Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt z miedzi monokrystalicznej

Andrzej Matusiak

Rekomendowane odpowiedzi

>kubedes, 20 Wrz 2006, 13:39

Powtarzam: NICZEGO NIE SPRZEDAJĘ. Chcę BEZPŁATNIE przekazać do testowania uczestnikom tego forum 2 razy po 2 odcinki tego przewodu, o długości 0,75m, bo mam go na magazynie i uważam że, w tej cenie jest doskonały. Jak Pan czy ktokolwiek inny BEZPŁATNIE, dzięki mojej inicjatywie, przetestuje sobie ten przewód, i się on spodoba, to kupujcie gdzie chcecie. Czytając taki wpis jak Pański byłbym chyba niespełna rozumu pakując się w zorganizowanie nabycia tego przewodu. Konkludując. Podtrzymuję propozycję bezpłatnego przekazania, ale nie chcę mieć nic wspólnego z organizowaniem zakupu.

Witam

Andrzej Matusiak, 20 Wrz 2006, 13:47

>Powtarzam: NICZEGO NIE SPRZEDAJĘ. Chcę BEZPŁATNIE przekazać do testowania uczestnikom tego forum 2

>razy po 2 odcinki tego przewodu, o długości 0,75m, bo mam go na magazynie i uważam że, w tej cenie

Jeżeli istniałaby taka możliwość to chętnie bym sprawdził ten przewód w roli interkonnektu.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

panowie zawsze w takich momentach zaczyna się liczenie ,sprawdzanie itd-myślę że jak jest podana cena to albo biorę albo nie.I nie obchodzi mnie czy facet zarabia czy jest archaniołem.Jak wiem gdzie taniej to kupuję gdzie taniej-albo akkceptuje reguły.Przy was to nawet archanioł pierdyknie kazdym interesem.Ja biore 5 mb od kupca a nie archanioła.Archaniołow to mam wokół na kopy i już mam dość.

Panowie,

Pan Andrzej wskazał nam kabelek, na który warto według niego zwrócić uwagę. Przy jego wiedzy i doświadczeniu może to być dla nac cenna rada. Ponadto oddaje nam dwa takie kawałki do prób. Należy powiedzieć "dziękujemy" i koniec. Jak wspomniał, sam nie chce go sprowadzać, ale przecież tu nie ma problemu, wielu forumowiczów tą czy inną drogą sprowadzało różne rzeczy z końca świata.

Przetestujmy ten kabelek. Może niech te dwa odcinki po przetestowaniu będą przekazywane następnej osobie aby więcej osób mogło się z nim zapoznać. A za jakiś czas zbierzemy doświadczenia i sprowadzimy szpulę lub nie w zależności od ilości chętnych.

Może tak być?

Edward, 20 Wrz 2006, 15:34

>Pan Andrzej wskazał nam kabelek, na który warto według niego zwrócić uwagę. Przy jego wiedzy i

>doświadczeniu może to być dla nac cenna rada. Ponadto oddaje nam dwa takie kawałki do prób. Należy

>powiedzieć "dziękujemy" i koniec. Jak wspomniał, sam nie chce go sprowadzać, ale przecież tu nie ma

>problemu, wielu forumowiczów tą czy inną drogą sprowadzało różne rzeczy z końca świata.

>

>Przetestujmy ten kabelek. Może niech te dwa odcinki po przetestowaniu będą przekazywane następnej

>osobie aby więcej osób mogło się z nim zapoznać. A za jakiś czas zbierzemy doświadczenia i

>sprowadzimy szpulę lub nie w zależności od ilości chętnych.

Świetny pomysł.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

W katalogu Percy'ego, na który powoływał się kolega Kubedes, jest jeszcze jeden bardzo interesujący przewód. Również VW, ale tym razem głośnikowy. Wykonany także z miedzi monokrystalicznej przewód o sumbolu ST-1, kosztuje, według katalogu około 21,3 dolara za metr. Używałem tego przewodu, niestety później odsprzedałem koledze audiofilowi. Moim zdaniem przewód ten ma bardzo wysoki stosunek jakości do ceny.

Jak IC będzie krążył po Warszawie, to chętnie go sprawdzę u siebie.

Tak mi się wydaje, że może dobrze by było gdyby Pan go zakonfekcjonował przed rozpoczęciem tournee.

pozdrawiam

k.

>Matthew, 20 Wrz 2006, 12:52

>o co chodzi z monokrystaliczna miedzią? ;) mam kumpla na inż materiałowej i taka miedź to jest

>droższa od ..platyny heh i zachowuje swoją strukturę jedynie jak nie działają na nią czynniki

>mechaniczne, czyli zegniesz i po monokrysztale ;) .. z ta monokryształowatością to chyba lekka

>przesada, przesada marketingowa...

Przyznam że zabił mi Pan ćwieka tym twierdzeniem o nietrwałości struktury monokrystalicznej miedzi. Przejrzałem swoje podręczniki, fakt że z przed 30 lat, szukałem intensywnie w internecie i nic nie zmieniło się w moich przekonaniach. Jestem pewien, że jedynym metalem który, w warunkach pokojowych (mam tu na myśli temperatury i ciśnienia występujące w środowisku w którym żyje człowiek) zmienia w sposób znaczący swoją strukturę jest cyna Sn, i to najczęściej w cienkich warstwach. Nie mogę jednak wykluczyć, że się po prostu mylę i proszę Pana, lub za pańskim pośrednictwem Kolegę z inż materiałowej o wskazanie źródła gdzie zawarte są takie informacje.

>Pi_etro, 20 Wrz 2006, 17:36

W tym linku pokazano dokładnie taką samą strukturę jak pokazuje w swoich materiałach reklamowych Vampire. I w linku tym napisane jest: 4 Fatigue resistant, co tylko potwierdza moje stanowisko.

Dodam jeszcze, że taką miedź produkują tylko 2, może 3 fabryki na swiecie. Pozostali kupują, izolują, podlewają wężowym olejem i hajda na audiofila.

Większość informacji o UPOCC jest w niestety języku japońskim.

Chiba Institute of Technology -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Pi_etro, 20 Wrz 2006, 17:42

Dokładnie to samo. I oczywiście każda z tych firm twierdzi że tylko ona jest w posiadaniu Świętego Graala. A naprawdę to 3 huty, jedna w USA, jedna w Japonii i jedna na Tajwanie robią taką miedź, i żadna z tych hut nie słyszła nawet o audiofilach.

A swoją drogą, to przynajmniej jedna z tych hut robi to cudo z polskiej miedzi.

Być może w pozostałych dwóch jest to konfekcjonowanie "gołych" przewodów, ale tego się nie dowiemy nigdy o nigdzie. Podobnie jak nikt nie zdradzi procesu produkcyjnego tych przewodów.

Witam, gdyby interkonekt zawędrował aż na śląsk to również byłbym chętny na odsłuch - pozdrawiam.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Widzę, że mowa jest także o srebrze UP-OCC -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Pi_etro, 20 Wrz 2006, 17:59

Z czysto technicznego punktu widzenia miedź i srebro monokrystaliczne to dwa najlepsze przewodniki. Niestety jeszcze nigdy nie miałem kabli ze srebra monokrystalicznego. Ale może, kiedyś. Jeszcze słowo o prof. Ohno. Technologia ciąglego odlewania miedzi i srebra do specjalnie ogrzewanych form, dla uzyskania struktury quasi monokrystalicznej znana była już w latach 60 ubiegłego wieku. Prof. Ohno nie wynalazł tej techologii, tylko ją udoskonalił. I z pewnością nie jest jedyną "wyrocznią" w tej materii. Reszta to reklama i marketing.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Witam

Jak najbardziej jestem chętny do odsłuchu. Szukam właśnie dobrego interkonektu, potrzebny mi jest XLR, ale RCA też mogę potestować. Generalnie lutownik ze mnie słaby, więc nie chcę być pierwszy w kolejce :)

Myślałem o kablu MIT-a, ale jak mi się ten VW sprawdzi, czemu nie ?

Jeszce słowo o technologii ogólnie. Bardzo wiele dzisiejszych "wynalazków" to nic nowego. Wystarczy pooglądać poważne publikacje fachowe z różnych dziedzin, aby dojść do wniosku, że wszystko, no może prawie wszystko, już było.

>BlueMax, 20 Wrz 2006, 18:23

Pańska propozycja przetestowania IC XLR bardzo mi się podoba. W takim razie proponuję jeden komplet RCA i jeden XLR do testowania przez Forumowiczów.

Jak to jest napisane w "reklamach" UP-OCC - "innovated and authorized", "Developed by Professor Dr Ohno", "this technology is very different compare to the traditional method as it used a cooled mold to produce the pure single crystallized copper conductor".

A "reszta to reklama i marketing".

Sam przewód (FIM, tylko takiego producenta znalazłem) w porównaniu do innych markowych (Cardas, Vampire), jest nawet tańszy, więc proces nie jest szczególnie skomplikowany/kosztowny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.