Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać zestaw stereo do 7000zł

dw

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznam, że taka kombinacja 5000/kolumny, 1200/wzmak, 500/cd, reszta na kable nawet do mnie przemawia. Byle dobrze to podobierać, żeby na tych kolumnach nie wyszły wkurzające niedostatki całej reszty, jak się już ucho przyzwyczai.

Ja bym Ci proponował posłuchać zestawu ,który sam posiadam , sporo słuchałem przed wyborem i twierdzę, że z nowych rzeczy w tej cenie niewiele można poprawić, ale to oczywiście kwestia gustu :), a więc

NAD 352

NAD 542

Audio Academy Hyperion III

Pozdrawiam

aż głowa boli od tych wczesniejszych postów :P nie grają pieniądze tylko gra sprzęt i to ze ktos ma kolumny za iles tam tysiecy nie znaczy ze musi drwic czy cóś .

jakbym miał 7 tysięcy to bym sobie auto kupił hehe :P

a 150000 to dom :P

a do słuchania takiej muzyki jak kolega dw preferuje wystarczył by sprzęt za 3000 (podkreslam JAK DLA MNIE)

są ludzie którzy mają głosniczki za 50 złotych z marketu do kompa na zintegrowanej karcie podpięte i jest fajnie dla nich :)

moze sie narazam na beszt ale co mi tam :)

>masterofdeath6

>Nie mam na celu niczego negować ani afirmować harmana, ale jak ktoś mi wciska kit że: kup se np nada, harman to

>do D. to mnie krew zalewa. Jak mu tak nad pasi to prosze bardzo droga wolna.

Niem wiem jaki kit masz na myśli, ale mnie dla odmiany krew zalewa jak czytam takie teksty. Jeśli oceniam jakieś urządzenie to dlatego że go OSOBIŚCIE słuchałem. Wracając do HK. Oświeć mnie proszę CO TAKIEGO REWELACYJNEGO ma w sobie zachwalany CD HK HD-970. Co ten CD ma w sobie że warto go kupić ?

Miałem go w domu przez dwa tygodnie. Wybrzmienie np. talerzy perkusyjnych, które powinno być pełne ALE NIE DRAŻNIĄCE w CD-kach ze stajni CA ZABIJA NATARCZYWOŚCIĄ, NATOMIAST w HD-970 gaśnie PRAWIE NATYCHMIAST. Nie jest to pełne i miłe dla ucha tssss tylko jakieś niemarawe ts... I CISZA. Porównywałem go np. z CD MF i w tym porównaniu HK to OTWARTY GRÓB. Rozumiesz to stwierdzenie ? Nie rewelacja tylko OTWARTY GRÓB. Nie chodzi mi o przerzucanie się argumentami, ale o minimum krytycyzmu. Facet ma 7 kzł na stereo, więc znacznie więcej niż kosztował Twój sprzęt. Z tą cenę można dostać coś O NIEBO lepszego od HK czy CA o których DO ZNUDZENIA wypisuje się pierdoły na tym forum.

Podobnie nie mogę się zgodzić z opinią że po co wywalać 7 skoro za 3 kzł można dostać zestawik, który zagra dobrze. NIE ZAGRA DOBRZE bo nie może. Efekt tych dyskusji jest zawsze TAKI SAM i to już szanownych ekspertów NIE INTERESUJE. Gość daje się podpuścić kupuje rozreklamowanego GNIOTA i dwa tygodnie później stwierdza: nie da się tego słuchać, krew płynie z uszu albo dla odmiany dźwięk jest zamulony ! Szkoda słów.

>Nie daj się coby ktoś ci kit wciskał.

Z tym się zgadzam.

p. deep

Ja bym na twoim miejscu szukał czegoś uzywanego jednak. Zdecydowana więszkość z nas audiofili dba o swój sprzęt i i większości przypadków jest on zadbany - a goniąc do coraz doskanalszego dzwieku etc.. czesto sprzedajemy dużo taniej. Warto powertować ogłoszenia wybrać się do sprzedającego - sprawdzić, psłuchać, obejrzeć i ew. kupić

A z drugiej ręki do tej muzy i nie tylko polecam zainteresować się Exposure 2010 (może też z serii X...?). Niesamowita dynamika drive, rytm, "nóżka sama tupie" jak się słucha. (używane często poniżej 2000zł można znaleźć)

A jest to na tyle fajny wzmacniacz że jak kiedyś wyrośniesz ze revu, techno etc... sprawdzi się też w innych konfiguracjach i gatunkach muzycznych. Do kompletu też warto się zainteresować CD z tej serii

Witam

Miałem krótką okazje posłuchać nad C372 i C541 (głowy nie dam że to były dokładnie te modele) z głośnikami esa vintage2 oraz Ca 540C i 640A z jakimiś monitorami kefa. Tródno mi to porównać, dla mnie grało dobrze, zdecydowanie lepiej od tego co posiadam teraz w domu.

Wybieram sie jeszcze do yamahy na odsłuch marantza i rotela, ale coś sie wybrać nie moge (braknie czasu). Znalazłem jeszcze harmana we wrocku, ale cos mi marudzą z wyporzyczeniem za kaucją, a tam nie ma jak tego chociaż troche posłuchać.

Szukałem komisów (może jednak coś używanego) żeby sie zorientować co jest i w jakich cenach. Do tej pory znalazłem punkty z technicsami, kenwoodami i panasonicami za 300zł. Porażka!!!

Teraz organizuje sobie czas żeby w końcu coś na poważnie odsłuchać i porównać. Jak nie we wrocku to w innych miastach naszej pięknej Polski.

Pozdrawiam.

Paradigm studio (może 60 .v3 za 3-4 tys) + rotel (oczywiście jakieś wyższe modele rotela stare lub nowe za 1-2 tys) + kable audionova (też do wyboru zależy od kasy jaka zostanie 350-800zł)=audiofilskie łupanie.

Sam słuchałem kiedyś takiej muzyki, a i teraz nieraz sobie coś takiego zapuszcze więc mam wyobrażenie jak to ma grać.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

deep. nie przekręcaj... nie napisałem że warto kupić hd970. mi się podoba bardziej niż ca nady i rotele, tak napisałem, anie że masz biec i go kupić.nie napisałem również że DW ma biec po nada czy hk ?! -masz problem z odczytaniem kilku linijek jasnobrzmiącego tekstu (z małą ironią i sarkazmem)?? Nie ma kupić za 3 zamiast 7 , ale ten za 3 może mu sie spodobać bardziej !!!!

czy to tak trudno zrozumieć?? idąc dalej co do "gniota" - poleć mu sprzet za 7000 - pójdzie kupi; posłucha kiedyś sprzętu za 15000 i ten za 7000 będzie wtedy gniotem. ameryki nikt w tym momencie nie odkrył.

Staram mu się jedynie doradzić jak ma podejść do sprawy. Aty nienawidząc hk i ca od razu urządasz jazdy.

Słuchałem kiedyś monitorków phonoara credo 100 czy jakoś tak, około 8000 czy cuś. Fakt grało to super. ale nawet przez chwile nie wyobrażam sobie takiego szitu umnie w pokoju zamiast hk i e80 !!! - ico teraz powiesz że jestem xxx i sie nie znam na dżwięku czy cuś itp.??? - atu nie oto chodzi - to jak porównać np. uaza do bmw525 .A kto mi powie że mam jeździś 525 jak ja wole tłuc się uazem!!!?

>można dostać coś O NIEBO lepszego od HK czy CA o których DO ZNUDZENIA wypisuje się pierdoły na tym

>forum.

- co to jest to "cos"?? a ile kosztuje?? pewnie mniej niż hk czy ca, ale jakoś nazwy to to coś niema :)

"Gnioty" rulez hehe

Pozdrawiam serdecznie

po co wywalać 7 skoro za 3 kzł można dostać zestawik,

>który zagra dobrze. NIE ZAGRA DOBRZE bo nie może.

czemu nie może?? a ten za 7 może?? a może taki za 20 może?? - taka dyskusja prowadzi do Nikąd

Powracam znowu po długiej nieobecności.

Słuchałem harmana hk i hd 970 z głośnikami jbl e90 , a później z infinity beta 50!!!

W jbl jak i infinity bass jest duży, jednak w tych drugich wydaje mi sie, że jest troche mocniejszy, w dodatku schodzi bardziej w dół (lepsze efekty - troche subwooferowy). Jbl wydają sie jakby średnica była nieco cofnięta. Większe wrażenie zrobiły na mnie beta 50-tki, brzmiały wyraźniej. To jest jednak zdanie subiektywne i wielu sie pewnie ze mną nie zgodzi.

Tródno mi jednak powiedzieć które są lepsza do muzyki techno. Przesłucham jeszcze kilka zestanów w najbliższym czasie.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Jaką dobrać moc wzmacniacza i kolumn do pokoju 21-22m^2. Pokój nie jest zabardzo zagracony, troche mebli i komp.

Propozycje zestawów do 7kzł - wzmacniacz + CD + dwie kolumny podłogowe z dużym basem.

Pozdrawiam

Byłeś na ostanim Audio Show? Polpak demonstrował nowy zestaw Xindaka(3000 zetów komplet) - jakość wykonania w tej cenie, na oko, bardzo dobra. Typowo "audiofilski", elegancki, minimalistyczny design. Dźwięk z jakimiś podłogówkami, chyba Kody, robił bardzo korzystne wrażenie - na materiale rozrywkowym. W następnym AV ma być recenzja systemu Xindaka. Gdyby uważniejsze odsłuchy potwierdziły jakość tej elektroniki wystarczy dobrać jakieś solidne podłogówki za 3.5-4 tys(Pardigm i JBL pewnie coś mają w ofercie) i sprawa załatwiona. Polska firma Harpia Acoustic zrobiła nowe, niewielkie podłogówki za 2 tys. z gorszami. Na AS grało to bardzo dobrze z Nadem, znajomy słuchała ich uważniej już po AS i twierdzi, że są rewelacyjne(a gra w domu na Eposach M22 za 5 tys.) Harpia sprzedaj swoje produkty w Warszawie(Audiofil na Boya), jak jest w kraju - nie wiem, mają listę dealerów na swojej stronie.

-> dw

Niedawno mój znajomy kupił na Allegro u dwóch różnych sprzedawców zestaw NAD: CD 541i + wzmacniacz C350. Sprzęt używany, ale w stanie jak ze sklepu z pilotami. Dał za to w sumie około 2100 zł. Słuchałem tego, na różnych zestawach i za tę cenę to moim zdaniem znakomity dźwięk. Zostanie Ci na kolumny i kable 4900 zł, a za tę cenę kupisz naprawdę dobre głośniki. Trzreba trochę polować.

Ale najważniejsze, to nie kupować w ciemno tylko chodzić i słuchać.

Ja tam do muzyki, której słuchasz, polecałbym tańszy sprzęt. Nie trzeba wydawać 7 000 zł żeby mieć mocny dźwięk do dobrego (w tym przypadku czyt. MOCNEGO) basu.

Może mnie ktoś teraz zjedzie, ale do takiej muzyki nie trza "szerokiej sceny, analityczności itp".

Myślę, że autor wątku szuka sprzętu z wykopem, dynamiką, dobrym basem i już. Do takich potrzeb wystarczą komercyjne klocki typu Harman i np. JBL E90.

__________________________________________________________________________________________

Jeśli jednak po jakimś czasie uznasz, że fajnie jest mieć bardzo dobry dźwięk - nowy Harman i standardowe JBL nie dadzą rady. Wtedy polecałbym zakup kolumn mniej znanych firm z lepszym stosunkiem "jakość/cena" oraz resztę klocków z drugiej ręki, które kiedyś były z wyższej półki.

Spójrz na czym słucham muzyki... Jest bardzo dobrze

A koszty?

Wzm 2500

CD 1400

Kol 2500

kable 300 (robione)

Wszystko z drugiej ręki, ani jednej wpadki jakościowej, gra aż miło

Gwarancja - to się nie psuje! :)

Jakość sprzętu - sprawdziłem przed zakupem, zresztą wzm i kol miały po 3-4 miesiące, co udało mi się sprawdzić.

Lubię słuchać muzyki! :)

Jesli chodzi o glosniki do techno i ogolnie ubasowionej muzyki, to bezwzglednie zaczalbym od posluchania podlogowych JBL z serii Northidge, lub drozszych studio L880. Podejrzewam, ze to zamknie temat kolumn. W zaleznosci od wybranego wyzej wariantu zostanie od 3 do 4,5 tys. na reszte. A skoro JBL to najwygodniej byloby zaczac od elektroniki Harmana - ten sam dystrybutor, a wiec wszystsko do polsuchania w jednym miejscu, a i rabacik niezly mozna dostac kupujac caly zestaw.

Autorze wątku,

jeśli faktycznie chcesz wydać 7k na zestaw mocno basujący i do wymienionej przez Ciebie muzyki, posłuchaj gonarka.

Ale jeśli za swoje dukaty chcesz dostać dżwięk w tej kategorii cenowej wyżyłowany, o audiofilskim brzmieniu, idż inną drogą. Ona się nazywa: sprzęt używany.

Wiele osob poleca sprzet uzywany. Jest to na pewno szansa na sprzet lepszy niz nowy za te same pieniadze-jednak kupic cos za 7000 bez gwarancji-a niech sie cos zaraz zepsuje-to jednak jest pewne ryzyko. Co innego jakis uzywany cd za 500-bo to mozna odzalowac w razie czego. pozdr

jezle chodzi o kolumny to polecam te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tego DENON PMA-1500AE lub koncowke mocy nada 272 i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) reszta na kalble...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

JBL E100 są do dostania za 2100 za nówkę, wątpię o coś z "większym" basem w tej cenie. Gorzej ze wzmakiem do tego.Ale na dobrą sprawę to przy 91dB to co nie podepniesz to krew z nosa hehe.

DV!

Przeglądam wypowiedzi forumowiczów i mimo, że rzadko tu ostatnio zaglądam udzielę Ci paru rad. Też kiedyś byłem początkującym i miałem podobne dylematy, teraz zaś nabrałem do tego wszystkie dystansu.

Tak, 7000 zł to sporo jak za coś ma grać. To, że są zestawy 10-krotnie droższe, nie ma tu żadnego znaczenia! Rzeczywiście lepiej jest kupić urządzenia nowe. Pamiętaj, ze oprócz dźwięku kupujemy tzw. ogólne zadowolenie – również z posiadania czegoś nowego i ładnego. Poza tym gwarancja, obecnie min. 2-letnia. Nikt z doradzających nie zagwarantuje Ci, że sprzęt nie padnie. Psują się wieże za 300 zł i klocki za 30000 zł (zera sprawdzone).

Kwestia basu. To, ze ktoś pieje nad basem jakiegoś tam wzmaka może mieć się nijak do Twoich upodobań. Uważaj, bo możesz się zdziwić, jak basu nie usłyszysz w ogóle. Najlepiej wybierz wzmak z regulacją barwy. I piszę to z pełną świadomością! Nie ważne, że zaraz posypią się głosy o braku neutralności i tym podobne bzdury. Ty przecież będziesz słuchał muzyki syntetycznej, więc neutralność jest na ostatnim miejscu. Masz być z tego zadowolony, a nie oszukiwać się, że kontrola basu jest super bo to żenujące.

Oczywiście, tak jak Ci wszyscy radzą musisz słuchać i jeszcze raz słuchać!!! Pamiętaj, ze jeśli coś Ci się nie spodoba, nie ma problemu z dołożeniem np. suba.

Zapomnij o kablach! Tylko bez przesady – nie kupuj znowu takich najtańszych.

Konkretnych klocków nie będę Ci polecał. I tak będziesz kupował na ucho. Nie martw się zgodnością elektryczną. W sklepie rozwiążą te kwestie za Ciebie. Chyba, że trafisz na złych sprzedawców.

Na koniec, pomyśl jeszcze czy Twoim celem jest wstąpienie do klubu audiofilów czy czerpanie czystej przyjemności ze słuchania. I to tyle. Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Piotr

Piotr R, 23 Lis 2006, 14:21

>Na koniec, pomyśl jeszcze czy Twoim celem jest wstąpienie do klubu audiofilów czy czerpanie czystej

>przyjemności ze słuchania.

Piękna myśl! :-0

Reszta wypowiedzi również - podpisuję się pod nią bez wahania.

Piotr R, 23 Lis 2006, 14:21

Za każdym razem gdy widze trochę więcej normalności tu na forum bardzo mnie to cieszy.

Najbardziej podoba mi się ten oto fragment:

>Kwestia basu. To, ze ktoś pieje nad basem jakiegoś tam wzmaka może mieć się nijak do Twoich

>upodobań. Uważaj, bo możesz się zdziwić, jak basu nie usłyszysz w ogóle. Najlepiej wybierz wzmak z

>regulacją barwy. I piszę to z pełną świadomością! Nie ważne, że zaraz posypią się głosy o braku

>neutralności i tym podobne bzdury. Ty przecież będziesz słuchał muzyki syntetycznej, więc

>neutralność jest na ostatnim miejscu. Masz być z tego zadowolony, a nie oszukiwać się, że kontrola

>basu jest super bo to żenujące.

Zbyt często mam do czynienia ze sprzętem z niby dobrą kontrolą basu a w moim mniemaniu on po prostu nie ma czego kontrolować.

Witam

Do tej pory udało mi sie przesłuchać Harmana z JBL e90 i później Infinity beta 50 w jednym miejscu. Wcześniej Nad coś z serii 500 z Esa vintage 2

Z tego najlepiej odpowiada mi HK 970 z JBL e90. Zastanawiam sie czy w pokoju 21-22m^2, ten zestaw nie bedzie za mocny ? Czasem lubie posłuchać muzyki dość głośno nawet 80% możliwości wzmacniacza! Czy to nie będzie drażnić uszu w takim pokoju?

Piotr R - dzieki za wypowiedz

ha! wiedzialem, ze tak bedzie ;)

a teraz powaznie - to zalezy od tego jak zagospodarowany i umeblowany jest pokoj. jezeli masz tam jakas kanape z kompletem foteli, na podlodze jest gruba wykladzina albo dywan, a sciany nie straszą pustką to problemow z jazgotem nie powinno byc. gorzej z basem - przy takich przetwornikach jak w E90 mozesz miec problemy z dudnieniem, szczegolnie jezeli rogi pomieszczenia sa puste. na szczescie E90 dmuchaja do przodu, wiec przynajmniej problem odleglosci od tylnej sciany schodzi na dalszy plan.

najbezpieczniej byloby wypozyczyc wybrany zestaw na odsluch w domu, ale jezeli z jakis przyczyn jest to niemozliwe to z dwojga zlego lepiej kupic kolumny troszke mniejsze (E80), niz przesadzic w druga strone i kupic skrzynie za wielkie, bo efekt tego bedzie oplakany (w sensie muzycznym oczywiscie).

Witam! Moim skromnym zdaniem seria E do takiego repertuaru się kompletnie nie nadaje. Bas jest bardzo twardy, suchy i krótko prowadzony. Seria E, gra dobrze w połączeniu z subwooferem, bo kolumny jako takie nie zapuszczają się w rejony niskiego basu (nawet E100), styl grania podobny do estradowego. Zagra to z wykopem, ale w sposób męczący na dluższą metę. E80/90/100 to super sprzęt, ale tylko z wydajnymi prądowo wzmacniaczami, inaczej będzie buczenie/dudnienie/brak kontroli/przestery na większych poziomach głośnosci. Moim zdaniem nawet średniej klasy klocki harmana, słabo wysterowują te kolumny. Na tym forum wiele osób pisalo o problemach z e90 i e100 w małych pokojach, a jeszcze więcej o problemach z zapewnieniem im odpowiedniego wzmacniacza. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.