Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Taga TPS 500

Yamashi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukiwałem przez dłuższy czas kolumn dla siebie za nie duze pieniądze i... dziś chyba właśnie je znalazłem.

Chciałbym podzielić się wrażeniami z odsłuchu kolumn Taga TPS 500.

Pojechałem dziś do Polpaku z zamiarem odsłuchu Koda 225F i tam polecili mi tez odsłuch Tagi.. Kody odeszły na bok.. Taga okazała się bezapelacyjnie rewelacyjna.. Duża dynamika, naprawdę dobre odwzorowanie detali w praktycznie całym paśmie, brzmienie detaliczne, szybkie z dużą przestrzenią. Bas kontrolowany i taki jaki powinien być, ani za duży ani za mały.

W kinie domowym tu już w ogóle rewelacja.. przestrzeń otocza niesamowitą czystością i dynamiką.

Naprawdę polecam te kolumny tym którzy szukaja całkiem przyzwoitych kolumn za nie duże pieniądze w porównaniu z kolumnami o podobnym brzmieniu za 3 i więcej tysięcy. Taga kosztuje za fronty ok. 1300 zł. poczekam może pojawi sie na allegro jeszcze taniej..

P.S. po odsłuchu dziś przy okazji w markecie przegladałem sobie nowe HI-FI 09/2006 i ku mojemu zaskoczeniu opisana właśnie była Taga w recenzjach a moje opinie sie potwierdziły - dostała najwyższe oceny..

https://www.audiostereo.pl/topic/28385-kolumny-taga-tps-500/

Co Ty reklamujesz ? jesteś tej firmy pracownik ?

Test w Hi-Fi pokazał tylko tyle że cóś takiego jak czteroliterowa taga ( koda też ma 4) ma się niby równać do audio academy czy JLB-la czy Paradigma ? kpiny z porządnych marek . to jest jak porównanie daci logan do audi a4 !!!

kolejny no name jak kłoda

Prawdziwy malkontent.

Nawet nie słuchał a już marudzi, krytykuje i pieprzy 3 po 3:)

Autor wątku ma tą przewagę, że opisuje swoje wrażenia z odsłuchu.

Malkontent myśli sobie naiwniutko, że kupując firmowy produkt ma gwarancję jakości.

Obawiam się, że jest to właśnie efekt zaślepienia marką produktu która to nic w dzisiejszych czasach nie oznacza ani nic nie gwarantuje. Czy zdajesz sobie sprawę malkontencie, że takie marki jak Mercedes, Jaguar czy VW też produkują bubel i chłam-takie czasy.

Moim zdaniem produkty budżetowe właśnie lepiej jest kupować u producentów którzy z takich słyną a nie u takich którzy zmuszeni przez rynek podpisali się pod tandetą. Czy sugerujesz, że JBL serii E zagrają lepiej??? Chyba ich nie słyszałeś-ja miałem kilka z tej serii i więcej ich nie chcę, toż to brzmienie rodem z marketu ( co gorsza z tego najtańszego).

norwidos - masz rację :) a tak na marginesie to (kierując te słowa do malkontenta) słuchałem również oprócz tych Tag również Paradigma Monitor 3v4. Może i rzeczywiście dźwięk był jeszcze troszkę bardziej szczegółowy i rozjasniony ale naprawdę bardzo niewiele, tak więc bez sensu jest ładowanie dodatkowej kasy w coś co gra praktycznie tak samo.

Poza tym ja przecież powiedziałem że polecam te kolumny tym którzy szukają niedrogich kolumn. Oczywiśtym jest fakt że sa inne znane firmy które robia kolumny ze znakomitym dźwiękiem ale i pułap cenowy jest zupełnie inny. Chodziło mi raczej o przedział cenowy do 2000 zł i uważam że Tagi zasługują swoim brzmieniem na to żeby je wyróżnić w tej klasie.

Napisałem wątek ten również po to aby ułatwić lub nakierować innych poszukujących dobrego brzmienia, bo sam właśnie poszukiwałem i myślę że właśnie znalazłem to o co mi chodzioło. Ten model Tag to pewna nowośc na rynku i podejrzewam że jest dużo osób które nawet nie wiedzą o ich istnieniu ( ze mną też tak było :) ). choć może teraz artukuł w HI-FI trochę te kolumny rozpropaguje.

Pozdrawiam norwidos

Panowie!

Zapomnijmy jakiej firmy są dane zestawy, tylko kierujmy się słuchem ( ewentualnie estetyką-byle nie samym logo), przecież o wiele lepiej jest mieć kolumny które ładnie grają od tych które ładnie się tylko nazywają a są droższe, czy nie mam racji? Może lepiej się wypada przed rodziną jeśli stoją u Was dżejbiele niż jakaś tam TAGA czy KODA bo to przecież chameryka, ale nie wiem ilu z Was myślało o tym, że poza nazwą to trudno znaleźć coś co by je ze sobą aż tak różniło, tzn. nie jest wykluczone że te jbl-e są produkowane w tej samej fabryce co KODA czy tam jakiś RUBICON, bo jakością to nie jestem pewien czy je przewyższają a tym bardziej dźwiękowo to ta sama liga a kto wie czy nie niższa?

Mam duży szacunek dla osób kupujących uchem bo jest to wyjątkowo racjonalna postawa a tego właśnie w naszym kraju coraz mniej...pełno jest mitów, legend itp...mistrzem świata w tej dziedzinie jest właśnie JBL, który do każdego, nawet najmniejszego szczegółu technicznego ( będącego nawet oczywistością) przypisuje kosmiczne nazwy rzekomo genialnych rozwiązań...śmiać mi się chce, bo gdy przyglądałem się głośnikom w JBL-ach serii E to płakać się chciało nad ich tandetną budową. Panowie z JBL mogli by wiele się nauczyć od rodzimego Tonsila, który nokautuje jakością głośników nisko-średnio i nisko tonowych tego potentata ale mimo wszystko nie potrafi zrobić komercyjnie udanych zespołów głośnikowych. Cały wywód sprowadza się do tego, że wolę kupować coś co nie próbuje na siłę naginać rzeczywistości a do tego gdy jest tańsze to satysfakcja wzrasta. Nie oznacza to, że kupiłbym Tagę z automatu, ale jeśłi grałaby lepiej to czemu nie?:)

Obecnie mam Paradigmy Monitor 11, Dali 6006 i 8008 i dawno nie miałem już tak dużego problemu z głośnikami bo kupiłem specjalnie 3 zestawy żeby dokonać na spokojnie testu i wybrać te jedyne-najlepsze a z resztą się pożegnąć, tylko nie przewidziałem, że mimo iż każde są inne to mogą okazać się równie dobre i równie dobrze podpasować w mój gust, co spowodowało pata jak nigdy bo nie mam pojęcia które teraz sprzedać:) jak na razie słucham ich na przemian i możliwe że tak to się skończy....na szczęście mam warunki do ich ustawienia i resztki kręgosłupa który znosi ich ciągłe pozycjonowanie:) A podobno od przybytku głowa nie boli?:)

>norwidos

Witam Pienio!

Gratuluję wyboru bo seria Northdrige jest wg mnie w swojej cenie nie do pobicia:)

Mam obecnie wielką frajdę z posiadania E100 i na tą chwilę nie mam potrzeby ich zmieniania a to już coś:)

To jest fragment twojego postu z końca kwietnia, sam sobie co chwila zaprzeczasz, mineło niewiele czasu, następnie pisałeś (nie będę już cytował twoich wątków) że kończysz z kupowaniem odpustowych marek typu JBL, MAGNAT, PARADIGM, itp. poczym kupujesz sobie PARADIGMY.

Jestem sceptyczny do twojej wypowiedzi w tym wątku, niestety na naszym Świecie nie ma FILANTROPÓW, i nikt nie sprzedaje SUPER KOLUMN w niskich pułapach cenowych, jaki pieniądz taki towar, tak więc nie oszukujcie się że za drobne pieniążki kupicie sobie Super kolumny.

Pozdrawiam

Po pierwsze tylko krowa nie zmienia zdania a poza tym dopiero jak człowiek ma coś dłużej w domu i porówna w kilku konfiguracjach może sobie wyrobić opinie:)

Moja sprawa, że teraz trafiłem na Paradigmy które grają niebo lepiej od E100 oraz, że kolumny Dali Blue brzmią także przyjemnie. Jedne i drugie nie są tanie ale nie kosztują też po 10tyś zł. a sprawiają mi straszną frajdę i nawet gdybym miał wolne 20kzł to i tak nie wydałbym ich na inne kolumny bo ja czuję że mi już starczy.

Poza tym co mają powiedzieć osoby które mogą wydać powiedzmy góra 1500zł na kolumny? Czy ten fakt oznacza, że mają przestać szukać tylko kupić pierwsze lepsze byle co, bo niby wszystko gra tak samo kiepsko???? To właśnie radzisz? Nie wydaje Ci się, że nawet w tym przedziale cenowym można kupić coś co gra lepiej oraz gorzej? Właśnie tak może być z Tagą. Może ona gra na przyzwoitym poziomie, lepiej od JBL-i, a kosztuje mniej, kto wie? Tego nie sprawdzisz do póki nie posłuchasz....więc przestań marudzić i czepiać się ludzi...

młody jestem, wiele przede mną ale im więcej się człowiek osłucha tym opinie dojrzewają, więc uznajmy że fascynację JBL-ami mam już za sobą ( wyrosłem z tego) i teraz czas na coś co przynajmniej gra a nie buczy. Tu na forum krążą opinie, że Dali 6006 mają buczący bas???? Może minimalnie mają, ale w porównaniu do JBL-i to nawet wstyd im to zarzcucić bo nie byłoby słowa na to co robią JBL-e, ktoś kiedyś napisał że seria E to istna remiza, jak dla mnie miał 100% rację...Paradigm gra o niebo lepiej i ten kto tego nie usłyszy chyba głuchym jest....

Poza tym gdy czytam to co napisałem o E100 nie jestem nawet zawstydzony bo mój wpis mówi sam za siebie, tzn. jak na ową chwilę byłem z nich zadowolony i co z tego???? czemu ludzie czasem nawet żony zmieniają???? najpierw jest śliczna i kochana a potem ta sama kobieta może się wydawać okropna ( nie mam tu na myśli utraty urody tylko czasem pewne sprawy w innym świetle mają się mniej atrakcyjnie:)

Poza tym zobacz na ceny nowych JBL-i E100 - 1900zł

Nowe PARADIGM MONITOR 11- 4300zł

czy nie zauważyłeś że to co wtedy pisałem i tak ma sens?

w swojej cenie ( jaz za nowe) nie wiem czy E100 mają jakąś konkurencję wogóle bo co niby ma 2 x 25cm na basie za taką kasę???

Paradigmy za 4300 chyba powinny grać lepiej, nawet o niebo lepiej więc co w tym dziwnego, że wybrałem te drugie????

NIGDY NIE MÓW NIGDY

Naprzerzucałeś się tych kolumn i sam stwierdziłeś na przykładzie PARADIGMÓW za które dałeś 2 razy więcej z okładem, że dopiero te cię satysfakcjonują.

Nie lepiej było od razu coś konkretnego kupić, niż ciągle dopłacać do wymian.

Co do 25 cm głośników w JBL to nie wielkość głośników niskotonowych świadczy o klasie kolumn.

Pozdrawiam

Wiem, że nie średnica membrany decyduje o jakości głośników.

Ja mam wielką frajdę w przerzucaniu tych kolumn więc nie bądź taki złośliwy.

To nie sztuka jest pójść do sklepu i wywalić masę kapusty a akurat słuchałem też kilku kolumn które kosztują nawet więcej niż moje Paradigmy i byłem bardzo zawiedziony. Najprościej wg Ciebie jest pójść do sklepu i bąbnąć kasą a potem się pocieszać, że gra nieźle....po prostu super:) Masz recepty na wszystko:) ŻENIAL!

>norwidos

Po pierwsze nie jestem złośliwy, po drugie już dawno nie kupuję sprzętu dla siebie w Polsce, i w tym wypadku chrzanię gwarancję dystrybutorów polskich bo w porównaniu do niemieckiej jest żałosna, nie wspominając o kulturze obsługi i traktowania klienta.

Sztuką to jest kupić świetne kolumny za relatywnie małe pieniążki, jestem przekonany że ja za swoje kolumny dałem mniej niż ty za swoje, a jest to już znacznie wyższa półka klasy sprzętowej.

Pozdrawiam

Ocenianie tylko po marce jest w obecnych czasach bez sensu jesli się nie dotrze do szczegółów. JBL w przeciwieństwie do Paradigm nie jest już od dawna firmą w pełnym tego słowa znaczeniu a jedynie marką koncernu Harmana. Ile Harman przejął kupując JBL, tylko logo czy też pełnię technologii i doświadczeń? Czy utrzymał firmę jako swój oddział? Można zadawac sporo takich pytań. Jeszcze lepszym przykładem od JBL jest Infinity, która z firmy rozijającej oryginalne technologie z szerokim zastosowaniem głosników wstęgowych stała się kolejną marką Harmana obecną jedynie w supermarketach.

Zajrzenie do środka kolumn może udzielić tylko częściowej odpowiedzi, bo nawet wewnętrzna solidność konstrukcji może być pozorna a Chińczycy mają wielowiekową tradycję robienia błyszczącej tandety. Niestety ostra konkurencja cenowa rodem ze wschodu psuje całość rynku. Z drugiej strony dobrze zarządzane firmy mają sposobność do wykorzystania możliwości obniżenia kosztów na korzyść klienta, oferując w niższej cenie rozwiązania dawniej typowe dla wyższych półek. Proszę porównać, za jaką cenę można np. kupic obecnie kolumny z nieprostopadłościennymi obudowami z sytuacją sprzed lat dziesięciu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.