Skocz do zawartości
IGNORED

Okulary polaryzacyjne dla kierowców

zhornik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że zamierzam zdać egzamin na prawo jazy (27 września), interesuje mnie temat okularów dla kierowców.

Poszperałem trochę na sieci i w sumie nie wiele się dowiedziałem, może koledzy audiofile mają z tym jakieś doświadczenia?

Jak na razie zainteresowany jestem tym modelem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może ktoś opisze swoje wrażenia z jazdy w różnych warunkach, sytuacje w których tego typu okulary okazały się pomocne....

Ukryta Zawartość

>> gregin

W tym wątku pytam się o doświadczenia z tego typu okularami, a nie jak zdać egzamin na prawko i kiedy się nad czym zastanawiać. Jeśli nie jesteś w stanie nic wnieść do tematu to lepiej wogóle nie pisz...

Wybierz sobie jakieś ładne oprawki (mogą być tanie) i idź do optyka- można dociąć polaryzacyjne szkiełka (z tworzywa) do oprawek. Cena ok. 50-80pln. Ja używam tylko polaryzacyjnych okularów słonecznych od jakichś 10 lat, cała reszta to dziadostwo, faktycznie czasem widać klej na szybach innych aut, ale wtedy widać też inne rzeczy, których normalnie się nie zobaczy. Można też kupić szklane np. Raybany, są super, ale to już ok. 500pln. Plastikowe całkowicie wystarczą, i można zmieniać co sezon. Polaroid to średnia półka, też dobre. Ja jednak wolę sam dobrać oprawki.

Polecam marke BRENDA sa to super okulary za ceny od 120 zl z polaryzacja. Lekkie, nowoczesne idealnie pasuja do glowy i nie mecza oczu. Uzywalem jednej pary ponad 2 lata. Do samochodu, na narty, na rower. Mozna dlugo nosic bez zmeczenia. Do kupienia w sieci sklepow bylych Alpinus:)

Gustaw, 24 Wrz 2006, 21:22

>i nie ładuj się w firmę SOLANO wcale nie tanio a tandeta.

Mam właśnie okularki polaryzacyjne Solano. Wcześniej miewałem Polaroida. Różnicy w jakości nie widzę. Nie jest wcale źle.

Kolejny skok jakości to Rayban-y, ale ja okularów za 500 nie kupię, bo gubię lub niszczę średnio raz w roku :(

Gustaw, mam Solano za 120 pln i jakoś nie czuję, żebym przepłacił. A ponieważ jako Kobayashi, kiepsko u mnie z dbałością o takie precjoza, chyba nie będę szalał na wyższej półce.

zhornik,

oczekiwać należy naturalnych barw (szkła szare są tu wierniejsze, niż zielonkawe) i niskich zniekształceń (weź okulary przed oczy na wyprostowanych rękach i wykonaj ruchy koliste, patrząc na wskroś- obraz zniekształca się na krawędziach), w przypadku szklanych- nie rysują się tak łatwo, (choć jakość ma tu swoją cenę w postaci wyższej wagi, plastiki są lżejsze, ale tak naprawdę np. Rayban to są okulary dla naprawdę świadomych, za co się płaci).

Ja chodzę w okularach słonecznych cały rok (tzn. chodzę, prowadzę, rower, itd.) i plastiki po roku nadają się do zmiany. Jak umiesz zadbać, to najlepiej zainwestować w dobre oprawki (albo nie inwestować, to tylko okulary) i docinać szkiełka, jak się zrysują- to jest właśnie opcja dla "wtajemniczonych".

Polaroid na początek też może być.

>>zhornik

rewelacyjne okulary to tez Oakley maja lzejsze szkielka niz RayBan bo wykonane z tworzywa ale tez sie slabo rysuje, sa tez modele z plastikowymi oprawkami.

tylko nie kupuj na allegro bo jest mnostwo podrobek, ja swoje kupilem poza granicami naszego kraju w sklepie Oakleya (u nas nie ma).

ciekawostka, dobra optyka uwzglednia np odleglosc danego fragmentu szkielka od twojego oka :) wiec patrzac na wyciagnietej rece troche znieksztalcaja a dopiero po zalozeniu na nos jest ok, ale dotyczy to chyba tylko takich okularow jak Oakley,RayBan itp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A'propos warunków pogodowych;

tu niewiele da się powiedzieć w paru słowach. Najlepiej w słoneczny dzień jednocześnie poprzymierzać kilka par na próbę. Ważne, aby same szkła nie były za małe (bokami będzie światło wpadać) i nie miały przeziernych oprawek, w których dochodzi do odbić i może być nieprzyjemnie. Najlepsze są oprawy czarne i matowe. Do samochodu w ogóle najlepsze byłyby przysłony lotnicze:)

Nie ma szkieł uniwersalnych- inne są na lato, inne na zimę (kto próbował dobrych alpinistycznych, w których na lodowcu zapalają się "neonówki", wie, o czym mowa), ale do miejskiego noszenia te omawiane tutaj wystarczą w zupełności. Chyba, że ktoś eksperymentuje ze szkłami do jazdy nocnej...

Co do rad dla początkującego kierowcy- co poniektórzy, nie besztajcie żółtodzioba, bo takiemu okulary są na pewno bardziej potrzebne, niż wyjadaczom. Poza tym, polaryzacja to właściwy kierunek poszukiwań, bo odbijająca się w niektórych samochodach deska w szybie potrafi niepotrzebnie zmęczyć.

zhornik, 25 Wrz 2006, 19:32

>A może ktoś by napisał czego oczekiwać od takich okularów oraz jak sprawdzają się w różnych

>warunkach pogodowych...

Fitr polaryzacyjny likwiduje odbicia od powierzchni niemetalicznych, czyli np. odbicia w szybie, światło odbijające się od mokrego asfaltu itd.

dla jasności sytuacji - czego oczekiwać po takich okularach

trzymamy takie okulary przed sobą, w niewielkiej odległości, w pozycji "roboczej" (poziomo) i obserwujemy przez nie interesujące nas obiekty - po czym powoli odwracamy je o 90 stopni do pozycji pionowej - wtedy najlepiej widać jak one działają.

Ogólnie i w przenośni mówiąc - mówiąc zatrzymują światło docierające pod pewnymi kątami.

>Ogólnie i w przenośni mówiąc - mówiąc zatrzymują światło docierające pod pewnymi kątami.

Podam taki prosty przykład: kładziesz na podszybiu dużą, białą kartkę - nie da się jechać, tak się odbija i wkurza! Zakładasz okularki polaryzacyjne - kartki NIE MA! (oczywiście w odbiciu)

mam Brenda za 120zł.I sa niezłe.Z tym ze uzywam ich do jazdy na rowerku,bo autem musze jezdzic w szkłąch korekcyjnych:/.Brendy sa swietne,ponoc szkła sa wykonane z materiału co robi sie okienka w statkach kosmicznych ;)

Dla wszystkich egzamino-sceptyków:

ZDAŁEM za pierwszym podejściem kategorie A i B :-)

W związku z tym jutro ruszam na miasto (na razie z buta bo na wydanie prawka trzeba poczekać) w poszukiwaniu okularów :-)

Te powinny pasować ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla początkujących kierowców zalecam wyłącznie OKULARY POWIEKSZAJĄCE- by lepiej widzieli znaki drogowe, przepisy w praktyce nabywając szlifu drivera.

Zaczynać karierę za kierownicą od okularów??? :):) Co Ty chcesz za gigolaka od razu robić?

Babcię, mamusię i tatusia na przejażdzki i to po bocznych drogach, potem pomału w strony centrum miasta a dopiero marzyć o gadzetach. A na słońce polecam auta z dobrymi szybami i opuszczać fabryczne osłaniacze przeciw słoneczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.