Skocz do zawartości
IGNORED

Dobranie szerokości ekranu i odległości

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie do tej pory byłem zwollenikiem wielkiego ekranu, lecz po przeczytaniu tego artykułu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zmieniłem zdanie , zgadzam się w 100 % procentach z autorem, że błędem jest robienie jak największego ekranu. Do tej pory obraz z mojego projektora Benq 5120 miał szerokość 263 cm, ja oddalony byłem od niego o ok. 4,5 metra. ostatnio zaczęlem kombinować, ponieważ mam surrandy THX Dipole Jamo, więc najlepsza pozycja jest jak się siedzi między nimi pośrodku, lecz wtedy filmy oglądałem cytuję autora...jakby się było na korcie tenisowym, przesuwałem się do tyłu na 4,5 metra oglądało sie wtedy lepiej ale znowu wtedy tracil dźwięk. Znalazłem ten artykuł, zresztą stałego bywalca forum i pozmieniałem kilka rzeczy, przede wszystkim zmniejszyłem (na zicher) szerkość ekranu na ok. 235 cm, w wyniku tego mogłem obniżyć troche projektor,w wyniku tego mam juz prawie obraz na wyskośći oczu , chociaż przydałoby się jeszcze zjechać ok 25cm. w dół, ale nie mogę bo pod ekranem stoi 32 calowy LCD- nie mam go gdzie przestwaić, mimo 30 metrowego pokoju. Obraz naprawdę zyskał, jest lepsze odwzorowanie kolorów. Zastanawaim sie i tu proszę o pomoc czy mam dobre proporcje odległościowe - obraz ma szerkość 235 cm, ja siedzę w odległośći ok. 370 cm. Proszę panowie wypowiedzcie się jakie macie proprcję, jaką szerokość obrazu emitowanego z projektora uważacie za najlepszą i z jakiej odległośći oglądacie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja oglądam z odległości ok. 3,2 m przy szerokości obrazu 2,25 m i uważam, że dla percepcji jest to maks.

przy tych warunkach zdecydowanie wolę format 2,35:1 (i pochodne) niż 16:9.

a pomyśleć, że za czasów moich studiów przyjmowano, że telewizor powinien mieć trzykrotnie mniejszą przekątną kineskopu od odległości oglądania.

>darek2

Pytałeś więc odpowiadam: Szerokość mojego ekranu 2.40 m odległośc oglądania: 4,00 m. Ekran BIAŁY o współczynniku odbicia 1,2, warm-white. Siła swiatła projektora: 1000 ANSI. Wszystkie podane parametry projekcji nie są przypadkowe lecz dobrane eksperymentalnie.

Na artykuł który zacytowałeś powołują sie często nawet doświadczeni "kinowcy". Zasady tam podane gorąco polecam wszystkim którzy interesują się projekcją. Dodam tylko własną uwagę odnośnie wysokości zawieszenia ekranu. Otóz ci widzowie którzy wolą oglądac filmy z napisami (a takich jest niemało, sam do nich należę) powinny mieć na wprost oczu dolną częśc ekranu gdzie zwykle znajdują sie napisy. Ułatwia to szybkie ich czytanie .

moja odleglosc oczu od ekranu - 3,7m

Wielkosc filmu zmniejszalem ,zwiekszalem. Testowalem wiele razy.

Wg. mnie najlepiej z takiej odleglosci.

Filmy Dvx DVD RIP dobrej jakosci - szerekosc w podstawie filmu 2,35:1 max 170cm

Filmy czy zwiastuny wysokiej rozdzielczosci HD 2,35:1 około 2 metrów. Mysle ,ze powyzej 2m nie ma sensu poniewaz wzrok nie jest w stanie całego filmu ogarnąć bez machania głowy.

Filmy DVD mysle ,ze od 170cm do max 2 metrow.

Testy odnoszą sie do projektora Benq 5120.

A to ,ze czesto ogladam DivxDVDRIP zmniejszyłem ekran do szerokosci 160cm. Aktualnie pracuje nad wykonaniem ekranu projekcyjnego i jak narazie zapowiada sie bardzo atrakcyjnie.

Zauwarzyłem równiez ,ze lepiej siedziec blizej ekranu i tym samym zmniejszyc odleglosc projektora od ekranu. Zyskasz na kontrascie i ANSI.

Darek2 tak ode mnie to powiem ci zebys nie urzywał zooma i przyblisz projektor blizej ekranu.

>Darek2 tak ode mnie to powiem ci zebys nie urzywał zooma i przyblisz projektor blizej ekranu

a ja bym polecal (zakladajac ze zoom objektywu daje ta mozliwosc/ma taki zasieg) mocowanie projektora daleko z tylu (im dalej od widza tym cichszy) przy zachowaniu docelowej wielkosci ekranu (czyli zoom nastawiony na "tele") - Moj Sharp daje z odleglosci ok. 5,8m obraz 2,1m

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.