Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CDP-991 w Wawie

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

oskimos, 1 Sty 2007, 17:32

Tu masz fragmenty schematów 991 wyjść audio z DAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-426-100000629 1170308468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja zamieszcze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i widać na schemacie że w prawym kanale zamieniona jest faza, ale podobno borysgo2 sprawdzał i mówił że faza nie jest zamieniona. Sprawdzałem też na płytce i zgadza się ze schematem, czyli faza w prawym kanale jest zamieniona.

Włąśnie zamieniłem tą fazę w kanale prawym i usunołem sekcje mutującą, czyli:

Q602 Q603 Q604 Q502 Q503 Q504

Teraz pytanie czy R510 R610 też usunąć i co zrobić z R609 R615 R611 R509 R515 R511?

C636 C536 oczywiście do wymiany i co z C637 C537?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, właśnie.Zwróć uwagę na to jak sygnał z DACa jest wyprowadzony wjednym i drugim kanale.Wcale nie są tak samo.

R- z DACa wychodzi przez R603,R604 na wej nieodwracające wzmaczniacza operacyjnego

R+ przez R601,R602 na wej odwracające

L- przez R501,R502 na wej odwracające

L+ przez R503,R504 na wej nieodwracające

Dobrze jest też wywalić wszystkie ceramiczne kondensatory które są równolegle z elektrolitami , jak równiez te elektrolity.W miejsce ceramików(ze względu na bliskoć do ukł scalonych) wstawić 10uF-47uF OS-CON.

C332,C319,C513,C514 wymienic na lepsze (np silvermica).

Zamieniłem tą fazę i teraz faza w głośnikach jest niezgodna. Po prostu brakuje basu. Po zamianie wszystko powraca do normy. Zrobiłeś stopień wyjściowy czyli za daciem dałeś swój własny wzmacniacz operacyjny i oddzielne zasilanie do niego? skąd miałeś płytki, sam robiłeś czy kupiłeś gdzieś oryginalne. Skąd bierzecie te wszystkie kondziory firmowe?

>Zamieniłem tą fazę i teraz faza w głośnikach jest niezgodna.

To dziwne.Faktem jest że ja od razu zrobiłem osobny stopień wyjściowy z dedykowanym mu zasilaniem i podłączyłem zgodnie z opisem wyprowadzeń DACa.

Sporo części można juz nabyć z allegro.Płytki pod OPA1632 pochodzą od Veterana.

>>oskimos, 2 Sty 2007, 12:39

wywaliłbym (L CH) R501, R502, R503, R504, C531 i można jeszcze R506, analogicznie kanał prawy

>Ja był chciał zastosować OPA2134 w miejsce oryginalnego. Jeśli chodzi o zewnętrzny zasilacz do WO

>to też na napięcie +-5V?

wstawianie OPA2134 mija się trochę z celem jeśli chcesz zrobić nowy stopień wyjściowy - lepiej dać OPA134 (ten sam scalak tyle, że pojedyńczy. Z zasileniem OPA trzeba by pokombinować - tutaj jest dosyć szeroki wachlarz napięć, ale nie wiem przy jakim ten scalak pokaże swoje wszystkie możliwości. Aha i nie zatrzymuj się na tylko jednym scalaku - może akurat ten OP się tutaj sprawdzi gorzej niż inny. Można też pokombinować z jakimś mixem scalaków.

>wywaliłbym (L CH) R501, R502, R503, R504, C531 i można jeszcze R506, analogicznie kanał prawy

A ja bym nie "wywalał" tylko co najwyżej zastąpił lepszymi np 1% Bayslagami z rezystory.net.:)

Ciekawe w jakim celu dane są te elementy. R501, R502, R503, R504, C531, R506

Pytanie jeszcze co zwyjściem zrobić, pociągnąć odrazu od opa przez nowy kondensator, czy coś po drodze trzeba jeszcze dodać? Oryginalnie po WO mamy R509, R510, R511, R515, i równolegle C537.

>>LeszekB

tylko po co tyle tego "syfu" przed OPA? Na pewno nie polepszają dźwięku

oskimos, 2 Sty 2007, 13:10

>Pytanie jeszcze co zwyjściem zrobić, pociągnąć odrazu od opa przez nowy kondensator, czy coś po

>drodze trzeba jeszcze dodać? Oryginalnie po WO mamy R509, R510, R511, R515, i równolegle C537.

no to zależy czy na wyjściu jest napięcie stałe - jeśli nie ma to możesz tego konda wywalić (i to by było in plus). R509 lub R515 (któryś z nich) można wywalić, a na miejsce drugiego dać inny o mniejszej rezystancji

Na schemacie tego tak wyrażnie nie widać ale tak wyglada rozrysowany cały stopień wyjściowy w tym klocku.Jako całość trzeba go traktować jak filtr dolnoprzepustowy.Elementy na wejściu pełnią jeszcze rolę dopasowania wyjscia przetwornika do wejścia wzm operacyjnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naniosłem oznaczenia elementów.

Ciężka sprawa z tymi kondensatorami na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Leszek B, 2 Sty 2007, 14:15

>Elementy na wejściu pełnią jeszcze

>rolę dopasowania wyjscia przetwornika do wejścia wzm operacyjnych.

Czegoś tu nie kumam... po co to dopasowanie do WO? Przecież one są w stanie spokojnie prawidowo przyjąć bezpośredni sygnał z DACa. A tak poza tym to te elementy wejściowe (R601, R602, R603, R604, C631) tworzą chyba filtr dolnoprzepustowy RC, a wiadomo że najlepiej ja nie ma filtrów w torze sygnału..

mam schemat 227ESD (inny DAC) i tam nie ma żadnego filtru między DAC a OPA (zresztą Philips też nic takiego nie stosował). Podobne rozwiązania były (może i jeszcze są stosowane) często w Pioneer, Rotel, Onkyo - trudno tu mówić o jakichś porównaniach bo są tam inne DACi. Żeby porównać trzeba by było znaleźć coś na tym samym DAC'u - ja niestety takim serwisem na chwilę obecną nie dysponuję

Mam pytanie, co to za typ kondensatora na tej płytce? C632 C633 C532 C533

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - widok całej płyty

Tu znowu te same małe kondensatory.

post-13063-100000565 1170308567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...
  • Redaktorzy

Hi

Reaktywuję temat. Czy ktoś wie jak w 991 założyć coaxialne wyjście cyfrowe (jest tylko optyczne)?

dla ułatwienia schemat toru audio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Witam, a ja mam takie pytanie do szanownych kolegów:

czy po takim tuningu jak tu proponujecie, można jeszcze potem zamontować do CDP-991 DAC Stelmacha ? A może lepiej najpierw dać tego DACa a potem brać się ze dalsze przeróbki ?

I love the sound of crashing guitars

Sorry, że się wtrącam (trafiłem na temat po znanym mi "skądinąd" typie CD) - "pod mój dac" nie trzba nic "przygotowywać" - zawiera to wszystko w czym chcecie grzebać - pobieram sygnały wychodzące z procesora audio do DAC a na wyjściu jest już analog do podłącznie pod cinche. Możliwości przeróbek które rozważacie i mój dac wykluczają się wzajemnie - po zamontowaniu mojego daca na wyjściach cinch będzie grał mój a oryginał odetnę od gniazd, więc jakiekolwiek poprawki w torze od DAC zaczynając na cinchach kończąc nie mają wtedy sensu - zwykłe wyrzucenie pieniędzy. Chyba, że ktoś chce pozostawić sobie oryginalny układ i założyć mój choćby żeby mieć porównanie zmian - wystarczy dołożyć cinche pod moje wyjście, mój dac działa równolegle z oryginałem - wtedy warto pogrzebać w oryginale żeby coś więcej z niego wyciągnąć - jeżeli okaże się lepszy od mojego to wystarczy zdemontować mój - zwrócę kasę, pozostaną tylko niewykorzystane cinche w tyłu (i dziura fi5 po mocowaniu trafa).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.