Skocz do zawartości
IGNORED

Interconnects - Musical Fidelity z Rotel

puchmartin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forowiczów,

Mam pytanie i szukam porady. Poszukuje dobrych i polecanych kabli interconnectów do mojego zestawu.

Nie chcialbym wysostrzac tonacji dzwieku ale chcialbym ja ocieplic. Prosze o sugestie sprawdzonych zestawow i wasze odczucia. Interconnect sa brakujacym elementem w moin zestawie audio

To jest moj zestaw:

CD player: Musical Fidelity X-Ray

AMP: Rotel RA-04

Kable glosnikow: wire word solistice 5

Glosniiki: B&W 601 S3

Dziekuje i do uslyszenia

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/28376-interconnects-musical-fidelity-z-rotel/

Używam teraz Van Den Hul The First i on właśnie łagodzi górę, wszystko się robi miękkie. Jest opinia w Opiniach, całkowicie się zgadzam. Moje wrażenie także. CD Densen B-400 + wzmacniacz Forum608 + Sennheiser 600.

>puchmartin

Hmm... mam MF'a wzmacniacz i CD. Swojego czasu też głowiłem się na kabelkiem. Wykorzystuję Phobos'a (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Kabelek mimo śmiesznej ceny jest naprawdę ciekawy i wart przetestowania. Nie zauważyłem żeby cokolwiek zubażał lub zamulał. Zestaw gra odrobinę ciepło, ale szczegółowo jak typowy MF. Swojego czasu nie wierzyłem we wpływ okablowania, a jednak takowy istnieje. Porównywałem np. tego Phobos'a z XLO/PRO, który miał według opinii co niektórych osób ocieplić dźwiek. Powiem tak XLO/PRO to masakra. Dźwięk staje się suchy, średnica zubożona i płaska - słowem totalny niewypał. Tym samym ten zdecydowanie odradzam.

Jeśli kupisz coś innego, co Cię mile zaskoczy daj znać na priva lub na forum i opisz wrażenia.

p. deep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecałbym VDH ale Orchida. Dlaczego? First za sprawą stępienia "krawędzi" i "poduchowatego" basu zmuli- jest on doskonały do hiper przejrzystych, twardych klocków. Natomiast Orchid wg. mej widzy i znajomości MF. będzie pasował idealnie.

puchmartin, 21 Wrz 2006, 14:39

Podzielam pogląd zydelka.

Też proponowałbym sprawdzić kable węglowe. O ile za bardzo nie zmulą dźwięku (niestety to się zdarza - uwaga na mocno wytłumione pomieszczenia) to dodają pewnego zmiękczenia i zaokrąglenia - jest to zwłaszcza łatwo słyszalne na basie (wybrzmienia są nieco za szybko wygaszane- zawsze) ale też sugestytwnej prawdziwości dźwiękom -> ludzkie wokale brzmią szalenie przekonywująco - sprawdź !

* * *

Kilka lat temu nie byłem zwolennikiem węglowych kabli (ale nie głosników). A teraz je doceniam. Jak się wpiszą w system - baja :)

* * *

Inna rzecz, że z jednoznaczną ocenią kabli trzeba być cholernie ostrożnym. Ten sam w innym systemie może zamaskować albo uwidocznić swoje cechy (doświadczałem tego wielokrotnie).

* * *

Z recenzji w AV, ciekawym wydaje się być vdH Orchidea. Dziwne, że po entuzjastycznej recenzji F.K. nie umieszczono go w końcowym zestawieniu (zgłaszałem to do AV) - WHY ?

Z opisu brzmienia wnioskuję, że może dokopać S. HDSE. (Opinię pisał wcześniej ten sam recenzent...)

Ma ktoś do spróbowania tego vdH ? Ktoś go już słuchał ? - Byłbym zainteresowany przetestowaniem go w swoim systemie.

VDH - The ORCHID - nie jest weglowy

Ukryta Zawartość

Conductor Material: High purity dense Silver coated high purity Matched Crystal OFC

polecam VDH - The SECOND jako najbardziej uniwersalny z serii i mozna kupic do 300pln

Ukryta Zawartość

jasio, 22 Wrz 2006, 08:30

Cytaty z AV nr 3/'06, str. 36:

We wstępie:

"Najnowszy interkonekt van den Hula nie zrywa z technologią przewodników węglowych, (...)"

1. kolumna, 6 i 7 wiersz licząc od dołu strony 36:

"Idąc dalej w głąb napotykamy pierwszą warstwę izolatora z PVC pokrytego warstwą węgla LSC, (...)"

Pozdrawiam.

Zydelek, 24 Wrz 2006, 23:37

Dzięki :) Teraz walczę z sieciówkami jodla + listwą (jest tego parę kilo). Poza tym takie jedne kolumny nie dają mi spać :)

Najprawdopodobniej byłbym chyba gdzieś w 2. połowie tygodnia ale to zależy.

Ale skoro je masz, napisz co warte - nie uwierzę, że nie słuchałeś ;) Pasowałyby do MF + Rotela ?

Andrea- Orchid to zupełnei inna konstrukcja. Jest to kabelek o "identycznej" konstrukcji i wyglądzie (inny kolor) jak Stereovox. Mi osobiście ma "to", czego brakowało Stereovoxowi.

Pozdr.

Hey Wam,

No coz na czytalem sie waszych opini i wciaz nie wiem. W miedzy czasie mialem okazje testowac 2 rozne kabelki:

1. VDH The Name

2. Nordost - Spell Binder RCA 1.0

i musze przyznac sie bez bicie ze Nordost w moim mniemaniu bije VDH

Czekam na dalsze spostrzezenia i opinie ...

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.