Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 5.1 do muzyki za max 2 tyś zł

Dzimi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję sprzętu bardziej do muzyki niż kina domowego. Swoje preferencje podzieliłbym w stosunku 80 % - muzyka, 20% - kino.

Często słucham elektronicznej muzyki rozrywkowej - popu , dance, techno.

Na zestaw ma składać się - amplituner, subwofer, i zestaw 5 kolumn, oraz okablowanie do tego zestawu.

Poprzednio miałem głosniki Genius Home Theater :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przednie kolumny muszą być wąskie i wysokie - wymóg estetyczny. Kolor kolum musi być zbliżony do koloru tych Geniusów - żeby głosniki pasowały do mebli.

Potrzebuję dobry bas, głęboki ale nie schodzący bardzo nisko, i trochę miękki ( ale nie za bardzo ) - w skrócie podobny w brzmieniu jak bas w zestawie Genius Home Theater ( ale oczywiście potężniejszy )

Zastanawiałem się nad zestawem Koda F51 + SW1000 v2 + Pionner VSX-416.

Bardzo proszę o wszelką pomoc. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Bardzo prosze o odpowiedzi, ale zgodnę z tematem.

Chce 5.1 i KONIEC KROPKA. Słuchałem zestawów stereo za 5 tyś i zestawów 5.1 za 1 tyś zł, i o wiele bardziej wolę dzwięk z tych drugich. Poprostu nie lubie dzwięku "przywiązanego" do głosników, i płaskiego, a taki jest w każdej konfiguracji 2.0

A Was prosze o pomoc w doborze zestawu 5.1 głównie do muzyki. Czy nikt nie może pomóc ?

Dzimi, 3 Paź 2006, 00:17

>Bardzo prosze o odpowiedzi, ale zgodnę z tematem.

>

>Chce 5.1 i KONIEC KROPKA. Słuchałem zestawów stereo za 5 tyś i zestawów 5.1 za 1 tyś zł, i o wiele

>bardziej wolę dzwięk z tych drugich.

No to współczuję!!!

Jak wolisz dźwięk z zestwów za 1000PLN (ciekawe co to za cuda?), to pomyliłeś fora.

Cienkie głośniki z dobrym basem do 2000PLN, to chyba już niewykonalne, a co dopiero cały zestaw.

Za te pieniądze to szukaj w używanych, a z tego też powodu ciężko jest doradzać jakiś konkretny model.

Dzimi... jeśli naprawdę mocno się upierasz przy zestawie 5.1 to ta Koda F51 z subem SW-1000 (lub Sw100) powinna cię zadowolić. Ale jak już wspomnieli koledzy... zastanów sie jeszcze raz.. ale baaaardzo mocno się zastanów... Jest takie powiedzienie... "Jeśli 10 osób mówi ci, że jesteś pijany, to nie sprzeczaj się, że jest inaczej, tylko idź się położyć spać"... Przekłądając to na Twój problem... jeśli wszyscy mówią ci, że w tym budżecie zestaw 5.1 nie ma prawa zagrać w muzyce, to pewnie tak jest... usłyszysz co najwyżej fale dźwiękopodobne nie mające wiele wspólnego z muzyką... Więc jeśli chcesz usłyszeć prawdziwą muzykę... przemyśl rozwiązanie 2.0.

Luxmany i winyle 

ale ... pop ,dance , techno .. to nie AMJ .. to nie Sheryl Crow ... nie kult ... ani nie mozart ..ani ....

Dzimi może uda się tobie kupić gotowy zestaw kina Sony nie pamiętam dokładnie nazwy

na takich kolumnach :

Ukryta Zawartość

ostatnio widziałem na stronie "okazje" całe kino be suba za 1350zł zostanie na sub

i wg. mnie rozwala wszystkie kina do 2000zł ... w tej muzyce bez żadnego ale !!!

nie sugeruj się że to tylko Sony a nie Yamaha Jamo itd. - bo w tej kwocie .. takie to Jamo jak żony naszego kaczora monica bellucci !!! podstawowa Yamaha też prezentuje taki poziom ... że ją tylko 5 kilowym młotem pierr$@#^&*

a Sony choć nie brzmi tak dumnie jak Yamaha to przynajmniej gra przyjemnie - swobodnie z miękkim obszernym basem , jasną górą .. bez przytłoczenia .. reszta zestawów ani nie gra przyjemnie ani poprawnie.

moim zdaniem bedziesz z niego zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ja juz nie mogę....

Miałem wcześniej zestaw 5.1 za 400 zł ( Genius Home Theater ). Jakość dzwięku mnie bardzo zadowalała, jedyne co to troche ten zestaw miał zamało mocy zwłaszcza w basie.

A wy mi tu piszecie ze usłysze najwyżej fale dzwieko podobne...

Nie chce byc nieuprzejmy, ale wsadzcie sobie to swoje stereo gdzie chcecie, ja 2,0 nie chce juz słuchać bo jest to dzwięk.... jak z ubiegłej epoki...

Zeby nie było...

Ja doskonale rozumiem ze za cenę kolum 5.1 będę miał dwa lepsze fronty niż fronty w zestawie 5.1 ... ale mnie w ogóle NIE INTERESUJE muzyka płynąca z tylko dwóch głosników !

a jesteś świadomy tego, ze aby uzyskać dzwięk 5.1 w muzyce potrzebny jest odtwarzacz z dekoderem i płyty SACD bądź DVDAudio, bez tego bedziesz miał tylko wielogłośnikowe stereo, żadnej przestrzeni ?

jeśli taką masz definicję przestrzeni, to wystarczy Ci wzmacniacz stereo , podłączasz pod niego 2 pary kolumn , otaczasz sie nimi i sidasz w przecięciu przekątnych

jakis dziwny jest ten Dzimi

dzwięk przestrzenny to uzyskach z płyt CD nagranych w DTS i to jest TO!!!

lub mniej atrakcyjnym ProLogic też na zwykłych CD np Chemical Brothers

a wypuklanie dzwięku 2.0 na ProLogic II nie ma sensu wole zapodac na mojej RX-V640 w 6ch lepiej to pyka

narka

• 2 tygodnie później...

"Słuchałem zestawów stereo za 5 tyś i zestawów 5.1 za 1 tyś zł, i o wiele

>bardziej wolę dzwięk z tych drugich. "

W takim razie nie ma po co dyskutować. W Plusie, Biedronce jest pełno takiego sprzętu.

to

może coś takiego... w budżecie spokojnie zmieścisz się i może jeszcze zostanie :-)

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

123... test

• 2 tygodnie później...

Sprawdz coś takiego. I nie dlatego ze mam do sprzedania. Nie kupuj a posłuchaj, bedzie Ci odpowiadać. małe pieniądze i dużo frajdy!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Dzimi

>Słuchałem zestawów stereo za 5 tyś i zestawów 5.1 za 1 tyś zł, i o wiele bardziej wolę dzwięk z tych drugich. Poprostu nie lubie dzwięku "przywiązanego" do głosników, i płaskiego, a taki jest w każdej konfiguracji 2.0

Hmm... skoro te droższe grają dla Ciebie gorzej to kup cokolwiek do 1 kzł. W tej cenie różnice praktycznie nie istnieją.

p. deep

• 2 tygodnie później...

>Często słucham elektronicznej muzyki rozrywkowej - popu , dance, techno.

>Zastanawiałem się nad zestawem Koda F51 + SW1000 v2 + Pionner VSX-416.

Jak do małej domowej dyskoteki to bedzie dobrze, więcej nie potrzeba, a w KD kurz spod mebli też jak trzeba wymiecie.

• 2 tygodnie później...

Witam. Odświeżam temat.

3 tygodnie temu miałem okazję posłuchać wspomnianego wyżej zestawu Koda F-51 + SW-1000 v2. Niestety charakter brzmienia tego zestawu, a głównie subwofera SW-1000 był dla mnie nie do przyjęcia.

Subwoofer faktycznie nie nadaje się do muzyki elektronicznej, gra ostrym suchym, dla mnie beznadziejnym basem. Owszem jest go dużo, ale charakter tego basu jest dla mnie najgorszym możliwym.

Same Kody F-51 grały już lepiej, jednak dalej brakowało im tej miękkości dzięku, głębi znanej mi z wcześniej posiadanego zestawu głośników Genius :

Ukryta Zawartość

Przy okazji miałem przyjemność posłuchać Subwoofera JBL Balboa ( bo całego zestawu nie mieli ). Sub Balboa grał przepięknym basem ! Miękkość, głębia, wszystko cacy.

Podziękowałem więc za możliwość zakupu zestawu Koda i napaliwszy się na zestaw JBL Balboa wyszedłem z salonu.

Niestety wydatek 3,5 tyś zł za zestaw 5,1 + ampli to dla mnie za duża kwota. Postanowiłem więc zakupić Sub JBL Balboa, do tego ampli chyba Pioneer VSX-416, i dobrać do tego duetu tańszy zestaw głośników 5,0.

Teraz już wiecie mniej więcej jaki lubię dzwięk, więc proszę Was o pomoc w doborze zestawu kolum do max 800-900 zł o podobnym charakterze brzmienia jak JBL Balboa.

Ukryta Zawartość

>Teraz już wiecie mniej więcej jaki lubię dzwięk, więc proszę Was o pomoc w doborze zestawu kolum do

>max 800-900 zł o podobnym charakterze brzmienia jak JBL Balboa.

dobre, usmiałem się... ciekawe kto by kupował balboa gdyby mozna było takie kupić za 30% ceny

to ja poprosze także o pomoc, chciałbym kupić amplituner który zagra tak jak Denon 4805 ale za 400 zł ... ;-)

kup sobie

Ukryta Zawartość

zmiescisz sie w 2 tysiakach

nagroda EISA dla tego zestawu - znajdz taki zestaw u siebie w miescie i posluchaj

Ukryta Zawartość

2600-2700 zł max mogę dać za zestaw.

JBL Balboa sub jest nietykalny, jego napewno kupię, Ampli Yamaha rvx-359 lub Pioneer vsx-416. To razem wyjdzie ok 1700-1800 zł. Potrzebuję jeszcze jakieś kolumny o podobnym charakterze brzmienia jak Balboa.

Na pewno nie kody, one grają suchym, szorstkim dźwiękiem. Ja chcę dźwięk miły ciepły i przyjemny.

• 3 tygodnie później...

Dlatego KODY kosztuja tyle, a JBL tyle... jak nie ma na to co sie lubi, to sie lubi to na co nas stac :/ kolumny o podobnym charakterze dzwieku beda drogie, o gorszym dzwieku - tansze. to logiczne i naturalne. kup jakies uzywane

Mam Kody F51 5.1 + SW850 do kina rewelacja. Do muzyki z oryginalnej CD juz ocena jedna nizej. Subwofer bardzo dobry do kina. Do muzy juz słabiej.

Dla mnie te kino wart swojej ceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.