Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu przykład tanich lamp,pojedyncza trioda odpowiednik lamp 6j5 czy 6c5 które koztują znacznie więcej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Witam,

Poluję od kilku tygodni na tung sol round plate. Niestety ceny są bardzo wysokie. Ostatnie, które licytowałem poszły za 410 GBP!!

Teraz licytuję w Ameryce. Ostatnia cena 510 USD!!!.

Czy ktoś mógłby wypożyczyć takie lampy? - oczywiście za kaucją.

Pozdrawiam.

Ewentualnie mogę podesłać Sophia 6sn7 Grade A.

Edytowane przez dezerter

Dezerter

zabawa nosami jest fajna , tylko weż kilka rzeczy pod uwage , to co kupujesz na ebayu w wiekszości przypadków to nie sa nosy tylko lampy wyciągane najczęsciej z róznych wojskowych urządzen , nie wiadomo ile używane

pomiary jaki ci przedstawiaja są wielokrotnie jak zauważyłem naciągane

kazda lampa z tego okresu była pakowana w oryginalne pudełko, jeżeli go nie ma to już jest podejrzane

jak już kupujesz to najlepiej jedną więcej żebyś miał zapas

przy tak drogich lampach lepiej skorzystać ze sklepów internetowych gdzie kupisz nosy oryginalne w pudełkach , nie uzywane, tak jak powinno być w przypadku nosów , tyle ze cena jest znacznie wyższa ale taka lampa ci starczy na wiele lat

teraz uzywam lamp 7n7 , jest to loktalowy odpowiednik lampy 6sn7 , te same parametry tylko inna podstawka nie oktalowa tylko loktalowa , można zrobić przejsciówkę albo wymienić podstawke jak ja to zrobiłem

uzywam rca 7n7 po 2 latach intensywnego uzytkowania parametry lampy nie zmieniły sie a gram około 5-6 godzin dziennie

jak używałem 6sn7 kupowanych na ebayu wytrzymywały około roku , potem pojawiał sie rozrzut parametrów , najczęsciej parametry jednej sekcji jednej lampy z dwóch których używałem znacznie sie obniżały do granicy używalnosci

• 2 tygodnie później...

Dezerter

zabawa nosami jest fajna , tylko weż kilka rzeczy pod uwage ,

Najbardziej weż pod uwagę to,że trzeba być eskimosem i siedzieć w igloo-wtedy zabawa nosami jest podobno cudowna!!

hahaha

Audiofilu noskami bawie sie codziennie!!!

OK

Na razie kupilem 12sn7. Zobaczymy co z tego bedzie!!

Edytowane przez dezerter
  • Użytkownicy+

Najbardziej weż pod uwagę to,że trzeba być eskimosem i siedzieć w igloo-wtedy zabawa nosami jest podobno cudowna!!

Stary, ale jary jak zwykle ...jest nos ;~)

Witam,

Poluję od kilku tygodni na tung sol round plate. Niestety ceny są bardzo wysokie. Ostatnie, które licytowałem poszły za 410 GBP!!

Pozdrawiam.

Mogę Ci wypożyczyć za kaucja jak chcesz-kaucja 600 USD....bo wiesz teraz nie ma lekko,a moje lampki-to tungsole VT-99 z 1940 roku.

Nie słyszałem dotąd lepszych 6sn7,bo ich po prostu nie ma....no może tylko VT-99 NATIONAL UNION-poszukaj ich gdzieś i kup Panie mysliwy.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Mam rade dla Ciebie mieszkasz w Ustce więc niedaleko Gdańska tak ?

Kup sobie na poczatek dwie pary legendarnych 12SN7 np. parę dni temu pary Brimar 12SN7 B36 CV925 poszły

za 17 i 21 GBP !!!

Jak już upolujesz dwie lub wiecej pary 12SN7 przerób wznak na 12,6V grzejniki.

Resztę kasy jaka zostanie z przejścia na 12SN7 wydaj na wakacje lub sprzęt grajacy :>)))

Chyba że masz kasy jak lodu w co wątpię patrzac ja kupujesz Tung-Sole ...

Witam,

Pozdrawiam.

Mogę Ci wypożyczyć za kaucja jak chcesz-kaucja 600 USD....bo wiesz teraz nie ma lekko,a moje lampki-to tungsole VT-99 z 1940 roku.

Nie słyszałem dotąd lepszych 6sn7,bo ich po prostu nie ma....no może tylko VT-99 NATIONAL UNION-poszukaj ich gdzieś i kup Panie mysliwy.

Zapomniałeś dodać, że w Twoim systemie, w Twoim domu i wg Twoich subiektywnych zmysłów ponieważ "najlepsza" lampa NIE ISTNIEJE. To przez takie i podobne im "opinie" lampy osiągają absurdalne, niczym rozsądnym nieuzasadnione ceny. Po jednej stronie jest tylko chęć zysku, a po drugiej niewiedza i emocje. Akademicy opisują to pod pojęciem prawa popytu i podaży + znaczny udział manipulacji nazywanej marketingiem.

Ile razy na tym forum, w prasie, necie czytaliście, że coś jest absolutem/legendą itd? I co? Jak zwykle po pewnym czasie znajdowało się "inne" lepsze od najlepszego, wręcz wybitnie wyśmienite...

Ten Tungsol jest wybitny i to nie tylko w jego systemie. Poprostu ma barwe, dynamike przestrzen i kazda z tych cech jest wybitna.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zapomniałeś dodać, że w Twoim systemie, w Twoim domu i wg Twoich subiektywnych zmysłów ponieważ "najlepsza" lampa NIE ISTNIEJE. To przez takie i podobne im "opinie" lampy osiągają absurdalne, niczym rozsądnym nieuzasadnione ceny. Po jednej stronie jest tylko chęć zysku, a po drugiej niewiedza i emocje. Akademicy opisują to pod pojęciem prawa popytu i podaży + znaczny udział manipulacji nazywanej marketingiem.

Ile razy na tym forum, w prasie, necie czytaliście, że coś jest absolutem/legendą itd? I co? Jak zwykle po pewnym czasie znajdowało się "inne" lepsze od najlepszego, wręcz wybitnie wyśmienite...

Ochłoń nim coś skrobniesz-ok.

Poproszę jakąś lepszą lampę od tych które wymienilem Panie Lampowy......czekam,czekam.....i sie nie doczekam!!

Ochłoń nim coś skrobniesz-ok.

Poproszę jakąś lepszą lampę od tych które wymienilem Panie Lampowy......czekam,czekam.....i sie nie doczekam!!

Dziękuję za dobrą radę i troskę, pozwól jednak proszę że sam zdecyduję co i kiedy będę robić.

Tymczasem gdybyś przypadkiem zechciał jeszcze raz, uważniej przeczytać to co napisałem nie musiałbyś czekać. Zresztą... sam sobie autorytatywnie dopowiedziałeś, nie oczekujesz więc dyskusji tylko potwierdzenia. Potwierdzenia nie będzie ponieważ nie istnieje. A dlaczego nie istnieje...? :))

pozdrawiam

Jest fajnie ...zreszta jak zwykle,bo niektórzy to łykają wszystko jak gęsi,a potem wątroba puchnie.

Nigdzie nie napisałem,że za te tungsole VT-99 zapłaciłem mnóstwo kasy-bo ile-to tylko moja sprawa.

Natomiast wysokość kaucji była podana tylko ot tak sobie.Autorytarna odpowiedż-lecz poparta doswiadczeniem.

Jednakże ten tungsol jest znakomity do 300B-lecz tylko bezbłednie wykonanej....tzn.brzmiącej h-endowo.

Piszesz o absurdalnych cenach lamp-tych starych-ok.zgadzam się,lecz jest ich coraz mniej-cała prawda.

Chcesz grac dobrze,albo jeszcze lepiej kupuj stare lampy....chcesz aby Ci jakoś tam grało kupuj chinolki.

Stare lampy były niedoceniane,bo nie było znakomitych żródeł,ukladających poprawnie dżwięk kabli,pilnujących

uporządkowanego ruchu elektronow kondycjonerów.Teraz to mamy,i wojenna lampa może dopiero pokazać teraz

wreszcie pełnię swych możliwości.Możesz sie z tym zgadzac lub nie-Twoja Wola Panie.

pozdrawiam.

jt211:

Kup sobie na poczatek dwie pary legendarnych 12SN7 np. parę dni temu pary Brimar 12SN7 B36 CV925 poszły

za 17 i 21 GBP !!!

Resztę kasy jaka zostanie z przejścia na 12SN7 wydaj na wakacje lub sprzęt grajacy :>)))

Nie wiem jak reagować na takie posty jak Twój...

1. Co wynika z Twojego pytania?

2. Gdybyś przeczytał następny wpis: #455...

3. Ostatnie zdanie mnie najbardziej rozmieszyło...

Gość jt211

(Konto usunięte)

OK w pytaniu chodziło o to że jak nie umiesz sam to kogoś w Gdanńsku znajdziesz do pomocy.

Co do ostatniego zdania to przywal 1000 US$ na Tung-Sole i powiedz nam czy było warto ....

.... zostaną wtedy jeszcze czarne National Union i przydymiane Brimary w zblizonej cenie.

Powodzenia !!!

jt211:

za 17 i 21 GBP !!!

Nie wiem jak reagować na takie posty jak Twój...

1. Co wynika z Twojego pytania?

2. Gdybyś przeczytał następny wpis: #455...

3. Ostatnie zdanie mnie najbardziej rozmieszyło...

Ten Tungsol jest wybitny i to nie tylko w jego systemie. Poprostu ma barwe, dynamike przestrzen i kazda z tych cech jest wybitna.

Pewien rolnik odnalazł potrawę swojego życia. Odsmażane ziemniaki z kefirem. Mają smak, barwę, wspaniały bukiet zapachowy, po prostu są wybitne. Stwierdził nawet, że to najwspanialsza potrawa na ziemi. Nie zwrócił jednak uwagi na kilka istotnych faktów:

- rzeczona "ziemia" okazała się tylko jego własną ziemią, a nie Ziemią,

- ze względu na ograniczenia: czas, niewielką mobilność, brak doświadczenia, budżet nie miał możliwości poznania wielu innych potraw,

- ze względu na również na powyższe ograniczenia nie miał i nie będzie miał szans poznania wszystkich ciekawych potraw,

- konsumpcja zwykle odbywa się w jego domu, na ulubionym miejscu przy stole, na ulubionym talerzu, z ulubionymi skwarkami. Czasem u szwagra.

Obiektywnie więc rzecz oceniając czy odsmażane ziemniaki z kefirem są WYBITNE? Nawet jeśli inni (ale nie wszyscy) rolnicy trwają w zachwycie nad ziemniakami czy nie może być innych, ciekawszych potraw?

Naturalnie nie można rolnikowi odmówić wolnej woli i swobody wyrażania opinii. Z pewnością również mógłby trwać w tym przekonaniu do końca swoich dni i odejść w pełni szczęścia. Nie może jednak czynić z własnych doświadczeń absolutu.

Życzę pogodnego weekendu

Lampowy

Nie znasz się wcale,bo nic nie piszesz,czy-

-były to ziemniaki na nawozie naturalnym

-jaki gatunek i nazwa tych ziemniakow

-czy dedykowane do drugich dań,zup,frytek,chipsow.

-czy gotowane na prawdziwym ogniu

-a ta okrasa czyli skwarki to z czego były

-wiele niejasności pozostawia też kefir,bo osobiście wolę zsiadłe mleko z prawdziwego mleka!!

Niedziela palmowa już blisko,czyżbyś był już jej pod wpływem?))

pozdrawiam.

Lampowy

Nie znasz się wcale,bo nic nie piszesz,czy-

-były to ziemniaki na nawozie naturalnym

-jaki gatunek i nazwa tych ziemniakow

-czy dedykowane do drugich dań,zup,frytek,chipsow.

-czy gotowane na prawdziwym ogniu

-a ta okrasa czyli skwarki to z czego były

-wiele niejasności pozostawia też kefir,bo osobiście wolę zsiadłe mleko z prawdziwego mleka!!

Sam widzisz, lampy to skomplikowany temat ... :)))

OK w pytaniu chodziło o to że jak nie umiesz sam to kogoś w Gdanńsku znajdziesz do pomocy.

Co do ostatniego zdania to przywal 1000 US$ na Tung-Sole i powiedz nam czy było warto ....

.... zostaną wtedy jeszcze czarne National Union i przydymiane Brimary w zblizonej cenie.

Powodzenia !!!

JT ma bardzo dużo racji. Miałem okazję słuchania zamienników 6SN7 - 12SN7, 7N7, 14N7 to bardzo dobre lampy i bardzo niedoceniane. Niestety nie można ich po prostu włożyć do wzmaka bo nie taka podstawka nie takie żarzenie. Jest to IMO główna przyczyna braku popularności a przez to taniości. A jak coś jest tanie to nie jest audiofilskie i krąg się zamyka ;-). Oczywiście rozumiem również podejście, że nie grzebiemy we wzmacniaczu tylko wymieniamy lampy ale wtedy w naturalny sposób wyznaczamy sobie ograniczenia bądź finansowe bądź ilościowe (bo ilości lamp danego typu są ograniczeniem)

Panie lampowy,te ograniczenia o ktorych piszesz akurat tego rolnika nie dotycza bo nie jest w odroznieniu od Pana rolnikiem malorolnym.

Sluchalem innych lamp w kilku systemach, i tak jak da sie okreslic czy opona, czy silnik, czy coklowiek o czym sobie pomyslisz jest wybitne tak samo mozna powiedziec o lampie, A to, ze do nie wszystkich systemow bedzie idealna nie umniejsza faktu, ze cechy ktorymi ta lampa sie charakteryzuje sa wybitne. Jezeli jestes taki lampowy to powinienes co nieco o lampach 6sn7 wiedziec i nie pisac banialukow. A jak Pan lampowy chce troche wiecej 6sn7 posluchac to moge mu po znajomosci zalatwic pewne bardzo rzadkie 6sn7 . Rzadziej spotykane i drozsze od roundplate. Pan malorolny z pewnoscia wie o jakie lampy chodzi;) Cena ok 2.5k zl za sztuke.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Panie lampowy,te ograniczenia o ktorych piszesz akurat tego rolnika nie dotycza bo nie jest w odroznieniu od Pana rolnikiem malorolnym.

Sluchalem innych lamp w kilku systemach, i tak jak da sie okreslic czy opona, czy silnik, czy coklowiek o czym sobie pomyslisz jest wybitne tak samo mozna powiedziec o lampie, A to, ze do nie wszystkich systemow bedzie idealna nie umniejsza faktu, ze cechy ktorymi ta lampa sie charakteryzuje sa wybitne. Jezeli jestes taki lampowy to powinienes co nieco o lampach 6sn7 wiedziec i nie pisac banialukow. A jak Pan lampowy chce troche wiecej 6sn7 posluchac to moge mu po znajomosci zalatwic pewne bardzo rzadkie 6sn7 . Rzadziej spotykane i drozsze od roundplate. Pan malorolny z pewnoscia wie o jakie lampy chodzi;) Cena ok 2.5k zl za sztuke.

Nie jesteśmy znajomymi tak więc proszę, nic mi "po znajomości" nie "załatwiaj". Jestem szanowanym rolnikiem małorolnym, zwykłym, uczciwym wiochmenem i "załatwiania" nie zniesę. Nawet jeśli to propozycja od mechanika samochodowego.

Jak na wiochmena przystało przed godziną wróciliśmy z żoną z premiery Turandot w Narodowym. Genialnie zagrana, genialnie zaśpiewana. Jeśli coś może być wybitne to wybitnie wykonana wybitna opera. Spróbuj kiedyś.

Nie jesteśmy znajomymi tak więc proszę, nic mi "po znajomości" nie "załatwiaj". Jestem szanowanym rolnikiem małorolnym, zwykłym, uczciwym wiochmenem i "załatwiania" nie zniesę. Nawet jeśli to propozycja od mechanika samochodowego.

Jak na wiochmena przystało przed godziną wróciliśmy z żoną z premiery Turandot w Narodowym. Genialnie zagrana, genialnie zaśpiewana. Jeśli coś może być wybitne to wybitnie wykonana wybitna opera. Spróbuj kiedyś.

To chyba bisów i szału nie było skoro już przed godzina dojechaliście na te sfoje wioche)))

ps.Kiepura śpiewał?

lampowy-;) Zdarza mmi sie chodzic na koncerty. Nawet na takiej wiosce jak Oslo cos sie czasami dzieje. A tak powaznie to nie mam nic przeciwko rolnikom, ale skoro zaczales swoj wywod, wiec poszlo dalej, Panie lampowy chcacy uchodzic za guru od lamp.

ps.Kiepura śpiewał?

Edukacjna pustynia czy nekrofilski fetysz?

...Nawet na takiej wiosce jak Oslo cos sie czasami dzieje....

Oslo, Oslo... Nie kojarzę... To pewnie w innym powiecie :))

Macie tam na wiosce nową, imponującą remizję na zabawy - operahuset zdaje się. Treści są równie interesujące jak forma?

...Panie lampowy chcacy uchodzic za guru od lamp.

W życiu! Jestem tylko skromnym rolnikiem. Lampy mam, lubię i absolutnie się na nich nie znam.

Edukacjna pustynia czy nekrofilski fetysz?

Oslo, Oslo... Nie kojarzę... To pewnie w innym powiecie :))

Macie tam na wiosce nową, imponującą remizję na zabawy - operahuset zdaje się. Treści są równie interesujące jak forma?

W życiu! Jestem tylko skromnym rolnikiem. Lampy mam, lubię i absolutnie się na nich nie znam.

Panowie litości !!

Nie kojarze tresci, jak zdecydowana wiekszosc odwiedzajacych remize spaceruje po jej dachu.

Z drugiej strony nie kojarzysz gdzie wioska a kojarzysz remize?

Cypher-juz sie zamykam.

lampowy ma sporo racji

z powodu fetyszyzowania starych lampek, kosztują dziś tyle ile płacicie

a wystarczy wsadzić coś dobrego na lepszej, przemyślanej aplikacji i cudowność tych bajecznie drogich staje się porównywalna z tańszymi

konkluzja jest prosta - dziś robi się gówniane wzmacniacze to i trzeba podpierać się najlepszą choć najdroższą "starzyzną"

ale znawcy od nirwany twierdzą, że hiend to się dopiero wczoraj urodził

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Janek, daj przyklad taskiego wspanialego wzmacniacza ktoremu obojetne jakie lampy wlozysz, z wielka checia nabede cos niedrogiego i wybitnego.

och - Wojtek, amator kwaśnych jabłek, piknie i niedrogo _:))

nie twierdzę, że mam albo że zrobię, twierdzę tylko, że starego Phasta np. trzeba ratować red base żeby zagrał

diabełki Waldka (też na przykład) tak wymagające już nie są

wszystkie te dobierania są pod gust, aplikację i posiadaną konfigurację; nie są jednoznaczne dla każdego i każdego systemu

i całe szczęście bo z torbami bym poszedł

ale ja entuzjastą Waszych dźwięków nie jestem, wystarcza mi triody u Piotra posłuchać, sam gram taniutko (wcale nie cichutko) na pentodzie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

och - Wojtek, amator kwaśnych jabłek, piknie i niedrogo _:))

nie twierdzę, że mam albo że zrobię, twierdzę tylko, że starego Phasta np. trzeba ratować red base żeby zagrał

diabełki Waldka (też na przykład) tak wymagające już nie są

wszystkie te dobierania są pod gust, aplikację i posiadaną konfigurację; nie są jednoznaczne dla każdego i każdego systemu

i całe szczęście bo z torbami bym poszedł

ale ja entuzjastą Waszych dźwięków nie jestem, wystarcza mi triody u Piotra posłuchać, sam gram taniutko (wcale nie cichutko) na pentodzie

Czy na triodzie,czy pentodzie-

widac już jasno-lampy w modzie)

• Pokaż nowe odpowiedzi