Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze typy najlepszych kolumn do 4kzł.

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

rekin, 26 Wrz 2006, 23:29

Ciekawią mnie te AE Aelite 2...

Ad. poprzedniej linni VA Mozart - jak najbardziej w czubie propozycji (gdybym pozostawał w 25m2). Jak dla mnie nie jest to jeszcze "ten poziom" grania jakiego w tej chwili oczekuję ale weź znajdź człowieku coś lepszego za 3,8-4,4kzł. - Cieżko (już kiedyś próbowałem).

Poza tym wysoka skuteczność i chyba przyjazna impedancja...

Czy ktoś próbował łączyć je z do lampką albo słuchał takowego zestawienia ? -Jakie wrażenia ?

* * *

Żeby było jasne: kolumny dobieram do reszty jaką mam. Lampka będzie później.

ABs, 26 Wrz 2006, 23:37

Dla komfortu rodziny, umknę z obecnych 25m2. (Trochę żal, ale się już pogodziłem, że tak będzie lepiej. Zesztą, zobaczymy.)

Ad. pełnego brzmienia, Ushery przypomniały mi o tym - piękna sprawa - jestem "za" ale jw.

Response 1sc - jaka wyjściowa cena (albo używek) ? ProAc'a nie skreślam ale chciałbym już uciec od tego brzmienia (znam je - osłuchało mi się nieco :(

Jeden się nie bał i pokazał, że można (umie) zrobić to lepiej (...) (Do 4kzł).

Dzięki za podp. :)

Zbig, 26 Wrz 2006, 23:43

Response 1.5 dmuchają do tyłu. W 15m2 czarno takie widzę. Nawet nie znam ceny nowych czy używanych.

R. D15 - lepiej - BR w podłogę, ale pewno o wiele za drogie. (Nie znam cen.)

Piotrek608, 27 Wrz 2006, 00:40

Nie napisałem tego złośliwie. Trudno mi ocenić na ile było to sprawą samych kolumn a na ile, że zasilane były lampką... A może jedno i drugie ? W każdym razie warto posłuchać tej konfiguracji samemu i ocenić czy trafnie to ująłęm, i czy mam rację. (Nie żałuję, że posłuchałem, a oceniam z p. widzenia wymagającego odbiorcy i w kat. absolutnych, a więc "ostro".)

Żeby sprawa była jasna powiem, że czasami bas nie ma autorytetu. Kto rozumie taki skrót, ten wie o co chodzi. A kto nie - kiedyś zrozumie. (Oczywiście nie martwię się tym ;)

A, i jeszcze wyroby min. jednej ze znanych, ogólnie szanowanych firm, w moich uszach też go nie mają :-)) I nic na to nie poradzę ;) Nie napiszę o jaką firmę chodzi, by nie wszczynać niepotrzebnej wojny i nie narażać się komu nie trzeba ;) Ale i tak znajduje ona nabywców (nie żałują na reklamę) - i dobrze. Swiat jest przez to ciekawszy, róznorodny. (Ktoś musi być tłem ;)

Gdybym kierował się tylko preferowanymi (sprawdzonymi) przez siebie markami, nie interesowałyby mnie produkty innych. A tak nie jest. (Staram się nie zamykać na nowe. )

Mam nadzieję, że moja postawa jest jasna. Mam firmy, których wyroby szanuję (trafiają w mój gust) ale się do nich nie ograniczam, tylko ciągle konfrontuję swych faworytów z innymi.

I tak układam sobie swój własny, w miarę aktualny ranking. /Na swoje doraźne potrzeby i bo lubię. (Nigdy nie wiesz, kiedy coś zmienisz...)./

Liczy się dźwięk tu i teraz i moja satysfakcja - przyjemność ze słuchania.

To przede wszystkim.

Pozdrawiam.

profes, 26 Wrz 2006, 23:48

Wierzę, że zestaw jaki dobrałeś gra dobrze. Powiem tylko, że nie mam przekonania do Twego cedeka. (Nie przejmuj się ;) -mogę się przecież mylić.) Raczej twardy dźwięk Centurionów i lampkowe źródełko + Baltlab (wiem jak gra) mogą się całkiem sympatycznie uzupełniać. W efekcie masz dźwięk jak opisałeś. (I taki jest fajny - szybko się nie znudzi :) I o to chodzi.

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o Mozarty, to tak słuchałem ich wielokrotnie z lampą, ale... to specyficzna lampa, bo Copland. Bardzo synergiczne zestawienie w moim odczuciu tzn. nietypowo chłodno i szczegółowo grająca lampa i dość ciepłe relaksujące brzmienie VA z doskonałym sprężystym basikiem. Słuchałem kilkakrotnie u kumpla w pomieszczeniu około 13m^2 - czyli maławym, ale wszystko było OK, gdy sprzęt ustawiony był na dłuższej ścianie.

Do około 16-18m^2 polecałbym zarówno Aelite 2 - powinno być dobrze jak i Mozarty. Te ostatnie mimo dwóch głośniczków Seasa (XP?) nie schodzą karkołomnie nisko, ale bas w małym pomieszczeniu jest przez to odpowiedni.

PS

Najfajniejsze jednak byłyby i tak w moim odczuciu Furioso - szczególnie w pomieszczeniach około 15-18m^2.

W mniejszych pomieszczeniach słuchałem również jakiegoś modelu HGP (nowe kosztowały niecałe 8kzł) i również było bardzo fajnie.

Papamek, 27 Wrz 2006, 07:53

BC Acoustic nie trafiały w mój gust. Coś tam nie tak z górą (albo jestem przygłuchy ;) Droższe modele grały na stoisku z JJ - pamiętam. (Ostatnio chyba jakoś nie.)

Zważywszy na cenę (mieszczą się w budżecie), mogę posłuchać, czemu nie, ale wątpię, by przypadły mi do gustu, skoro droższe nie.

* * *

Ad. Triangli to na niskich poziomach cenowych nie ma czego szukać. Na wysokich - tak. Twój wpis (ostatnie zdanie) sprowokował mnie do poszukania swoich notatek. Znalazłem prospekty z AS sprzed wielu lat, a kwadratowej książeczki z Trianglami, jak na złość nie :((( Na pewno nie wyrzuciłem - znajdę, tylko nie wiem kiedy.

Po prostu chciałem Ci podać ze 2 modele Triangli, które zagrały IMO b. pięknie. I nimi bym nie pogardził na pewno. (> 10kzł/para na bank.)

Niezależnie od tych tu rozważań, zawsze warto słuchać i szukać optymalnych zestawień. I to jest piękne i kształcące. (Wiem, że wiesz.)

Dzięki za link - zapisałem - będę czasami zaglądał.

Pozdrawiam.

cloudior, 27 Wrz 2006, 08:46

Oj, kusisz swoim komentarzem ;)) Już prawie bym je wziął w ciemno, hihi ;)

Gdzie szukać Quad' ów? -U kogo ? (Nie znam i opinii o nich też sobie nie przypominam - były jakieś w prasie ?)

PS. S. A. też muzykalne :) (Jak cholera.)

dodo, 27 Wrz 2006, 09:34

Tak piszesz, jakbyś siedział w moich myślach ;) Nie wiem kim jesteś ale podoba mi się jak piszesz w tym wątku, a zwłaszcza jak trafnie mnie wyczuwasz ;)

Trochę wywlekasz, o czym nie chciałbym pisać ale trudno - wybaczam ;)

Na EL34 grała wczoraj Prima Luna One. Być może do niej Triangle i... czapki z głów ;) /Warto by sprawdzić./

Cholera, to naprawdę może dobrze zagrać...

* * *

Logicznie rozumujesz. No to wyjawiam dalej. Liczę się z tym, że w życiu różnie może być. (2x miałem odłożoną kasę i 2x musiałem ja wydać na inne rzeczy, które spadły na mnie z nieba... :(

Liczę się, że kupując nowe (czy tam używane) kolumny, mogę za te 3 lata ich nie zmienić, bo znowu coś pójdzi e nie tak jakbym sobie życzył (ech, życie).

Dlatego muszę wybrać b. dobrze - takie co sprawią mi najwięcej satysfakcji, na wypadek, jeśli miałyby być ostatnimi w moim życiu.

Ad. producentów: wiadomo, ze płaci się za markę. Jak wycenić produkty człowieka, który już dawno był znany, szanowany (i kojarzony z inna marką), a teraz się oderwał i - podejrzewam - "na swoim" poszedł na całość i udowadnia ile potrafi ?

Jeżeli ładny, b. db. dźwięk pochodziłby z logo od b. szanujacego się i uznanego producenta, sporo kasy wydałoby się za markę - zgadzasz się z tym ?

Niewielu z nas na to stać. (Pomijam promocje 25-60%).

Z nami (audioweteranami) jest nieco inaczej: wiemy czego chcemy/szukamy ale i mamy alternatywy (no, ja mam :)

Dzieki za opinię. Dobrze rozumujesz.

Aha, na 50% promocje czasem nie warto czekać, bo życie ucieka, towar uszkodzony, albo właśnie sprzedano przed tobą ostatnią parę, czy tam co innego.

Trzeba to wszytko rozważyć i podchodzić praktycznie.

Ja szukam lepszego dźwięku od tego jaki mam (a gra u mnie - no, nie będę się chwalił ;) Napiszę, że przyjemnie to się każdy zgodzi.

A ma grać tak, że nikt mi nie powie, iż źle wybrałem, kumasz ? ;)

Pozdrawiam :)

PS. A z tym co piszesz to jak ew. będę je kupował, powiem dystrybutorowi. Teraz dają tam kapkę rabatu (ale przedtem lekko cena drgnęła :)

A jak się ew. nie dogadam, pozostaje alternatywa. W końcu po coś ten wątek założyłem, nie ? ;)

rekin, 27 Wrz 2006, 21:46

Jak zagracę (nie chciałbym - będę tego unikał) to może się zrobić i 12m2.

Sprzęt będzie właśnie ustawiony na dłuższej ścianie(!) (Innej alternatywy nie biorę pod uwagę.)

Namieszałeś mi z tymi Mozartami ;) Aha, jest jeszcze coś. Miejsce odsłuchowe będzie ok. 50cm niżej od podstawy, gdzie mogą stanąć kolumny... Ze standowcami łatwo sobie poradzę (wys. umieszczenia), z podłogowymi będzie ciężko. A w poziomie umieszczać jakoś głupio :)

* * *

Furioso - mocna rzecz - pisałem. Ale słaba skuteczność i nie wiem, czy mój obecny wzmak by sobie z nimi poradził.

(Bodo_z pewnie by się ucieszył, jakby miał skroić nowy ;) Ja mniej ;) (Dobry jest ten co mam :)

>andrea29

Z tym dmuchaniem do tyłu to jest mit. Od tylnej ścianki do sciany jest 25 cm i odkąd zlikwidowałem luz w szybie w drzwiach to już zupełnie nic się nie wzbudza. Największy problem z dudniącym basem miałem z wentylowanym do przodu Concerto Home, aczkolwiek gdy zamieniłem A20 na A30.1 to efekt mocno zmalał.

>andrea29

Masz tyle propozycji, że nie będziesz w stanie wszystkich sprawdzić :)

Na temat BC Acoustic zapytaj lolo. Przez kilka lat miał Gange (?) w zestawieniu z Jadis.

Zadzwoń też do Audiopunktu, mają sporo kolumn do odsłuchania (Audioklasyk, RLS). Na miejscu znajdziesz m.in. Amplifona. Można zrobić kilka zestawień. Pomieszczenie odsłuchowe też warte polecenia.

Generalnie do lampy przy Twoim metrażu myśl raczej nad kolumnami podłogowymi.

Pozdr

Papamek

Zbig, 27 Wrz 2006, 22:52

Cokolwiek wybiorę, kolumny będą musiały stać blisko ściany. (Po bokach będzie sporo miejsca.)

Ze względów "bezpieczeństwa", wolalłbym BR najlepiej z przodu. W dół - przemyślałem - raczej być nie może (rzadki przypadek, wiem, ale takie będą warunki). BR na przedniej ściance psuje trochę design ale przeżyję ;)

Z Mozartami jest ten plus, że zaleca się ustawiać je na cokole o wysokosci 15cm - ze względu na wysokość umiejscowienia kopółki(dodatkowe pochylenie kolumn do przodu rozwiąże sprawę). U kumpla grały prawie dostawione do tylniej ściany (może jakieś 10-15cm od niej) i nie było żadnego problemu.

Gdybyś zdecydował się na B&W 705-tki, to z portem bassrefleksu miałbyś problem z głowy, bo jest z przodu.

Szkoda, że nie możesz posłuchać jak sobie teraz śpiewa u mnie w pokoju pan Sinatra :)

Jeszcze przypomniało mi się, że warte przynajmniej posłuchania są SF Concertino. Kumpel słucha ich z jakimś Densenem od dobrych 7-8lat i nic nie zmienia, czemu po posłuchaniu nawet się nie dziwię, bo gra b. ładnie relaksująco i kolorowo.

Papamek, 27 Wrz 2006, 22:55

To dobrze, że tak obrodziło :) (Można popływać :)

Trochę o propozycjach poczytam, pogrzebię i pewnie część odrzucę, bo coś tam, coś tam...

Pozostałe spróbuję odsłuchać.

Chyba wezmę w tym celu z 1-2 dni urlopu i będzie temat z głowy.

* * *

BC A. nie - pisałem. Wiem, że czasem można tak wszystko dobrać, że nawet ten nie lubiany element wpasuje się i "gra muzyka". Nie mam przekonania do B.C. A. Ale ok. - posłucham skoro polecasz.

* * *

Audioklasyk to to samo co Klasyk ? (Wziąłem po ASie wizytówkę, ale jakoś nie szło się skontaktować.)

(Na wizytówce było drzewo.) Relatywnie tanie kolumny w drewnianych skrzynkach - pamiętam. Grały z budżetowymi Rotelami i b. mi się tamten dźwięk podobał. Nawet coś o nim/o nich napomknąłem na forum w wątku po AS'05.

Nie sądzę jednak, że przebiją jakością brzmienia S. A.

* * *

Ad. Amplifona to niekoniecznie. Nie gustuję w jego brzmieniu. Ale widziałem tam niedawno inny lampiak, chyba Romulus ? /Nie znam./ Dobry ci on jest ? Co to za firma ?

Pomieszczenie znam z dawnych jeszcze czasów - rzeczywiście jako odsłuchowe może być.

* * *

12-15m2 i kolumny podłogowe ?? Potwierdzasz ?

rekin, 27 Wrz 2006, 23:59

Dziś mi się nie chce ale jutro zmierzę DOKŁADNIE wysokość posadowienia standów czy tam podłogówek.

Pozdrów pana Sinatrę ode mnie :)

A u mnie śpiewał dziś prawie cały dzień Kuba Sienkiewicz z El. Gitar, bo długo jechałem i tak mi jakoś przypasował, że nie chciało mi się zmieniać płyty. "A T O M I S T Y K A". (Czasem fajnie "się rozerwać" oglądając kabarety albo słuchając muzycznego ,satyrycznego spojrzenia na naszą rzeczywistość.) Wzrusza natomiast "Krowa" - ostatnia piosenka na płycie. W sumie: polecam dal rozrywki.

* * *

Densena nie znam, a na pewno godny posłuchania. Kiedyś, ok.'98r. myślałem, że mógłby mi przypasować wzmaczek o symbolu B100 (nie jestem pewny oznaczenia). Była jakaś recenzja w naszej starej prasie...

* * *

Co Wy z tymi SF ? ;) Dla Serblina pracujecie czy jak ? ;))

Dobranoc.

PS. A w ogóle to posłuchajcie sobie "A T O M I S T Y K I" - będziemy potem mogli rozmawiać umownymi cytatami ;)

Może być zabawnie...

andrea29 >>> A czego TY chcesz od SF ?

Z tego co mi wiadomo to moje SF Minima Amator klada Tabletki na lopatki a o wygladzie nawet nie dyskutuje bo nie ma porownania.

Poza tym nie ma wiekszych problemow z odsprzedaza (w ciagu ostatnich miesiecy to drugie SF w moim systemie)

...a mówiąc serio, to Sonicsy, które, o ile rozumiem, są tu punktem wyjścia, grają dość obszerny dźwiękiem(tak było z zestawem Destiny), nawet w 27 metrach Studio-Pro, w wypadku 15 m, należałoby je chyba wypróbować u siebie.

dzarro>>> Sonicsy te za 4klz maja maly wspolczynnik akceptacji zony to takie zpicilizowane AN J a z tych to wlasnie powodow pozbylem sie poprzedniego systemu opartego o lampy.

Dzwiek dzwiekiem ale wygladac tez musi wiec :(

Warto by sie jeszcze zastanowic nad Argos Beta. Zamknieta obudowa i bardzo dobre opinie. Kompozyt zamiast MDFu niebanalny wyglad i najpewniej brzmienie tez.

Ja mam juz swoje typy do odsluchu:) Zobaczymy moze po swietach bede mogl juz cos kupic:) Boje sie tylko ze cena wzrosnie. Nie ma co isc na kompromisy. Wole cala gotowke dac na kolumny niz po polowie na wzmaka i kolumny.

robix, 28 Wrz 2006, 17:16

1. Nie chcę płacić za styl, który nie pasuje mi do mego wnętrza, ani za coś co wygląda jak wygląda. /Co kto lubi i uważa./ Nie będę zasuwał na meble - nie widzę sensu. Szukam przede wszystkim kolumn (nie mebli).

2. Takie ekskluzywne mebelki do moich DIY klocków wyglądałby jak żart.

3. Po co przepłacać za klasę/jakość wykonania stolarki, pozostającej bez wpływu na dźwięk ? /Nie widzę potrzeby ani sensu. Żyjąc i pracując (

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.