Skocz do zawartości
IGNORED

Szary EKRAN PROJEKCYJNY - TEST

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Szare Ekrany są odpowiednie do kina domowego ?

Zapraszam jak zwykle na moje zwariowane testy tanim kosztem :)

Czasem przydatne. Oczywiscie tego nie widac na zdjeciach. Sproboje zatem opisac slowami.

Zreszta interesujacych zakup takiego ekranu polecam kupno brystolu w sklepie dla plastyków. Bardzo jasny szary jednolity koszt niecale 5zł wymiar brystolu 70x100

Jak zwykle do akcji wszedł mój Benq5120

Od lewej ekran. Od prawej widać papier szary zawieszony taśma na ekranie.

Zdjecie zrobione fleshem przez co ekran wydaje sie szary ,a nie biały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

film divx DVDRIP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj probowalem za pomoca głebi, jasnosci , ostrosci dorównać obrazowi znajdujacego sie na szarym papierze (przez co róznica jest bardzo mała na zdjeciach. Ja natomiast widzialem wiecej tego czego nie widac na fotkach. Czarny jest faktycznie czarny. Ostrosc rowniez ładniejsza. Mozliwe ,ze wiecej widac szczegółów. Obraz milszy dla oczu - to samo potwierdza obok osoba ktora razem ze mną ogladała prezentacje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie nie moglem sie powstrzymac i otworzyłem moje białe błyszczące drzwi. Obraz padał na drzwi , ekran i szary papier. Szary papier wypadł na 1 miejscu. Co do drzwi to zmieniłem juz zdanie i teraz ciezko okreslic co jest lepsze. Na pewno obraz na drzwiach był bardziej zywszy ale i święcący. Osoba obok stojąca to samo potwierdza.

Nie wiem jaki ma odcien szary montowany w profesionalnych ekranach. Najtansze ekrany szare mozna kupic od 1000zł do Kina 16:9

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28101-szary-ekran-projekcyjny-test/

Ja swój ekran zmontowałem z całej surowej płyty wiórowej ( 270 x 162 - przy czym powierzchnia projekcyjna wynosi 256 x 144 cm) pomalowałem emulsją Dulux Supermatt troszkę ją wcześniej "odbielając" kilkoma kroplami czarnego pigmentu i efekt wg. mnie jest rewelacyjny.

Wcześniej miałem ekran Projecta ProCinema o podstawie 240 cm ręcznie zwijany i wg. nie tylko mnie obraz na Duluxie jest lepszy.

Lubię Twoje testy bo zamiast bezpłodnie dyskutować - eksperymentujesz.

Jak mawiali starozytni Rzymianie: keep up the good job! :)

Pozdrówka!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

il Dottore: Rzymianie mieli chyba problemy z angielskim i męczyli się z tą swoją łaciną :).

Czonkin: Wracając do ekranu, jakim narzędziem malowałeś swój eksperymentalny ekran?

ArtS

Cennik farb :

Ukryta Zawartość

Metody nanoszenia natrysk, wałek lub pędzel. Wydajność do 14m2/l. Czas schnięcia 2-4 godzin. Rozcieńczalnik woda.

Ja postanowiłem kupic płyte pilsniową. Bo jest tania i lekka. Można po prezentacji przenisc w inne mniejsce. np. za łóżko. A na scianie nie moze wysiec. Poniewaz za ekranem znajduje sie szafa.

Dla wzmocnienia zastosuje ramke - ktora pomaluje na czarno.

Ukryta Zawartość

Kopyt - dałeś mi natchnienie, chyba też to zrobię, u mnie też wchodzi tylko w rachubę lekka płyta pilśniowa ponieważ jestem odizolowany od sąsiadów regipsami a pomiędzy normalną ścianą a regipsem jest wata, dlatego odpada płyta wiórowa bo wieszać to na takiej ścianie to ryzyko. 1,5 roku temu popełniłem błąd i wydałem 300 zł na białą zwijaną gumową roletę, która teraz się strasznie marszczy a twoje rozwiązanie jest idealne, którą farbę Delux wybierasz mat czy supermat?

Osobiście też popieram ekrany malowane,miałem kiedyś ekran zwijany i wcale mnie nie zachwycal,do pomalowania ekranu nakłonił mnie przypadek ,kiedy to ustawiałem swój projektor ,i przypadkowo obraz przesunął mi sie na ścianę,wtedy jasno zieloną,ku mojemu zdziwieniu okazało sie że obraz jest znacznie głębszy,lepsza czerń,lepsze nasycenie,a różnica była naprawdę spora,tak więc zakupiłem listwy z regipsu w Obi,miła pani wyciela za darmo,a koszt był śmieszny(kilka złotych)ramke przymocowałem do ściany,pomalowałem czarnym matem,natomiast ścainę wewnątrz pomalowałem jasno szarym matem(teraz myślę że mógłbym użyć jeszcze ciemniejszej)koszt całej operacji wyniósł okolo 30 zł(farby regips)plus około 3 godzinki pracy wlasnej.

Efekt fantastyczny,co prawda nigdy nie miałem profesjonalnego ekranu zwijanego,ale ten co miałem po pewnym czasie zaczął się marszczyć i dawał znacznie gorszy obraz,tak więc polecam wszsytkim takie rozwiązanie,ale dobrze jest miec ciemne ściany w pokoju zeby nie dawały refleksów.Teraz kusi mnie jeszcze użycie farb profesjonalnych z przeznaczeniem do malowania ekranów,ale caly czas się zastanawiam czy rzeczywiście warto wydac około 1000zł na farby(w sumie kot w worku)i co takiego specjalnego jest w tych farbach że ma byc aż taka różnica,a może ta różnica okaże się bardzo znikoma?

ArtS007, 9 Wrz 2006, 13:32

>il Dottore: Rzymianie mieli chyba problemy z angielskim i męczyli się z tą swoją łaciną :).

Nie oglądałes "Gladiatora" czy "Króla Artura"? Wszyscy Rzymianie nawijali po anglijsku aż miło, niektórzy nawet z australijskim czy irlandzkim akcentem! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Panowie zamierzam zrobić to co Kopyt ale stoję przed dylematem jaką farbę wybrać a nie mam mozliwości przetestować, wybrać matt czy super matt, chodzi o jak najlepsze odwzorowanie kolorów, dobrą ostrość i jak najmniej świecenia. projektor Benq 5120 mam oddalony od ekranu ok.5 metrów, oglądam z odległości 370 cm. Obramowanie i czarne pasy po bokach to chyba pomalować czarną olejną?

A jak wygladala by kwestia z plytami laminowanymi w odpowiedznim kolorze? np jakis szary nie za ciemny.

Ktos myslal o tym...czy moze takie rozwiazanie jest kompletnie bez sensu :)

Sam sie zastanawiam pomalu nad ekranem ramowym ..i jak dobrze pojdzie to moze w najblizszych dniach poszukam po sklepach jakis rozwiazan..materialow..itm itd.

Wybierz taka farbe ktora bedzie bardziej matowa. Kup pigment ja płaciłem za 1szt okolo 7zł. Czarny i zółty. żółty ma na celu ozywić kolory.

Co do płyty laminowanej - to płyta wiórowa. Są rózne grubosci 18mm oraz troche mniejsza. Jest duzo drozsza od pilsniowej. ciezej ci bedzie ją przenosci z mniejsca na mniejsce. Mozliwe ,ze bedzie gorsza do malowania. Oczywiscie są roznych kolorach oklejane jednak wszystkie są świecące.

Akutalnie jeszcze pracuje nad ekranem. Po wekendzie powinienem zakonczyc prace i przedstawie zdjecia. Jak na razie obraz z projektora prezentuje sie duzo lepiej na tworzonym ekranie od ekranu recznego.

U mnie płyta wiórowa odpada, bo mam ścianę z regipsu a za nią 50 cm pustki z watą szklaną, więc tylko taka płyta jaką ty wybrałeś czyli pilśniowa, o jakich wymiarach masz tą pilśniówkę, ile za nią dałeś, z czego robisz obramowanie?

Plisnia - 13zł. wycieli mi na wymiar w OBI 165x85cm plus dojdzie czarne paski takie jak na ekranie do formatu 16:9 kinowego

Obramowanie - listewki. Klejone vikolem z tyłu pilsni zeby sie nie faldowala i nie szpeciła ekranu z przodu.

>z czego dajesz obramowanie, te pasy to rozumiem malowane olejną

nie olejna, bo sie beda blyszczec i odbijac. lepiej okleic czyms matowym/aksamitem itp.

xajas

www.jaschiks.com

>Klejone vikolem z tyłu pilsni zeby sie nie faldowala i nie szpeciła ekranu z przodu.

jesli juz, to mocowalbym je z przodu, a te poziome powinny byc przesuwane (nie wszystkie filmy maj 16:9, format zmienia sie od filmu do filmu, wiec na stale umocowane ramki mijaja sie z celem).

xajas

www.jaschiks.com

>Na projektrorze ogladam tylko format 2.35:1

tzn. jak masz DVD z filmem 2,2:1 albo 2,4:1 to wogole nie ogladasz. ciekawe podejscie do sprawy...

xajas

www.jaschiks.com

Panowie , jak przymocować taki ekran do ściany, ja nie będę go zdejmował tylko chciałbym, żeby był przymocowany na stałe , ale tak aby wiadomo cienka płyta pilśniowa nie pofalowała się przy np. dokręcaniu do ściany.

przy dziadowskim formacie DVD i standardowych playerach to tak...

to kolejna rzecz, która odpycha mnie od tego formatu.

sporo oglądam divxów i tam zawsze ustawiam, napisy na dół obrazu (w AllPlayerze mam w opcjach ustawione 19% od dolnej krawędzi - dla formatu kinowego idealnie).

pomimo, że teoretycznie powierzchniowo obraz 16:9 jest większy niż format kinowy, to zdecydowanie przyjemniej ogląda się ten drugi. percepcja oka jest lepiej dostosowana do tego formatu.

Na moim 29 calowym tv obraz w formacie kinowym ma wysokość 21 cm, na ekranie 95 cm.... :-))

>jak przymocować taki ekran do ściany

przyklej najpierw od tylu po obwodzie cztery dobrze wysuszone listwy, do gornej listwy dwa uszka na haki i sprawa zalatwiona...

xajas

www.jaschiks.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.