Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki polecacie zegar do CDM-Pro2 ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, 2 Paź 2006, 16:08

>A gdzie te wszystkie opy i omy zamawiacie ? W TME ?

często się ogłaszają w "Różne kostki do wzięcia" Ci co już samplowali od producenta ;)

>Elberoth

Dobrą wskazówką przy wymianie op-ampów będą doświadczenia Gregaudio .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Testowałem wszystkie opisane wyżej konfigurację w DAC z CS4396 tyle że

z wyjsciem niezbalansowanym i sądze że opis Gregaudio jest bardzo celny.

Ukryta Zawartość

Dziekuję za wszystkie informacje.

Dostałem info o Audiocom Clock 4:

Superclock 4 Pre-release Information

The Superclock 4 (SC4) design is almost a complete departure from the Superclock 3 design.

To make advances over Superclock 3 we have addressed several areas of design and PCB

layout to drive jitter down.

Superclock 4 uses two new ultra-low noise regulated supplies and a new voltage reference filter

which is designed to provide lowest noise in the 0.1-10Hz region, an area we have found the

effects of power supply noise on jitter is paramount. Two regulated supplies independently feed

the analogue and digital circuits of the clock *rejecting* both incoming noise and reflected noise at

the load. All load points are extensively wideband de-coupled using premium grade electrolytics

mixed with highest grade NPO de-coupling capacitors to block and eliminate RF noise.

The Superclock 4 ground system now takes full advantage of the *star* ground principle so the

grounds are actively quiet.

The sine wave oscillator uses new, lower noise 5GHz RF transistors and the oscillator layout has

been revised to further reduce phase noise and improve stability..

The sine-to-square circuitry is now handled by a very low jitter, high speed comparator. The

integration of the comparator has been fully optimized to minimize any loading on the oscillator.

The buffer stage uses a faster logic family with higher drive capability. The clock output is line

terminated and impedance matched with the SMB connector.

Passive component quality has been further improved with the introduction of Thin Film resistors

for all power and signal applications. 4 types of the highest quality bulk de-coupling are used in

specific points of the power and feedback circuitry for optimum sonic results.

Superclock 4 is a logical step forward in terms of performance, compatibility and flexibility for

digital systems.

To summarize, the new clock features include the following;

• Sound quality:- Greater ‘analogue’ musical flow, superior sound-stage spatial quality

and precision, excellent coherence and timing.

• Compatibility:- 3.3V & 5.0V selectable output for DVD & Universal players.

• Flexibility:- Lower power supply input voltage with 40% less current draw (approx.)

• Design:- New RF stage with lower jitter. Two ultra-low noise, high-speed regulated

supplies for analogue and digital sections. Superior PCB layout.

• Quality:- Highest grade passive components selected for there audio quality. 4-layer,

Gold plated PCB with 70um Copper.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czyli ogólnie standard. W każdym zegarze na forum było to samo:

-rezystory metalizowane

-kondensatorki NPO

-niskoszumowe regulatory

-rozdzielenie mas i zasilania dla generatora i komparatora(bramki)

-wysokiej jakości elektrolity (oscon SA/SG)

-niskoszumowe, szerokopasmowe tranzystorki (do 6GHz)

Płaci się raczej za dopracowanie detali i pomysł niż za koszt materiałowy, ale coś musieli napisać ;)

Ciekawe jest to co napisali o tłumieniu oscylacji 0,1-10Hz ?

Ale z drugiej strony podobno diabeł tkwi w szczegółach. W clockach bardziej niż gdzie indziej. Podobno samo prowadzenie ścieżek i prowadzenie masy może wpływać na precyzję zegara. A tu 4 warstwowe płytki drukowane - rzecz praktycznie nie do wykonania w warunkach DIY, dają dużo wieksze pole manewru.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wszystko to prawda - trzeba mieć nadzieję, że wprowadzi zmiany w brzmieniu, które zrekompensują jego cenę.

Osobiście jednak jestem ciekaw porównania tego zegara z produktem np. DeToma - który chyba planuje drugą turę płytek, a koszt 60zł za komplet płytka+części to okazja - szczególnie, że miałem okazje posłuchać jakie zmiany wprowadza ten zegarek:)

Gdybyś miał chwilę czasu mógłbyś porównać - pewnie nie tylko ja byłbym zainteresowany wynikami tego porównania.

>rekin, 2 Paź 2006, 20:00

>Czyli ogólnie standard. W każdym zegarze na forum było to samo:

>-niskoszumowe, szerokopasmowe tranzystorki (do 6GHz)

I tu bym dyskutował.

W generatorach radioamatorskich spotkałem się z czymś dokładnie odwrotnym,

tj. zastosowanie tranzystora np. BC550. I nie były to układy "z czapy" tylko robione

przez fachowców i dokładnie przez nich obmierzone. Większe znaczenie może mieć

prąd emitera który zazwyczaj jest na poziomie pojedyńczych mA, ale widziałem

już układy, gdzie konstruktor zarzekał się, że najlepsze parametry powinny być

przy małych prądach (coś koło 100uA o ile dobrze pamiętam, ale mogę sprawdzić).

Przeczytałem ostatnio trochę na ten temat, tak naprawdę wystarczy pogrzebać w necie,

żeby znaleźć mnóstwo interesujących wiadomości i świeżych pomysłów.

Mam w głowie pewien schemat, i wcale nie jest to podobne do tego, co widzę tu, i gdzie

indziej na forach typu audio. Ale to chyba dopiero gdzieś na święta :-(.

Jestem Europejczykiem.

Ja również się nie chwaliłem, ale w swoim mam zamiast BRF-ów BC550 :)

Co ciekawe na BRF-ach gdy dawałem dławiki na rdzeniu w kształcie walca, to zegar potrafił nie zastartować - z BC problem znikł. Sieją te ceweczki aż miło, więc czasem lepiej wybrać tranzior z mniejszym pasmem, no, ale to stare dzieje były i zasilanie było paskudne.

Jak wydumasz coś fajnego to się podziel ;)

Tak też czytałem jakieś noty Siemensa na temat oscylatorów o niskich szumach fazowych( miałem już nawt malą biblioteczkę pdf na tematy związane z oscylatorami, ale awaria HDD spusztoszyła moją kolekcję), gdzie zalecano by tranzystor miał (piszę z pamięci) częstotliwość graniczną max 3 razy większą niż docelowa częstotliwość.

Z tego co pamiętam to niektóre projekty właśnie pracowały na duzym prądzie kolektora.

Jeżeli już coś mialo by powstać nowego - to moim zdaniem należy rozważyć np. wytwarzanie przebiegu prostakątnego na komparatorze ale ECL i najlepiej byloby przesyłać przebieg zegarowy w takiej postaci do obiektu docelowego i dokonać konwersji ECL-> TTL bezpośrednio przy obiekcie docelowym.

(chociaż ja teraz teoretyzuje bo mam clona Xclocka 3 i jest O.K)

>Rekin

Ciekawe czy te szumy w najniższym paśmie 0.1-10Hz mają tak duży wpływ na jitter. Na pewno trudno je zredukować za pomocą filtru RC pomiędzy napięciem odniesienia a częścią wykonawczą stabilizatora.

>morris

Nadal się zastanawiam o co chodzi z tymi "szumami" i gdzie się one mają pojawiać??? Tak wolne zmiany nazwałbym raczej "pływaniem" napięcia, a zegarek nim zasilany to prawie VCO ;)

>morris, 2 Paź 2006, 22:19

Lepiej byłoby chyba przesłać sinus i na miejscu przerobić na prostokąt.

Przesłać linią symetryczną typu skrętka wysterowaną przez transformator.

Na końcu linii impedancja charakterystyczna a do niej podpięte wejścia komparatora

(w uproszczeniu oczywiście, ale to taki szkic).

Jestem Europejczykiem.

>rekin

Przy tej częstotliwości to plywanie, dryft, fluktacje nap. zasilania jaby tego nie nazwać to myślę że mechanizm jest taki jak opisałeś z VCO; na pewno w szumach zasilania . szumy w tym paśmie są największe więc może dlatego tak napisali.

>Jaro_747

Rozwiązanie z sinusem powinno być jeszcze lepsze.

>morris, 3 Paź 2006, 09:18

>>Przy tej częstotliwości to plywanie, dryft, fluktacje nap. zasilania jaby tego nie nazwać to myślę

>że mechanizm jest taki jak opisałeś z VCO; na pewno w szumach zasilania . szumy w tym paśmie są

>największe więc może dlatego tak napisali.

Odniesienie do odniesienia i nie do końca wiem o co chodziło na początku, ale:

jak spojrzeć na wykres szumów fazowych generatorów to mamy trzy odcinki:

-typowo -30dB/dekadę od zera do fx

- -20dB/dekadę siegające do fzero/2Qoscylatora

- dalej praktycznie poziomy odcinek odpowiadający szumom termicznym.

W generatorach kwarcowych ze wzgledu na dużą dobroc oscylatora drugi

odcinek najczęściej jest maskowany pozostałymi szumami i możemy go pominąć.

Czyli najbardziej znaczące są szumy pierwszego rodzaju. W małoszumnych generatorach

kwarcowych fx potrafi być nawet rzędu 50-100Hz (Bieńkowski SP6LB za Rohde DJ2LR i De Maw W1CER).

Dla niewtajemniczonych do bardzo mało, normalnie fx potrafi być rzedu kilku kHz.

Dlatego w dobrych stabilnych oscylatorach skupiają sie na szumach fazowych o tak małych

częstotliwościach, bo pozostałe są na poziomie szumów termicznych.

O ile z innymi szumami możemy powalczyć różnymi sztuczkami, to zerowy poziom pierwszego

odcinka i częstotliwość przy której się kończy świadczy o rzeczywistej jakości układu a często o

mistrzostwie konstruktora. Mamy tu pewną analogie do układów audiofilskich:

na pozór proste aczkolwiek dopracowane w najdrobniejszych szczegółach układy "amatorskie"

często prześcigają skomplikowane układy "profesjonalne" za xxxk$.

I tutaj możemy znależć wytłumaczenie faktu, że małoszumne tranzystory m.cz. typu BC550 są

lepsze od high end BFR czy BFT. Mają po prostu mniejsze szumy typu 1/f i ich kolano jest przy

zdecydowanie nizszej częstotliwości.

Dedykuję te przemyślenia kolegom, którzy paroma prostymi ruchami próbują cos ulepszyć.

Jeżeli kogoś to znudziło, to nieśmiało zwracam uwagę, że jeszcze nic nie pisałem o zasilaniu ;-).

P.S.

W końcu i tak najwazniejsza jest muzyka :-).

Jestem Europejczykiem.

>>Jaro_747

Nie zanudziłeś( przynajmniej mnie:)), ale offtopic tośmy zrobili.

Sporo pomysłów jak zmniejszyć szumy fazowe oscylatora w patentach np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma bardzą małą (jak na moją wiedzę ) gęstość(???- tak to się nazywa) szumów w odległości 10-100Hz od częstotliwości generowanej.

Mam pytanie: nie sądzisz że główny jitter przy sygnale zegarowym nie wynika z ukladu oscylatora tylko z układu kształtowania przebiegu prostokątnego, jak i samego TTL-wiem że nie jest to skutek większego czasu propagacji TTL tylko zmian tego czasu- tak? Jakbyś mógł to chętnie przeczytałbym wyjaśnienie- bo wlaśnie mnie zastanawia od czego zależy jitter w układach cyfrowych- jakoś nie mogę znaleźść żadnych materiałów na ten temat.

Ukryta Zawartość

Niech to szlag trafi...

Wywaliłem tu tasiemcową odpowiedz i wszystko poszło do /dev/null.

Nie mam zdrowia jeszcze raz pisać.

Tak w skrócie:

-jitter przy przerabianiu sinusa na prostokąt i owszem, może być problemem.

Kiedyś już to analizowałem i widzę, że muszę do tego wrócić.

-do testowania zmienności opóźnienia cyfrowych można zrobić oscylator pierścieniowy

na 5 lub 7 inwerterach (inwertery w szereg, wyjście zapętlamy na wejście).

Na pewno pływa jak cholera i podgrzewając palcem można przestrajać (TCO-

Thermally Controlled Oscillator :-))).

-ten patent-znam lepsze układy, gwóżdź programu, czyli sumowanie sygnałów

wyjściowych wogóle nie omówione. Regulacja wzmocnienia reaktancjami (D1 i D2)

ciekawa, ale właśnie ze względu na szumy fazowe jak dla mnie kontrowersyjna.

Ale przegryzę się przez to, bo widzę jakieś pomiary i kawałek teorii. Parametry

bez rewelacji- prosty Driscoll na dwóch tranzystorach pozwala uzyskać lepsze wyniki.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.