezgotówkowe rozwiązania wnosiły aż tak dużo

yep, jesli to nie jest kolec postawiony na gumce, ta znowu na korku polozonym na granicie postawionym na pilce tenisowej i calosc docisnieta marmurem to to nie moze dzialac :)))

xajas

www.jaschiks.com

xajas, 6 Wrz 2006, 09:19

>>wyrzucenie zworków do śmietnika i dostanie się do środka kolumn i połączenie sekcji do

>pojedynczych wejść

Tu znowu adiofilska teoria i praktyka bierze w łeb, skoro tak jest najlepiej - a co z biampingiem i biwiringiemw takim razie? Przecież miała być poprawa.

Nie wierzę w to, że 5 cm pozłacane zworki mają jakiś wplyw - a co z całą resztą o wiele bardziej skomplikowanych i aktywnych elementów - od rezystorów zaczynając? Jeśli blaszka ma takie znaczenie to strach pomyśleć co mogą zdziałć inne elementy.

To wszytko przesada - a blaszki to złudzenie. takie blaszki są wszędzie, w różnej postaci - i co? Kompletnie nic. :)

Z bi-wiringiem i bi-ampingiem jest poprawa dla firm produkujących okablowanie. Byłaby jeszcze większa gdyby wszystkie kolumny miały podwójne wejścia. Każdy dodatkowy element pogarsza a nie polepsza system. W moich monoblokach kiedy usunięto sprzęzenie zwrotne poprawa była niezwykła.

• 4 miesiące później...

audiofil123, 6 Wrz 2006, 22:42

>Z bi-wiringiem i bi-ampingiem jest poprawa dla firm produkujących okablowanie. Byłaby jeszcze

>większa gdyby wszystkie kolumny miały podwójne wejścia. Każdy dodatkowy element pogarsza a nie

>polepsza system. W moich monoblokach kiedy usunięto sprzęzenie zwrotne poprawa była niezwykła.

Dla czego przy bi-amp piszesz że na torze audio jest więcej elementów niż single amp? - brednia - tor ma taką samą długość tyle że w bi-amp "wypinamy" negatywny wpływ jednego głośnika na drugi ( właściwie to jest nieco inaczej ale tak też można powiedzieć ). Można więc nawet powiedzieć że w bi-amp jest tor krótszy niż single amp ( bo na drodze wysokotonowej nie mamy wpływu niskotonowca a na drodze niskotonowej wysokotonowca )

Właściwie to się rozbija o sposób obciążenia wzmacniacza - przy bi-amp nawet przy zwrotnicy pasywnej pojedynczy wzmacniacz jest mniej obciążony ( bardziej stały przebieg impedancji głośników ) bo widzi i jest obciążony jednym głośnikiem

• 2 miesiące później...

ZWORKI?? na co wymienic fabryczne zworki KEF IQ3 zeby uzyskac ogólną poprawe brzmienia, głownia bassu??

padło hasło zworków audionowy..

tutaj kolejne pytanie:::

DOBRE ZWORKI CZY BI WIRING????

JEZELI ZWORKI, TO JAKIE? JEZELI BIWIRE, TO JAKIE KABLE?? CO PANOWIE RADZICIE??

Z elektrycznego punktu widzenia bi-wire nic nie zmienia, poza dodaniem do obwodów sporej porcji pojemności...

Zwora zostaje wtedy (fizycznie) przeniesiona na .... terminal na wzmacniaczu, w postaci zwartych kabli.

Bi -amping, to inna bajka...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

też kiedyś byłem zwolennikiem bi-wiringu, ale teraz uważam, że to nie ma sensu, a i zawsze lepiej kupić kabel za 2xPLN niż 2kable po 1xPLN ,gdzie x-sumka za jednostkę kabla :)

Mam pytanie odnośnie bi-amp, gdyż mam gdzieś kolumny od wieży Panasonic (sa-pm22) i są one z bi-amp. Czy mogę je podłączyć do zwykłego wmaka?? Czy się nie popsują, bo z teorii wynika chyba że nie mają zwrotnicy czy cuś i boję się że spsuję i chcę wiedzieć dla pewności. Z info na kolumnach wynika że głośnik LOW to 30W a głośnik HIGH to 10W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.