Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głosnikowe Sonus Oliva vs Argentum

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

bemol => i tak to jest z sieciowkami, zmiany na pograniczu percepcji , dlatego nie rozumiem dlaczego niektórzy są skłonni wywalić na sieciowkę 3000zl ???

powiem to: sieciówka potrafi zadziwić, zmienić totalnie charakter brzmienia, mniej lub bardziej w różnych systemach, byłem również sceptycznie nastawiony o tematu ale czas pokazał że to nie są żarty i można mieć super klocki ale pospinane badziewnymi sieciówkami ze ścianą i cały czas coś będzie nie tak z dźwiękiem, przychodzi gość wpina super sieciókę i problemy znikają ;)

Matthew => w takim razie odpowiedz mi na bardzo proste pytanie .

Co z sieciówkami w ścianie ? Analogicznie jakbyś te wymienił to myślę ,że by było dużo lepiej ;-)

A poważnie ,tak jak pisałem zmiany na pograniczu percepcji, miałem w domku sieciowki za 3000- 10000zł

Były zmiany ,ale kompletnie nie warte tej kasy.

Jak myślisz ,jaki efekt bym uzyskał dopłacając np. te 10000zł do nowych kolumn ?

Myślę ze poprawa dźięku byłaby zdecydowanie większa niż przy wymianie jednej sieciowki.

W tym przypadku ,wymienilbym Nautilusy 804 na np. 803D

A gadanie typu ,że sieciowka do skończonego systemu -to bzdura system nigdy nie jest skończony ,zawsze można lepiej.

gutekbull, 12 Wrz 2006, 15:12

Co z sieciówkami w ścianie ?

Podobno, wszystko odbywa się na 1,5m, wczęsniej to nie ma znaczenia większego, ale zaznaczam że podobno..

A poważnie ,tak jak pisałem zmiany na pograniczu percepcji, miałem w domku sieciowki za 3000-

10000zł Były zmiany ,ale kompletnie nie warte tej kasy.

no jeśli chodzi o kasę to się zgadzam... niemniej jednak działają sieciówki a czy za tę kasę to samemu trzeba sobie odpowiedzieć... to sa ceny dla ludzi którzy se wchodzą do sklepu i nie pytają o cenę ;)

Jako ciekawostke z mchu i paproci opowiem sytuacje, ktora moze zadziwic, mianowicie w niedziele mialem przyjemnosc z systemem w ktorym gral przetwornik DCSa, dzielony mak i kolumny dynaudio C5, ic to byl transparent ref, glosnikowe pad venustas a jedna z sieciowek ta do zrodla... !!!

Electraglide wygladajaca jak prawdziwy waz strazacki, taka dentka o srednicy 8cm wpieta do zwyklej plastikowej listwy komputerowej z marketu za 50zl !!! Gralo wysmienicie, a wlasciciel twierdzil, ze ta sieciowka mu sie bardzo podoba i dobrze robi w jego systemie, tyle...

Ja nie neguje wpływu sieciowek na dźwięk.

Sam najdroższego kupilem jakiegoś NBSa za ok.1400zł - był nic nie wart ;-)

Mam sieciowkę Bartka z forum, Supry, Audio Grade i własnej roboty (zrobilem kilka;-)

Dla mnie kretynizmem są ceny sieciówek., jest to zwykłe naciaganie,

i bzdurne jest polemizowanie w stylu ; że towar jest wart tyle ile ktoś jest gotowy za niego zapłacić.

te ceny sa chore... szczególnie dla Polaka mieszkającego w Polsce i tu zarabiającego powiedzmy trochę powyżej średniej krajowej... w USA za 2 średnie krajowe można se kupić Pass'a X200 ;) no może coś koło tego... u nas ten Pass jest droższy od tamtego ;) hehe nieźle co? dziwna ten kraj Polanda co?

gutekbull, 12 Wrz 2006, 16:03

>i bzdurne jest polemizowanie w stylu ; że towar jest wart tyle ile ktoś jest gotowy za niego

>zapłacić.

gutekbull> to nie bzdurne polemizowanie.

rzeczoznawcy majątkowi to nazywają wartością rynkową. to najważniejsza z rodzajów wartości.

to oczym Wy polemizujecie to wartość godziwa.

kubedes, 12 Wrz 2006, 16:10

>rzeczoznawcy majątkowi to nazywają wartością rynkową. to najważniejsza z rodzajów wartości.

>to oczym Wy polemizujecie to wartość godziwa.

W III RP było tyle definicji !!!

Rzeczoznawcy też podlegają prawom rynku ?

gutekbull, 12 Wrz 2006, 16:14

>kubedes=> dla mnie jest to zwykłe OSZUSTWO , może bardziej prawidlowe określenie to naciąganie

>ludzi.

tak? a co powiesz na cenę m2 mieszkania na poziomie 18 000 - 22 000 PLN? imaginujesz sobie Waćpan?

żeby Ci utrudnić zadziałanie wyobraźnią, dodam że mieszkania w tym apartamentowcu mają powierzchnie 120 - 218 m2.

Rachunek jest prosty - 3,9 mln PLN za największe mieszkanie.

wszytkie lokale poszły od ręki.

600 metrów dalej mieszkania są po 4 700 PLN.

oszustwo? być może.

co z tego?

a rekord transakcji padł ostatnio przy ulicy Klonowej.

(Kolonwa łączy al. Ujazdowskie w okolicach Pałacu Namiestnikowskiego, z pl. Unii Lubelskiej)

trochę ambasad tam stoi. w najbliższym sąsiedztwie, m.in. ambasada Rosji.

400m2 dom na działce 600m2. transakcja dokonana. cena jednostkowa 30 000 PLN/m2.

kubedes=> akurat od mieszkań to mam w domu fachowca ?

Ale kompletnie nie przekonłeś mnie ; jak porownać mieszkanie w bardzo dobrej lokalizacji do ceny metra drutu ;-)

gutekbull, 12 Wrz 2006, 16:27

>Ale kompletnie nie przekonłeś mnie ; jak porownać mieszkanie w bardzo dobrej lokalizacji do ceny

>metra drutu ;-)

izi gutek, izi

ja nie miałem zamiaru nikogo przekonywać ;-)

przytoczyłem tylko definicję wartości rynkowej.

dla mnie ceny TYCH kabli to również bzdura.

ale o oszustwie nie ma mowy bo wiadomo co kupujemy. kabel za 10 000 PLN.

kawa na ławę. wiadom ajest cena, znany jest towar - łączówka przesyłająca prąd ze ściany do urządzenia.

ludzie kupują z grube miliony nocnik w który siusiał Elton John. wolno im, nawet jeśli to zwykły nocnik.

ONI kupują i ONI sie z tym dobrze czują. co z tego że nie mowi im się całej prawdy?

ludzie kupują to co sprawdzi że się poczują sie lepiej.

z mieszkaniami to rzeczuwiście niebardzo porównanie. bo ceny dopiero będą wysokie.

BTW. Ty jesteś z Pomorza. wiesz po ile będą mieszkania na najwyższych piętrach SeaTowers? ;)

kubedes

slyszales,o sprzedazy ,czy dokonywales transakcji?

ceny mieszkan w warszawce sa ostro przegrzane.

za 4 mln$ kupujesz dom,czy apartament prawie wszedzie na swiecie.w kazdej ze stolic.

powtarzam DOM,a nie te obskurne rudery oferowane jako cuda kiczowatej architektury.

Panowie na temat , wyższości jednego nad drugim w danym systemie, a nie wyższości ceny jednego nad drugim , ja jestem z zamałym portwelem żeby zaryzykować i kupić w ciemno kabel za taką kasę w ilości jaka jest mnie potrzebna,Kolegom się cena też nie podoba, bo duza. Ale znajdą się tacy co Będą zbierali i dwa lata by kupić odpowiedni wiec piszcie jak gra w waszych systemach opiszcie jakie klocki i jakie pomieszczenie było,jak wytłumione itd. to naprawdę może pomuc wybrać ten właściwy !!! pozdrawiam. Bodo_z.

Panowie mam znajomego ktory przebiera w sieciowkach za 500 -800zł , a nie ma praktycznie CD.

Coś jest nie tak!

Przetestowalem dziesiątki tanich i droższych sieciowek i gra nie warta pieniędzy ,przynajmniej powyżej 1000zł .

niestety z sieciówkami jest jak z IC czy głośnikowymi.. te "drogie" dopiero "grają" tańsze to półśrodki ;)

jak kogoś stać na najwyższe Maki to i stac na Valhalle... nie mam tego za złe, to drogie hobby ;) kiedyś kazał bym popukać się w czoło ale teraz już wiem że niestety i tak nas to czeka heh

apropo ktoś ma Valhalle IC? chętnie bym posłuchał ;))), o ile mój sprzęt się do tego nadaje..

PS. Bardzo ważne są filtry EMI w źródłach czyli w cd lub pre.. te filterki standardowe to takie nie wiadomo co...

gutekbull, -->

A ja znowu wyprzedałem się ze wszelakich egzotycznych sieciówek i innych zbędnych kabelków a otrzymaną w ten sposób kasę przeznaczam na dużo lepsze źródło :)

zdezi

"jak porownać mieszkanie w bardzo dobrej lokalizacji do ceny metra drutu ;-)"

albo kawalka papierku, ktory niektorzy nazwa znaczkiem pocztowm, westchna i zaplaca...

>zdezi

to jak juz bedziesz mial swoj system zlozony, to podlacz te naimy diamondbackami, ile bedziesz mial sztuk? 4 to 4tys., posluchaj tydzien, pozniej je odlacz oddaj i wepnij spowrotem komputerowce ;-))

kubedes, 12 Wrz 2006, 16:41

wiesz po ile będą mieszkania na najwyższych piętrach SeaTowers? ;)

Piękne widoki w stronę Dalmoru,na szczęście nie zalatuje ostatnimi czasy mączką rybną. Ale za to dalej na lewo stocznia remontowa nadal funkcjonuje i czasem ją słychać. Widziałem collage z wkomponowanymi Sea Towers - dramat !

taki mi się dialog/collage ułożył...

>kubedes, 12 Wrz 2006, 16:41

>wiesz po ile będą mieszkania na najwyższych piętrach SeaTowers? ;)

>gutekbull, 12 Wrz 2006, 16:44

>Poszły wszystkie za ok.16 000 za metr.

>zildjian, 13 Wrz 2006, 12:41

>Piękne widoki w stronę Dalmoru,na szczęście nie zalatuje ostatnimi czasy mączką rybną. Ale za to

>dalej na lewo stocznia remontowa nadal funkcjonuje i czasem ją słychać. Widziałem collage z

>wkomponowanymi Sea Towers - dramat !

gutekbull, 12 Wrz 2006, 16:27

>(...)porownać mieszkanie w bardzo dobrej lokalizacji do ceny

>metra drutu ;-)

moim zdaniem sprawa iloczynu (stosunku - jak kto woli) jakość/cena tak w przypadku mieszkań, kabli, samochodów, zegarków i czego tam jeszcze, jest prosta.

rządzi wartość rynkowa. coś jest tyle warte ile ktoś jest w stanie za to zapłacić.

przykładowo metr kabla kosztuje 1 PLN. ale ten sam metr kabla polizany przez Majkela Dżeksona może zostać sprzedany za 1 mln USD.

jeśli ktoś go kupi to taka będzie jego wartość rynkowa.

wartość godziwa nadal pozostanie na poziomie 1PLN.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.