Skocz do zawartości
IGNORED

wciąż szukam stolarza

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Re: arturp, 18 Wrz 2006, 08:47

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zaprasza do zadawania pytań na maila, ale nie odpisuje :-(

>albo Akkus , drożej ale dobra jakość :

>

Ukryta Zawartość

o Akkusie mogę tyle dobrego powiedzieć, że w końcu po wielkim hoho zwrócili mi pieniądze (wpłaconą zaliczkę)

i tyle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fakt , ten z allegro do mnie tez nie odpisał .Ja szukam stolarza do skrzynek troche bardziej skomplikowanych i sadziłem ,że nie odpisał bo temat go przerósł.

A co do Akkusa to jestem zaskoczony . Z drugiej strony i mnie wcisnął kiedyś knota za 2kPLN ale to były głośniki (PHL 1340- dramat ).

Chcąc , niechcąc ... Ushery 9950-20 od niego kupiłem ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

graaf: trochę wiem na ten temat i mogę ci powiedzieć że 95 % audiofilów kupuje oczami. Większosc co prawda nie wyłącznie oczami, ale jeśli coś się komuś nie podoba w sensie wizualnym to moze grać jak chce - i tak sie nie sprzeda. Pamiętasz zresztą reakcję forum na Rehdeko - nikogo nie obchodziło jak to gra, wyglądało gorzej niż stare Altusy i zostało zjechane bez słuchania. Są tacy którym to nie przeszkadza, ale większosć ludzi odrzuca cos takiego na samym wstępie i szuka innych kolumn, które również bedą dobrze grały ale będzą wygladać w bardziej cywilizowany sposób. Jeżeli chcesz mieć kolumny wygądające jak kupa to nie dziwię się ze nikt szanujący się nie chce sie za to brać.

A co do inspiracji akustycznej - kolejny dowód na to że nie powinieneś ani mnie ani Piotrka nazywać chlopcami a własciwie to do końca życia zwracać się do nas per "Pan" - są prostsze i lepiej działające rozwiązania, dodatku mniej upierdliwe w produkcji. No, ale rozumiem że od czegoś trzeba zacząć przygodę z praktyką jak już się przeczytało wszystkie mozliwe ksiązki...

Re: ARGOS, 18 Wrz 2006, 10:52

>Jeżeli chcesz mieć

>kolumny wygądające jak kupa to nie dziwię się ze nikt szanujący się nie chce sie za to brać.

typowy wpis Argosa :-)

wyraźnie napisałem, że Sequerra mnie estetycznie nie inspiruje a Ty dalej swoje :-))

no i oczywiście Dick Sequerra, tak jak Linkwitz i praktycznie cała reszta świata mogliby u Ciebie "terminować"

o ile oczywiście byś ich przyjął na czeladników bo przecież tępi są i nie wiedzą, że są "prostsze i lepiej działające rozwiązania" ;-)

w pełni zasługujesz na określenie "chłopiec" z "podtekstem" ;-))

w poprzednim wpisie napisałem "chłopcy" bez żadnych podtekstów, neutralnie

ale widocznie – "uderz w stół a"… kompleks chłopca sam wyjdzie ;->

Re: ArturP

Pan z allegro:

Ukryta Zawartość

jednak odpisał!

zobaczymy co i jak dalej :-)

Ukryta Zawartość

Ja wychodzę z założenie że jak coś chce mieć zrobione dobrze to wolę to zrobić sam.

To tak w temacie budowania skrzynek.

Raczej nie zleciłbym zrobienia obudowy na odległośc nie sprawdzonemu gościowi z allegro.

Re: ARGOS, 18 Wrz 2006, 14:54

>graaf - martw się lepiej o siebie bo jest o co...

hehe ;-))

typowo "chłopięcy" post ;->

i może jeszcze "wszy mam jak ruskie czołgi"?

:-))

aleś Ty infantylny Argos, wielki producent audio o psychice chłopaczka z podwórka

graaf, może faktycznie warto pomyśleć o własnoręczym wykonaniu skrzynek?

Nie wiem jak wyglądaja negocjacje z Zyblem, ale ze swojej strony mogę zarekomendować.

Ładne obudowy robi jeszcz Ian, ale takie małe skrzyneczki jak chcesz wystrugać, to może lepiej faktycznie samemu?

Pozdrawiam

PS. I gdzie koncepcja materaca?;)

graaf - lecz swoje kompleksy gdzie indziej... Ja już od dawna wyłącznie robię sobie z ciebie jaja a ty bawisz się w psychoanalizy żeby po raz kolejny pokazać jaki jesteś mądry. Taki jesteś mądry że nawet nie potrafisz skrzynek sobie zorganizować i musisz wylewać swoje żale na tym forum ze w PL nie mozesz znaleźć stolarza... Idź sobie do Castoramy, kup mdf, niech ci potną to na formatki, weź kilka ścisków, posklejaj i po problemie, nie trzeba na ten temat trąbić. A jesli nie umiesz to weź książkę telefoniczną i obdzwoń zakłady w twoim mieście. Jak zrobi źle to nie odbierzesz. Proste jak drut, nie potrzebujesz do tego usług Piątka który robi poważne rzeczy a nie jakieś popierdółki, nie dziw mi się że na głupie pytania daję głupie odpowiedzi.

ARGOS, 18 Wrz 2006, 19:14

Idź sobie do Castoramy, kup mdf, niech ci potną to na formatki, weź kilka

>ścisków, posklejaj i po problemie, nie trzeba na ten temat trąbić

To nie takie proste niestety... w Castoramie nie maja MDF-u :( sam ubolewam z tego powodu... Szczecin fajne miasto ogolnie:D

A u mnie mają, ale są zakłady stolarskie gdzie robią to taniej i dokładniej :D

No i pewnie szybciej. Choć ja na pracowników Castoramy nie narzekam, mnie tam zawsze od ręki kilka deseczek z mdfu wycinali, dokładnie. Okazało się jednak ostatnio, że miałem przeważnie fart, bo zdarza się pracownik działający w swoim własnym tempie:D

uwe: szukajcie a znajdziecie, proście a będzie wam dane. mdfu bardzo często uzywa się jako przekładu dla płyt wiórowych, wystarczy się przejść gdzieś gdzie mają wiórówki i zatroszczyć się o to, żeby sprzedali ci podkład jak się trafi. Mozna też odżałować troszkę kasy i kupić sklejkę - znacznie lepszy wynalazek od MDFu.

heheh w moich podlogowkach mam taki wynalazek sklejka 18mm oklejona dwustronnie 5mm mdf-em:) i to fabrycznie. Mdf mozna kupic bez problemu tylko zawiodlem sie na moich castoramach :(

W mojej Castoramie kiedyś był MDF, jak jest teraz to nie wiem.

Łączenie materiałów o rożnej strukturze to niegłupi pomysł. Za jednym pociagnieciem załatwiasz sobie lepsze właściwości akustyczne i łatwość obróbki - surowa sklejka jest stosunkowo kłopotliwa.

ReŁ ARGOS, 18 Wrz 2006, 19:14

ciekawe castoramowe rady ;-)

może taki był Twój standard realizacji "stolarki" zanim przerzuciłeś się na "tworzywa sztuczne"

teraz lepiej rozumiem dlaczego porzuciłeś audio "drewnopochodne" :-)))

kariery byś w nim nie zrobił

>nie potrzebujesz do tego usług Piątka który robi poważne rzeczy a nie jakieś popierdółki

oczywiście nadal odpisujesz na posty, których NIE CZYTASZ, to jakaś prawdziwa patologia :-/

WYRAŹNIE napisałem, że z p. Henrykiem pracowaliśmy nad zupełnie innym projektem

>graaf - lecz swoje kompleksy gdzie indziej

>Ja już od dawna wyłącznie robię sobie z ciebie jaja...

kompleksów leczyć nie muszę, i w życiu i na forum mam wystarczający "positive feedback"

zgadnij Argos o kim rzeczony p. Henryk pisal tu na forum: "mądry i świadomy audiofil, bardzo twardo i rozumnie stąpajacy po tej "audiofilskiej ziemi""

za to Twoja Twoja działalność na forum mnie zastanawia

mam kilku znajomych przedsiębiorców i wiem, że mają mało czasu na sen i jedzenie nie mówiąc przesiadywaniu na jakichś forach

czyżby kryzys zbytu Argos? Biznes nie idzie i potrzebujesz obsztorcowywać amatorów na forum, żeby się lepiej poczuć?

Po to potrzebujesz "wpisywać się dla rozrywki" jak qubric?

miej litość Argos

"get a life"!

Re: lancaster, 18 Wrz 2006, 15:51

>graaf, może faktycznie warto pomyśleć o własnoręczym wykonaniu skrzynek?

"standard Argosa" sprzed wiekopomnej zmiany technologii na "wtryskową"? ;-))

>Nie wiem jak wyglądaja negocjacje

jest super, sporo ofert i rokowania dobre!

>PS. I gdzie koncepcja materaca?

czeka cierpliwie następna w kolejce na stolarza już "wypróbowanego" :-)

czuję, że ten układ, nad którym teraz kombinuję mógłby być głośnikowym ekwiwalentem Shure E2

nie będzie to też typowy układ dwudrożny, choć będzie i woofer i tweeter

nie będzie to też burczybas

co to to nie :-))

pozdrawiam!

graaf

graaf

Tak dzieciątko, pluj dalej... tylko nie pluj pod wiatr bo jeszcze sie oplujesz dobie kaftnik i mamusia da ci pasem...

A pamiętasz ty jak zapytałem się ciebie ile w życiu kolumn zrobiłeś? Wtedy nie doczeałem sie zadnej odpowiedzi, ale Teraz wiem że nie zrobiłeś ŻADNYCH bo nawet nie wiesz jak zrobić i gdzie zamówić głupie porste skrzynki, a jak ktoś ci podsuwa najprostszą z możliwych metod to się odszczekujesz jak ratlerek zamiast grzecznie podziękować za oświecenie twojego pustego łba.

Nie mam zamiaru się kłócić z palantem który naczytał się głupot w necie i myśli że jest najmądrzejszy, ja zdążyłem więcej zapomnieć niż ty się nauczyć. Dam ci dobrą radę - poczytaj sobie Harrego pottera bo na razie tracisz tylko czas, jesteś zbyt głupi i zbyt niezaradny żeby zrobić sobie dobre kolumny. Masa ludzi przychodzi do mnie żeby im zrobić zwrotnice bo ich wiedza i doświadczenie wystarczyły tlyko na to zeby zrobić obudowy i kupić głośniki, ale twoej wiedzy nawet na tyle nie wystarcza.

inżynier - spokojne tłumaczenie graafowi czegokolwiek nie przynosi takie rezulataty ze zaczyna cię zarzucać masą glupich pytań na które odpowiedzi można znaleźć bez wysiłkuw necie lub w powszechnie dostępnych ksiażkach, ja już raz się na to "naciąłem". Nawrzucać mu jest po prostu łatwiej niż dyskutować z nim na temat jego niedorzecznych pomysłów i jest tez większa szansa że nasz geniusz-teoretyk "dziabnie" cokolwiek sam z praktyki. Ja nie będę w poważny i grzeczny sposób traktował kolesia który samemu nie potrafiąc zrobić głupiej prostej skrzynki ma czelność mnie pouczać i oceniać.

Pozdrowionka...

ARGOS -> z całym szacunkiem ale wykonać proste skrzynki solidnie i równo (czasem wypadałoby napisać : prostopadle) to też sztuka . Dodając tego lakierowanie i fornirowanie (a niektórzy robią ogromne błędy na względnie prostym kleju Moment) to juz wogule jest nieciekawie.

Pozdrawiam

Przesadzasz... Wystarczy dobry kątownik i dużo cierpliwosci ew. dużo wprawy. W dodatku im mniejsze tym łatwiej. Poza tym trzeba na prawdę mocno spieprzyć sprawę żeby nie dało się "wyciagnąc" kątów, mdf jest śmiesznie łatwy w obróbce, to mozna nawet strugać scyzorykiem.

Re: inżynier, 19 Wrz 2006, 12:15

>Panowie, nie za dużo tej agresji?

no faktycznie...

>>dzieciątko, pluj dalej... tylko nie pluj pod wiatr bo jeszcze sie oplujesz dobie kaftnik>to się odszczekujesz jak ratlerek zamiast grzecznie podziękować za oświecenie twojego pustego łba>palantem który naczytał się głupot w necie>jesteś zbyt głupi>pouczam i oceniam

ie odwracaj kota ogonem, ciągle usiłujesz mi coś wytknąć, choćby o prowadzeniu biznesu w poprzednim twoim wpisie... Ja przyjmuję krytykę pod warunkiem że jesty ona konstruktywna i KOMPETENTNA.

Nie uderzyłeś w żaden czuły punkt, bo wcale się nie przejąłem twoją opinią, jesteś za mały żeby się tobą przejmować, moje rzeczy bronią się same. Ja ci tylko mówię gdzie jest twoje miejsce. Zrobienie najprostszych kolumn przekracza twoje możliwosci w dodatku kombinkujesz jak koń pod górkę z pierścieniami zamiast zwyczajnie pochylić front uzyskujac przy okazji częściowe rozbicie fal stojących nie wspominając już o łatwości montażu czegoś takiego... Wyszedłem z założenia że skoro dyskusja o parametrach T-S glosnika kończy się z twojej strony wnioskiem, że trzeba zmierzyć poziom hałasu w pomieszczeniu to może zwrócenie ci uwagi na o wiele prostsze rzeczy z którymi sobie nie radzisz skłoni cię do refleksji...

Mam dla ciebie propozycję - jak już będziesz miał gotowe te swoje kolumny to przyjedź z nimi do mnie i sobie porównaj z tymi "tworzywami sztucznymi" jak to nazwałeś. Może przy tej okazji nawet skoczyć gdzieś do jakiegoś pubu i ostrzej popić - ja funduję, co mi tam, stać mnie na tyle. Opcje sa dwie - albo nabierzesz trochę respektu do wszystkich co łyknąli troszke praktyki (i nawet wcale nie chodzi tu tylko o mnie, bo ja to zasadniczo mam to gdzieś) a przy okazji łykniesz z tego coś dla siebie, albo ja stwierdzę że jednak jesteś geniusz, specjalnie zalozę wątek na tym forum w którym to wszem i wobec ogłoszę no i oczywiscie przestane się naigrywać z twoich wpisów. Jeśli o mnie chodzi to wcale nie zależy mi żebyś gadal jakie moje kolumny są świetne - mnie wystarczy że mówią tak osoby które rzeczywiście miały okazję porównać je z innymi uznanymi i cenionymi konstrukcjami.Jeśli masz jaja to odezwij się na PW albo na mail...

Re: ARGOS, 20 Wrz 2006, 12:12

>ie odwracaj kota ogonem, ciągle usiłujesz mi coś wytknąć, choćby o prowadzeniu biznesu w poprzednim

>twoim wpisie...

to że podejrzewam, że słabo idzie nie jest ani oceną ani pouczaniem ani też nie wystawia Ci jakiegoś złego świadectwa

rynek przecież nie zawsze ceni lepsze :-/

>Ja przyjmuję krytykę pod warunkiem że jesty ona konstruktywna i KOMPETENTNA.

a ja Ciebie nigdzie nie krytykuję

napisałem tylko kiedyś do Ciebie, że "świat nie kończy się na scanspeakach" i pewnie za to będziesz mnie ścigał do końca moich dni ;-)))

>Ja ci tylko mówię gdzie jest twoje miejsce.

a kim Ty jesteś żeby mówić komukolwiek na forum gdzie jego miejsce?!

jesteś tylko producentem, który panoszy się po forum amatorskim

zwykła autoreklama

wykup sobie wątek sponsorowany, mam serdeczną nadzieję, ze jeszcze Cię stać :-)

zamiast pisać o "dłubaniu MDF-u scyzorykiem" itp.

>najprostszych kolumn przekracza twoje możliwosci w dodatku kombinkujesz jak koń pod górkę z

>pierścieniami zamiast zwyczajnie pochylić front uzyskujac przy okazji częściowe rozbicie fal

>stojących nie wspominając już o łatwości montażu czegoś takiego...

jedni pochylają (Thiel, Meadowlark czy Argos) inni kombinują (Dunlavy/Duntech, Vandersteen, Sequerra)

czy Ty jesteś "najmądrzejszy"?

powtarzam - wykup sobie wątek sponsorowany :-)

>albo nabierzesz trochę respektu do wszystkich co łyknąli troszke praktyki

mam OGROMNY RESPEKT - nawet mnie tu na forum opluwali, że nadmierny - że "własnego zdania nie mam", że tylko "googluję" itp.

mam respekt do takich praktyków jak Linkwitz, Jordan, Sequerra i wielu innych

to są klasycy audio

no ale gdzie im tam do "Argosa" ;-)

no właśnie.. do kogo właściwie??!!

"Jeśli masz jaja to" podpisuj się swoim imieniem i nazwiskiem - to dobry standard producentów piszących na forach

graaf, widzę, ze szukając stolarza znalazłeś przygodę;)

Pozdrawiam.

PS. Sam sie niedługo zabieram za kompletowanie narzędzi(łącznie z pomiarówką)do zrobienia

zestawu.

Pomyśl....w dwójkę raźniej;)

Re: lancaster, 20 Wrz 2006, 13:07

>graaf, widzę, ze szukając stolarza znalazłeś przygodę;)

>Pozdrawiam.

>PS. Sam sie niedługo zabieram za kompletowanie narzędzi(łącznie z pomiarówką)do zrobienia

>zestawu.

>Pomyśl....w dwójkę raźniej;)

dzięki! będę pamiętał :-)

pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.